Jellemzően pörkölt sertéshús az alapja. Mehet paprika, paradicsom is bele, de azért nem lecsó. Van aki gombát és más zöldséget (répa, borsó) is tesz. Mikor a hús már puha (vagy jó alkalom a maradék pörkölt felhasználására) a rizst belefőzzük a szaftba. Én úgy ismerem, hogy pár szem kockázott krumplit is főzök bele, azt kb tíz perccel a rizs előtt teszem bele.
Ma tanultam egy jót az Ízőrzőkből, holnap kipróbálom. Betyárgombócnak nevezték. Darálthúsból húsgombócot keverni, tojás, szokásos fűszerek, kevés zsemlemorzsa. Szokásos pörköltszaft, gomba, belefőzni a gombóckákat, tejfölös habarás.
Rákaptam az itthoni húsdarálásra. Egyben veszek 2-3 kg sertéscombot vagy lapockát. A soványabb részéből nagyon szép minőségű hússzeleteket nyerek, a többit ledarálom. Így is fele olyan zsíros, mint ha készen venném, és a csomagolt darálthús ára 150% ! Két ilyen vásárlással már megtérült a kések köszörültetésének az ára.
Erre nem gondoltam :) Én kifejezetten a levesbe belefövő ízért csinálom - a húsgombóc levest is pl. azért szeretem annyira, mert húsleves is meg zöldségleves is egyben.
Szoktam keveset is - ami eppen kell, attol fugg mennyi hus van itthon, mennyi a hely a melyhutoben... de ha tehetem, akkor ezt szivesen hasznalom fagyasztottbol.
Ennyire nem vagyok nyitott és nem is voltam soha. Szerencsére a mellettem élő fiuk sem. Azt hiszem Svájc volt az ideális hely, ahol volt olasz, francia németsvájci kaja. Angol és amerikai nálam is ki van zárva, no meg az ázsiai is. Skandinávok rengeteget fejlődtek, mióta lassan több lesz a külföldi mint a benszülött, de halakban mindig is jók voltak.
Nekünk meg félig ázsiai, félig európai, de semmi esetre sem amerikai, se nem angol. Szóba jöhet még a francia, na meg a belga, az olasz meg igen csak, mert hogy imádjuk minden ízében.
Most éppen pac choit termesztek. A magokat Thaiföldről hoztuk. Zöld, mint a kelkáposzta, szálas, mint a spenót.Most már izmosodik, és lehet előle finom zöldség szójaszósszal, fokhagymával. Szóval majdnem mindenevők vagyunk, és persze nyitottak mindenre. Egyedül az osztrigát nem vagyok hajlandó megenni, de jöhet csiga, meg minden egyéb nyalánkság.