Most szándékozom kenyérsütőgépet venni, de nem igazán tudom hogy melyiket lenne érdemes választanom. Tudnátok ebben segíteni? Mindenképpen megbízhatót szeretnék ami szépen süt és lehetőleg mindenfajta kenyérhez és kalácshoz stb jó legyen. Méretileg olyat szeretnék ami fél kg-tól kb 1200-1300g-ig tud sütni. Max 30e lenne rá, de ha árnyalatnyit felette van az ár akkor az még belefér. Tudnátok ajánlani konkrét típusokat?
No, akkor itt a recept hozzá: az adag felezését tényleg érdemes komolyan venni, mert óriásira kel! Nem esküdnék már, de nem kizárt, hogy ami a képen van, az is csak fél adagos! :S
Kalács – a legfinomabb kalácstészta!
Ez hatalmas adag,kisebb családnak érdemes felezni az adagot!
75 dkg liszt 4 tojás 2,5 dl tej 10 dkg margarin 3 dkg élesztő 10 dkg porcukor (én 12 dkg kristályból csináltam) pici só
Dagasztás után két órát kelesztettem, mert a tej miatt nehezebben kel, aztán formáztam, és még egy bő órát kelesztettem. A második kelesztés alatt háromszor tejes tojással megkentem, és nagyon kicsi lángon kell sütni, hogy ne égjen meg a teteje. Tuti kell neki 45 perc sülés.
Lehet más formára is fonni, tekerni, hajtani, ízlés szerint
Kalács – a legfinomabb kalácstészta!
Ez hatalmas adag,kisebb családnak érdemes felezni az adagot!
75 dkg liszt 4 tojás 2,5 dl tej 10 dkg margarin 3 dkg élesztő 10 dkg porcukor (én 12 dkg kristályból csináltam) pici só
Dagasztás után két órát kelesztettem, mert a tej miatt nehezebben kel, aztán formáztam, és még egy bő órát kelesztettem. A második kelesztés alatt háromszor tejes tojással megkentem, és nagyon kicsi lángon kell sütni, hogy ne égjen meg a teteje. Tuti kell neki 45 perc sülés.
Lehet más formára is fonni, tekerni, hajtani, ízlés szerint
Bár még sosem csináltam kalácsot (nem is értem miért), de a recept még szép, hogy érdekel! Nagyon szépek, biztosan finomak is és milyen ügyesen "befontad" :-)
Rendeltem egy „közeli” kisboltban kenyérlisztet. Nagyisat hoztak, s mivel elhoztam az összes 10 kilót, 220 helyett 210-ért kaptam meg kilóját. Még aznap láttam a tacskóban 200-ért. DE csöppet se bánom, a kisbolt-hogy megmaradjon, a közelünkben tovább éljen, és a kapcsolat ennél többet ér.
Van egy nagyon finom kalácsreceptem, én mindig ezt sütöm, ha a kép alapján érdekel valakit, szívesen leírom a receptjét. Nekem nagyon bevált. :)
Sajnos nem mértem le, de úgy 4-5x szórtam, mindig kb 2 evőkanálnyit. Úgy 5-10 deka között lehetett. Legközelebb lemérem, vagy ha Te csinálsz hamarabb, akkor majd írd be ;-).
Nem, még nem próbáltam ki, de jó tudni, hozzáírom a tapasztalataidat az eredeti recepthez, köszi! Kb. mennyi volt az a liszt mennyiség, amit még hozzá kellett szórni??
Szia ETNA! Kipróbáltad már a kakaós kalács receptet, amire még régebben azt írtad, hogy innen a fórumról van valakitől, de még nem próbáltad? Én tegnap lusta voltam ;-) a sajátomat megkeresni, gondoltam kipróbálom a Tiédet. Finom lett, jól megszórtam mazsolával is, csak annyit változtattam, hogy 5 dkg vaj helyett 6 ment bele (ennyi volt egy bontott maradék, 1 dekát meg már nem akartam tovább tárolni), viszont a lisztből dagasztás közben jócskán utána kellett szórnom. Szóval a 3 dl tejhez és 6 dkg vajhoz kevés volt az 50 dkg liszt. Nálad mi volt a tapasztalat? Ízre nagyon finom! ;-)
A kampóval lehet kivenni a kenyérből a lapátot. Kezdő koromban előfordult egyszer, hogy elfelejtettem kivenni a lapátot és késsel belevágtam. Később megszoktam, hogy sütés után rögtön veszem ki.
Illetve még később bevezettem egy másik módszert is. Van egy új sütőforma, és egy régi, amiből meghibásodás miatt kiszereltem a tengelyt, alján a lyukat lezártam. Dagasztás után átdobom a cuccot a tengely nélküli sütőformába, így teljesen lapátmentes kenyeret tudok sütni. A dagasztás végét (esetemben 42 perc) stopper jelzi, ez azért lényeges, mert ha bemegyek számítógépezni stb., elfelejtkeznék róla. Ha viszont már beindult a kelesztés, nem olyan egyszerű kicserélni alatta sütőformát, ezért legjobb dagasztás után azonnal. Még egy trükkje van a dolognak, hogy főleg hideg időben, gázláng felett kicsit átlangyosítom a második sütőformát, nehogy "megfázzon" az élesztő, mert esetleg nem kel meg rendesen.
Amikor mindezt kiagyaltam, eleinte tartottam a körülményeskedéstől, de mára úgy megszoktam, hogy nem okoz különösebb gondot. Még jobb is, mert sütés után nem kell foglalkozni a lapát kiszedésével, kenyér sem roncsolódik, de eleve könnyebben kiesik a kész kenyér a sütőformából. Tehát ezekért az előnyökért megéri.
Plusz még egy technikai körülmény, hogy mivel a tengelyes sütőformát azóta csak dagasztásra használom (hőnek soha nincs kitéve), így nem szükséges hőálló szimmeringet beépíteni, amit esetleg nehezebb beszerezni, amikor javításra szorul.
Kaptunk hozzá mérőpoharat,mérőkanalat,és vmi fém kampószerűt amiről nem tudom mire való.Tegnap este ki is próbáltuk,és sikerült egy szép fehér kenyeret sütni!De!!!A feleségemnek terhességi cukra "van" így a teljes kiőrlésű és más(graham,rozs stb)kenyeret szeretnénk sütni.Van vmi bevált recept erre a gépre(HM1300)?Íme a kenyér:
A morzsolódás a nyártól kezdeve nálunk is fölütötte a fejét, én teljes kiőrlésűt sütök mindig, kb. 1:3 arány a lisz, BL55-össel. Sikerült elhárítani a morzsálás, 1 nagymérő 10% ecet, ill. 1-2 evőkanál rétesliszt a receptem :)
Maximálisan egyetértek... receptekben, hozzávalókban "kinek a pap, kinek a papné", meg "ízlések és pofonok" stb.stb.... de, ha az alapanyag minőségével van baj, jöhet bármilyen recept, trükk, praktika, a végeredmény úgy is vacak lesz, vagy legalábbis kevéssé értékelhető:-)
Jogos, pl. Németországban alig van árbeli különbség az un. "egészséges" és a "normál" dolgok (kenyerek, lisztek, sók stb.) között. Legalábbis, simán a még megfizethető kategóriába tartozik (a fizetésükhöz képest) a teljes kiőrlésű liszt, kenyér stb. is.
A sóval én is jártam így - évekkel ezelőtt - néhányszor, ezért már vagy 8 éve (nem is tudom pontosan) csak a Kalas-féle görög NIKÉ tengeri sót veszem, ennek a minősége és a "sóssága" is állandó:-)
Mindig ugyanannyi sót tegyél bele és akkor egyforma lesz. :-)
Multkor Sparban láttam Budget lisztet 99Ft-ért, próba cseresznye alapon vettem 2kg-t, ugyanolyan lett belőle a kenyér mint a Tescos Gutaiból, vagy a Lidl-es lisztből.Tegnap hoztam 20kg-t belőle, legalább a kenyerünk legyen olcsó.70dkg búza 10dkg rozs arányban szoktam keverni.
Hát én a sótól is idegbajt kapok néha. Általában ugyanazt veszem, és hol nagyon sós, hol meg alig. Ráadásul a só nem fogy el olyan gyorsan, mire megszokom, hogy ami épp van, abból több vagy kevesebb kell, veszem a következőt, és kísérletezgethetek megint :-(. Lisztet pedig nem mindegy, hol veszi meg az enber, mármint árilag. Kisvárosban lakom, túl sok választási lehetőség nincs. Penny, Lidl - csak finom és rétesliszt van. A kis Tescn már egy fokkal jobb, most is ott vettem nagyi titka kenyérlisztet és vitamill rozslisztet, ezek jók és még megfizethetők. De ezeken kívül csak a biobolt és a DM van, ahol vannak más lisztek, na, az már horror árban. De azért éljünk egészségesen, ugye? És 1 kiló liszt több száz ft...
Rendben, elhiszem, hogy jobb lett a kenyered tőle. Kénytelen vagyok elhinni, mert én még nem próbáltam. Egyszer cseréld le a tojást egy szem krumplira (kevesebb víz)és meglátod nem fog morzsálódni a kenyered. Talán egy próbát megér.
Lehet hogy a tojás nem való a kenyérbe, de ha ettől joöbb, akkor használom. Ízlés dolga. Én például a csigát, skorpiót, kígyót semmi pénzért nem enném meg, akkor már inkább a tojást. Ha más tésztába jó, akkor a kenyérnek sem árt.
Hát nem tudom. Az "elején" én is kipróbáltam mindent, a sikéren keresztül az aszkorbinsavig, még az ecetet is. A sikér semmit nem csinált a rossz liszttel. Volt, hogy kifelejtettem az aszkorbint, ugyanolyan lett. Ha rossz a liszt, a lelkedet is beleteheted, akkor sem lesz jó. Ha meg jó akkor semmi nem kell bele. Amit én még alkalmazok, az az egy szem héjában főtt krumpli(ha időszűkében vagyok, akkor felkockázva főzöm, viszont ekkor a főzőlevet adom hozzá víz helyett) és a két kanál házi sütésű tepertőzsír. Csináltam olajjal is, de de nekem fényévnyi a különbség a tepertőzsír javára, főleg ami az illatot illeti. Tojást nem próbáltam-nem is fogom-, nem belevaló. Persze "hivatalosan" a krumpli és a zsír sem. Lisztet (BL 80)malomban kell venni 50 kilos zsákban, olyat amit a pékeknek is adnak, az a minőség elfogadható. Amióta ezt veszem megszűnt a liszmizéria. Tudom, aki a negyediken lakik annak macerás. Én is panelben lakom, de szerencsém van, mert tudom máshol tárolni és 8-10 kilonként hazaviszem. Ilyen esetben csak egy megoldás lehet, hogy páran összeállnak és szétdobják a lisztet. Íme a legutóbbi vásárlásom. 6.100,- volt az 50 kilo, 122,-/kg...és jó. Árban is, minőségben is.
Csatlakozom az előttem szólókhoz, a liszt katasztrófa, de ugyanez a helyzet a a kristálycukor stb.stb. minőségével is.
Bele sem merek gondolni, hogy mi "vagyok", mi lehetek, mármint, ha igaz a mondás, hogy az vagy, amit megeszel:-))))
Pl. most vettem 100 %-os céklalevet az Auchanban, kicsit meg is örültem, mert általában 800 Ft körül veszem a 100 %-os bio céklalevet, ez pedig csak 300.. valamennyi forint volt. Itthon megkóstoltam: furamód paradicsomlé íze van:-))
Elolvastam az összetevőit: céklalésűrítmény vízzel visszahígítva, citromlével ízesítve ........ de ez a szép sötétlila valami, akkor miért paradicsomlére emlékeztető ízűűűűű?? S hogy lehet 100 %, ha vízzel van hígítva és még ízesített is??? :-))
Kérsz egy listát a krumplifajtákról és felhasználásukról? Bár nem sokra mész vele, a kereskedő se tudja, milyen krumplit ad el. Ezért én azt is megtermelem (most épp Balatoni rózsát, Hópelyhet, Keszthelyi fajtákat). De ez inkább már kapa-kaszás fórum téma.
Én amúgy BL80-as lisztet veszek a kenyérhez, néha belepótolok simaliszttel, grahammel, tönköllyel, épp mi van. Apropó: lehidaltam, mikor 1000.-Ft felett láttam a „bio” tönkölyliszt kilóját. Vicc…