Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8736

Igen, csak erre nem kívánok berendezkedni. Áramszünet esetére + papírra írjuk le először? Nem inkább annak kellene működni jól ami nem működik rendesen :)

Amúgy mikor szarakodott az index sokszor kopiztam ki notepad-ba mielőtt elküldtem, úgy látszik ismét ezt kell.

Előzmény: kneissl (8732)
Aukc Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8735

Jónapot mindenkinek,

Szert tettem egy fúrt kútra, aminek a vize kicsit iszapos, opálos.
Miután végigolvastam a fórum 286 oldalán lévő hozzászólásokat (azt hittem, ez alapján mindent fogok tudni),
inkább úgy gondolom, hogy keresek szakembert, aki a karbantartást, tisztítást,javítást elvégezné.
Helyszín Balatonkenese külterület. A kútról annyit tudok, hogy 125 átmérő, 20 méter mélyre van belógatva egy Füzesi felülszívó búvár,
ami percenként 10 liter vizet nyom ki. A kút négy évig nem volt használva, előtte állítólag szép tiszta vize volt.

kneissl Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8734
És mi van, ha a legelején nincs fönt víz amit le lehet nyomni?
Lemegyek a kútba vödörrel, és hozok fel..?
:-DDDD
Előzmény: Törölt nick (8728)
nyunyivagyok Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8733
köszi
Előzmény: Törölt nick (8728)
kneissl Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8732
off...
Először megírja az ember a hosszú szösszenetet notepad(jegyzettömb vagy mi a... magyarul)-ban, utána hozzászól, és a megjelenő ablakba ctrl+c / ctrl+v vel beteszi az egészet egy mozdulattal.

offoff
Előzmény: Törölt nick (8730)
mágus67 Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8731
üdv első ránézésre azthittem valami kucsmagomba:) szépen elintézte.
Előzmény: Törölt nick (8726)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8730

ez Qrva jó !

Amit először írtam elszállt aztán megírom újra akkor meg bemegy az is ami elszállt.

Mostmár írjon más is !

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8729
Hasonlítsd össze ugyanazon vízszállítás estében a teljesítmény igényeit egy jet egy lapátkerekes csőbúvár és egy mélyszívófejes szivattyúnak. Arról nem beszélve hogy többnyire akik az olcsó szivattyúkat keresik azoknak olcsón készült a kútjuk is és hát az olcsóság többnyire a szakszerűtlenséggel párosul ami sok esetben homokolást jelent. Már pedig ha ennek a kütyünek az ilyen olyan szelepei alá megy a homok akkor bizony nem fog működni, sőt a szárazfutástól tönkre is mehet hamar. Jelen esetben a felhozott víz nagyrészét visszavezetjük a kútba (a mélyszívó fejbe) ezért nagyon gazdaságtalan. Nyilván az árát úgy lőtték azért be hogy a csőbúvárnál olcsóbb legyen de nekem biztosan a csőbúvár kellene.
Előzmény: nyunyivagyok (8727)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8728

Mert a fizikár nem lehet megváltoztatni. Gazdaságosan egy felső szivattyúval 7 méternél mélyebbről szivattyúzni, 9 méternél mélyebbről pedig sehogy sem lehet. Erre jött ez a vízsugár szivattyú (fából vaskarika) hogy a vízet lenyomom a kútba a "mélyszívó fejbe" ami felnyomja a vizet. Tehát a víz jelentős részét forgatom hogy valamennyit elvehessek belőle. Ez gazdaságtalan. Árban ezért úgy van belőve a cucc hogy olcsóbb mint egy búvár.

Többnyire akik olcsó szivattyút vesznek azoknak a kútjuk is olcsón készült ami sokszor párosul a szakszerűtlenséggel, tehát homokol. Ebben a kütyüben viszont ha ilyen olyan szelepek alá bekerül a homok akkor szépen vissza is ejti a vizet és még csak az sincs meg mint egy jet esetében hogy lelégteleníti magát, tehát lehet vele szórakozni hogy valami legyen, de lehet mire észreveszed hogy baj van tönkre is megy a szárazfutástól. Ha időd engedi hasonlítsd már össze a szállított mennyiségeket és a motorteljesítményeket egy lapátkerekes csőbúvár egy jet és egy mélyszívófejes esetében és látni fogod miről beszélek. A lapátkerekes csőbuvár harmad negyed annyi teljesítményből hozza fel ugyanazt a mennyiséget. Évekig működik hiba nélkül és nem kell légteleníteni fagytalanítani. Én biztos inkább csőbúvárt vennék.

Előzmény: nyunyivagyok (8727)
nyunyivagyok Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8727
Elmagyaráznád miért gondolod így!?
Előzmény: Törölt nick (8722)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8726
1
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8725

Ismét egy izgalamas hír :

 

http://index.hu/bulvar/2010/07/13/valami_robbant_a_viztoronyban_fehergyarmaton/

 

Valami robbant a víztoronyban Fehérgyarmaton

2010. július 13., kedd 10:15

Felrobbant a víztorony kedden Fehérgyarmaton, emiatt nincs víz négy szatmári településen. Senki sem sérült meg, mert az építmény egy focipálya szélén, a lakott területtől távolabb van. Kömörőn, Mándon, Penyigén és Fehérgyarmaton összesen körülbelül 11 ezer embert érint a vízhiány. A robbanást valószínűleg metángáz okozta.

Robbanás volt a fehérgyarmati víztoronyban kedden kora délelőtt - tudta meg a Független Hírügynökség Tóth János tűzoltó hadnagytól, a katasztrófavédelem megyei ügyeletétől. Személyi sérülés nem történt, de négy településen, Kömörőn, Mándon, Fehérgyarmaton és Penyigén vízkorlátozást vezettek be. Vízellátás van, csak csökkentett nyomással, mondta az Indexnek Tóth János.

"Kilenc óra előtt történt az eset, a torony teljesen használhatatlanná vált" - mondta az Indexnek Szatmári Zoltán, a Tisza-Szamosmenti közműszolgáltató munkatársa.

A robbanást valószínűleg metángáz okozta, mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az MTI-nek.

A hidroglóbusz teteje teljesen szétnyílt a detonációtól, a víz kifolyt belőle, a torony szigetelése és lemezdarabjai 50-100 méteres körzetben szóródtak szét a környéken - mondta Pernyák Sándor tűzoltó ezredes, majd azt is mondta, hogy a robbanás okait szakértő bevonásával vizsgálják, ám valószínűsíthető, hogy metángáz okozhatta a detonációt.

Nem tudni, mi történt

Kovács János fehérgyarmati jegyző a Független Hírügynökségnek azt mondta: annyi bizonyos, hogy a tároló része leszakadt, a darabjai két-három focipályányi területen szóródtak szét, a külső köpeny megmaradt része pedig most úgy lóg a csövön, mint egy rongy. A kiömlő víz villanyvezetékeket szakított le, és megrongált néhány villanyoszlopot.

A területet most áramtalanítják, közben megkezdi a helyreállítást az E-On: 2-3 villanyoszlopot kell kicserélni, a leszakadt vezetékeket visszahelyezni. Ezután kezdhetik meg a torony szétszakadt darabjainak összeszedését. A részleteket a védelmi bizottság ülésén tárgyalták meg.

A legfontosabb feladat most a víztorony kiiktatása - mondta még el a fehérgyarmati jegyző. A vízellátást földi tározókból, szivattyúkkal fogják megoldani, ennek az a hátránya, hogy kisebb lesz a csövekben a nyomás. Remények szerint még kedden lesz víz a hálózatban, azt viszont egyelőre becsülni sem lehet, mikorra készülhet el az új torony. A procedúra akár egy évig is tarthat.

A most tönkre ment tornyot 1993-ban építtette Fehérgyarmat önkormányzata, akkori áron 35 millió forintba került.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője megerősítette, hogy az érintett települések lakóinak nyomáscsökkenéssel kell számolniuk a vízhálózatban. Ha mégis vízhiány alakulna ki, a katasztrófavédelem felkészült ennek kezelésére - tette hozzá.

kneissl Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8724
Április óta máris nagyobb gépre állsz át?
Előzmény: Rotary86 (8723)
Rotary86 Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8723
Eladó
220Voltról működő utánfutón könnyen szállítható kis helyigényű vizes fúrógép. 4 méteres dönthető toronnyal, 1,5Kw-os meghajtómotorral, 0,7Kw-os rásegítő csörlőmotorral. Teljes felszereléssel kézi és kezelő szerszámokkal. 54 méternyi 3 méteres fúrórudazattal, 70-es kétélű 160as és 200-as háromélű vídiás fúróval és egy 220-as spirálfúróval. 2darab TOMOS MP2-es benzinmotoros szívattyúval (450liter/perc, 5,5 Bar nyomással) és egy CESKO katonai agregátorral (4 üzemórás 4,5Kw-os teljesítménnyel) eladó.
Budapest Érd: 06-20-566-24-66
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8722

Üdv !

Hát nem a te bizniszed akarom rontani hanem azt aki túl nagy reményeket fűz egy ilyen szerkezethez megóvni hogy ez a fából vaskarika megoldás meglehetősen gazdaságtalan és rengeteg problémát is hordoz az üzemeltetése. Csak hozzáértő vágja bele fejszéjét egy ilyen beszerzésbe.

Előzmény: nyunyivagyok (8718)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8721

Üdv !

 

Igen, valószínűleg úgy van ahogy írod.

Ez a vízoszlop egy ásott kútnak elegendő de fúrtnak elég karcsú. Ennek ellenére nagy szerencsével lehet egy bővizű vízadó homok ami egy kisebb hozamot azért adhat. Az hogy a vízzáró milyen vastag és a vízadó milyen lesz azt csak akkor tudod meg ha kifúrod, vagy valami nagyon közeli kút adatai megvannak.

Hát ha pár ezer forint elkótyavetélt pénz nem probléma, akkor fúrj bele az agyagba egy métert aztán szűrőzd be a legalább 160 as cső alján azt a részt ahol homok volt és dugd le de alul nyitottan hogy ha mégsem működne akkor ebben fúrhass tovább. Talán a 200 as méret még jobb lenne. 5-10 liternél nagyobb hozam csak szerencsével lesz de lehet még annyi sem. Kérdés ha lesz egy aszályos nyár akkor mennyi víz lesz benne augusztus végére ? Ha valami csoda folytán jó lenne akkor húzd vissza a csövet és dugózva és sóderozva rakd vissza. Pár méter fog menni szerintem. Amúgy is jól fog jönni egy esetleges fúráskor ez a cső mert nem fog folyamatosan omlani a furat. Aztán ha mégis tovább kellene fúrni akkor a vízzárónál el kellene tőmedékelni ezt a felső réteget hogy ne szivárogjon le a cső mellett a sokkal tisztább vízadóba ez a felső talajvíz. Persze  lehet hogy lentről jön fel a tiszta víz, minden esetre el kell zárni a keveredés lehetőségét.

Egyébként dolgoztunk már gépi hajtású szárazfúrós után is mert "meghaltak" az agyagban, tehát ne fogd fel tragédiának ha beletörik a bicska.

Előzmény: Bakter123 (8716)
nopánick Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8720
Ilyesmi egy "rendes" kút kialakítása...
http://www.primakut.hu/pics/Bohrbrunnen.gif
Előzmény: 6600GT (8709)
nyunyivagyok Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8719
nyunyivagyok Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8718
Jó napot!

Eladó TIP HWW AP 1000 N 20 mélyfelszívó házi vízmű,+ szűrővel,+ 2x20 méter KPE csővel, hozzá való réz fittingekkel tehát kompletten készen a használatra.
A készülék 2 hónapos számlával és garanciális papírokkal. Egyszer használt, amikor is kiderült nincs a kútnak elég vízhozama, így sajnos nekem felesleges lett.
Budapesten megtekinthető és átvehető!

vnb6t kukac freemail pont hu
vagy
panonos9979nyolc5kettő

ilyen

ára:40.000,-

köszönöm a lehetőséget
Bakter123 Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8717
Szia XXI.krület

Ez a béléscső ugye jól gondolom, hogy nem a kút igazi béléscsöve? Ez egy nagyobb cső, ami belsejében az iszapolóval haladok lefelé, és közben tolom le ezt a védőcsövet. Ezt a csövet végig letolom a kút aljáig, vagy csak addig amíg, beomlós, elfolyós réteg van? Az nem probléma, hogy asz iszapoló kisebb átmérőjű furatot készít mint a cső (ugye bele kell férnie), így a béléscső nem megy le túl nehezen?
Üdv. Bakter
Előzmény: Törölt nick (8704)
Bakter123 Creative Commons License 2010.07.13 0 0 8716
Szia Lalibátyó !

Köszi a segítséget.
Tegnap fúrtam tovább kb. 1m-t, és olyan balatoni iszap-szerű volt a felhúzott furadék. Majd hirtelen átváltott szürke sűrű agyaggá(Na ebben már nem tekertem olyan könnyen a fúrót mint a homokban, nagyon ragad …)
Jól gondolom, hogy ez lesz a záróréteg?
Az e felett lévő kb. 1.8m vízoszlop a talajvíz?
Ha esetleg itt megállok a fúrással, lecsövezem, beszűrőzöm, lehet hogy használható nem nagy hozamú kútnak? Vagy ezt a talajvizet felejtsem el?

Ha átfúrok ezen az agyagrétegen, és alatta mondjuk újra homok jön, akkor ez azt jelenti, hogy hirtelen eltűnik a furatból a víz? (gondolom lefolyik a lyukon, vagy ez nem így van?)

Üdv. Bakter
Előzmény: Törölt nick (8702)
FutureNick Creative Commons License 2010.07.12 0 0 8715
Köszi szépen a felajánlást, de úgy tűnik lesz ember.
Előzmény: Törölt nick (8713)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.12 0 0 8713

Üdv !

Nekünk kicsit messze van, de ha nem talász senkit akkor tíz körül megcsinálhatjuk anyagosan. Persze nem holnapi kezdéssel hanem kb. 2-3 héten belül, ha nem kavicsba kell.

Előzmény: FutureNick (8692)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.12 0 0 8712

Üdv !

Ez a pénzről szól.

Ha "építkezel" akkor jobb ha előre "megveszed" a szomszédoktól a fellebbezés jogát :)

Előzmény: Törölt nick (8706)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.12 0 0 8711

Hát ha felétek így is működik hosszú távon egy kút akkor nincs baj. A sóderozás az röviden arról szól hogy a béléscsövet aprószemű (1-3mm) es sóderral körbevesszük ami támasztja a talajt a béléscső mellett ezáltal megakadályozza a homokolást. Épp azért kell a dugó az aljára hogy a cső belsejébe ne mennyen bele a sóder alulról, mert képes feljönni belülre. Szűrőzés az a béléscső egy részén ahol adja a talaj (vízadó) a vizet beréseljük (szűrőzzük), vagy eleve réselt (szűrős) csövet veszünk hogy a víz be tudjon jutni a béléscső belsejébe.

A masinát elnézve egy lefinumult barkács eszköznek tűnik , amivel kivitelezhető lenne amiről írok, csak hát így jóval több munka és több ideig is tart elkészíteni a kutat. A homokolás sajnos kivitelezési hibára utal. Az pedig hogy kompresszorozás próbaszivattyúzás nélkül van átadva komoly hiányosság. Az ár az nagyon baráti valóban, még a drágább is csak nehogy híg legyen a leve az olcsó húsnak. De lehet hogy szerencséd lesz. Az pedig hogy kinek mi a kút egy érdekes dolog mert voltam olyan helyen ahol a szomszéd büszkén adta nekünk a vizet a melóhoz ami kb 8-10 liter / perc enyhén homokos opálos volt. Azt hittem a nyugdijat ott kapom meg mire feltelik az iszapos gödör. És volt aki a 60 liter/ perc homokmentes vízre "duzzogva" azt mondta talán elég lesz a füvet öntözni.

Előzmény: 6600GT (8709)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.12 0 0 8710

Szervusz Freddy4 !

 

Igazán nincs mit, engem is meglepett a hír. Biztosan valami konkurenciaharc van a háttérben csak hát a szabály az szabály ugye mindenkinek. Vagy mégsem?

Igen emléxem hogy említetted ezt a munkát sőt ettől érdekesebbeket is ezzel kapcsolatban, ezért gondoltam hogy berakom ide a hírt.

Én csak ámulok bámulok ezeknek a számomra őrült méreteknek a hallattán. Biztosan izgalmas lehetett, főleg hogy sikerrel jártatok. Lehet nekünk is azt kellene mint az ügyvédeknek, hogy részt  is kérnek a cégből mikor lepapírozzák a munkadíjon felül. Milyen jó lenne most literenként pár fillért kasszíroznod sikerdíj gyanánt :)

Jószerencsét ! L.

Előzmény: Törölt nick (8707)
6600GT Creative Commons License 2010.07.12 0 0 8709
Ők mindíg így fúrnak, évek óta, senki nem panaszkodott a környékükön, ezért is mertem elhívni őket, rokon ajánlotta őket, nameg mert 2000ft/m-ért megcsinálták nekem is. felénk 5000ft/m az ár.
30m alatt kisebb fúróval fúrtak tovább.
Mi az a sóderozás, és mink dugó az aljára ?
Nekem 7 talicska bazaltzúzalék ment a cső mellé. Szűrőzésről sem hallottam....
Kompresszorozást nekem is mondta így utólag ismerős kúttulaj...ehhhh....nem egyszerű ez. :(

így készült:

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.12 0 0 8708
Valószinüsitem, hogy nem a szomszédos Kereki majorban tengődő Juliska néni, vagy a Pista bácsi kontrázta meg ezt a Vizjogi engedély hiányában működő ásványviz palackozást. Fix, hogy valamelyik konkurens  "kedves Multicég szitja a tüzet"  !!!  Jószerencsét !
Előzmény: Törölt nick (8706)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.12 0 0 8707

Szia   Lalibátyó !   

 

Köszi az érdekes információkat, a Kékkúti ásványvizkúttal kapcsolatban. Bár ez a Fórum nem a reklám helye, de azért jó róla olvasni, mivel ezt a kutat mi fúrtuk még  2002  -ben, amely az egyik referencia munkánk is. Komoly szakmai kihivás volt ez Nekünk akkor, mivel  1 országosan elismert szakcég kezdte ezt a kútfúrást, amely végűl feladta a harcot a tűzköves dolomitokkal szemben, a  312 mm. -es átmérővel történő felbővités technológiai nehézségei miatt,  -148,0 m. -es talpmélységgel. Üdv. - és  Jószerencsét !

Előzmény: Törölt nick (8703)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.12 0 0 8703
Engedély nélkül termel a Kékkúti Ásványvíz

Június eleje óta jogerős vízjogi engedély nélkül folyik a termelés a Kékkúti Ásványvíz Zrt. kékkúti üzemében; a Káli Medence Környezetvédelmi Társaság szerint ez jogsértő, a cég szerint nem az - írta szombati számában a Népszabadság.

 A társaság 2005-ben öt évre kiadott vízjogi engedélye május 31-én járt le.

Szabó Balázs, a Kékkúti Ásványvíz vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója szerint idejében, 2009 októberében benyújtották a vízjogi engedély meghosszabbítása iránti kérelmüket a székesfehérvári Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz - írta a lap.

A regionális zöldhatóság első fokon az idén január 28-án adta ki a cég számára a vízjogi engedély további öt évre szóló meghosszabbítását. A határozat ellen azonban a Káli Medence Környezetvédelmi Társaság fellebbezést nyújtott be. A civil szervezet által megjelölt okok közül, a másodfokon eljáró Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség egyet megalapozottnak talált.

A főfelügyelőség május 17-én hatályon kívül helyezte az első fokon kiadott vízjogi engedélyt, és új eljárásra kötelezte a fehérvári hatóságot.

A környezetvédelmi társaság szerint így a társaság tevékenysége nem jogszerű. Szabó Balázs viszont úgy ítéli meg, hogy a jogerős engedélyre ugyan még várniuk kell, ám az időben beadott engedélykérelem, valamint az utólag hatályon kívül helyezett első fokú engedély alapján június elsejét követően is folytathatták a termelést.

Gutper Ildikó, a civil szervezet jogi képviselője a lapnak azt mondta: szeretnék elérni, hogy a cég készíttessen a tevékenységét átfogóan elemző környezeti hatástanulmányt.

Szabó Balázs szerint azonban nem lenne indokolt egy új tanulmány elkészítése, mivel az elmúlt években az üzemben nem nőtt a vízkivétel a kutakból.

 

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=451755

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!