Keresés

Részletes keresés

vidékipupák Creative Commons License 2012.01.29 0 0 2066

Én még 12 ezerért vettem, egy Hausmeister-t, annak elszállt az elektronikája. Aztán vettem 5 ezerért egy használt ETA-t, az kifogástalanul működik, de a két gép teljesen egyforma, csak a felirat más. Mind a kettő kétlapátos.

 

Előzmény: .ETNA. (2064)
Dudi13 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 2065

Köszi az infokat mindkettőtöknek!

.ETNA. Creative Commons License 2012.01.29 0 0 2064

A két lapátos kenyérsütő jó, vásárlásnál a jól záródó tetőt és a magyar nyelvű használatit (jó ha van benne néhány recept és programidő táblázat is, aminek a segítségével láthatod, hogy egy-egy programnál hogyan alakulnak a keverés-kelesztés-dagasztás-sütő idők, percre pontosan) kell ellenőrizni, legyen rajta jó sok program (sütemény, teljes kiőrlésű, francia stb.). Keress rá a teljesítményére, szerintem a 700-850 W körüli már jó - ezek általában a 1,3 - 1,5 kg-os kenyeret is meg tudják sütni.  Adok egy-két linket, ezen árra és konkrét márkára is lehet keresni.

 

Az ismertebb "nagy" márkák közül a Panasonic és a Moulinex gépeket ajánlják, ezek között van 20-40ezer Ft-os is. A kettő közül inkább a Panasonicról jönnek jobb vélemények (a Moulinex 40ezer feletti gépei viszont extrákkal is fel vannak szerelve, pl. több sütőforma - bagette, cibatta stb. - spéci programok stb.). Pl ez a Pana is 30ezer körül van: http://www.interstore.hu/e-shop/index.php?page=shop/flypage&product_id=4336176#desc

 

20ezer körüli áraknál nagyjából tök min1, hogy ELTA, Hauser, Hausmeister, Orion vagy stb. nevűt veszed, a fotókon is látszik, hogy a gépek kb. egyforma kinézetűek. A fórumon írta valaki korábban (szerintem jogosan), hogy csak a véletlenen múlik, hogy éppen melyik nevet kapja a gép:-)) A Hauserekhez, Hausmeisterekhez általában jó az alkatrész utánpótlás (lapát, sütőforma) is, ha véletlenül elkeveredne a lapát vagy ilyesmi.  http://www.rotovill.hu/termekcsoport/98/Kenyersuto_alkatreszek.html

 

 

Nekem Hausmeister HM1300-asom van, ez árban 20ezer alatti, elégedett vagyok vele. Egyébként a kenyérsütőhöz általában van müa. adagolókanál, mércés pohár a folyadékhoz és egy kampós eszköz, amivel a kenyérrel együtt kijött lapátot egyetlen mozdulattal ki lehet szedni a kenyérből. A gépekben nem klasszikus formájú kenyeret lehet sütni, hanem inkább kissé szögleteset. Ha kísérletező kedvű vagy és van rá időd, ahogy Vidékipupák hsz-ében is olvashatod, megdagaszthatod pl. a gépben a tésztát, majd a sütőben, egy nagy jénaitálban hagyományos formájú kenyeret is süthetsz, de ez már csak részletkérdés:-)

 

http://www.arukereso.hu/kenyersuto-c4110/

 

http://annostore.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=72&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1

 

Elvileg bármely két lapátos kenyérsütővel tudsz kisebb és nagyobb kenyeret, kalácsot is sütni, hiszen mindegyik azonos elv alapján működik. Amiben különböznek az max. a programok száma, vagy éppen a márkanév, esetleg egy-két extra. Ha nincsenek extra igények, nem hinném, hogy 20-25ezertől többet érdemes rá áldozni - de ez csak személyes vélemény:-) Van csak keverő-kelesztő-dagasztó progi is (az enyémen "Tészta"), ezzel csinálhatsz pizza tésztát, amit a kb. 2 órás progi végén kiveszel, táblán kinyújtod, tepsire rakod, megkapokol mindenféle jóval és mehet kb. 10-15 percre a sütőbe.

Választani Neked kell, de ha van időd, esetleg lapozz vissza 5-6 oldalt és nézz meg néhány korábbi hozzászólást, pl. a 2020, 1995, 1985, 1913 stb. számúakat.

Előzmény: Dudi13 (2062)
vidékipupák Creative Commons License 2012.01.29 0 0 2063

Nekem van kenyérsütőm, a következő tapasztalatokkal:

A kétlapátosat érdemes venni, mert egyrészt az nagyobb, másrészt jobban megkeveri a tésztát.

Ha nem fontos, hogy előre programozd a gépet, -mert reggel, ébredés után meleg kenyeret szeretnél enni, - akkor jobban jársz, ha van egy robotgéped, amiben meg tudod keverni a tésztát és egy nagy ovális jénai üvegedény.

Én a jénait kikenem margarinnal, belisztezem, és a már kétszer megkelesztett és átgyúrt tésztát abban még hagyom 30 percet kelni és 200 fokon 45 percig sütöm. Jobban szeretem a hagyományos formájú kenyeret, nem kell kibányászni belőle a keverőlapátot, (a gépből gyakran bennemarad a kenyérben, de azt sütés után azonnal ki kell bányászni, szigoróan csak fa vagy műanyag eszközzel, hogy meg ne sérüljön a lapáton lévő teflonbevonat).

A lisztről meg csak annyit, hogy ahány malom, annyi féle.

Ha alacsony a sikértartalom, akkor morzsálódik a kenyér.

Most vettem 189 Ft-ért "Nagyi titka" (Pannonmill malom, Komárom) nevű süteménylisztet, amire az van írva, hogy magas a sikértartalma.

Az úgynevezett kenyérliszt meg még drágább!

Még nem sütöttem belőle, majd meglátom. De azért az sem megoldás, hogy az otthon sütött kenyér sokkal drágább legyen, mint amit veszek.

Előzmény: Dudi13 (2062)
Dudi13 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 2062

Hello

 

Most szándékozom kenyérsütőgépet venni, de nem igazán tudom hogy melyiket lenne érdemes választanom. Tudnátok ebben segíteni? Mindenképpen megbízhatót szeretnék ami szépen süt és lehetőleg mindenfajta kenyérhez és kalácshoz stb jó legyen. Méretileg olyat szeretnék ami fél kg-tól kb 1200-1300g-ig tud sütni. Max 30e lenne rá, de ha árnyalatnyit felette van az ár akkor az még belefér. Tudnátok ajánlani konkrét típusokat?

Előre is köszi

.ETNA. Creative Commons License 2012.01.26 0 0 2061

Ó, inkább kétszer, mint egyszer sem:-)) Nagyon köszi!!!!!!

Előzmény: atandi (2058)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.26 0 0 2060

:-DDDD

Előzmény: firmitudo (2059)
firmitudo Creative Commons License 2012.01.25 0 0 2059

Hm...majdnem beszó'tam;).

Előzmény: atandi (2055)
atandi Creative Commons License 2012.01.25 0 0 2058

Jajj nekem, nem tudom, ezt hogy bírtam elkövetni…bocsánat..

Előzmény: atandi (2057)
atandi Creative Commons License 2012.01.25 0 0 2057

No, akkor itt a recept hozzá: az adag felezését tényleg érdemes komolyan venni, mert óriásira kel! Nem esküdnék már, de nem kizárt, hogy ami a képen van, az is csak fél adagos! :S

 

 

Kalács – a legfinomabb kalácstészta!

Ez hatalmas adag,kisebb családnak érdemes felezni az adagot!

75 dkg liszt
4 tojás
2,5 dl tej
10 dkg margarin
3 dkg élesztő
10 dkg porcukor (én 12 dkg kristályból csináltam)
pici só

Dagasztás után két órát kelesztettem, mert a tej miatt nehezebben kel, aztán formáztam, és még egy bő órát kelesztettem. A második kelesztés alatt háromszor tejes tojással megkentem, és nagyon kicsi lángon kell sütni, hogy ne égjen  meg a teteje.
Tuti kell neki 45 perc sülés.

Lehet más formára is fonni, tekerni, hajtani, ízlés szerint 

 

Kalács – a legfinomabb kalácstészta!

Ez hatalmas adag,kisebb családnak érdemes felezni az adagot!

75 dkg liszt
4 tojás
2,5 dl tej
10 dkg margarin
3 dkg élesztő
10 dkg porcukor (én 12 dkg kristályból csináltam)
pici só

D
agasztás után két órát kelesztettem, mert a tej miatt nehezebben kel, aztán formáztam, és még egy bő órát kelesztettem. A második kelesztés alatt háromszor tejes tojással megkentem, és nagyon kicsi lángon kell sütni, hogy ne égjen  meg a teteje.
Tuti kell neki 45 perc sülés.

Lehet más formára is fonni, tekerni, hajtani, ízlés szerint

Előzmény: .ETNA. (2056)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.25 0 0 2056

Gondolom:-) Persze, gyakorlat teszi a mestert, de tényleg szép! Annyira, hogy kedvem támadt kalácsot sütni:-)

Előzmény: atandi (2055)
atandi Creative Commons License 2012.01.25 0 0 2055

És mire ráált a kezem a négyes fonásra!! :P

 

 

Előzmény: .ETNA. (2054)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.25 0 0 2054

Bár még sosem csináltam kalácsot (nem is értem miért), de a recept még szép, hogy érdekel! Nagyon szépek, biztosan finomak is és milyen ügyesen "befontad" :-)

Előzmény: atandi (2053)
atandi Creative Commons License 2012.01.24 0 0 2053

Rendeltem egy „közeli” kisboltban kenyérlisztet. Nagyisat hoztak, s mivel elhoztam az összes 10 kilót, 220 helyett 210-ért kaptam meg kilóját. Még aznap láttam a tacskóban 200-ért. DE csöppet se bánom, a kisbolt-hogy megmaradjon, a közelünkben tovább éljen, és a kapcsolat ennél többet ér.

 

Van egy nagyon finom kalácsreceptem, én mindig ezt sütöm, ha a kép alapján érdekel valakit, szívesen leírom a receptjét. Nekem nagyon bevált. :)

 

 

  

.ETNA. Creative Commons License 2012.01.24 0 0 2052

OK, köszi előre is!!!

Előzmény: 3ferret (2051)
3ferret Creative Commons License 2012.01.24 0 0 2051
Sajnos nem mértem le, de úgy 4-5x szórtam, mindig kb 2 evőkanálnyit. Úgy 5-10 deka között lehetett. Legközelebb lemérem, vagy ha Te csinálsz hamarabb, akkor majd írd be ;-).
Előzmény: .ETNA. (2050)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.24 0 0 2050

Nem, még nem próbáltam ki, de jó tudni, hozzáírom a tapasztalataidat az eredeti recepthez, köszi! Kb. mennyi volt az a liszt mennyiség, amit még hozzá kellett szórni??

Előzmény: 3ferret (2049)
3ferret Creative Commons License 2012.01.24 0 0 2049
Szia ETNA! Kipróbáltad már a kakaós kalács receptet, amire még régebben azt írtad, hogy innen a fórumról van valakitől, de még nem próbáltad? Én tegnap lusta voltam ;-) a sajátomat megkeresni, gondoltam kipróbálom a Tiédet. Finom lett, jól megszórtam mazsolával is, csak annyit változtattam, hogy 5 dkg vaj helyett 6 ment bele (ennyi volt egy bontott maradék, 1 dekát meg már nem akartam tovább tárolni), viszont a lisztből dagasztás közben jócskán utána kellett szórnom. Szóval a 3 dl tejhez és 6 dkg vajhoz kevés volt az 50 dkg liszt. Nálad mi volt a tapasztalat? Ízre nagyon finom! ;-)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.23 0 0 2048

A morzsálódás nálunk ismertelen, pedig ecetet soha nem használtunk. Az ecet miért is jó?

Előzmény: Veszpremi (2045)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.22 0 0 2047

A kampóval lehet kivenni a kenyérből a lapátot. Kezdő koromban előfordult egyszer, hogy elfelejtettem kivenni a lapátot és késsel belevágtam. Később megszoktam, hogy sütés után rögtön veszem ki.

 

Illetve még később bevezettem egy másik módszert is. Van egy új sütőforma, és egy régi, amiből meghibásodás miatt kiszereltem a tengelyt, alján a lyukat lezártam. Dagasztás után átdobom a cuccot a tengely nélküli sütőformába, így teljesen lapátmentes kenyeret tudok sütni. A dagasztás végét (esetemben 42 perc) stopper jelzi, ez azért lényeges, mert ha bemegyek számítógépezni stb., elfelejtkeznék róla. Ha viszont már beindult a kelesztés, nem olyan egyszerű kicserélni alatta sütőformát, ezért legjobb dagasztás után azonnal. Még egy trükkje van a dolognak, hogy főleg hideg időben, gázláng felett kicsit átlangyosítom a második sütőformát, nehogy "megfázzon" az élesztő, mert esetleg nem kel meg rendesen.

 

Amikor mindezt kiagyaltam, eleinte tartottam a körülményeskedéstől, de mára úgy megszoktam, hogy nem okoz különösebb gondot. Még jobb is, mert sütés után nem kell foglalkozni a lapát kiszedésével, kenyér sem roncsolódik, de eleve könnyebben kiesik a kész kenyér a sütőformából. Tehát ezekért az előnyökért megéri.

 

Plusz még egy technikai körülmény, hogy mivel a tengelyes sütőformát azóta csak dagasztásra használom (hőnek soha nincs kitéve), így nem szükséges hőálló szimmeringet beépíteni, amit esetleg nehezebb beszerezni, amikor javításra szorul.

Előzmény: Jrob73 (2046)
Jrob73 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 2046

Kaptunk hozzá mérőpoharat,mérőkanalat,és vmi fém kampószerűt amiről nem tudom mire való.Tegnap este ki is próbáltuk,és sikerült egy szép fehér kenyeret sütni!De!!!A feleségemnek terhességi cukra "van" így a teljes kiőrlésű és más(graham,rozs stb)kenyeret szeretnénk sütni.Van vmi bevált recept erre a gépre(HM1300)?Íme a kenyér:

Előzmény: .ETNA. (2017)
Veszpremi Creative Commons License 2012.01.22 0 0 2045

A morzsolódás a nyártól kezdeve nálunk is fölütötte a fejét, én teljes kiőrlésűt sütök mindig, kb. 1:3 arány a lisz, BL55-össel. Sikerült elhárítani a morzsálás, 1 nagymérő 10% ecet, ill. 1-2 evőkanál rétesliszt a receptem :)

.ETNA. Creative Commons License 2012.01.22 0 0 2044

Hááááát, pont hogy nem:-) Ha az egyik só "sósabb", akkor kevesebb kell belőle:-)

Előzmény: JRX (2041)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.22 0 0 2043

Maximálisan egyetértek... receptekben, hozzávalókban "kinek a pap, kinek a papné", meg "ízlések és pofonok" stb.stb.... de, ha az alapanyag minőségével van baj, jöhet bármilyen recept, trükk, praktika, a végeredmény úgy is vacak lesz, vagy legalábbis kevéssé értékelhető:-)

Előzmény: firmitudo (2036)
.ETNA. Creative Commons License 2012.01.22 0 0 2042

Jogos, pl. Németországban alig van árbeli különbség az un. "egészséges" és a "normál" dolgok (kenyerek, lisztek, sók stb.) között. Legalábbis, simán a még megfizethető kategóriába tartozik (a fizetésükhöz képest) a teljes kiőrlésű liszt, kenyér stb. is.

 

A sóval én is jártam így - évekkel ezelőtt - néhányszor, ezért már vagy 8 éve (nem is tudom pontosan) csak a Kalas-féle görög NIKÉ tengeri sót veszem, ennek a minősége és a "sóssága" is állandó:-)

Előzmény: 3ferret (2040)
JRX Creative Commons License 2012.01.22 0 0 2041

Mindig ugyanannyi sót tegyél bele és akkor egyforma lesz. :-)

 

Multkor Sparban láttam Budget lisztet 99Ft-ért, próba cseresznye alapon vettem 2kg-t, ugyanolyan lett belőle a kenyér mint a Tescos Gutaiból, vagy a Lidl-es lisztből.Tegnap hoztam 20kg-t belőle, legalább  a kenyerünk legyen olcsó.70dkg búza 10dkg rozs arányban szoktam keverni.

Előzmény: 3ferret (2040)
3ferret Creative Commons License 2012.01.22 0 0 2040
Hát én a sótól is idegbajt kapok néha. Általában ugyanazt veszem, és hol nagyon sós, hol meg alig. Ráadásul a só nem fogy el olyan gyorsan, mire megszokom, hogy ami épp van, abból több vagy kevesebb kell, veszem a következőt, és kísérletezgethetek megint :-(. Lisztet pedig nem mindegy, hol veszi meg az enber, mármint árilag. Kisvárosban lakom, túl sok választási lehetőség nincs. Penny, Lidl - csak finom és rétesliszt van. A kis Tescn már egy fokkal jobb, most is ott vettem nagyi titka kenyérlisztet és vitamill rozslisztet, ezek jók és még megfizethetők. De ezeken kívül csak a biobolt és a DM van, ahol vannak más lisztek, na, az már horror árban. De azért éljünk egészségesen, ugye? És 1 kiló liszt több száz ft...
krnemarika Creative Commons License 2012.01.21 0 0 2039

Nem. Csak annyi vizet, amennyit a liszt kíván.

Előzmény: .ETNA. (2028)
firmitudo Creative Commons License 2012.01.21 0 0 2038

Ízlés dolga.

Rendben, elhiszem, hogy jobb lett a kenyered tőle. Kénytelen vagyok elhinni, mert én még nem próbáltam. Egyszer cseréld le a tojást egy szem krumplira (kevesebb víz)és meglátod nem fog morzsálódni a kenyered. Talán egy próbát megér.

Ha más tésztába jó,..

 

A más tészta az más tészta;).

Üdv...firmi 

Előzmény: vidékipupák (2037)
vidékipupák Creative Commons License 2012.01.21 0 0 2037

Lehet hogy a tojás nem való a kenyérbe, de ha ettől joöbb, akkor használom. Ízlés dolga. Én például a csigát, skorpiót, kígyót semmi pénzért nem enném meg, akkor már inkább a tojást. Ha más tésztába jó, akkor a kenyérnek sem árt.

Előzmény: firmitudo (2036)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!