TÖKDZSEM ANGOL MÓDON:
A meghámozott, megtisztított tököt kockákra vágjuk. Minden kg-ra 0,5kg cukrot, 2 citrom reszelt héját és levét és 15dkg reszelt gyömbért veszünk, összekeverjük a tökkel és porcelán edényben letakarva másnapig állni hagyjuk. Másnap a képződött levet leöntjük és felforraljuk, majd beletesszük a tököt és addig főzzük, míg sűrű, átlátszó dzsem lesz belőle. Üvegekbe töltve lezárjuk és kigőzöljük.
Üdv: szydi
Kedves Szydi!
Érdeklődéssel olvastam a leírásod, de számomra nem teljesen tiszta, a rózsa levelét, vagy a virája levelét, azaz a szirmát használják-e?
Gondolom a sziromra kell gondolni, de kérlek ezt erősítsd meg!
Bagira!
Teljesen véletlenül - de direkt Neked! - találtam egy valódi junikumt. Sajnos nincs rózsakertem, ("galambdúcban" élek) így nincs kipróbálva. Íme:
RÓZSALEKVÁR:
A piros, úgynevezett cukorrózsa (Centifolia)leveleiből készíthetjük. A leszedett leveleket lemérjük és ugyanolyan súlyú porcukorral tálban addig dörzsöljük fakanállal, míg a levelek teljesen szétfoszlanak. Akkor kevés víz és citromlé hozzáadásával lábasban addig főzzük, míg elég sűrű lesz. Üvegekbe töltjük, lekötjük és a biztonság kedvéért kigőzöljük.
üdv: szydi
Szőlőlekvár birsalmával:
A megmosott érett szőlőt - OTHELLÓ, az aminek a húsa is sötétkék - leszemezzük és lábasba tesszük.Teszünk bele ugyanannyi birsalmát felszeletelve. Addig főzzük, míg szétfő. Ekkor átpasszírozzuk, majd 1 kg masszára 30-40 dkg cukrot számítva addig főzzük állandóan keverve, míg a kellő sűrűséget eléri. Vigyázat! könnyen odaég.
Melegen üvegekbe töltjük, de csak akkor zárjuk le légmentesen, amikor kihült és meghártyásodott.
(Különleges ízű, nagyon finom lekvár.)
ananszos-malna jam
65 dkg málna
1 nagy ananász
1 tasak (50 dkg) zselírozó cukor
l fél tasak (5 g) citromsav
El?készítés: A málnát kiválogatjuk (ha lehet ne mossuk meg). Az ananászt félbevágjuk, meghámozzuk, torzsáját kivágjuk, és a húsát kis darabokra vágjuk. Az üvegeket tisztára mossuk, és hagyjuk megszáradni.
Elkészítés: Lemérjük a gyümölcshúst, kb. 1,25 kilóra van szükségünk. Nagy lábosba tesszük, hozzákeverjük a zselírozó cukrot, a citromsavat, és felforraljuk. A forrástól számítva 3 percig állandóan kevergetve f?zzük. Az el?készített üvegekbe töltjük a masszát (a lehet? legkevesebb leveg? maradjon az üvegben), csavaros tet?vel lezárjuk, rögtön fejtet?re állítjuk, és 5 percig így hagyjuk. H?vös helyen, visszafordítva tároljuk.
Jo az a lekvar, es minnel több van, annal több unalmas teli reggelit tudsz vele agyoncsapni. :))
Es ha meg frissen sütött kenyered is van hozza...... .))
Akkor ígéretemhez híven a boszi-féle dinnyelekvár:
bosszi válasz erre | adatok | e-mail 2002-07-22 16:13:32 (0)
És a dinnye-lekvárhoz mit szólsz? Szép ananász vagy kantalup dinnyét, jó érettet vastagon meghámozunk, a magjától megtiszrtítjuk, vékony szeletekre vágjuk, s megmérjük. Feltesszük főni, amikor sűrűre főtt akkor 1 kg friss gyümölcsre számítva 30 dkg cukrot adunk hozzá, azzal továbbfőzzük, amíg kellő sűrűségű nem lesz. Üvegekbe rakjuk, mint az egyéb lekvárokat, és lezárjuk.
bosszi válasz erre | adatok | e-mail 2002-07-22 16:13:32 (0)
És a dinnye-lekvárhoz mit szólsz? Szép ananász vagy kantalup dinnyét, jó érettet vastagon meghámozunk, a magjától megtiszrtítjuk, vékony szeletekre vágjuk, s megmérjük. Feltesszük főni, amikor sűrűre főtt akkor 1 kg friss gyümölcsre számítva 30 dkg cukrot adunk hozzá, azzal továbbfőzzük, amíg kellő sűrűségű nem lesz. Üvegekbe rakjuk, mint az egyéb lekvárokat, és lezárjuk.
Hozzávalók:
2 kg keményhúsú sárgadinnyét meghámozunk, belsejüket kikaparjuk, a dinnyehúst 2 cm-es kockákra vágjuk. 8 dl vízbe beletéve 1.2 kg cukrot, felforraljuk, közben folyton leszedjük a habját. Ezután hozzáadunk 7 dl rumot.
Elkészítés:
Ha újra forrni kezd, belerakjuk a dinnyekockákat. A gyümölcsöt üvegessé főzzük. Ne keverjük, csak rázzuk a lábost! A dinnyét műanyag szűrőkanállal kivesszük a rumos szirupból, porcelántálba tesszük. A megmaradt levet addig főzzük, míg mézszerűvé válik. A dinnyére öntjük, letakarva hagyjuk kihűlni. 2 nap múlva leszűrjük. A levét felforralva visszaöntjük a gyümölcsre. Hagyjuk kihűlni. Üvegekbe téve légmentesen lekötjük, sötét, hűvös helyre rakjuk. Nagyon finom, elég édes nyalánkság.
A hosszas forralástól alkoholtartalma majdnem nullára csökken, íze viszont fantasztikus! Desszertek tetejére, parfé, fagylalt kísérőjeként, tortadísznek használható. Érdemes készíteni sárga- és zöldbélű dinnyéből, egyidejű használatukkal gyönyörűen díszíthetünk. Kis gömböket is vájhatunk a dinnyehúsból, ilyenkor azonban sok lesz a leeső dinnyedarab
Hozzávalók:
1 kg préselt füge, 2 csésze víz, 1 csomag kókuszreszelék, 10 dkg kimagozott rumos meggy, 1 narancs, héjastól de mag nélkül ledarálva, 2 kg. cukor, 1 dkg apróra vágott dió.
Elkészítés:
A fügecsutkákat levágjuk. A fügét csíkokra vágjuk, és a vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a többi anyagot a dió kivételével, és sűrűre beforraljuk. Ekkor tesszük bele a diót. Csavaros tetejű üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 10 percig gőzöljük
Elkészítés:
Közepes nagyságú citromok héját vékonyan lehántjuk, a fehér bundát lefejtjük, eldobjuk, a citromok húsát felszeleteljük. A héjat és a citrombelsőt annyiszor negyed liter vízzel öntjük le, ahány citromunk volt, és egy napig állni hagyjuk. Másnap a felére befőzzük, majd citromonként 20 dkg cukrot hozzáadva, kevergetve, takaréklángon 30 percig forraljuk. A tűzről lehúzva késhegynyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltjük. Csak másnap kötjük le.
Szeretem a különleges lekvarokat. Nyam,nyam.
Csipkebogyo, bodza, rumos szilva, st, stb.
Most jön lassan a befözesi szezon, kinek milyen kiprobalt, titkos kis receptje van, eme nyalanksagokra.
bar szidi egy masik oldalra irta be, de ez ide is illik, es valo. :))
A fekete bodza teljesen érett bogyóit a fürtökről leszedjük. (ez a művelet egy villa segítségével gyorsan elvégezhető) Lábasba rakjuk, kissé szétnyomkodjuk és 30 percig főzzük lassú tűzön,gyakran kevergetve. Melegen átpasszírozzuk. 1kg gyümölcsre számított 25dkg cukorral és fél citrom levével addig főzzük, míg a kívánt sűrűséget eléri. Forrón üvegekbe töltjük és kigőzöljük.
OFF: gyerekkoromban, ha elköhintettük magunkat biztosak lehettünk abban, hogy jóságos nagyanyánk megjelenik a bodzalekváros üvegével és belénkdiktál egy kanállal abból a kocsikenőcsre (kulimáz) emlékeztető fekete szörnyűségből. Felnőtt fejjel kíváncsiságból megcsináltam a fenti recept szerint és mondhatom, hogy sem ízében sem állagában nem hasonlított az emlékeimben élőhöz. Egészen fogyasztható.
Használjátok egészséggel! Üdv: szydi
Akkor en meg behozom Szinbad szilvalekvarjat.
Hozzávalók: 5 kg szilva (lehet?leg bercencei)
1 kg cukor
1 dl 20% - os ecet ( ha 10.-es van akkor a duplája)
Elkészítése: a kimagozott és megvizsgált szilvát, a cukrot, és ecetet 24 óráig állni hagyjuk jól összekeverve, majd utána 3 és 1/2 óráig takarékon f?zzük, vagy süt?be tesszük, levétel után 20 prcig folyamatosan keverjük! A tároló edényben hagyjuk kih?lni.
Nem egyszer csináltam már és nagyon fínom! Próbáljátok ki!
Javasolnam meg ,hogy ha epp lehet kapni carambolat, az az csillaggyumolcsot akkor erdemes venni egyet, es felszeletelve az uveg belso farata illeszteni mielott a lekvart belerakod. A leg mezeibb lekvar is kulonlegesnek latszik tole.
Eolsokent ajanlanam neked ezt a valoban szep lekvart:
mézes alma lekvár
Az almát megpucolom, kiszedem a magházát és citromleves vizbe teszem, lemérem (igy kell legyen 1,25 kg), majd apróra kockázom és öntök rá egy citrom levét, némi egész fahéjat, majd hozzákeverek egy tasak 1:2 zselirozó befőzőszert (Oetker zseléfix, Hass Quitin)és felforralom, majd hozzáadok fél kiló cukrot és forrástól számitott 2-3 percig főzöm majd hozzákeverek 5 dkg folyékony mézet (ez kb 3 evékanál)és üvegekbe töltöm, lefedem és száraz dunsztba teszem. Nagyon fincsi lett és a citromlétől szép világos sárga szine van.
A receptet Csillatol tanultam.
Lehet persze, hogy az alma nem a legkulonlegesebb gyumolcs, de lekvarnak eleg szokatlan,nem de? =O)
Keresek különleges lekvarokat, amiket nem mindenhol ism,ernek, keszitenek.
Nekem a BODZA lekvar is különleges, a dinnye, a körte, gyömber lekvar, a rumos szilva, es Szinbad szilva lekvarja , narancs lekvar angol modra, es sorlohatnam.
Tudom, sokan vagytok akik nem magyarotszagon eltek, ami nalatok elöfordul helyi jellegzetesseg, minden jöhet.
A lenyeg jol mutasson egy szelet finopm vajas kenyeren. :))