Keresés

Részletes keresés

Macskamocska Creative Commons License 2005.04.13 0 0 124

 

Sziasztok!

 

"Kezdő pajzsmirigyes" vagyok. Elolvastam ezt a topikot, rákerestem a témára a neten, kész lett a laborom is. Ennél többre eddig nem jutottam, holnap kezdődnek a kivizsgálások. Annyit már tudok, hogy túlműködésem van.

 

Eredményeim:

Csináltak egy általános laborvizsgálatot, minden tökéletes.

 

DE!!

FT3: 7,4

FT4: 22,0

uTSH: 4,200

 

A kérdésem:

1., Átlagos testalkatú vagyok, és valószínűleg már hónapok óta rendetlenkedik a pajzsmirigyem, de fogyást egyáltalán nem tapasztaltam. Előfordulhat az, hogy meghízom attól a gyógyszertől, amit adnak a csökkentésre? (Hiszen a szervezetem annyi tápanyag lebontásához van szokva, amit a "felpörgött" pajzsmirigyem fel tudott dolgozni - tehát ha csillapítjuka a "pörgést", a későbbiekben bevitt, változatlan mértékű tápanyagmennyiség a szervezetben marad, igaz?)

 

2., Ha hízok, milyen mértékűre számítsak? (Hiszen nem fogytam, lehet, hogy túl sokat fogok hízni, vagy éppen semmit?)

 

3., Életmódváltással (nasi nuku, testmozgás - ilyesmire gondolok)

 

 

Köszönöm a válaszokat, üdv:

 

Macskamocska

 

flóraanyu Creative Commons License 2005.04.13 0 0 123
Sziasztok! Elkezdett viszketni a bőröm szinte az egész testemen. Ez lehet a gyógyszertől? Már közel egy hónapja szedem pedig a methotyrint.
eMM Creative Commons License 2005.04.12 0 0 122
"Ha már ott vagy kérjél teljes vérlépet is.Ha már 1X szúrnak!:)"

Ezt is írtam.
Assziszem néked meg szemüveget kéne íratni.De csak ha meg mered mondani a dokidnak.Mert ezt az ő dolga eldönteni ugye,és még a végén megsértődik.
Előzmény: Törölt nick (118)
szadvar Creative Commons License 2005.04.10 0 0 120
Ok, meggyőztetek! Holnap megpróbálok kérni egy laborvizsgálatot -bár aggódom, hogy elhajt majd a doki, mert nehogy én mondjam már meg neki, mit kell tennie. De tényleg annyira figyelek az étkezésre is -mi volna, ha ezt sem tenném? Én lennék a nagy magyar Alföld trónbitorlója? :-) Köszi
Előzmény: Törölt nick (118)
Zitka Creative Commons License 2005.04.10 0 0 119

A vérképben benne kellene lennie...

Nőknél legalábbis mindig beikszelik az orvosok, elég sok nő vérszegény.

Hozzá általában szokták a transzferrint is megjelölni vizsgálatra, ez jelzi, hogy nem ürül-e túlzott mértékben a vas a szervezetből (ebből aztán minden okosságra :-) következtetni tudnak.)

Előzmény: eMM (115)
eMM Creative Commons License 2005.04.10 0 0 117
Megsúgom hogy a teljes vérképben a vércukorcukorszint is benne foglaltatik.
Különben meg ne rágjon be rá az orvos,mert bizonyos időközönként (egyévert szoktak javasolni 30 év felett)akkor is kell kontroll ha nincs semmi gáz.(Itt meg van)Úgy tünik hogy nála ez már minimum 3 éve nem történt meg.
Természetesen nem biztos hogy pajzsmirigygond sok minden más is lehet.De értelmetlen találgatni,ezért kell a "szúnyog".
Előzmény: Törölt nick (116)
eMM Creative Commons License 2005.04.09 0 0 115
És a vashiány az miből látszik? Vérkép vizelet,vagy?
Előzmény: Zitka (114)
Zitka Creative Commons License 2005.04.09 0 0 114

malena, hát itt is? :-) Remélem, semmi tudományos összefüggés nincs a muffinfogyasztás és a pajzsmirigy alulműködés között.... :-)))))

Alulműködős ismerőseim között több is van, akiknek a szülés "hozta ki" az alulműködést. A 6,34-es TSH önmagában valóban nem tűnik vészesnek, de azért nem árt 3-4 havonta kontrolláltatni. Egyébként azt mondják, hogy a jód legfeljebb megelőzésre jó, de meglévő alulműködés esetén fityfirittyet sem ér. Sőt, hormonszedés mellett nem is szeretik az orvosok, ha amatőr módra belekontárkodik a beteg a terápiába.

Az ellentmondásos tünetek rám is jellemzők, mikor először elküldtek vérvizsgálatra, kifejezetten túlműködésre gyanakodtak. :-) De van még egy pár apró "bajom", amire mind azt reagálják az orvosok, hogy "pedig maga annyira nem olyan alkat".  Meglátjuk, ha feldobom a pacskerom :-), a patológus is vajon ezt fogja-e mondani... :-)))   A fáradékonyság, feledékenység, koncentrációhiány lehet vashiánytól is. Nekem ezen  a nyomon jutottak el a pm-ig. Az alulműxi miatt mindig csak ideig-óráig maradt meg bennem a vas, de vaskúrák után hihetetlenül jól éreztem magam.

Na, nem akarok is kuruzsolni, csak gondoltam, szólok néhány jó szót... :-)

Előzmény: Törölt nick (110)
eMM Creative Commons License 2005.04.09 0 0 113
Hány éves vagy? 30 év felett célszerü évente elvégeztetni a vizsgálatot akkor is ha kutya bajod.
Úgyhogy csak mond meg neki hogy szeretnél egy pajzsmirigy hormonszint vizsgálatot.
Egy vérvétel az egész.
Nem tagadhatja meg,mert van olyan hogy a beteg kifejezett kérése.De ha normális a doki akkor nem is problemázik rajta.
Ha már ott vagy kérjél teljes vérlépet is.Ha már 1X szúrnak!:)
Előzmény: szadvar (111)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.09 0 0 112
Így nem fogsz eredményt elérni. Számos más oka is lehet az elhízásnak. A pajzsmirigy problémák ebben az esetben más tüneteket is mutatnak. Ha kellőképpen komolyan veszed a problémádat és az orvos ezt elfogadja, akkor tudni fogja, hogy mi mindenre gyanakodjon. Ehhez persze neked tudnod kell, hogy mi mindenre panaszkodjál, olyanra, ami reális, és úgy is van.
Előzmény: szadvar (111)
szadvar Creative Commons License 2005.04.09 0 0 111

Hello Mindenki!

Kb 3 éve folyamatosan hízok -bár ezt sem az étrend, sem az életvitelem nem indokolná. Édesanyám szerint lehet pajzsmirigy probléma a háttérben. MI a véleményetek erről? Ha tényleg lehet összefüggés, milyen vizsgálatot kérjek a háziorvostól? Ja, és hogy adjam be neki? Mégsem mondhatom meg neki, milyen vizsgálatot "szeretném, ha elvégeznének"! Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2005.04.05 0 0 110

sziasztok,

ma kaptam meg az eredményeimet, a TSH 6,34, a T3 és T4 normális. mindez már saját szakállra elkezdett jódpótlás mellett. nekem is elég ellentmondásosak a tüneteim: amióta jódot pótlok, mintha normál fordulatra kapcsoltak volna, előtte rettentő fáradékony, lomha, stb. voltam. az agyam még mindig nem a régi.

 

elkezdtem böjtölni, hogy kiderüljön, hogy tudok fogyni, ha télleg nekilátok. és hát korántsem megy úgy, mint régen. megyek orvoshoz, persze, de nem igazán tudom, mit fog tudni kezdeni velem, mert ellentmondásosak a tüneteim. a terhességem alatt végig fogytam (ikrekkel), utána iszonyú tempóban híztam, és így most nem tudom, hogy az izzadás, meg a légszomj most a túlsúly miatt van, vagy a pm miatt. valahogy a legpontosabb, amit tudok mondani a tüneteimről az az, hogy vmi kvára nincs rendben, ez biztos. de hát ezzel nehéz egy orvosnak mit kezdenie. lombikterhesség volt, tehát ott valami felborulhatott, mittudomén... valami biztatót? (tudom, hajrá kovács néni!:-))

flóraanyu Creative Commons License 2005.04.03 0 0 109
Köszönöm! Megnéztem, regisztráltam, beszélgettem... :)))
Előzmény: Zitka (100)
flóraanyu Creative Commons License 2005.04.02 0 0 108

Szia!

 

Beszélgettem valakivel, ak már volt műtéten, mivel nála sem járt sikerrel a gyógyszeres kezelés. Neki rendbe jött a hormonszintje. Szóval van remény!  Üdvözöllek, és jó egészséget! Írjál majd, sokan kiváncsiak vagyunk a fejleményekre!

Előzmény: baug (105)
flóraanyu Creative Commons License 2005.04.02 0 0 107
Sajnálom. Illetve örülök is neked. Remélem hamarosan kitalálják már mivel van gondod és meggyógyulsz. Minden jót! ÜDv: Fló
Előzmény: eMM (106)
eMM Creative Commons License 2005.04.01 0 0 106
Na meglett a pajzsmirigy hormiontesztem eredménye,azzal minden oké,aminek tulképpen örülök, de akkor mi a bajom valyon?
20ft-os kérdés.
baug Creative Commons License 2005.04.01 0 0 105

Utánanéztem kicsit a kérdésednek, és rá kellett jönnöm, hogy nekem is Basedow kórom van. Korábban mindig csak  Hyperthyreosis és Struma diffusa állt a leleteimen, mely utóbbiról kis olvasgatás után számomra is kiderült, hogy az a Basedow kór (és persze most vettem észre, hogy az utóbbi leleteimre is ez került). De nálam nem a terhesség váltotta ki (az én Flóra lányom az idén már 11 éves lesz), így talán a gyógyulási kilátások is mások. Nekem kezdettől azt mondták, hogy biztosat garantálni nem lehet, jó esetben a gyógyszertől 1-2 év alatt rendbe jöhetek (na, mi nagy optimistán már adtunk neki 3 évet is), de ha ez nem segít, jöhet a műtét. Eleinte egyébként több orvosnál is jártam, mire megtaláltam azt az embert (merthogy emberként viselkedik!), akiben megbízom (mert nagyon alapos és lelkiismeretes), és ahol normálisan mennek a dolgok. Ez a kis kutatómunka azzal a haszonnal is járt, hogy közben kiderült számomra, hogy ennek a betegségnek a kezelésére is többféle szemlélet létezik, és sajnos nemcsak betege/betegsége, hanem főleg orvosa válogatja, hogy melyiket részesítik előnyben. A fő változatok: abszolút műtétpárti; gyógyszerpárti; aki valamiféle jódizotópos (?) /szájon át szedhető/ sugárkezelésre esküszik. Szerintem az a korrekt, ha ezekről a lehetőségekről, illetve azok előnyeiről, hátrányairól egyaránt tájékoztatnak, még ha természetszerűleg az orvos meg is teszi a maga javaslatát. Azt hiszem, ha a sugárkezelést akarja erőltetni, az a helyzet az, amikor egy fiatal nőnek legalábbis konzultálnia kell egy másik orvossal. Egyébként most én is ezt fogom tenni: a műtétre ugyan saját elhatározásból hangolom magam (a kezelőorvosommal egyetértésben), de azért előtte még egy orvos véleményét szeretném kikérni, biztos ami biztos.

Nálam egyébként nyilvánvaló, hogy a stressznek óriási szerepe van a betegségem, állapotom alakulásában, és ennek megfelelően egy idő után meg is tettem a lehetséges életmód- és munkahelyváltást, de úgy látszik, ez nem volt elég. Nálad viszont valószínűleg másról van szó, biztosan főleg a hormonális változás hatott így. Szóval járj nálam több sikerrel!

Még várom az ép-kézláb ötleteket gyógyulási módokra!

Előzmény: flóraanyu (99)
Zitka Creative Commons License 2005.03.29 0 0 104

Hú, ez nagyon érdekes helyzet! Csak hogy jól értelmeztem-e: májustól júliusig napi 50 microgramm Thyroxinnal ment le 50-ről 11,7-re???

Én még csak kezdő alulműxis vagyok, 15-tel kezdtem, és 75 microgrammos adagot kaptam. Az első kontroll pár hét múlva esedékes. Tehát ilyen szempontból nincs nagy tapasztalatom. De mások elmondásából még soha nem hallottam ekkora csökkenést ilyen rövid idő alatt.

Elég sokat olvasgattam a betegségről a neten (szakmai oldalakat is), és azt szűrtem le, hogy túlműködés "átcsaphat" alulműködésbe, de fordított esetről még nem is hallottam. :-O :-O Remélem, jár erre doki is, aki tud valami biztatót mondani.

Előzmény: SSRI (102)
Hárpia Creative Commons License 2005.03.28 0 0 103

Szia,

 

Én is 'alulműködöm', bár két testvér sem egyforma mint tudjuk, főleg hasonló betegség két embernél nem az. Nem értem ezt a tiéd, de kíváncsivá tett. Endokrinológus mit mond rá? Ultrahang volt-e azóta? Esetleg biopszia, vagy valami más, mint a vérkép és frakcióértékek?

 

 

Előzmény: SSRI (102)
SSRI Creative Commons License 2005.03.28 0 0 102

Ezt fejtsétek meg!

2004 májusában diagnosztizálták az alulműximet,akkor a TSH 50,4 volt.Július:11,7.Szeptember: 7,9.November:11,3.

2005. január:10,6 .................ÉS MÁRCIUS 10 :  0,08.

Januárban felemelték az L-Thyroxint napi 100-ra,addig: 50,  75/50,  75,  100/75

Ebből kitünik a fokozatos emelés.

Namármost:mi ez a mostani eredmény?Átmentem túlműködésbe????????

rettenetesen izzadok,hiztam 4 kilót.Ez ellentétes a a két működéssel.

 

Véleményetek,tapasztalatotok???????

 

 

baug Creative Commons License 2005.03.25 0 0 101

Köszi mindenkinek a választ, most épp elutazóban vagyok, de jövő héten mindennek utánanézek, amit írtatok, illetve én is válaszolok bővebben Flóraanyunak (az a helyzet, hogy én is Flóraanyu vagyok, és én is szerettem volna az én Flórámnak kistesót, de minthogy az akkori 35-ből mostanra 38-ba léptem /mármint éveim számát tekintve/, már aligha... De ezzel nem akarlak elkeseríteni: amint az a topikból látszik, minden eset más).

Jelen helyzetben a természetgyógyászatot sem zárnám ki, de épp az a gondom vele, amit írtok: kókler vagy "varázsló" kezébe nem szeretnék kerülni, márpedig ez ellen garanciát nem tudok. Ha valaki igen, érdekelne. Kellemes húsvétot mindenkinek!

Zitka Creative Commons License 2005.03.24 0 0 100

A Nők Lapja Cafe-n vannak kifejezetten túlműködéssel foglalkozó topikok is, esetleg nézd meg, hátha találsz jobb információt.  

http://www.noklapja.hu/forumkifejt.php?id=74&forumid=21938

http://www.noklapja.hu/forumkifejt.php?id=74&forumid=41984

Előzmény: baug (97)
flóraanyu Creative Commons License 2005.03.24 0 0 99

Szia! Én még csak most fogom kezdeni a methotyrin-t. Azt mondták nekem Basedow kórom van. Nálad mit állapítottak meg? Azt mondták 1,5-2 év alatt rendbe jövök. Nagyon remélem. Addig nem lehetek újra terhes, pedig már szerettem volna kistestvért a lányomnak. Elkeserítő amit mondtál. Lehet, hogy nálam is tovább fog tartani?

 

Minden jót neked is, jobbulást!

 

Üdv: Fló

Előzmény: baug (97)
eMM Creative Commons License 2005.03.24 0 0 98
Természetgyógyásznál nem próbálkoztál?
Persze itt az a gond hogy mezei halandóként nehéz eldönteni hogy kókler e az illető,vagy sem.
Előzmény: baug (97)
baug Creative Commons License 2005.03.24 0 0 97

Hello,

van esetleg valaki, aki a pajzsmirigy túltermelésére is rendelkezik komolyabb tapasztalattal/szaktudással? Végigolvasgattam a topikot, nem volt teljesen haszontalan, de én a többségetekkel ellentétes problémával küszködöm bő három éve. Nem mondom, gyógyszer mellett éppen el lehet vele lenni, de mostanra mégis besokalltam, mert hát tünetek aztán itt is vannak rendesen, s a gyógyulás reménye ennyi idő után mind inkább szertefoszlóban van. Kezdem magam szoktatni a gondolathoz, hogy kés alá feküdjek /TamásD, fenheted a szikédet :) - ha majd tényleg elszántam magam, ki is kérdezgetlek a részletekről, de addig még hárítanám ezt a témát.../ Szóval arra gondoltam, hogy a csonkítás előtt még kéne futni néhány kört, hátha más megoldás is van (jelenleg - 3 éve -  Metothyrin-kúra), ehhez keresek segítséget, tanácsot. Olyan gyógymód nem létezik, ami nem a tünetet igyekszik megszüntetni (amiként azt a gyógyszeres és a sebészi módszer is teszi), hanem netán magát a betegséget, annak okát kezeli???? Igazából megnyugtatóbb lenne...

Szóval help!

eMM Creative Commons License 2005.03.18 0 0 96
Ja annyit még a jódolásról,hogy Farkas Henriknél olvastam(még az átkosban) hogy Svájcban valamikor régen jódot raktak az ivóvízbe hogy így csökkentsék a bazedov kórosok arányát.Spontán minden kérdezés nélkül.És állítólag be is jött,szóval nem biztos hogy olyan rossz az a jód!.)

A tengeri sóban levő jód mér is nem jó? Az elég természetes nem?
eMM Creative Commons License 2005.03.18 0 0 95
Persze, egyértelmű hogy nem szabad bebeszélni a betegséget.(PLD a vizsgálatok elvégzése után már tudom hogy kutya baja a szívemnek nem ez okozza,de ehhez kellet a vizsgálat)
Döntse el a hormonteszt hogy van vagy nincs, addig azért nem kezdek el jódozni.
Különben megáll az éjszakai felriadás/izzadás is,és NEM élek stresszesen.

Ja gyulladásról nem lehet szó a szervezetemben,mert ezt azért nézték,jó volt a süllyedésem meg ilyenek.
Ja csak az a baj hogy a háziorvosomra én a macskámat(mit macskát kisegeret se) bíznám rá,de kihajtom a vizsgálatot.


Előzmény: Zitka (93)
Stoner Creative Commons License 2005.03.18 0 0 94
Azt elfelejtettem mondani, hogy ezek a tünetek csak azelőtt voltak. Ma már nincsenek. Ellenben valóban van autoimmunbetegségem is. Csak arról ninc studomásom, hogy érinti-e a pajzsmirigyemet. Az a meggyőződésem, hogy csak akkor fordulnék orvoshoz, (nagyon kicsi az esélye), ha minden természetes módszer ellenére jönnének elő ezek a panaszok. Semmi ilyet nem tapasztalok. Elmúltak az aritmiáim, az izzadásaim, és a többi..
Előzmény: Zitka (93)
Zitka Creative Commons License 2005.03.18 0 0 93

Szerintem ne kuruzsoljunk! Nem szabad orvosi javaslat nélkül jódot szedni még alulműködés esetén sem!!! 

Íme:

 

http://www.vital.hu/themes/sick/pajzsmirigy2.htm

Mi okozza a pajzsmirigyhormon fokozott termelődését?

Okozhatja a hormon fokozott termelődését, az úgynevezett hipertireózist a pajzsmirigy gyulladása, a pajzsmirigyben levő göb "önállósodása", túl sok jód, pajzsmirigyhormon-elválasztást serkentő hormon túltermelődése az agyalapi mirigyben, bizonyos speciális daganatok, túl sok pajzsmirigyhormon-bevitel (pl. az alulműködés kezelésekor), és még sok speciális betegség, de kiemelten kell beszélnünk a pajzsmirigy autoimmun betegségéről - ez pedig a Graves-Basedow-kór.

----------------------------------------------------------------------

 

A cikk többi részét is érdemes elolvasni! De nehogy hipochondriához vezessen, eMM, erre ügyelj! :-)

 

Tényleg az a legjobb, ha kérsz a háziorvosodtól egy beutalót. Aztán az eredmény alapján majd eldönti, hogy beutal-e az endokrinológiára. A stressz is okozhat ilyen tüneteket, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni.

Előzmény: Stoner (92)
Stoner Creative Commons License 2005.03.18 0 0 92
Van még egy tünet: éjszakai felriadás, és izzadás. Esetleg lábgörcsök. Ez nekem korábban volt, mind. NEm akarok laikusan sokat dumálni erről, de a jódbevitel minden esetben jót tesz. Mert a mesterséges jód a sóban nem funkcionál. Mindenki azt hiszi, hogy a jódtéma el van intézve és közben jódhiánya van. Ugyanígy vigyázni kell a jódot eltávolító ételekkel, vagy ellenkező esetben a magas jódtartalmúakkal. (Sok tengeri hal, kagyló stb.)
Előzmény: eMM (91)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!