Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ami nekem szénacél van itthon, és használatban is van (Egy Opinel és egy Laguiole), azok bepatinásodtak maguktól. Mondjuk nem nagyon mosogattam őket, csakmegtöröltem használat után. Viszont a természetes patina is foltos, nem tudom, mitől lesz (és lesz-e egyáltalán) egyenletes.
Nemrég leadtam a kisebbik (9-es) szénacél Opinelemet políroztatni, mert mióta megvan a Meadowlark 2 azóta nem lett elővéve és sajnos elfelejtettem megolajozni mielőtt elraktam, így több helyen megjelet a pengéjén a rozsda.
Olvastam itt a fórumon régebben (úgy emlékszem) hogy vannak különböző módszerek a penge bepatinásítására. Úgy olvastam anno hogy ittt a fórumon is voltak akik csináltak ilyet, és nekem is tetszik a matt acélszürke penge. Ezért gondoltam ha visszajön megpróbálnám én is, így legalább a penge sem lesz annyira kényes. :)
Youtubon néztem több videót is az Opinelek patinásításáról, csak az a gondom ezzel, hogy a videókba amit láttam mindenkinek csak ronda foltosra sikerült bepatiásítani az Opinelt, az meg nem tetszik, (mintha egy avarkori sírból került volna elő) akkor már inkább hagyom hogy használat közben patinásodjon be.
Azt szeretném megkérdezni hogy nektek mi a véleményetek, ajánlott, vagy felesleges, illetve ha érdemes megcsinálni milyen módszert javasoltok (lépésről lépésre) amivel szép homogén patinaréteget lehet kialakítani az Opinelen, és utána evésre is 100%-osan használható lesz a penge?
Amúgy most az inox Opinelem van nálam (9) a mindennapokban azzal sincs gond, de érdekes, hogy mindíg újra visszajön a rajongásom az Opinelek iránt, mikor más kés után használom őket... :)
Édesapám hagyatékából rám maradt egy szép, agancs markolatú szalonnázó bicska, ezzel kapcsolatban kérném a segítségeteket:
1. Szeretném kideríteni az eredetét, de a pengén nincs mesterjel, csak egy árva "R" betű. Ez vajon gyártót jelöl, vagy csak annyit, hogy rozsdamentes?
2. Ahogy a lenti képen látszik, a penge közvetlenül a pengetőnél eléggé elhajolt. Lehetséges lenne ezt orvosolni valahogy? A bicska egyébként szép feszesen működik, a görbület a nyitást-csukást nem zavarja, így nem szívesen állnék neki házilag megbarmolni :)
Régen, nagy divat volt villanyszerelői körökben a gépi fűrészlapból készített kés. Van nekem is kettő, majd megmutatom. Semmi extra, csak kivágtuk a szükséges formát, megéleztük, a nyele megy csak szigetelőszalag, vagy leuloplaszt. Ez utóbbi jobb fogást biztosít. Nagyobb kábelek blankolására használtuk elsősorban.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Szeretnék beleszagolni a késgyártásba és egy egyedi kést készíteni magamnak. Hol lehet VG-10, vagy ATS-34, vagy ATS-55, vagy 440C nyers laposacélt venni? Ha jól tudom VG-10-et sehol, de hátha ti jobban tudjátok.
A Heti Válaszban van egy cikkecske Kocsis Feriről.
Valami benfenntesebb azért megemlíthetné nekik, hogy a magyar késesekről nyomhatnának egy bővebb cikket/cikksorozatot. Mert a borokról tudnak írogatni, de szerintem a késeseink is vannak olyan híresek mint a boraink.... Bár kétségtelen nagyobb üzlet a bor...
Szia, vedd meg nyugodtan nekem is van egy fekete pengével,igaz nem rózsafa nyéllel, nagyon jó mindennapos használatra, és könnyen borotvára húzható, 8Cr13Mov a penge anyaga.
Szia! A minősséggel hidd el nincs baj,nyüstölheted ahogy akarod,csak szeget ne vágj vele mint egy némelyik ŐRŰLT ATOM Anti! Nem fogod elhagyni, mert annyira meg fogod szeretni, ebben egészen biztos vagyok, s talán éppen ezért nagyon vigyázni is fogsz rá! Egyebek mellett ezt a rózsafa markolatút ajánlanám egyrészt mert gyönyörű, másrészt, pedig ha előveszed, valahol nem kell égned,hiszen tuti jól néz ki és kulturált!Kenyeret vágni sem utolsó,a májkrémről már nem is beszélve,hidd, el nekem a májkrém egyenesen imádja ezt a kést! De félre a viccel,tényleg tuti ez a bökő!
Tóth Antal. XIX. kerület. József Attila utca,57-63
Nem tudom ki Ő, ha megadod az elérhetőségét fehívom!
Egy "mindennapi" bicskát szeretnék, ami kicsit jobb a piaci gagyinál, de nem túl drága, mert valószínűleg el fogom hagyni, egykézzel nyitható legyen, mert létrán állva is fogom használni, érje át a kenyeret, stb.
Ez nem húz szép hullámokat a májkrémbe, de ezt még fel tudom dolgozni lelkileg! :)
Szia. Nekem van ebből is,és még néhány szebb példányából,én is meglátogattam a Tóth Antalt a József Attila utcában a B lépcsőházban. Nagyon rendes volt és abszolút segítő kész mindenben,még a fenőköveik is nagyon Ász- HAIDU márka névre hallgat,de kerámia szemcsés, mint a 3M csiszoló anyag,tényleg szuper! Minőségileg nagyon összevannak rakva,és a penge anyaga is ha jól tudom AUS8-nak megfelelő. Én gyilkolom nagyon, de eddig még nem ártott neki, szerintem nagyon tuti a cucc. Lehet, hogy még erdőben is lehet használni, minden esetre nem félnék a helyedben beújítani egy ilyennel. Annyit csináltam vele,hogy 1200 3M-es csiszoló vásznon egy kis tükrösített polírt vittem az él felületére, az él szalag szögértékét nem változtattam,csak felpolíroztam az élt,hát besza-behu,olyan lett a selyem papírt csak úgy szeli. Igaz Kínai de jó cucc, szerintem bátran vedd meg,azt gondolom mindenképpen jó választás.
A Kaliber című újság 2012. januári és februári számában Golbat írt egy cikket az Enlan EL-01. nevű késről. Az ő általa kipróbált példány markolata G10, én úgy látom, hogy az általad kinézett ugyanez lehet, csak más a markolat anyaga. Ha tévedek, majd korrigálnak a fórumtársak.
A cikk szerzője nagyon jókat írt, csak néhányat idézek: brutál erős zár, igényes markolat, nehézsúlyú bajnok lepkesúlyú áron.
Ugyan nem használok/birtoklok ilyet, de láttam/fogtam már, szerintem korrekt, viszonylag olcsó gyári kés, elég rendes anyagból, jól összerakva, mindennapi hülyéskedésre (zsömlevágás stb.). Viszont nem rendőrbarát.
(A cégtől multit rendeltem, ugyan az Ganzo, nem Enlan, de az is nagyon korrekt, jól összerakott darab, és gyorsan szállították.)
Ezen már elmorfondíroztam, hogy ha eljön az idő, akkor rozsdamentes legyen-e vagy pedig szénacél? Egy kicsit tartok a szénacél karbantartásigényétől, de az inkább autentikusabb egy kézműves bicskához...
Nem föltétlenül, vannak olyan acélok, amik még fenés gyakorlására is alkalmatlanok, mert "elkenődnek". Persze ez szénacéllal nem szokott előfordulni, inkább a magas krómtartalmú RM konyhakésekkel. Kezeléstől függhet, de a nem-is-egészen-márkátlan Krups acél is tud ilyen lenni. (Ezért dobtam ki a CS Kudumat is, rendkívül bosszantott. És még ők mertek beszólni az eredeti Okapinak, hogy "szubsztenderd" anyagokból készül!)