Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
(A legjobban a ledinsztelés utáni, gyakorlatilag készre készített változat vált be.)
Mivel szerintem frissen rántva az igazi (akár LP receptjének megfelelően felturbózva), maradtam ennél. A felesleg meg átgurul máshova, vagy a szomszédba... :-)
Sajnos, az óriáspöfeteg tartósítása egy problémás dolog. Lefagyasztva sem bír ki két hónapnál többet. Próbálkoztam olyannal, hogy bepanírozva mikróban "elősütöttem" és úgy fagyasztottam le, de az sem volt túl sikeres. Lehet, hogy kevés volt a hőkezelés.
A favágók hagyományosam szeletekre vágták, megszárították, vágott sebek kezelésére használták.
Lila Pereszke receptje a: pöfeteg Cordon Bleu: két szelet pöfeteg közé sajt, sonka (kicsit meg kell vizezni, hogy tapadjon), kétszer bepanírozva, kirántva. Szuper.
A felsőfokú tanfolyamon Albert László (ha nem beszélek félre) azt mondta, hogy igazából morfológiai jegyek alapján nem nagyon megkülönböztethetők, mert mindkettőnek megvan az összes színváltozata, beleértve a sárga változatot is. M.o.-n, ha jól emlékszem igazából csak a N. xanthopus van (talán a nyugati országrész kivételével ????), a N. luridiformis magashegységi. (Émmarha, nem jegyzeteltem, azzal az ürüggyel, hogy inkább figyelek...)
Az eredeti "hamiscékla" leíró cikkben a határozókulcs jól összeszedi a lényegi különbségeket (elnézést hogy külföldiül):
4. Pileus tomentose, brown or rarely mottled-yellowish, stipe with fine, persistently red dots. Basidia elongate, stipitate-claviform, on average longer than 40 μm.......... Neoboletus luridiformis including morphs with yellowish pileus
4*. Pileus subtomentose to subviscid/glabrous, more or less mottled-yellowish, stipe with inconspicuous, ochraceous-brown (seldom reddish), fibrous squamules, browning when handled or dried. Basidia short and stout, 28–37(45) × 11–14 μm. Spore dimensions variable, 10–15(16) × (3.8) 4–5(5.5).............................. Neoboletus xanthopus
Póstelek 2017.08.21. Bőven lett ennivaló gomba: hamis céklatinóru, nyárfa-érdestinóru és déli tőkegomba, valamint sok tudományos faj, amit holnap délelőtt mutatok be a gyulai piacon. Hadd lássák a kezdő gombászok, hogy nemcsak a hegyvidék tud gombát adni nekünk, hanem a háztáji is. :-)
Egyébként a Hamis céklatinórut az "igazitól" - a termőtalaj ph-ján kívül - megkülönbözteti valami? A Mige honlapját böngészve nem nagyon vettem észre lényegi különbséget, talán csak azt, hogy a kalap hajlamos halványabb lenni.
A kelet-magyarországi gombák nem lepnek meg, de ilyen szép kosárra nem gondoltam. Lassan jöhet a Béli-hegység, próbáltam onnan adatokat keresni, de nem találtam. Radarképek alapján ott komoly termés lehet.
Nálam a szűken vett háztáji Póstelek. Pont félúton Békéscsaba és Gyula között. :-) A tágabb háztáji minden keményfás ligeterdő jellegű ültetvény a Békés-Békéscsaba-Gyula-Sarkad négyszögben. A két kosárnyi gomba Pósteleken lett gyűjtve.
A tudományos fajokból holnap mini gombakiállítást csinálok a gyulai piac csarnokában.
Azt a kb. 60 mm esőt, amit augusztus 6. és 13. között kaptak, 2 adagban. Még idejében jött a 2. szerintem. Ezt csak gondolom, mert abban sem vagyok biztos, hogy Békéscsaba környékén szedted.
A háztájiban megőrültek a kedvenceink, erőn felől növesztenek termőtesteket. Soha ennyit a nyári fajokból, főleg ilyen száraz évben, nem láttam. Pl.: a málnavörös tinóru is tucatnyi termőtestet hozott, és ezek csak azok, amik az utamba estek! A rózsáskalapú tinóru második termőhullámban van, mindkét tenyésztest 10-15 óriási, színes csodát mutogat. Előjött a vörös tinóru. A hamis céklatinóruból végelgyengülésig lehet találni. A kosárban a második séta eredménye látható, előtte már teleszedtük csak kipakoltuk az autóba. Volt déli tőkegomba és nyárfa-érdestinóru szintén mint ehető gombák. Hihetetlen. Ősszel sem szoktak ennyire tombolni. Valamit éreznek. Jó lenne tudni, hogy mit.
Jé!Én meg a tied nézem óriás csiperkének.Az óriásnak a kalapformája fiatalon szögletes, nyomásra kívül sárgul és ánizs illata van.A találat idején te ezeket megnézted?Én a másik posztot "csoportos csiperkének néztem,a tönk formáját vettem alapul, ha a húsa vörösödne,és nem lenne ánizs illata,biztosak lehetnénk a kilétében.lEzt a képet a Facebookra is feltette az illető.Ott is csoportosnak határoztuk. Nem lehet így képről 100 %-ig biztos a határozás.
Heyderia esetleg te eldöntenéd?
Én csak akkor tudnám ezek után,ha kézbe is foghatnám.