Azt hiszed viccelsz? A Braníkot még talán most is Bőcsön főzik, és szállítják Csehországba.
A multiknál nagyjából ez egy márka kivezetésének az utolsó lépése. Valahova kihelyezik a gyártását -- lerontják a minőséget -- kevesebbet fogyasztanak, majd azt mondják, nincs rá igény.
Pedig az a csodás 13-as barna Braník, amit az U Malvazéban csapoltak a Karlova utcában, a Híd előtt...
Már hosszú évek óta Plzeňben főzik a Kozelt, ott van akkora kapacitás. V. Popovicén a konszern spec söreit főzik, pl. a Mastert. Még akkor is, ha a sörgyári túrán látványosan eljátszák a szűretlen kozel csapolását.
Azt ott is olyan tankból csapolják, mint az összes Kozlovnában, meg a tankos pilsenis, gambrinusos helyeken.
De még mindig jobb, mint ahogy a szerencsétlen szlovákok jártak, akiknek a kőbányai kozel jutott (legalábbis a dobozos kiszerelésből)...
Ettől a prágától pánikba estem, lerohantam megnézni az üvegeim, ha nem is nyugodtam meg teljesen, picit nyugodtabb vagyok: Plzen van rajta. (Ez meg akár lehet azért is, mert övék a cég.)
Szerintem az üveges minősége romlott, karácsonykor hoztam Brno-ból szupermarketből Kozelt, otthon láttam meg, hogy ezt nem Velke Popovice-ben csinálták, hanem Prágában és az íze sem volt a régi.
Csak mindig hajlamosak vagytok "első járónak" egyből a különlegességeekt. Előbb kóstoljon bele a simákba, amik azért igencsak nagyszuerűek egy magyar v itthon kaphatóhoz képest, aztán jöjjenek a részletesebbek.
És azért lehet, h az üveges minősége romlott -bár én ezt nem éreztem, de ízlések és pofonok :-)- , de pl a Kozlovnában -akár a Prágaiban is- a friss bármelyik kozel igencsak meggyőző. Illetve én még mindig imádom :-), és itthon nem kapható, eh. (Na jó ez nem igaz, közben az Ázsia centerben találtam egy barna kozel forrást, 180+üveg..... nyami-nyami)
Amúgy is szerintem lehet, h kezdő cseh sörözőknek lehet, h jobb ha a "tucattal" kezdik, vagy legalább olyat vigyen, amit ő is kóstolt.
Nem vagyok ám az extrák ellen, sőt!!!, lásd a felsorolt sörözőket. :-)
És pl én nem szeretem a Pilsnert, de egy tankos pilsnert bárhol bmikor....:-)
Igyál csapolt Pilsnert a Vízilóban, csapolt Budvart a Bocsokban, Kozelt az Ökörben, Staroprament a Rotundyban és boldog ember leszel. Aproposz: tudtátok, hogy a zizkovi kocsmakínálat egy Bernard márkasörözővel gazdagodott? http://bernardpub.cz/bernard-pub/bernard-pub.html
Persze. Megkóstolni mindent érdemes, legalább kiütközik a különbség.
De ajándéknak inkább valami spec, mint szupermarketáru, vagy olyasmi, ami itthon is kapható.
A barna kozelt egy időben nagyon szerettem, de 5-6 éve erősen megzuhant a minősége, egy édes lötty lett. (de ez a véleményem ne akadályozzon meg senkit sem a fogyasztásában!)
Ha már venni akar, hosszabban elálló cseh sört, ami finom, itthon nem kapható, és nem a 300 korona /korsó - na jó kis túlzás, de a strahovi, bár nagyon finom, nagyjából arany árban van... -mondjuk beülni, megkóstolni mindenképp érdemes-
Szóval akkor pl Barna kozel, svijany, bernard, kapható a nagyobb láncokba és finom. (És pl a cseh világos kozel is teljesen más mint az itthon kapható, magyar)
Prágában meg épp ezért is érdemes ezeket is megkóstolni, pl. U Černého Vola-ban, a Kozlovnában, az U Vahyban, Baracnicka Rychta-ban vagy akár a Hospoda na Verandachban.
(Egyik sem eldugott külvárosi hely)
Természetesen az ajánlott szakboltokba is érdemes betérni, ahol nem tucat söröket kapod.
És ilyen kocsma is van sok helyen már, ahol rápóbálhatsz előtte,-mármint megkóstolhatod a kisebbeket is- h ne végy zsákbamacskát. Pl Slovensky Lipy, vagy az általunk most felfedezett -és kedvencé lett-Pinta, vagy a Sörmúzeum vagy az említett Zly Casy.
Én pl ritkán jövök haza egy rekesz barna kozel nélkül...
a Pilsner Urquelle,staropramen,Budweiser söröket érdemes azért kiprobálni csapolva?vagy a csapolásra is ugyanaz igaz hogy inkább az általad írt söröket érdemes kipróbálni?
Először is amit ne vegyél: ne hozzál minden sarkon és szupermarketban kapható, középszerű egyenlágert, mint pl. Pilser Urquell, Staropramen, Budvar, Gambrinus, Kozel és hasonlók.
Ha már prága, akkor hozzál prágai sört, például az U Medvidkůból Old Gottot, vagy X Bier 33-ast, vagy a strahovi kolostor sörfőzdéjéből jó kis IPA-t.
Harmadrészt elmehetsz valamelyik szaküzletbe, pl. a Zlý Časy boltjába Nusléba, a Pivovarsky Klubba Karlínba, a Pivní Galerie-be Holeovicébe vagy a Base Campbe Bubenečbe. Ezeken a helyeken igen szép választék van a regionális és a mikrosörfőzdék kínálatából.
érdeklődnék hogy ha akarok rokonoknak nagyon jó finom cseh sört venni prágában(gondolom üvegest éri meg venni mert az finomabb) akkor milyet vegyek,és hol érdemes?
továbbá olvastam egy cikkben hogy a várba(aranyművesek utcája)nem szabad megvenni a belépőt a várban mert ott drágább..akkor hol vegyem meg?
Ha jól látom, és pénteken 18.00-kor találtok egy narancssárga helyet (a háromból), és vasárnap 08.00 előtt távoztok, akkor 400 koronából megússzátok, de messzire ne menjetek, mert 2 óránként dobálni kell...
Van az a kis terecske (Pohořelec) az Úvoz felső végénél, az zöld zóna, egy százassal olcsóbbra jön ki, viszont 6 órát lehet egy menetben feltölteni, és hétvégeken általában félig üres.
Tud valaki segíteni, hogy a Malostranské náměstín mennyibe kerül a parkolás péntek du- vas reggelig? Gondolom ott hétvégén sem ingyenes... (Szóbajött, hogy a Thunovskán lesz a szállásunk...)
Csinaljak az utat (ha eppen nem allnak a meloval, 1. mondvan, hogy az alaplemez rosszabb allapotban van, mint hittek es tobbe for kerulni, 2. a regi feluljarok szuperbetonbol keszultek es nem lehet gyorsan lebombazni oket 3. a meleg miatt) - van egy par szakasz, ahol szukitett 2 sav vagy 1 sav van - de komolyabb dugoval nem talalkoztam. Juliusban voltam 2x oda-vissza napon belul - igaz hetkoznap. De most amugy is pang a forgalom mindenhol - mindenki nyaral. csak turista van sok Pragaban :)