A Feleki könyvet sajnos nem olvastam, de ha színvonalas, akkor mindenképpen itt a helye.
Feleki László remek könyvet írt egy remek meccsről. Persze benne van az ötvenes évek elengedhetetlen politikai dumája is, de jó szakember volt és szellemes, kítűnő író. Az 1954 - es világbajnokságról is írt egy könyvet, ami aztán nem jelenhetett meg, sőt, kirúgták a Népsportból, mintha ő vesztette volna el a világbajnokságot. Később a Lúdas Matyinál dolgozott és komoly könyveket is írt, többek között Napóleon életrajzát. Másik kítűnő sportkönyve a Tizenhat nap, a helsinki olimpiáról. Mindkettő gyermekkorom kedvenc olvasmánya volt, a helsinki magyar erdményeket ma is jobban tudom, mint akármelyik későbbi olimpiáét. Sajnos eltűntek a könyvek, évek óta várok választ egy antikváriumi előjegyzésre
H.Kovácsékról van is topik az indexen (kötelező felvenni a kedvencek közé): http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9112367?cmd=Article_showArticle&t=9112367
Serdülőkoromból emlékszem egy könyvre, talán Pettyes labda a világkupában volt a címe. Fiatal srác focikarrierje és egy darázsderakú lány volt benne. Sajnos nem tudom ki írta.
Ez egy ilyen humoros, poénkodó könyv lesz, ha jól tudom (pl. keresik a 10 legjobb beszólást, szurkolói rigmust, stb.), úgyhogy lehet, hogy a Földessyhez hasonló "mélyirodalmi" könyvek nem férnek bele, hanem inkább a könnyedebb hangvételűek.
Amúgy szerintem:
1. Alberttől Zsákig
2. Labdarúgó bajnokságaink története
3. Kilenc Klub Krónikája
4. Felejthetetlen 90 percek
5. A magyar futball anekdotakincse
6. Kalandozó magyar labdarúgók
7. Futballtörténelmi lecke nem csak fiúknak
Én klubtörténetet és cikkeket/tanulmányt nem tennék bele (remélem, nem bántom meg a szerzőket ezzel), mert könyv a kérdés. Egy 1913-as könyvet, meg talán ha van 50 élő ember, aki olvasott, és 200, aki már hallott róla.
Pluhár nem futballról írt, hanem az egész magyar sportról.
A Ferencvárosi Koktél az szépirodalom. Viszont zseniálisan jó, a világ legjobb focis könyve (és nemzetközi példák nem is nagyon vannak a szépirodalom és a futball összekapcsolódására). De akkor már Mándy Iván is lehetne, nem?
A Feleki könyvet sajnos nem olvastam, de ha színvonalas, akkor mindenképpen itt a helye. A maradék három könyvet nem tudom...
Majdnem lemaradt a Rejtő-féle Kilenc klub krónikája. A szövegek olyanok amilyenek, de sok minden kiolvasható abból, hogy a "rendszer" hol szerette volna látni/láttatni a klubokat.
A felejthetetlen 90 percek egy "korrekt" kis lista a válogatott összes meccséről a hetvenes évek elejéig. Tele sok, és kétes forrásértékű bulvárbetéttel.
A Gyöngyvirágtól lombhullásig (ha jól emlékszem a címére) nem más mit Mezey György magyarázkodása a 0-6 után.
A Ferencvárosi koktél pedig Moldova György egy novellagyűjteménye. Gráf a részeges jobbhalf senkinek sem ismerős? Vagy Lami Árpád? És Baumgartner az érzékeny kapus? Nem hiszem.
Apropos: Végh Antaltól miért maradt ki a: Miért nem szeretem Varga Zoltánt? :) Megjelenése után két héttel már az Örs vezér téri aluljáróban vettem meg kb. tizedáron.
Engedjétek meg, hogy OFFoljak egy picit - igaz szegről-végről focis a téma. Nem tudom mennyien Hattrickeztek innen, de nem szerveznénk egy Topic-kupát? Mondjuk valami hangzatos serlegnévért (én javaslom a Mayer Béla Serleget, ha már jövőre lesz 100 éves a Kispest). A csapatom neve: cikoria, ha lenne még valaki a körben aki, ha nem is kupára, de egy-egy barira játszana topicon belül.
:-))) Esküszöm, nem zrikából raktam be. Az első meccs lesz idén, amit kihagyok :-( 14 év után újra kettesben elmegyünk az asszonnyal, Kőszegen töltjük a hétvégét. Egyébként úgy érzem, hogy nyerünk. Az a diósgyőri győzelem ... De Ti ilyen meccsről (és csapatról) persze csak álmodozhattok :-)))
TV reklamált korábban, hogy miért éppen csak Nyíregyházáról vannak közeli műholdfelvételek a google earthben a magyar nagyvárosok közül.
Nos, bár Debrecen még mindig nem került fel, de jelentősen bővült és frissült a Kárpát-medencei gyűjtemény. Felkerült pl. Pécs, Szeged, Kaposvár, és még jónéhány település.
A legizgalmasabb frissítés talán a temesvári stadion, érdemes rákeresni :-)
A másik meccs, amin az ominózus gól született, az az utolsó fordulóban, a Budai ellen volt. Itt Jávor egyik lövésébe Avar beleért, ezzel lett gólkirály. Aztán ezt árulta sok-sok évvel később, hogy mégsem ért bele, és Jávor a gólkirály. Legalábbis Jávor szerint, tőle olvastam ezt :-)
Viszont nálam még így sem stimmelnek a számok, és ez emiatt az Újpest-Bocskay miatt van tutira! Ezt kéne megnézni. Az a gond, hogy nem tudom, hogyan tudok eljutni a FSZEK-be... egyszerűen semmi ilyesmire sincs időm monstanában :-(