Higgy homerxnek. Ért hozzá. Nekem is van egy csomó szárítmányom ugyanígy. Befőttesüveg tetővel, vagy más, jól záródó (légmentesen, mert a molyok elég kis helyen átjutnak...)
egyes iskolak vaszonzacskot irnak, de a velemenyem szerint az nem er semmit. mindenfelekepp uvegben tartanam, illetve tartom is. egyeduli jo megoldas. amennyiben volt szabad levegon, erdemes megnezni, hogy megpuhult-e? ha igen, erdemes utoszaritani, es ugy beuvegezni. ezt szarito hijan megteheted legalacsonyabbra vett hofokon nyitva tartott ajto mellett sutoben is. amikor zorog a szarintmany, uvegekbe teszed.
ne vajon tarold, mert megavasodik :) amugy evekig. javaslom, hogy ha zacskoban van, akkor onnan tedd at befottesuvegbe. ket kilonak kell vagy 3-4 5 literes uveg. kb 35 deka fer egybe. feltetlen nezd at, nehogy molyos legyen, mert az tonkreteszi az egeszet.
a hetveget velemben toltottuk egy talalkozon. szerencsesnek mondhatom magam, mert rokabol es varganyabol eleg szepen talaltam. a zasszonnyal megbeszeltem, holnap vacsorara rokagombas zoldborsoleves leend, majd rantott varganya valami korettel. :)
mi pedig azzal szeretjuk igazan! szarvasi, szentandrasi, bekesi, mikor mi jut. es lehetoleg a nem regieket, max egy eves, ami meg nincs kiszaradva. semmi massal nem vagyok hajlando megenni a rakott krumplit. menzan is mindig lukrafutok vele. eheto, de nem az otthoni.
Nalunk tegnap volt rakottkrumpli. Egy ideje mar nem kolbasszal csinalom (borzalmasak itt a kolbaszok altalaban) hanem kockara vagott fustolt bacont sutok le le zsirjara es azt rakom a sorok koze. Sokat.;-)
Neha a baconzsiron piritok le hagymat, gombat, ahhoz keverem a tejfolt, az is megy bele. Varialom mindig.
...sajnos elkurvultak, az utóbbi időben elég sok mócsing került a kolbászba, szalámiba...
Ez az, amikor a minőség átcsap mennyiségbe. :(
Így jártunk mi is a túrkevei vastagkolbásszal. Ameddig Lajos csak haveroknak, rokonoknak készítette addig hibátlan volt, de aztán - pont a jósága miatt - megugrott az igény, és már nem úgy 'sikerült', mócsingos, rosszabb esetben levegősen töltött.
Az a helyzet, hogy ritkán veszek füstölt kolbászt, általában csinálom. Egy ideje nyűgös a szarvas beszerzése de házidisznóból is inkább töltök sajátot mint kísérletezzek a boltiakkal. Tavaly vagy tavalyelőtt elhamarkodottan megdicsértem egy céget akik a takarmánytermeléstől füstöltárúig mindent maguk csinálnak de sajnos elkurvultak, az utóbbi időben elég sok mócsing került a kolbászba, szalámiba...
Az igazi lángolt nem lesz túl száraz annyi idő alatt, de az tényleg nem nagyon kapható mostanában, Pedig olyan időszakra is emlékszem, amikor száraz helyett is lépten-nyomon lángoltat akartak sózni az emberre.
Ezt az ifjúság nem fogja elhinni, de még egy olyan pár év is volt a történelemben, amikor a krinolin finom volt valahol (esélyes, h. a Lehel piacon) és a mamám azzal készítette a rakott krumplit. Na, az enyhe ízű volt, de (sok-sok tojással) igazán finom harmonikus.
A rakott krumpliban nem szeretem a füstöltkolbászt, száraz lesz mire megsül, túl koncentrált lesz az íze. Abba a lecsókolbász való, már ha az ember tud valami középronda minőségűt venni valahol.
Sok eredménye lett, mert hogy nem szedek koleszterin gyógyszert, és a cukromat is kordában tudom tartani. Fehér lisztet, fehér cukrot, fehér rizst most sem használok, és rátértem reggelire a zabpehelyre, amit lenmaggal és korpával eszem. Isszuk a zabtejet, tönköly tejet, rizstejet. Ez végül is egy életmód váltás, csak nyáron kissé elhajoltunk. Ittunk sört, ettünk kenyeret( szigorúan tartósítószer menteset), de hát sok volt a vendégség, és ott maradéktalanul ne lehet ezeket a dolgokat betartani.
Egyébként a Böszörményi úti hentesnél vettem hurkát kolbászt. Az az érdekessége, hogy szinte nem sült ki belőle zsír(máskor a kisült zsírt le szoktam önteni). A paprikás csirkén nem volt bőr, és tönköly réteslisztből készül a hozzá való galuska. Szóval most egy kicsit lazábban, de tartom magamat, hogy kicsit egészségesebben együnk.