Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2010.12.05 0 0 16981

Mivel téli álmát alussza a topic és a nyarilap.hu oldalon Montenegróval kapcsolatban magyar nyelven néha-néha fellelhető hírek között is több hónapos a legfrissebb is, mivel Jisell is a napokat számolja, mikor utazhat haza Budvából ezért helyzetjelentés tőlem szabadon:

 

1., Csütörtökön jár le autópályaépítés ügyben egy új határidő ami után talán realizálódik, lesz e, mikor lesz, ki építi.

(Pontosabban a mostani konzorcium fel tudja e mutatni a garanciákat.)

 

2., Egyre csúnyább az árvizi helyzet az országban több helyen. Egy csomó katona dolgozik illetve áll készenlétben.

Virpazarban sok fórumozó megfordult már.

Néhány kép a mostani állapotokról:

 

 

 

Háttérben a Virpazar mellett elhaladó főút és vasúti pálya.

 

Az úttest!

 

 

 

 

 

pljeskavica Creative Commons License 2010.12.01 0 0 16980

A közlekedési kultúra egyértelműen változott. Montenegróban idén voltam először, de egy-két kivételtől eltekintve nem láttam olyan szörnyű dolgokat, mint amiket meséltek régebben.

Azért szivetmelengető jelenség volt lefelé menet az, ahogy a buszsofőrök vezettek. Az egy dolog, hogy az egyik sofőr végig telefonálta az utat. Ott ültem közvetlen mögötte, úgyhogy első sorból láthattam a tevékenységüket. Az sem zavaró, hogy az egyik telefonjának csengőhangja egy hatalmas fékezés és mindig kapkodtam a fejem, hogy mi történik az úton... Az sem volt gond, hogy néha mindkét telefonjával beszélgetett elengedve a kormány, könyökkel korrigálva az útvonalon… Nem zavart, hogy nem csak a másodsofőr, hanem az épp aktuálisan vezető végezte az adminisztrációt (dokumentálta mikor, hol haladtak el, mennyit tankoltak, stb...).... Az sem volt gond, hogy az útvonalat nem a menetrendhez, hanem ahhoz alakították, hogy melyik postát/csomagot hol vesznek fel – így került Belgrád külvárosában a csomagterébe pl. egy 6 méteres napernyő… (A belgrádi állomáson egyébként nem tettük tiszteletünket, „minek, mikor már tele a busz” alapon. Gondolkodtak rajta, hogy be kellene menni, de aztán azt mondták, hogy nincs ott semmi dolgunk. :-) )
… Viszont, amikor a szakadék mellett, alagút előtt megkérdezte az egyik a másikat, hogy „jöhet-e egy csere?”, és még fel sem fogtam a kérdést, a 70-nel haladó buszban gondolkodás nélkül, rutinból helyet cserélt a két muksó... nos, akkor tágra nyíltak a szemeim. :-D

Előzmény: szervezkedő (16976)
szervezkedő Creative Commons License 2010.11.29 0 0 16979

Stari Bar sajátos hangulata fokozva sok mandarinnal, naranccsal, citrommal, fügével, olivával és "cica-micákkal".

 

 

 

 

Lapozgatom a naptáramat, közben sűrű gödör tincseimet turkálom, december 8-17 között szabin vagyok...

Agyalok!

Ebből lehet hogy csavargás lesz?!?!

 

szervezkedő Creative Commons License 2010.11.27 0 0 16978

Az aki veszi a fáradtságot és használja a témán belüli kereső funkciót, gyorsan rátalálhat arra amit keres. Sokaknak sajnos "nincs ennyi ideje", de szerintem nem is nagyon kell meghallani azokat akik az első 3 mondatos hozzászólásukban azt kérik, hogy látnivalót és szállást ajánljon nekik itt valaki.

Tehát ki tudja kell e még egy vagy több weboldal?

 

Hogy kicsit haza beszéljek: Minden új weboldalnál és könyvnél többet ér ha magyar szállásadónál száll meg valaki.

Én azokat akik nálunk pihennek, körbeviszem a környéken, megmutogatom mit hol érdemes, elmondom hol mi a saját tapasztalatom. Ha nem vagyok a környéken, megmutatom hol kapnak segítséget magyarul. Megveszem a jegyeket azoknak akik szeretnék hajóval becsavarogni a környéket. Megmutatom kinél kell halat venni és még sorolhatnám.

 

Gyakorlatig Ulcinjtól Herceg Noviig majd minden nagyobb településen lehet magyarul valamilyen szinten beszélő szállásadókat találni, csak keresni kell egy picurkát!

 

 

Előzmény: optamás (16977)
optamás Creative Commons License 2010.11.27 0 0 16977

Semmire, de tele van a hasznos infóiddal a topic, lehet, hogy érdemes lenne egyben feltenni... a www.montenegro-info.hu oldalt ismerem, nekem nyáron az is hasznosnak bizonyult, ezúton is köszönet az üzemeltetőnek:)

Előzmény: szervezkedő (16973)
szervezkedő Creative Commons License 2010.11.27 0 0 16976

Ettől és még sok más idei élménytől eltekintve, nekem az a véleményem, hogy iszonyat sokat változott a közlekedési kultúra, mind Szerbiában, mind pedig Montenegróban, az elmúlt másfél- két évben.

Legelső kirándulás alkalmával csak lestünk a barátainkkal!!!

Rengeteg rendszám nélküli autó, megy mindenki mint a meszes, naponta kerülgetett bennünket a halál (a saját sávunkban szemből érkező/előző 2-es Golfok képében) stb.

Én eléggé gyorsan assssszimilálódtam és átvettem a helyi szokásokat (munkamorál, közlekedésii kultúra, korupció, étkezés stb).

De egyre többen kezdik tönkretenni az ország hangulatát!

A kukadíjat beszedő hölgyet nyáron már nem lehetett "megvenni", a rendőr megállít ha záróvonalon előzök, szórkoznak a határon.

Hová lettek azok akiktől "ellestem" a sok okosságot?

Lehet hogy kihaltak?

:-)

 

 

Előzmény: pljeskavica (16975)
pljeskavica Creative Commons License 2010.11.27 0 0 16975

Gyönyörű. :D Ezt a kocsit vártam, de nem akart jönni, pedig még a kikötőt is fellocsoltam előtte, hátha...

Előzmény: szervezkedő (16974)
szervezkedő Creative Commons License 2010.11.27 0 0 16974

Novemberi életképek a bári kikötőből!

 

A kép címe: A kamikázék még köztünk élnek!

 

 

:-D

szervezkedő Creative Commons License 2010.11.23 0 0 16973
Amikor én először jártam az országban, egy vékonyka könyvön kívül semmi komoly, hiteles info nem volt elérhető számomra. Azóta készült egy itt a fórumon is sokszor emlegetett oldal - montenegro-info.hu ami igaz több helyen is tartalmaz hibát, de alapvetően jól rendszerezi a tudnivalókat. Misó barátunk írt egy részletes könyvet, ami sajnos az idegenforgalmi maffia miatt nem jelent meg, de a kéziratot a szerző CD-n elküldi annak akit érdekel. Emellett most nyár elején "Pljeskavica" Zoli barátunk csinált "másfél terrabite" mennyiségű képet. Ezek után azt hiszem nem sok újdonságot tudnék mondani egy saját oldalon. De miért kérded, vagy mire gondolsz?
Előzmény: optamás (16971)
pljeskavica Creative Commons License 2010.11.23 0 0 16972

Hátha hasznos:
- Téli gumi (idén még csak a meghajtókerekre, a következő télen mindenhova... vagy minimum 4mm a legkisebb barázdákban is a nyárigumin)...

- Hólánc (a csomagtartóban)
- Izzókészlet, amin fel van tüntetve a kocsitok is (ha nincs, ragasszatok rá valamit, én is így csináltam :) A lényeg, hogy a rendőrbácsi lássa, hogy azon bizony a te kocsitok is szerepel )
- Láthatósági mellény. (Elhelyezni úgy, hogy a vezető elérje, tehát ne a csomagtartóba, vagy a kalaptartóra, mert akkor mintha nem is lenne.)
- az EU szabványainak megfelelő (lehetőleg bontatlan) egészségügyi doboz.
- Ha a rendőr megállít, csak akkor szálljatok ki, ha megkér rá. Akármennyi ideig várakoztat, ne szálljatok ki (a törvény azt írja, hogy ezt a rendőr támadásnak minősítheti... néha kiprovokálják azzal, hogy félreállítanak kocsikat és az egyiket mellőzik, csak a többiekkel foglalkoznak. A sofőr ideges lesz, kilép a kocsiból,hogy most mi a fenéért állították meg, ha aztán le se sz**ják... és a rendőr mosolyagva odalép és megkérdezi, hogy ugye nem akart rámtámadni? :D ).
- Nemzetközi formanyomtatvány az apró koccanásokhoz.
- és a többi eddig is meglévő dolog (pótkerék, vontatókötél, elakadásjelző, stb...)

Max. véralkohol 0,3 ezrelék. Szélsőséges gyorshajtás akár 250.000 forintért.

Az ezerdináros (2500Ft) továbbra is csodákra képes, bár van, ahol - a megnövekedett büntetési tételek miatt - már csak 2000 esetén lágyul meg a rend őreinek szíve.

A vontatókötélről nem tudok semmit, azon kívül, hogy kell. Ettől függetlenül létezhet rá valamilyen szigorítás.

A legnagyobb hülyeségnek azt tartom, hogy a lakott települést nem csak az határozza meg, hogy kirakták-e a táblát. Ahol 2 ház van az út mellett, az lakott terület. És akkor menj 100-zal ezen a környéken... (ha 50-nel, vagyis 100%-kal túl lépted lakott területen a sebességhatárt, szélsőséges gyorshajtásnak minősül.)

Előzmény: szervezkedő (16970)
optamás Creative Commons License 2010.11.22 0 0 16971

Nyár óta Montenegro fan vagyok, nincs véletlenül Neked weblapod?

Előzmény: szervezkedő (16970)
szervezkedő Creative Commons License 2010.11.22 0 0 16970
Regebben volt szo mar hogy Szerbiaban szigorodott a Kresz. Egy studiobeszelgetes megy pont most a tv-ben a teli idojaras kapcsan. Kotelezo lesz a holanc a csomagtartoban es ha jol ertettem a teli gumi is az auton. Figyelik tovabbra is az izzokeszlet, eü doboz, lathatosagi melleny megletet. Szemelyszallitast vegzö mikrobuszoknak porralolto. A buntetes 3000-5000dinar. Csak fel fullel figyeltem de beszeltek valami 3m hosszu vontatokotelrol.
Hümi Creative Commons License 2010.11.22 0 0 16969

Kukkk...rég jártam erre...hát bekukkkantottam...:)

péter.w Creative Commons License 2010.11.21 0 0 16968

Üdv Mindenkinek!

 

2011. augusztus elejére keresek szállást, appartmant 10 napra, 14-16 fő részére. Lehetőleg egy helyen (házban). Budva és környéke érdekelne, tengerpart max 1000 méter, grillezési lehetőség.

 

Akinek van vlmi tapasztalata, vagy volt ilyen helyen, kérem írjon.

E-mail: hansy@freemail.hu

szervezkedő Creative Commons License 2010.11.19 0 0 16967

Két kép Sutomore sétányáról ahogy nyáron sokan láttuk:

 

 

Néhány kép a jugo megérkezésekor most a napokban:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Javaslom, aki valami légzőszervi nyavajával kínlódik, menjen le egy hétre, sétáljon sokat a tengerparton.

Hatalmasak a hullámok, nagy a szél!

Az apró sós vízcseppeket viszi a szél mindenfelé.

A szél fúj és  szempillán krisztályokká szírítja a sót, pillanatok alatt.

10-20perc után olyan az érzés mint ha "csipásak" lennénk.

Megdörgölöd a szemed és érzed ez valami más mer csípi a szemed! Só!

Kész egészség!

(Szerintem!)

 

szervezkedő Creative Commons License 2010.11.19 0 0 16966

A napokban éjjel UFO-t láttak Barban!

 

szervezkedő Creative Commons License 2010.11.19 0 0 16965

Szia Izabella!

Hol vannak, miért nem jönnek a fényképek?

:-)

 

Dobban a szívem amikor eszembe jut a frissen szedett finom mandarin íze, de roma tesvíreink csapatai annyira intenzíven mozgolódnak a szőlőhegyen és úgy lopják a szőlőkaróimat, hogy sajna nem tudok lemenni.

 

(1., Az első csatát fölényesen nyertem és a két elkövetővel a jövő héten tartunk taktikai elemzést a városi bíróságon!

1:0 -ide!

 

2., Naívan azt hittem megnyertem a háborút!

Váratlan és alattomos módon egyenlítettek és pofátlanul azokat a karókat is ellopták, amiket  pár hete kipakoltatott a rendőr a Zsigulijuk csomagtartójából.

1:1 -döntetlen!

 

3., Hajnali kelés. 

Mozgás rejtőzködve terepen.

Kamera, fényképező, folyamatos telefonos kapcsolat a körzeti megbízottal stb.

Motorfűrész, ásó, lapát - darabolni, elásni :-D

3 nap alatt semmi!

Szabadságom utolsó napján collos deszka+ 100as szög!

Egy gazdátlanul kóborló elefántot is megfog ha belelép!!!

......és megfogta!!!!

2:1 -ide!

 

Holnaptól ismét több mint egy hét szabira megyek!

Tele új már- már beteges ötletekkel!

:-D))))

 

Kapcsolódik ez Montenegróhoz?

Számomra nagyon éles a konmtraszt! Lehet hogy csak nekem volt eddig szerencsém, de a környékünkön én azt tapasztaltam hogy sokkal jobb a közbiutonság mint Magyarországon!

Előzmény: jisell (16964)
jisell Creative Commons License 2010.11.09 0 0 16964

Szia Szerveszkedő

 

A gépem le volt fagyva több napra sajnos cak most kaptam vissza busás cehh ellenértékében de a lényeg hogy működik.

 

A napokban igen szép volt az idő sajnos az utóbbi két nap már borús esős szomorú.

 

De a múlt hét az fantasztikus volt gyönyörű idő rövid újjú póló volt aki még fürdött a tengerben is .

 

Jaj hol vannak azok a szép napsütéses napk már is hiányoznak .

 

Üdvözlet minden fórumozónak

 

Jisell

Előzmény: szervezkedő (16959)
halacs Creative Commons License 2010.11.09 0 0 16963

Nagyon köszönöm, most tényleg nem szeretnénk lemaradni róla. :-)))

Előzmény: fityók (16962)
fityók Creative Commons License 2010.11.08 0 0 16962

2011  feb. 04 -én pénteken kezdődik Bocsi :-)

Előzmény: fityók (16961)
fityók Creative Commons License 2010.11.08 0 0 16961

 A mimóza fesztivál 2011. feb. 05.-én pénteken kezdődik a megnyitóval a virág és bor kiállítással,különböző zenei programokkal. Másnap ,szombaton folytatódik a sétányon a rendezvény este pedig a hagyományos jelmez bál.Szinte minden nap vannak programok ,sport vetélkedők,vitorlás versenyek,zenei színpadok, kiállítások.A rendezvény legalább február végéig tart,mindenesetre az eleje látványosabbnak ígérkezik,foglaljatok időben szállást,rengetegen lesznek!

Előzmény: halacs (16960)
halacs Creative Commons License 2010.11.08 0 0 16960

Igen, a február az stimmel, csak pontos időpont kellene, mert azt még nem találtunk sehol.

És persze, mindenképp fűtött szoba kell. :-) No de még nem vagyunk elkésve semmivel.

Előzmény: szervezkedő (16959)
szervezkedő Creative Commons License 2010.11.07 0 0 16959

Szerintem úgy foglaljátok a szállást, hogy kérdezzétek meg, a fesztivál időszakában van e fűtött szobájuk.

 

De valahogy február elején közepén van, ha jól emlékszem.

Előzmény: halacs (16955)
szervezkedő Creative Commons License 2010.11.07 0 0 16958

Határeset!

 

Azt hittem kint ragadtál!

 

Napsütéses, őszi tengerpartos????

Mert ahogy látom itt nem látunk friss képeket, amíg Halacsék le nem mennek!

 

Előzmény: stevie-w (16952)
szervezkedő Creative Commons License 2010.11.07 0 0 16957

Áááááhhaaaa!!!!

 

Pólóban biciklizés?!

 

Nem csak a Rezső bringázik?

 

:-D

 

Előzmény: Amaribp (16956)
Amaribp Creative Commons License 2010.11.06 0 0 16956

Na jó, én nem vagyok olyan mutatós, de tegnap, meg ma, pólóban bicikliztem itthon :)

Ettől még melegebb lett. (Persze, lehet csak amit Békés megyében nem kerülhet ki az ember, welcome drink....)

Előzmény: stevie-w (16952)
halacs Creative Commons License 2010.11.06 0 0 16955

Hahó, ott élők, tud valaki időpontot a 2011-es mimózafesztiválról?

Mennénk, csak nem tudjuk, mikorra foglaljuk a szobát.

GoranMarkovic Creative Commons License 2010.11.05 0 0 16954

Stevie-w

Vazze, ezek télre sem öltöznek fel. Hihetetlen hely. Nyáron is döbbenetes volt, de így...

G

Előzmény: stevie-w (16952)
nohab Creative Commons License 2010.11.04 0 0 16953

Kotorban mára 26°-ot írt, lehetne egy kicsit közelebb is ide :((

Előzmény: szervezkedő (16951)
stevie-w Creative Commons License 2010.11.04 0 0 16952

Ez ugyan Podgorica, de talán így is jó lesz :-)

 

 

Előzmény: szervezkedő (16951)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!