Keresés

Részletes keresés

AiRLAC Creative Commons License 2010.08.12 0 0 9281
Szívócsőnek jó a 32-es KPE cső kb.8 méter (200Ft körül métere), kell egy lábszelep 1" szűrővel kb. 1500Ft meg mondjuk kettő 32-es KPE-1" külső menet idom a lábszelephez meg a szivattyúhoz való illesztéshez. Ezek darabja olyan 300-500Ft kb.

Ez így kb. 4000-ből megvan.
Előzmény: ibax (9280)
ibax Creative Commons License 2010.08.12 0 0 9280
sziasztok

még annyit kérdeznék, hogy a házi vízmű mellé milyen extrák kellenek, és ezek nagyságrendileg mennyibe kerülnek?

tehát tételezzük fel, hogy megvan a házi vízmű, kb 25.000 HUF, 3 köbméter/óra vízhozamot termel, 7.5 méter mélyről. A kút 110mm-es, 7m mély, 3 méter vízoszloppal. A vízmű a felszínen lesz, a kút mellett...

Gondolom kell valami cső, amit a kútba engedek, annak végére valami szűrős szívófej (lehet rossz a megfogalmazás), a vízmű másik végére meg a slag, de az már megvan... Jól gondolom? Ezek mennyibe kerülnek nagyságrendileg? Mennyivel kalkuláljak még a 25.000 Ft-n túl?
Előzmény: Infomaker (9254)
H3x Creative Commons License 2010.08.12 0 0 9279
Jelenleg az van fent (press kontroll), de így minden vízkivételnél indul a szivattyú. Két 10l-es kannával locsolok jelenleg és ez elég sok indítást jelent, amit nem tudom meddig fog tolerálni a kis kínai? Ráadásul a csap zárásakor kiakasztja a 6bar-os nyomásmérő órát. Ez sem egészséges szerintem. Kell még felszerelnem legalább egy nyomáskapcsolót is, hogy állítani lehessen a végnyomást. Érdekes módon a Szatmári nem tart ilyesmit... De a legjobb egy legalább 200l-es tartály (hidrofor) lenne.
Előzmény: Törölt nick (9171)
James a Gandolfini Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9277
Egyetértek, szezonnak még nincs vége, hosszú Őszt jósolnak az akácok:-)
A telet is enyhének mondják, csak a megrendelői kedv (dörzsölöm az újjaimat:-) is kövesse az emelkedett hőmérsékletet, azaz legyen hév:-)!
Elég régről kezdtem el a visszaolvasást, pergetve az oldalakat és mint a hülye gyerek a képeknél megálltam, mert azokat megértem:-) Címszavakra is rákerestem, amik engem érdekelnek a hozzászólásokban,+ ismerkedtem azzal hogy ez az egész hogy működik stb. Így semmi változást nem vettem észre, persze nem is értem pontosan mire gondolsz akkor, hogy megváltozott a fórum 1-2 év alatt. Témák? Színvonal? Vagy amire célzol, hogy inkább kereskedelmi jellege volt a fúrósok között , adták-vették a felszereléseket, vagy barátibb volt és cserélgettetek?
Előzmény: Törölt nick (9272)
nopánick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9275
A "hivatalos" ivóvíz kútnak más az ügymenete...

Vízjogi engedély, terv, mindenféle bemérés, dokumentáció, ÁNTSZ
Költségben ez pár száz ezer Ft...

Kerülő megoldás, ha viszel vízmintát és bevizsgáltatod.
Aztán "saját hatáskörben" rákötöd a hidrofort a házra...

A csatornások szerintem kötnek szerződést ekkor is veled.
Mert elvileg semmi közük, hozzá, hogy milyen kútad van,
amiből szennyvíz keletkezik...ők csak felraknak egy vízmérőt
a házba menő vezetékre és az alapján számlázzák
a csatorna díjat .....szerintem.
Előzmény: foci000 (9263)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9274

Üdv !

Végre egyszer én válaszolhatom a kérdésed :)

Szóval ha olyant írsz ami nem a témába vág. Pl mikor Jim Beam vezeti a kezed és a gondolataid :)

Előzmény: Törölt nick (9270)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9273

Szép estét az Uraknak !

Most látom hogy pezseg az élet :) Jószerencsét Freddy!  Kipihenve, felfrissülve élményekkel gazdagon a megérdemelt pihenésed után köszöntelek itt! Jó tudni hogy minden rendben.

Üdv ! L.

 

James a Gandolfini Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9271
Megnyugodtam, hogy nem követtem el hibát:-)!

Köszönöm az új gép üzemel, ami annyira nem is új, mert k.b. 2-3 éve működik, pontosan meg nem mondom mióta.....és ne gondoljatok valami nagy durranásra, egyszerű állvány, forgatófej, amit pár paci erejű motor hajt oda-vissza. Fém rudazat, amit egy 1t teherbírású elektromos csörlő mozgat x méterig. Kézi utánengedés stb. Van cserélhető adapter és már mehet is a pvc cső tekerés. Erre felénk, itt a laposon megfelel a célnak ez a felszerelés, messzebbre régebben jártunk, de manapság már nincs annyi megrendelés hogy megérje. Az idei szezon az gyalázatos volt. Még szerencse, hogy mellékfoglalkozásként csinálom a főállásom mellett, mert nem is tudom mi lenne. Egyik ismerős irányított erre a fórumra. Kezdetben azzal töltöttem az időt, hogy visszaolvasgattam, Nagyon jó ötletek, kérdések, eszközök, szabályok, ismeretek és felsorolni sem tudom a jókat, mik kerülnek fel. Ha tudok jövök és ha tudok segítek, persze annyira nem vagyok benne a szakmában mint te és sokmindent nem tudok, de majd korrigáltok, kiegészítitek ha tévedek.Mondjuk az sem lenne utolsó, ha megrendelőt is hoz a sors innen és elér a kivánságod megrendelőt és kútfúrót egyaránt azaz a jó szerencse!

J.a G.
Előzmény: Törölt nick (9265)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9265

Helló    James a G. !      

 

Dehogy sértődtem meg, sőt, örültem a poénnak. Hogy működik az új kútfúrógéped ? Nem is tudom még, hogy főállásban fúrsz, vagy csak hobbiból. Szép estét és  Jószerencsét !

Előzmény: James a Gandolfini (9264)
James a Gandolfini Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9264
Szervusz Freddy4!
Remélem nem sértettelek meg önérzetedben, hogy letaljánoztalak?!
Csak mikor írtad, hogy merre jártál a ludas meséből egyből beugrott ez a szakasz:-).
Eltaláltad, nem én vagyok az a bizonyos Gandolfini, de nagyon hasonlítunk egymásra külsőleg (arc, pocak, magasság, de talán én nehezebb vagyok a 123 kilogrammommal, majd megnézem a gugliban ki vezet:-))) sokan mondják is, sőt a sorozat után rám ragasztották a barátok a maffiózó becenevet. Valószínű nem lehet véletlen a dolog, mert bizony én talján vagyok, igaz csak félig anyai ágon, de talján:-) Persze azt is hozzá kell tennem, hogy szívemben 100%-ig magyar! No, de ennyit rólam és bocs a fórum off-ért! Maradjunk a kutaknál és ha megsértettelek elnézést mégegyszer!

J. a G.
Előzmény: Törölt nick (9258)
foci000 Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9263
Na most, ha én szeretném a hálózatra rákötni, mert a vezetékes vizem "MÉRGEZŐ" akkor mi van? Nem támadhatok azzal, ami igaz is, hogy a tömény klór szagtól rosszul vagyok és a bőrőm allergiás a klórra? Olyan szaga van, mint az uszoda víznek, már vagy 15 éve nem iszom csapvizet, ihatatlan. A virágaim és a kertem szárad el a klórtól. A tömény mennyiségű hormonokról- ami nem szedhető ki belőle- nem is beszélve. Elvileg az megoldható, ha a víz bevizsgált- 3 szomszédunknak van kútja, teljesen jó a víz, kavicsos a talaj és vagy 20 méteren van- és jó, akkor meg lehet egyezni a csatornázási művekkel?
És mi a gyakorlat? Ha nem publikus emailen is szívesen fogadom :)
Apropó... a kútfúró az ne intézi a kivitelezés részét, vagy nem tájékoztat róla?

Mindenki a kellő szakértelmet hangsúlyozza és egymás ellen beszélnek! Mikor fogom már a reális árat a minőséggel szemben megtalálni???
Előzmény: nopánick (9262)
nopánick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9262
- Aki saját kutat szeretne fúratni a telkén házi vízigényének kielégítésére (főleg öntözésre), a település jegyzőjétől kell engedélyt kérnie, amivel
évente maximum 500 köbméter vizet termelhet ki!!!!
kizárólag a talajvízből. !!!!

A kút a mélyebb, ivóvízkincset tartalmazó rétegeket nem érheti el, továbbá a saját használatú kút vezetékrendszere és a közüzemi vízhálózat összekötése tilos!!!



- A jegyzői engedély kiadásának feltétele, hogy a kút használata során keletkező szennyvizet a környezet veszélyeztetése nélkül helyezzék el, valamint az ivóvíz-igényt szolgáló kutak esetében érvényre kell juttatni a közegészségügyi szempontokat.

- Ivóvízellátás engedélyezése esetén az ÁNTSZ hozzájárulása is szükséges.

- A szennyvizet a közcsatornába csak akkor szabad bevezetni, ha ennek a mennyiségnek a mérését megoldják, az üzemeltetővel egyeztetve.

- A saját kútból származó, locsolásra használt víz után nem kell csatornadíjat fizetni.


- Aki saját kutat készíttet, általában locsolásra használja a vizet, hiszen a talajvíz a legtöbb helyen szennyeződéseket tartalmaz, fogyasztásra nem alkalmas !!!

- Sokan úgy gondolják, hogy ezeknek a kutaknak a vize tiszta, legalábbis fürdésre jó, ezért rákötötték a saját rendszerüket a ház vezetékes vízhálózatára, teljesen szabálytalanul !!!


- Ez egészségügyi kockázattal jár, mert a talajvíz szinte mindenütt szennyezett. Még az is előfordulhat, hogy a fertőzésveszély nemcsak az adott családot érinti, hanem az egész környéket, mert a kútból a házba bevezetett víz visszaáramolhat a közcélú hálózatba, és megfertőzheti azt.

- A szabálytalan rákötések másik hátulütője, hogy fúrt kutakból nyert víz is bekerül a közcsatornába, de csatornadíjat nem fizetnek utána.

- A felügyelőség évente egy-két esetben jár el illegális kútfúrás vagy kútkiképzés ügyében. Ha a kút nem szennyezi a környezetet és fennmaradhat, a hatóság a kivitelezés költségének 20 százalékáig terjedő bírságot szab ki, ha pedig fennáll a felszín alatti vizek szennyeződésének veszélye, az engedély nélkül létrehozott kút felszámolására kötelezi a vízfelhasználót.


- A kivitelezést csak szakképesítéssel és ezzel összefüggő biztonságtechnikai vizsgával rendelkező vállalkozó végezheti


- Ha kellő szakértelem és megfelelő berendezés nélkül végzik a kútfúrást, könnyen előfordulhat, hogy nem járnak sikerrel, nem tudnak vizet felszínre hozni, vagy ha el is érnek vízadó rétegeket, a kút rosszul fog működni a nem megfelelő kiképzés miatt, például homokkal kevert vizet ad.

- A homok a szivattyút és a gépészeti rendszert is tönkreteszi, a kút előbb-utóbb használhatatlanná válik. Gondot okozhat az is, ha rossz minőségű anyagokkal dolgoznak, mert ha például a béléscső nem elég szilárd, összeroppanhat.

- A szakszerűtlen fúrás a környezetet is károsítja. Gyakran előfordul, hogy elmulasztják beépíteni a kútba azokat a biztonsági elemeket, amelyek megakadályozzák a felszínhez közeli szennyeződések leszivárgását a mélyebb rétegekbe, s ezzel veszélyeztetik az ivóvízbázist.
Előzmény: foci000 (9259)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9261
Üdv.

Húha,csak ezt ne reklámozd illetékes helyeken:-)) Előbb utóbb úgy is az lessz,hogy pénzt csinál a nagy állami csősz ebből is mint minden másból amiből csak lehet.
Szerintem.Gombamód szaporodnak a kutacskák,a vízdíjak meg lassan eltörpülnek az előző időszakhoz képest.Valakik majd felfigyelnek erre.Reméljük ez még soká lessz.
A piszkálódás most csak abból adodhat és annál,akinek csatorna díja van és abba ömlik a elhasznált /szenny/vize.

hegizoli
Előzmény: foci000 (9259)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9260
Üdv.

Köszi a többiek nevében is. Mindig szivesen olvasom az ilyen érdekes témákat.
Főleg ha nálam is előfordul,igaz nem 300m mélyen,csak 22 m-en:-))

hegizoli
Előzmény: James a Gandolfini (9249)
foci000 Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9259
Érdeklődnék még azután is, hogy valamiféle fizetnivaló-kútadó- vagy bejelentés szükséges-e, vagy csak egyszerűen rácsatlakoztatom a rendszerre és avízműveknek nem fizetek, de akkor mi van a csatornával?
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9258
Helló    James a Gandolfini !         Köszönöm kedves szavaidat. Kérdésedre válaszolva én biztosan a régi Freddy 4 vagyok. Bár Itáliában jártam nemrég, de  "talján" nem vagyok. De Te biztosan nem az igazi (régi)  James Gandolfini vagy, aki többször is Emmy dijat kapott a Maffiózók cimű filmjében alakitott szinészi teljesiményéért. Vagy talán tévedek, mert Ő valószinüleg Talján is egyúttal úgyérzem. Üdv. - és  Jószerencsét ! 
Előzmény: James a Gandolfini (9248)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9257

Helló   ibax !      Sajnos nagyon karcsúnak látszik az a  3 m. -es vizoszlopod, hacsak nem dúrva kavics a vizadóréteged. Nem is értem, hogy miért állt meg a kútfúród, hiszen a  110 -es csőben gyakorlatilag kb. csak  25 liter viz áll azonnal rendelkezésedre. De még annyi sem, mivel a szivattyút nem lehet  "csontig"   a kúttalpra beépiteni.

 

Ugyanakkor éppen az a bűvös  - 7 m. -es mélység a szivási mélységhatár a felszini házivizellátó egységeknek. Az már csak  "hab" a tortán, hogy kútakna megépitését nem tervezed, helyhiány miatt. Javasolom, hogy ha még nem késő, akkor mélyittesd le még pár méterrel a kutadat, mert sok álmatlan éjszakád lessz majd később miatta.  Üdv. 

Előzmény: ibax (9251)
true75 Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9256

fúrt kútba lelógatva 32es kpe cső lábszeleppel- házivízmű- majd kerticsap

-

én ástam egy 1,7 mély kútaknát majd kiraktam zsalukővel......íme :)

-

bár a fedő 20centivev alacsonyabban van mint a taéajszint de az szándékos, mert be van földelve, mert nem szeretném ha lába kélne

Előzmény: ibax (9253)
foci000 Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9255
Köszönöm válaszodat, Budapesten a XVII kerületben kellene segítség, jó munkát várok el és garanciát is... vegyük fel a kapcsolatot és a többit megbeszéljük :) foci000@freemail.hu van weblap? :)
Előzmény: Törölt nick (9214)
Infomaker Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9254
nálam szintén dobozban volt a házi vízmű, csináltunk neki zsalukőből egy dobozkát.
Előzmény: ibax (9253)
ibax Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9253
szia,

"az van rákötve"... ez alatt mit értesz? mármint hogy neked is házi vízmű van a fúrt kútra rákötve? mivel takartad le? merthogy elvileg le kell fedni valamivel, de a szellőzését is biztosítani kell...

Üdv,
ibax
Előzmény: true75 (9252)
true75 Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9252

házi használatra 40000ft-ért már egész jókat lehet venni kompletten

-

nekem is az van rákötve egy kerticsapra, semmi gond vele

Előzmény: ibax (9251)
ibax Creative Commons License 2010.08.11 0 0 9251
Sziasztok.

Tegnap fúrtak kutat nálunk...
Paraméterek: 4 m-en találtak vizet, 7m-ig fúrtak le, 3m a vízoszlop. A kútfúró szerint a kút 3 köbméter/óra vízhozamot bír.

Beszélgettünk a lehetséges szivattyúkról. Membrános búvárszivattyút nem ajánlott, mert a 110mm-es kútba beengedve annak működéséből adódóan állandóan hozzá-hozzá verődne a kút oldalához, rezegtetné, és 1-2 év múlva berakódhatna a búvárszivattyú, vagy tönkre is menne...

Ajánlott helyette házi vízművet, ami vagy egy aknában (nem megoldható!), vagy egy dobozkában foglalna helyet a kút mellett. Ez nyomáskapcsolóval ellátott, nemcsak kerti locsolásra, akár autómosásra, vagy másra is használható lenne ezután. A búvárszivattyúk esetében folyamatosan küldené a vizet, és ha nincs nyomáskapcsoló, akkor szétvágná valahol menet közben a rendszert...

Vélemények a házi vízműről? Tényleg ez a legoptimálisabb megoldás? Mindennel együtt kb 40.000 HUF lesz (25.000 a vízmű, + tartozékok és munka).

Felhasználás: kb 250 m2 kert locsolása, néhanapján autómosás esetleg, kis kerti medence feltöltése

Válaszokat előre is köszi.
ibax
James a Gandolfini Creative Commons License 2010.08.10 0 0 9250
Igazán nincs mit!
Szakemberrel megnézeted a talajt, lehet olyan összetevőjű talajon tenyésznek a ciprusaid, amit nemigazán kedvelnek és ezért vegetálnak csak, de lehet a klíma a ludas. Nem értek hozzá.
Ha már vizes fórum,csőlátós idevágó kérdés,a talajvíz sincs vélhetően magasan, a gyökerek nem állnak vízben és ez sem lehet gond.
Az ásott kút előnye gázok jelenlétekor, hogy nincs a vize nyomás alatt és van felület, ahol természetesen úton el tudnak illanni.
Legyen szép a kerted s füved zöldebb, mint a szomszédé:-)!

J.a G.
Előzmény: Nina13 (9246)
James a Gandolfini Creative Commons License 2010.08.10 0 0 9249
Hmmm.....lehet szagolgatni, a szomszédokat heccelni, ha nincs hasonló paraméterű kútjuk, hogy neked termálkutad van és feltűnően sokat medencézzetek, hogy lássák is hogy mennyire jót tesz nektek. A CH4 ég, de vállalkozást ne alapíts a kitermelésére:-))
Régen "földigázos" kutaknak hívták az ilyen jellegű kutakat.
Egy kis érdekesség: "Az artezi vízből kiváló földigázt egyik-másik helyen hasznosítják is. Így pl.: kunszentmártoni Piac-terén lévő kút(12) gázával a fürdőben főznek. Ugyan így értékesítik a tiszakürti határban fekvő Szabó-féle szeszfőzde kútjának a gázát is(31). " mindezeket Schmidt Eligius Róbert dr. írta az 1940-es években. Természetesen ez a gáz (napi 14m3 ) nem 20 méteres, hanem közel 300m mély rétegekből törtek fel. Remélem nem untattam senkit?
Előzmény: Törölt nick (9238)
James a Gandolfini Creative Commons License 2010.08.10 0 0 9248
Helló!

Üdv újra e körben és örülök, hogy semmi gond, de azért felteszem a kérdést, mert bizalmatlan vagyok és szeretnék meggyőződni valóban Te vagy e a régi Freddy4-ünk:

"Talján é kend vagy nem Talján?":-)))))


Előzmény: Törölt nick (9242)
makro.sniper Creative Commons License 2010.08.10 0 0 9247
Koszonom szepen, kb ilyen iranyu felvilagositasra volt szuksegem. :) Ezzel mar lehet kicsit tervezgetni. Amugy meg nem vallom a "minnel olcsobb legyen" hozzaallast. Inkabb legyen +10-20K, csak normalis legyen.

Freddy 4:

Jo megfigyeles , bar Hajmason nem szeretnek lakni (:
Ez a galosfai szollohegyen van, nagyon nyugodt kornyezetben.

Nekikezdek a gyujtogetsenek, aztan ha lesz della, akkor jeletkezem. Addigra talan mar Somogy megyebol is lesznek furok ;)

Koszi meg egyszer mindenkinek.
Sziasztok
Előzmény: Törölt nick (9240)
Nina13 Creative Commons License 2010.08.10 0 0 9246
Köszönöm a kimerítő választ!Már 2 éve evvel locsolok,csak a leylandi ciprusaim nyűglődnek a többi növénynél nem tapasztaltam semmit sem,de lehet a ciprusoknak sem a víztől van bajuk!A háztartás egy kisebb hozamú ásott kút látja el vízzel annak tökéletes a minősége,igaz az nincs is olyan mélyen!Még egyszer köszönöm!!!
Előzmény: James a Gandolfini (9237)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.10 0 0 9245
Helló Che !              Ha megnézed az előzőleg megadott GPS koordinátákat, akkor láthatod, hogy a Somogy megyei Hajmás községről, illetve annak környékéről van szó.  Üdv.
Előzmény: Törölt nick (9241)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.10 0 0 9244
Helló  Che !   Amúgy nem sokon múlott ám, hogy találkozzunk a Badacsonyi strandon, vagy valamelyik sörözőben. Mivel kezdetben én is a Badacsonyt szemeltem ki nyaralásra, de sajnos a Kapri Vendégházban már foglalt volt az összes appartman.  Üdv.
Előzmény: Törölt nick (9243)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!