Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133856

Azt azért fontos megértened, hogy ha egy szakellenőrhöz viszed a gombádat, onnantól ő is felelős azért, hogy te ne kapj mérgezést, és ha esetleg mégis mérgezést kapsz, ő is megütheti a bokáját. Mondhatjuk, hogy ha bevizsgáltatod a gombádat, már nem vagy teljesen szabad annak elfogyasztásában, mert a szakellenőrre bíztad ennek a dolognak az eldöntését. Ha az események pontosan úgy voltak, ahogy leírtad, a szakellenőr felületesen és rosszul határozott, bár azért én úgy érzem, a dühöd kicsit torzíthatott a szakellenőrzés folyamatának észlelésében. De az elkobzáshoz akkor is joga volt, és abban is igaza volt végeredményben, hogy nem akart téged távozni engedni. Hiszen hogy nézne ki, ha mindenki kénye-kedve szerint magával vinné az "elkobzott" gombákat.

Előzmény: htzoltan (133853)
lilapereszke Creative Commons License 2017.09.26 0 1 133855

A cafrangos galóca nem védett. Az őzlábgalóca a védett, ami ráadásul tényleg nem jó ízű.

Ez a verzió, amit most leírtál valódi jogi kérdéseket vet fel.

Azt kellett volna csinálni, hogy felvesznek egy jegyzőkönyvet, hogy az általuk kifogásolt gombát, te, saját felelősségedre elvitted. Zárójelben oda írhatták volna, aki hülye haljon meg :-))) Ezt persze nem rád értettem, csak poénkodtam.

 

Velem is fordult elő még az "átkosban" egy hasonló helyzet. Egy gombámat fakógombának véltek és ki akarták dobatni. Mondtam, hogy ez jó illatú és én inkább elviszem egy másik ellenőrhöz. Ez Bp.-en történt, ott több ellenőrzési pont is volt. Ott megmondták, hogy illatos pereszke és ehető. Hazavittem a makacsságom által megmentett gombát és megettem.

 

Érdemes megtanulni gombául, hogy ne legyenek ilyen gondjaid a jövőben. :-)))

 

 

 

 

Előzmény: htzoltan (133853)
lilapereszke Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133854

Szép kínálat. 2 éve volt ilyen a Bükkben, egy iszonyat száraz nyár után az ősz mindent bepótolt, nyári - őszi fajok egyszerre nőttek. Az akkori szakellenőr tanulók  sűrítve szívhatták magukba a gombaismeretet. :-)

Előzmény: marjuska (133849)
htzoltan Creative Commons License 2017.09.26 -1 1 133853

Hűha, micsoda vihar! Először is bocsánat, hogy ilyesmivel ,,szennyezem" ezt az igazán hasznos, szakmai fórumot, de pár dolgot még le kell írjak a reakciókra válaszul. Mondjuk már bánom, hogy nem hagytam az egészet a francba. Mindenesetre köszönöm, hogy foglalkoztatok a kérdéssel és sokaknak igaza is van abban, hogy kicsit ,,túltoltam”. El lehetett volna ezt engedni. De! Leírom egy másik aspektusból, most már kevésbé meseszerűen.

 

Ahogy mondtam, az történt, hogy bevittem a gombákat és a vizsgáló hölgy azonnal közölte, hogy azok cafrangos galócák, melyek védettek, azokat fel sem szabadott volna szedni és ezért elveszi őket. Nem volt kétsége, egyértelműen kijelentette ezeket. Kérdem: ehetők? Válasz: nem, gyomorrontást okoznak. Ezután olvastam el, hogy -az itteni fórumozók által is elismert, több forrás szerint- a gomba ehető, a hőkezelést követően. Visszamentem és közöltem, hogy a gombákat elviszem. Magamhoz vettem őket, mire a vizsgáló hölgy elém állt, megragadta a gombákat tartó karomat és közölte, hogy nem vihetem el a gombákat, majd a vizsgáló helyiség ajtaját előttem behajtotta. Ekkor jelent meg az ajtórésben a kollégája, aki szintén elállta az utamat és kiabálni kezdett, hogy ne hőzöngjek és tegyem le a gombákat, különben én onnan ki nem megyek. Ekkor közöltem velük, hogy bűncselekményt követnek el azzal, hogy megakadályozzák a távozásomat, de továbbra sem engedtek ki. Sokadik felszólításra és a rendőrség emlegetésére álltak el ímmel-ámmal az utamból, gyakorlatilag kisurrantam a fickó válla mellett.

 

Akkor mondom az én verziómat a történtekről. Igazatok van, hogy nem tartottam tiszteletben a gombavizsgálat etikai kérdéseit és túlreagáltam a dolgot. De! Ez kissé eltörpülni látszik a vizsgálók viselkedése mellett. Mi jogosít fel bárkit arra, hogy megragadja a karomat és visszatartson? Mondja már meg nekem valaki, hogy melyik jogszabály hatalmazza fel a gombavizsgálót arra, hogy testi kényszert alkalmazzon és korlátozza a személyi szabadságomat? Ha semelyik -mivel ő nem hiszem, hogy rendvédelmi szerv vagy nyomozóhatóság stb. képviselője- akkor ez a magatartás a következőket valósítja meg:

- könnyű testi sértés vétsége és

- személyi szabadság megsértése bűntette és/vagy

- kényszerítés bűntette.

Aki ez utóbbi fogalmak jelentésével nincs tisztában, az olvassa el őket a Btk-ban!

 

Szóval még egyszer. Elismerem, hogy nem kellett volna ideáig elmenni, de nem csak nekem. Hazudtak nekem, hülyének néztek, majd mikor ezzel szembesítettem őket, a fenti bűncselekmények(nek is tekinthető cselekmények) voltak a reakciók.

 

Még valami. Valaki írta, hogy ,,rám kellett volna hívni” a piacfelügyelőt és a rendőrséget. Miért is? Én mit követtem el azon kívül, hogy morálisan kifogásolható volt a viselkedésem? Van olyan szabálysértés, vagy bűncselekmény, hogy ,,saját tulajdonú gomba vizsgálatát követően annak visszavétele csínytett”, vagy hasonló?

 

Egyébként a gombákat felfaltam, mind egy szálig. Készült a gombapaprikáson túl egy serpenyős verzió is kicsi sóval, borssal. Baromi finom volt. Megérte őket megmenteni. :)

 

Egyébként akkor most védett ez a gomba, vagy sem? Bár -szerintem- nem mintha itt ez számítana, hiszen a saját kertemben szedtem őket.

lilapereszke Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133852

Aztaaaaaa. Egyedül nődögélt ilyen nagyra?

Előzmény: homerx (133848)
SzaboMate Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133851

Vendvidék 2017.szeptember 24.

Rengeteg volt a gomba, és a gombász is.

Sok gyilkos, és egyéb galóca van.

 

 

 

SzaboMate Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133850

Vendvidék 2017.szeptember 24.

Rengeteg volt a gomba, és a gombász is.

Sok gyilkos, és egyéb galóca van.

 

 

marjuska Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133849

Királyrét és környékén rendkívüli a fajtagazdagság:)

Közel 10 órányi élménykutakodás után...

 

 

 

 

 

 

 

homerx Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133848

1.55 kilo. deli toke. egy fej.

 

lilapereszke Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133847

De szép fotók abból a mérges erdőből! :-)

Előzmény: -FRIPP- (133841)
vizus Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133846

Köszi!

Előzmény: heyderia (133838)
Podaxis Creative Commons License 2017.09.26 0 2 133845

Az előttem szólók leírták a lényeget.

 

A történetben a gombavizsgáló megfelelően járt el, neki el kell venni azt a gombát, amiben bizonytalan, vagy olyan állapotú,  vagy védett (a védettnél hallgatólagosan nincs bünti, hogy ne riassza el  a gombavizsgálattól a delikvenst). Ha a szakellenőr bizonytalan valamiben és mégis rámond valamit (valószínű azért - ezen lehet polémiázni hogy helyes-e- , hogy a többi általa tutira ismert gombánál ne rémissze el a delikvenst - ha már ezt sem ismeri, akkor mit tud? gondolják sokan), majd kidobja, százszor jobb, mintha visszaadná. 

 

Ez a rendszer biztosítja, hogy szakellenőr által vizsgált gombától nincs már nagyon régen mérgezés.

 

Az azért meredek, hogy kiguglizom azt a fajt, amit mondott a szakellenőr (az is megérne egy misét, mennyi hamis infó jön fel egy ilyen kereséskor - ismerek olyan fajt, ahol konkrétan egyetlenegy valós kép sem jön föl a keresésre) , majd vélelmezem, hogy tényleg jó nevet mondott a szakellenőr, mikor kiderült, hogy nem védett, és ezek után megeszem. Ebben a történetben a gombász igencsak vakmerő. Ezek után mi a biztosíték, hogy cafrangos galóca volt? És ha esetleg a gombával távozó illető mérgezés áldozata lesz, ki fogja elhinni a szakellenőrnek, hogy ő nem akarta visszaadni? Mondjuk már nem él a szemtanu.... 

 

Remélem a htzoltan társunk tisztában van azzal, hogy több ezer faj van kis hazánkban, és hogy milyen veszélyes üzem, ha csak úgy megesszük az ismeretlent. Illetve azzal is, hogy a szakellenőr kollégák, ha akarnak tudnak maguknak szedni finom gombát, nem ma kezdték a gombaszedést.

Előzmény: heyderia (133837)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.26 0 2 133844

A jelenet rólad állít ki szegénységi bizonyítványt. Képes vagy ölre menni két nem is elsőrendű gombáért.

Senki sem tévedhetetlen, még a gombavizsgáló sem. De ő csak egyik irányba tévedhet. Amiben nem biztos, azt nem adhatja vissza. Ő a szakma szabályai szerint járt el, te viszont minősíthetetlenül viselkedtél.

Előzmény: htzoltan (133828)
s-ombre-ro Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133843

Azt hiszem, egyetérthetünk!

Pont. :)

Előzmény: nagypapi51 (133842)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.09.26 0 1 133842

...Szabály pedig az, hogy aki gombavizsgálóhoz fordul, az el kell hogy fogadja, ha elkobozzák a gombáját...

Ezért is kell tanulni, hogy többet tudj a vizsgálónál.

Visszasírjuk az időt, amikor nagytudású TIT-esek vizsgáltak hét végenként a város több pontján is.

(Géza bá', Kiss Attila, LP, Molnár Imre, a teljesség igénye nélkül)

 

Előzmény: barkócza (133840)
-FRIPP- Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133841

Gombák a Bükkből.

Inkább mérges az erdő , kevésbé adakozó mostanában.

Nem bánom különösebben , elsősorban fotóalanyok a kalaposok , viszonylag kevés fajt szoktam konyhára begyűjteni.

 

barkócza Creative Commons License 2017.09.26 0 1 133840

A gombavizsgálatnak van célja, és vannak szabályai. Célja, hogy mérgező gomba ne kerüljön vissza az ügyfélhez. Szabály pedig az, hogy aki gombavizsgálóhoz fordul, az el kell hogy fogadja, ha elkobozzák a gombáját. Pont.

 

 

 

 

Előzmény: Carina_S (133839)
Carina_S Creative Commons License 2017.09.26 -1 0 133839

Közvetlenül ugyan valóban nem írt csemegegombákról, de ha ennyire ragaszkodott a gombáihoz, akkor nyilván étkezési céllal szedte le saját magának.

Az már más kérdés, hogy ha téved, akkor beteg lesz-e tőle. Erre az a megoldás, hogyha meg akarja vizsgáltatni, hogy mutassa be egy másik gombaszakellenőrnek is, akiben jobban megbízik, mint az előzőben. Ha a másik gombavizsgáló is azt mondja, hogy vigyázz ez nem jó gomba, akkor meg jobb hinni a szakembernek és nem megenni az érintett gombát.

Előzmény: heyderia (133837)
heyderia Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133838

Észak felé kerülj!

Előzmény: vizus (133836)
heyderia Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133837

Egyikünk sem volt ott, szerencsére:-) A többit MicroWizard meg jól leírta. Csemegegombákról meg nem olvastam a hozzászólásban.

Előzmény: Carina_S (133832)
vizus Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133836

Jövő héten jönnék bicajjal ( montival) Salgótarjánból Szolnokra. Hol lenne érdemes gombászkodnom útközben? ( 20-30 km kerülő még belefér.)

 

colett79 Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133835

Sziasztok,Győr -Moson Sopron megyében tudna valaki ajánlani olyan erdőt ahol ehető gombát lehet találni?Előre is köszi!

MicroWizard_ Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133834

Esetleg ezeket keverte össze a szakellenőr, esetleg Te emlékszel rosszul.

 

Őzlábgalóca - Amanita vittadinii - VÉDETT

Cafrangos galóca - Amanita strobiliformis - feltételesen fogyasztható

Előzmény: htzoltan (133828)
MicroWizard_ Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133833

Ez az állítás htzoltan részéről erős, remélhetőleg bizonyítani is tudja.

 

Badarság azt feltételezni, egy szakellenőrről, hogy nem tudja, hol lehet ehető gombát szedni.

Az pedig vád és bizonyítást igényel, hogy a gombát rossz szándékkal vagy lustaságból akarta volna eltulajdonítani.

 

A gombaszakellenőrök tanult, értelmes emberek. Ezt a kötelező vizsga biztosítja.

A becsületességet nem, de nincs okunk feltételezni az ellenkezőjét.

 

heyderia tudhat erről a fórumon talán a legtöbbet a szakellenőrökről.

Előzmény: Carina_S (133832)
Carina_S Creative Commons License 2017.09.26 -3 0 133832

Másról van itt szó, nem arról hogy a szakellenőr téved!

 

Itt van htzoltan azon mondata, amely a dolog lényegét mondja el: "Piszokul kellettek volna nekik ezek a finom gombák. :) Nem adtam őket."

 

Arról van szó, hogy a megyeszékhelyen a gombavizsgáló négy fala között nem teremnek jó ehető gombák, a szakellenőr pedig mivel szerette a csemegegombákat, de nem tudott vagy nem akart kijárni a mezőre vagy az erdőbe önmaga részére vacsorára való gombákat begyűjteni, ezért a htzoltan nevű gyűjtő két csemegegombájára ráfogta hogy mérgezők, és ezen a címen egyszerűen elkobozta.

 

A htzoltan nevű gyűjtő pedig csak a rendőrség kilátásba helyezésével tudta elérni, hogy visszaadják a gombáit.

 

Az ilyen ellenőr csak az ellenőri szakma lejáratására való, mert ingyen akarja megkaparintani mások gombatermését. Vagyis nem való a többi becsületes ellenőrök sorába.. !

Előzmény: heyderia (133831)
heyderia Creative Commons License 2017.09.26 0 3 133831

Nem lesz népszerű a hozzászólásom, ám igen nagy tévedés azt gondolni, hogy egy gombaszakellenőr minden hozzávitt gombát fel tud ismerni a több ezer gombafajból. Az valóban gond, ha ezt nem ismeri el és olyan dolgokkal illeti adott gombánkat, amik nem igazak. Valószínű, hogy nem volt 100 %-ig biztos a határozását illetően, hisz akkor nem hangzott volna el a védett jelző. A legfontosabb gombákból vizsgáznak a szakellenőrök, bár benne van a cafrangos galóca a tananyagban, de sem a legfinomabb 100 gombafaj közé nem férne be és élvezeti értéke is inkább a paprikásnak volt köszönhető:-)

Ellenben neki kötelessége lett volna rendőrt, illetve a piacfelügyelőt is értesíteni ilyen esetben, hisz az elkobzott gomba visszakerült ahhoz, aki bevizsgálni hozta.

Előzmény: htzoltan (133828)
xpec22 Creative Commons License 2017.09.26 0 0 133830

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: hal40 (133713)
s-ombre-ro Creative Commons License 2017.09.25 0 0 133829

Hidd el, nagyon helyénvaló a történet, néha én is gondoltam hasonlóra.

Lentebb említettem, hogy ma már csak olyat gyűjtök, amivel nem kényszerülök hozzájuk.

A kezdőknek azonban (esetleges "veszteség" árán is) mindenképpen ajánlom a gombaszakértőt!

Én már betöltöttem a 74.-et, remélem, hogy természetes okokból fogok elmúlni ebből a világból!

Ma ürítettem ki a szárítóból az ízletes vargánya szeleteket, de már itt van az újabb gyűjtés.

Zala megye elég jó gombatermő hely, de itt élünk Somogy megye határán, van hova menni gombászni.

A napokban láttam valakinél piruló galócát, boldogan mutatta nekem.

Ehető gomba, de nem vagyok ráutalva. :)

(nálunk nem tartozik a különlegességek közé, gyakori gombafaj - nyersen nem fogyasztható és hát ott a figyelmeztetés - gombaszakértő!!!)

Előzmény: htzoltan (133828)
htzoltan Creative Commons License 2017.09.25 0 0 133828

Üdv mindenkinek!

 

Először is: sokat tanultam innen, ezért köszönet nektek.

 

Épp gombapaprikást eszek, teljes kiőrlésű lisztből készült nokedlivel, amit az imént főztem, pedig előtte sosem tettem hasonlót. Vannak előzmények.

 

Van egy kertem, nem régóta. Ott találtam két szép, nagy gombát. Életem egyik értelme a természet. Gondoltam, mi lenne, ha a produktumát kiélvezném, ha már felelős vagyok a területért. Bevittem a két gombát a megyeszékhelyi gombavizsgáló állomásra. Közölték velem, hogy a gomba ,,rossz”, ezért ők kidobják. Kérdésemre, mely szerint a gombák ehetők-e, az volt a válasz, hogy védettek és egyébként is gyomorrontást okoznak. Szomorúan távoztam. Az ajtóig. Ott magamhoz vettem az információk tárházát (okostelefon + Google kereső) és rákerestem a Cafrangos Galóca névre. Ezt a nevet mondták, őket vették el. Ezt követően visszamentem, beraktam a kis dobozomba az elkobozott termést és közöltem, hogy távozok. Ekkor a gombavizsgáló hölgy elém állt és közölte, hogy a már bevizsgált gombát nem vihetem el. Segítségére sietett egy marcona úr, aki elmondta, hogy a gombám marad. Ragaszkodtam a gombáimhoz és közöltem velük, hogy ha becsukják előttem az ajtót és utamat álljak, akkor bűncselekményt követnek el, így nehezen, de elengedtek. Mondjuk csak azután, hogy kilátásba helyeztem a rendőrség kihívását. Piszokul kellettek volna nekik ezek a finom gombák. :) Nem adtam őket.

 

Ahogy mondtam is: most eszem a gyönyörű, saját terményből készül gombapaprikást. Majd szólok, ha megmérgeződtem. :)

trombitagomba Creative Commons License 2017.09.25 0 0 133827

Köszi! Nem gondoltam volna!

Előzmény: gombázó (133824)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!