Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33752

Az azért nem a mester önkénye, hanem lokálisan bevett elnevezés: a bácskai az alföldi, a maskara a dunántúli neve.

 

Előzmény: szabi72 (33750)
szabi72 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33751

Egymásra írtunk. ;)

 

De igazából csak azt akartam leírni, hogy az egyes bicskafajták elnevezése/külalakja tájegységenként eltérő lehet.

Előzmény: prs (33749)
szabi72 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33750

Mert a mester úgy hívja! ;) Egyébként cakli. Viccet félre téve: érdemes megnézni a különböző magyar késeseknél a bicskákat. Pl a maskarát hívják bácskai görbének is, vagy, mint ebben az esetben, gulyásnak nevezik a caklit. Bár itt a nyél egy kicsit más, mint pl az én Kocsis-caklimé, de a penge hasonló. De Tarjányi völgyeltje is caklinak tekinthető. Kocsis Ferit idézve: náder/cakli/völgyelt egy család.

Előzmény: emcett79 (33745)
prs Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33749

Amiért a cakli cakli. :-))))

 

A gulyásbicska tudtommal egy Debrecen környékére jellemző magyar bicskafajta, országosan kevésbé ismert. (Mint ahogy a halas bicska is Szeged környékén ismert leginkább.)

Előzmény: emcett79 (33745)
prs Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33748

Türelem.

Megismételném, amit írtam: "Lehet, hogy visszakerül hozzám, ha igen....."

 

Fotókat feleslegesen tennék fel, pontosan olyan, mint c880-é.(Árban nem kérnék érte többet/kevesebbet, mint amennyit én adtam érte, főként, mert csak pérszor volt kinyitva, nem használt. Mert ugye nem jött be.

 

Jövőhét végén megpróbálom kideríteni mi a helyzet, ha apósom nem használná, elkérem (természetesen kap majd másikat helyette :-)).

Előzmény: emcett79 (33746)
emcett79 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33747

Nagyon szép fejesgörbe! ;-)

Előzmény: c800 (33741)
emcett79 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33746

Engem lehet hogy érdekelne. Tudsz róla infót és képeket küldeni? (Na meg persze árat mondani! :-))

Előzmény: prs (33743)
emcett79 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33745

Szép bicska, de miért gulyás bicska? Mi a jellegzetessége a többi magyar kézműves bicskához képest? Csak azért kérdezem, mert ilyet még nem láttam.

Előzmény: Rockrider (33740)
c800 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33744

Pedig jó darab és szerintem még szép is,de hát ha sajna az öreg nem bír vele akkor én inkább megtartanám.

Előzmény: prs (33743)
prs Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33743

Ugyanilyet vettem apósomnak.


(Sajnos nem jött be, ő a pengére fog rá, nem a körömvájatnál fogva nyit, ennek meg jó erős rugója van, így elég küzdelmesen tudja csak kinyitni. Lehet, hogy visszakerül hozzám, ha igen, és érdekel valakit, szóljon.)

Előzmény: c800 (33741)
Spydie Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33742

Tényleg nagyon szép az a fa.

Előzmény: Rockrider (33740)
c800 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33741

http://indafoto.hu/szakadt/alap_albumItt vannak a képek ha sikerült feltölteni.

Előzmény: Rockrider (33740)
Rockrider Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33740

Nekem Varga Tamástól egy gulyás bicskám van, merbau nyéllel.

Nagyon szép rajzolata van ennek a fának, nagyon kemény fa, és jól tűri a nedves, vizes közeget.

 

Előzmény: c800 (33739)
c800 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 33739

Én Varga Tamástól rendeltem egy fejes görbét wenge markolattal és nagyon meg vagyok elégedve, ha lesz időm teszek fel képeket.

Előzmény: UIU-959 (33736)
theraphosa Creative Commons License 2013.10.15 0 0 33738

Egyszerűbb rendelni, leírod, hogy mit szeretnél, hogyan szeretnéd stb. Ajánlom a Berényi vagy Kocsis bicskákat.

Előzmény: prs (33735)
Longboat Creative Commons License 2013.10.15 0 0 33737

Arról nem beszélve, hogy a vásárokon nem egy készítő tényeg "csak" bemutatja az elkészült késeit, amelyeket a megrendelők ott vesznek át és alig van szabadon megvásárolható példány. Ennek persze sokan nem örülnek, pedig jó dolog, azt jelenti, hogy van, aki folyamatosan megrendelésre tud dolgozni, nem pedig csak gyártja a késeket remlve, hogy majd el is tudja adni valakinek.

Előzmény: prs (33735)
UIU-959 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 33736

Szavaznék én is a nyél anyagra. Nekem is fa jön be jobban, s abban is wenge, de nagyon szép a füstölt tölgy. Nagy Zoltán késkészítő mesternél láttam ilyet.

prs Creative Commons License 2013.10.14 0 0 33735

Egy kérdés: Egy késkészítőtől vajon mikor olcsóbb kést venni, a hétköznapokban, postán, vagy egy nagy (nem rendszeres, gyakori, hanem évente egyszeri) vásárban? Nem drágább az utóbbi?

 

Vagy veszek mostanság, fotók és válaszok alapján, látatlanban, vagy várhatok fél évet, akkor kézbe is vehetem előtte, de csak a fent említett nagy vásáron...

Persze tudom, ha nagyon ráérek, a legjobb megoldás a vásáron kézbe venni, majd utólag megrendelni ugyanazt postán. :-)))

szabi72 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 33734

Haidu. Itten van link, ni: http://haidu.hu/ Ha Attilával felveszed a kapcsolatot, biztos minden kérdésedre tud válaszolni. Én tőle vettem a Rákóczi kövemet kb 2 éve, azóta a modellpalettája változott, fejlődött. Bátran tudom ajánlani!

Amúgy nagyolásra 180-as, 240-es kövei is vannak, finomabb munkákra 320-1000valamennyi ;)

Előzmény: siletto (33733)
siletto Creative Commons License 2013.10.14 0 0 33733

Üdv!  Ez nem az a kő véletlenül amit zsírkőként is emlegetnek?  Mert nekem van egy jó nagy darab belőle,  fekete halványszürkés mintázattal,  mint az üledékes közeteken. Amiket ebayon láttam 10000gritesekhez  hasonlít legjobban. Sok éve kgst piacokon lehetett kapni. 

Ui. : Talán nem is csoda hogy nem nagyon fogja a morát...  :D

Ti mit ajánlottot,  ha valami univerzális élezőkövet keresek,  milyen finomság(ok)at? Mert sajnos nem igazán van fogalmam mi mennyi,  nekem a vízpapír is megáll 240 nél

Előzmény: landtorpedo (33732)
landtorpedo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33732

Bocs, közben megnéztem az ajánlott követ. Ez nem az, amiről írtam. Az egy darabból van, és szerintem finomabb. A háború előtt, amikor még sokan késsel bortválkoztak tömegével árulták. Én paraffinolajjal használom és nagyon szépen dolgozik.

Előzmény: landtorpedo (33730)
landtorpedo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33731

Bocs: Ötszázért :-)

Előzmény: landtorpedo (33730)
landtorpedo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33730

Tudtommal fekete olajkövet már nem nagyon lehet újonnan kapni. Én a Vaterán láttam, de elvitték előlem. Végül egy köszörűs, akihez évekig jártam, meglepett eggyel. Ellenben fára feszített borotvafenőszíjjal tele volt a szolnoki Reintex, ahol efekvő katonai cuccot árulnak. 50-ért vettem egyet.

Előzmény: Atic69 (33728)
szabi72 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33729

Szaru. ;) Csak hogy teljes legyen a kavarodás. ;) Nekem egyébként a szaru tetszik legjobban. Agancs markolatos bicskám, kb 15 éve van, besárgult aaz agancs, de nem zsugorodott össze. Csiszolt agancs markolatú lesz, azt is nagyon stabilnak, igénytelennek tartják. A szaru sokkal jobban igényli az odafigyelést, de szerintem ez nem probléma, a bicskámmal úgyis napi kapcsolatban vagyok. ;) Fából azt hiszem, ébent választanék, de én sokkal jobban szeretem a szaru tapintását.

Most már tudsz mindent. ;)

Előzmény: theraphosa (33720)
Atic69 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33728

Üdv.

Érdekelne az olajkő vagy borotvaélező kő, ha még meg lehet vásárolni. Mennyibe kerül? és hol tudnám átvenni? Én rendszeresen járok Budapestre ha ott megoldható.

Tisztelettel Attla.

Előzmény: Nauta72 (21690)
siletto Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33727

Üdv!

Igen, énis azzal szoktam a "noname" késeket, csak úgy tudtam hogy a skandináv élt nem szabad ilyesmivel mert egy idő után élszalagos lesz belőle

Ezért is kérdeztem, hogy kinek milyen a köves taktikája.

Vagy csak próbáljam úgy ahogy ösztönösen megy és jó lesz az?

 

Előzmény: karban79 (33726)
karban79 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33726

Üdvözletem!

 

Gyári moráknál, marttiiniknél fenőacélct használok, a követ csak akkor, ha már valami sérülése van a pengének. Markolattól hegy felé pár húzás a penge jobb és bal oldalán. Magam felé. Utána körömmel megnézem, akad-e valamelyik oldal. Ha igen, arra ráhúzok még egy finomat, és kész. Nálam működik.

Ha elő kell vennem a követ, azzal is csak a felesleget tűntetem el a pengéről, de fenőacéllal fejezem be.

Persze mindenki a maga élezési szokásában hisz, abban gyakorlott. Egy próbát megér.

 

Ha az elejétől kezdve acélt használsz, és nem gyilkolod a késedet, sokkal később kell a kőzöz nyúlni.

 

Ehhez nem kell profinak lenni, kis gyakorlással megtanulható.

 

Üdv!

Előzmény: siletto (33725)
siletto Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33725

Üdv!  Talán még nem tébolyodtok meg ha fwltesz egy kezdő még egy ostoba kérdést. 

Megvettem ma életem első "komoly" kését,  egy rozsdamentes mora860-at(nem egyszerű itt kelet. Mo-n találni),  és bár azt olvastam egyszerű élezni,  nekem gondjaim vannak vele. 

Van itthon egy darab valamilyen természetes anyagnak kinéző fekete élezőkövem,  nem tudom milyen finom de szerintem jóval 400 fölött, ha nem sokkal jobban finom.  Próbálkoztam is vele,  egy deszkán  vizesen simára csiszoltam a követ,  és el is kezdtem utána az élezést,  de úgy tűnt,  hogy mintha nem mindíg folyamatosan a teljes lapján éleznék,  pedig próbáltam rászorítani,  ugrált a kövön a penge,  néha érzett hogy most csiszol rajta a kő de nem folyamatosan. 

Azt is olvastam hogy gyárilag nem is igazi skandi az él,  hanem picit homorú,  és azt kell kicsiszolni,  de valahogy inkább kérnék segítséget minthogy jobban tönkretegyem a kést. 

Szóval van valami praktikátok hozzá,  mittudomén hogy rögzítsem-e a követ vagy ne?  Melyik kézzel melyiket fogjam ilyenek.  Nem gondolom hogy nagyon bonyolult csak elsőre elment a kedvem tőle

emcett79 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33724

Nekem a legszimpatikusabb a szaru, annak is a sötétebb, feketébe hajló árnyalata. A fa és a műanyag szerintem nem annyira illik bele a hagyományos stílusba, de ez csak személyes vélemény.

H_G Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33723

A stabilizált fának undorító a tapintása, elárulja róla, hogy az már a látvány ellenére csak egy kopogós kemény műanyag.

 

A szarué viszont szerintem csodálatos, meleg, barátságos és ha már kicsit karcos, akkor nagyon kellemes helyet foglal el a csúszós-tapadós skálán. 

 

Személyes kedvencem az olajfa, aminek hosszasan el tudom nézegetni a füstszerűen kanyargó erezetét és tapintásra is igazán kellemes, ha nem viszik túlzásba a lakkozást. De tény, hogy az stílusában kevésbé illik magyar bicskához, inkább Laguiole-hoz.

 

 

Előzmény: dorbela (33721)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!