Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Mert a mester úgy hívja! ;) Egyébként cakli. Viccet félre téve: érdemes megnézni a különböző magyar késeseknél a bicskákat. Pl a maskarát hívják bácskai görbének is, vagy, mint ebben az esetben, gulyásnak nevezik a caklit. Bár itt a nyél egy kicsit más, mint pl az én Kocsis-caklimé, de a penge hasonló. De Tarjányi völgyeltje is caklinak tekinthető. Kocsis Ferit idézve: náder/cakli/völgyelt egy család.
A gulyásbicska tudtommal egy Debrecen környékére jellemző magyar bicskafajta, országosan kevésbé ismert. (Mint ahogy a halas bicska is Szeged környékén ismert leginkább.)
Megismételném, amit írtam: "Lehet, hogy visszakerül hozzám, ha igen....."
Fotókat feleslegesen tennék fel, pontosan olyan, mint c880-é.(Árban nem kérnék érte többet/kevesebbet, mint amennyit én adtam érte, főként, mert csak pérszor volt kinyitva, nem használt. Mert ugye nem jött be.
Jövőhét végén megpróbálom kideríteni mi a helyzet, ha apósom nem használná, elkérem (természetesen kap majd másikat helyette :-)).
(Sajnos nem jött be, ő a pengére fog rá, nem a körömvájatnál fogva nyit, ennek meg jó erős rugója van, így elég küzdelmesen tudja csak kinyitni. Lehet, hogy visszakerül hozzám, ha igen, és érdekel valakit, szóljon.)
Arról nem beszélve, hogy a vásárokon nem egy készítő tényeg "csak" bemutatja az elkészült késeit, amelyeket a megrendelők ott vesznek át és alig van szabadon megvásárolható példány. Ennek persze sokan nem örülnek, pedig jó dolog, azt jelenti, hogy van, aki folyamatosan megrendelésre tud dolgozni, nem pedig csak gyártja a késeket remlve, hogy majd el is tudja adni valakinek.
Szavaznék én is a nyél anyagra. Nekem is fa jön be jobban, s abban is wenge, de nagyon szép a füstölt tölgy. Nagy Zoltán késkészítő mesternél láttam ilyet.
Egy kérdés: Egy késkészítőtől vajon mikor olcsóbb kést venni, a hétköznapokban, postán, vagy egy nagy (nem rendszeres, gyakori, hanem évente egyszeri) vásárban? Nem drágább az utóbbi?
Vagy veszek mostanság, fotók és válaszok alapján, látatlanban, vagy várhatok fél évet, akkor kézbe is vehetem előtte, de csak a fent említett nagy vásáron...
Persze tudom, ha nagyon ráérek, a legjobb megoldás a vásáron kézbe venni, majd utólag megrendelni ugyanazt postán. :-)))
Haidu. Itten van link, ni: http://haidu.hu/ Ha Attilával felveszed a kapcsolatot, biztos minden kérdésedre tud válaszolni. Én tőle vettem a Rákóczi kövemet kb 2 éve, azóta a modellpalettája változott, fejlődött. Bátran tudom ajánlani!
Amúgy nagyolásra 180-as, 240-es kövei is vannak, finomabb munkákra 320-1000valamennyi ;)
Üdv! Ez nem az a kő véletlenül amit zsírkőként is emlegetnek? Mert nekem van egy jó nagy darab belőle, fekete halványszürkés mintázattal, mint az üledékes közeteken. Amiket ebayon láttam 10000gritesekhez hasonlít legjobban. Sok éve kgst piacokon lehetett kapni.
Ui. : Talán nem is csoda hogy nem nagyon fogja a morát... :D
Ti mit ajánlottot, ha valami univerzális élezőkövet keresek, milyen finomság(ok)at? Mert sajnos nem igazán van fogalmam mi mennyi, nekem a vízpapír is megáll 240 nél
Bocs, közben megnéztem az ajánlott követ. Ez nem az, amiről írtam. Az egy darabból van, és szerintem finomabb. A háború előtt, amikor még sokan késsel bortválkoztak tömegével árulták. Én paraffinolajjal használom és nagyon szépen dolgozik.
Tudtommal fekete olajkövet már nem nagyon lehet újonnan kapni. Én a Vaterán láttam, de elvitték előlem. Végül egy köszörűs, akihez évekig jártam, meglepett eggyel. Ellenben fára feszített borotvafenőszíjjal tele volt a szolnoki Reintex, ahol efekvő katonai cuccot árulnak. 50-ért vettem egyet.
Szaru. ;) Csak hogy teljes legyen a kavarodás. ;) Nekem egyébként a szaru tetszik legjobban. Agancs markolatos bicskám, kb 15 éve van, besárgult aaz agancs, de nem zsugorodott össze. Csiszolt agancs markolatú lesz, azt is nagyon stabilnak, igénytelennek tartják. A szaru sokkal jobban igényli az odafigyelést, de szerintem ez nem probléma, a bicskámmal úgyis napi kapcsolatban vagyok. ;) Fából azt hiszem, ébent választanék, de én sokkal jobban szeretem a szaru tapintását.
Érdekelne az olajkő vagy borotvaélező kő, ha még meg lehet vásárolni. Mennyibe kerül? és hol tudnám átvenni? Én rendszeresen járok Budapestre ha ott megoldható.
Gyári moráknál, marttiiniknél fenőacélct használok, a követ csak akkor, ha már valami sérülése van a pengének. Markolattól hegy felé pár húzás a penge jobb és bal oldalán. Magam felé. Utána körömmel megnézem, akad-e valamelyik oldal. Ha igen, arra ráhúzok még egy finomat, és kész. Nálam működik.
Ha elő kell vennem a követ, azzal is csak a felesleget tűntetem el a pengéről, de fenőacéllal fejezem be.
Persze mindenki a maga élezési szokásában hisz, abban gyakorlott. Egy próbát megér.
Ha az elejétől kezdve acélt használsz, és nem gyilkolod a késedet, sokkal később kell a kőzöz nyúlni.
Ehhez nem kell profinak lenni, kis gyakorlással megtanulható.
Üdv! Talán még nem tébolyodtok meg ha fwltesz egy kezdő még egy ostoba kérdést.
Megvettem ma életem első "komoly" kését, egy rozsdamentes mora860-at(nem egyszerű itt kelet. Mo-n találni), és bár azt olvastam egyszerű élezni, nekem gondjaim vannak vele.
Van itthon egy darab valamilyen természetes anyagnak kinéző fekete élezőkövem, nem tudom milyen finom de szerintem jóval 400 fölött, ha nem sokkal jobban finom. Próbálkoztam is vele, egy deszkán vizesen simára csiszoltam a követ, és el is kezdtem utána az élezést, de úgy tűnt, hogy mintha nem mindíg folyamatosan a teljes lapján éleznék, pedig próbáltam rászorítani, ugrált a kövön a penge, néha érzett hogy most csiszol rajta a kő de nem folyamatosan.
Azt is olvastam hogy gyárilag nem is igazi skandi az él, hanem picit homorú, és azt kell kicsiszolni, de valahogy inkább kérnék segítséget minthogy jobban tönkretegyem a kést.
Szóval van valami praktikátok hozzá, mittudomén hogy rögzítsem-e a követ vagy ne? Melyik kézzel melyiket fogjam ilyenek. Nem gondolom hogy nagyon bonyolult csak elsőre elment a kedvem tőle
Nekem a legszimpatikusabb a szaru, annak is a sötétebb, feketébe hajló árnyalata. A fa és a műanyag szerintem nem annyira illik bele a hagyományos stílusba, de ez csak személyes vélemény.
A stabilizált fának undorító a tapintása, elárulja róla, hogy az már a látvány ellenére csak egy kopogós kemény műanyag.
A szarué viszont szerintem csodálatos, meleg, barátságos és ha már kicsit karcos, akkor nagyon kellemes helyet foglal el a csúszós-tapadós skálán.
Személyes kedvencem az olajfa, aminek hosszasan el tudom nézegetni a füstszerűen kanyargó erezetét és tapintásra is igazán kellemes, ha nem viszik túlzásba a lakkozást. De tény, hogy az stílusában kevésbé illik magyar bicskához, inkább Laguiole-hoz.