Keresés

Részletes keresés

siletto Creative Commons License 2013.10.17 0 0 33760

Üdv!  Igen,  valószínűleg akkor az lesz. 

Nem tudod véletlenül,  hogy azt milyen finomságúnak "mondják"?  Gondolom pontosan nincs mérve,  csak hogy hova kellene sorolnom? 

1000grit? 2000? 5000?

Előzmény: landtorpedo (33755)
zolpat Creative Commons License 2013.10.17 0 0 33759

Nekem nem kényelmetlen,sőt pl.a nagyrác pengéje vagy az arató bicskák pengéje sem szélesebb semmivel..Hogy szót ejtsünk a magyar bicsakokról is.:)) Viszont azt vettem észre hogy a Victorinox Safari modelljeihez képest a GAK erőteljesebb,stapabíróbban van összerakva...Pl.ha véletlen leejtek egy Vic.Safarit(tökmindegy melyik modellről van szó)egyből behajlik-elgörbül az alulemez a végein(már ha pont arra esik).Jóval könnyebb,szinte két újjal össze lehet nyomni a markolatát,míg a GAK-nál nem tapasztaltam hasonlót,pedig már sajnos néhányszor leejtettem a GAK-ot is:))Mondjuk ez köszönhető szerintem annak,hogy a GAK markolata maximálisan le van kerekítve a végein,illetve hogy a szélső alulemezek szinte dupla olyan vastagok mint a Safarikon! Persze mindentől függetlenül,a Safarik is egy jól összerakott,és nagyon sokat kibíró zsebkések,ésszerű használat mellett!:)

theraphosa Creative Commons License 2013.10.17 0 0 33758

Vic. GAK-nak nagyon keskeny a pengéje, étkezéshez kényelmetlen. ( nekem)

Előzmény: zolpat (33754)
zolpat Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33757

Illetve még egy kérdés...A GAK-nak a Mauser vagy Hunting változatát esetleg még föl lehet lelni valahol??? Ugyanúgy 108mm-es méretűek,csak azt hiszem egy nagy pengével több van pl.a Mauserben,mint a GAK.ban...Keresgéltem,de magyar oldalakon képtelenség találni Mausert vagy Huntingot....

H_G Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33756

Húsz év egyáltalán nem kirívó. 

Előzmény: zolpat (33754)
landtorpedo Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33755

Ezen a néven nem hallottam. Finom kőre hallottam még a Mississipi-kő elnevezést, de az szerintem egy konkrét fajta lehet. Az én két sötétszürke kövem, mert annyi van, nagyon finom homokkő. Az egyiket, mint említettem egy késes adta, a másik az apám borotvafenő köve volt, pont ugyanolya. Az utóbbi vitrinben van :-) A zsírkő, már ami valóban az elég puh, kisebb műtárgak, szobrocskák fragására hsználják.

 

Előzmény: siletto (33733)
zolpat Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33754

Szervusztok!

Nos,sikerült beszereznem a második Vic.Gak-omat is:)))Öröm és boldogság!!Elég sok filózás,tesztelés után döntöttem eme típus mellett!!Elsősorban kajálni és hétköznapi"barkácsolások"voltak a kitűzött célok között.Nyílván csak az egyiket használom,a másik tartalék lett..Egyiket 1000ft-ért vettem egy cimborától,a másik már "borsosabb"volt,3500ft,az ismert magyar aukciós oldalról:))Szóval 5000ft-ért most van két remek állapotban levő bicskám!Szeretem is őket nagyon!A tartalékra azért gondoltam,mert ha netán az egyik megadná magát valamiért,akkor csak előveszem a másikat!Tekintve hogy ezeket már egyre nehezebb beszerezni(mármint a Victorinox gyártmányokat,mert nekem csakis az kellett)illetve már nem is gyártják őket!!Ha mondjuk pl.eltörne a pengéje,markolatpanele,vagy a rugója,ezeket már hiába küldeném vissza a Victorinoxnak,nem tudnának mit kezdeni vele,hiszen ha jól tudom 2003-ban leálltak a gyártásával..:(((

Szóval bespájzoltam belőlük,és ráadásul nem is volt egy nagy befektetés:)) Érdekességképp megemlíteném,hogy egyik ismerősöm megemlítette,mikor meglátta nálam,hogy az ő apja min. 20évig!!!használt egy ilyet,a 80-as évek elejétől 2005-ig!!! Igaz lehet ez a sztori szerintetek??:))

Üdv:Zoli

emcett79 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33753

Így már értem, hogy miért gulyásbicska, csak eddig még nem találkoztam ezzel a kifejezéssel, azért lepődtem meg rajta! ;-)

H_G Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33752

Az azért nem a mester önkénye, hanem lokálisan bevett elnevezés: a bácskai az alföldi, a maskara a dunántúli neve.

 

Előzmény: szabi72 (33750)
szabi72 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33751

Egymásra írtunk. ;)

 

De igazából csak azt akartam leírni, hogy az egyes bicskafajták elnevezése/külalakja tájegységenként eltérő lehet.

Előzmény: prs (33749)
szabi72 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33750

Mert a mester úgy hívja! ;) Egyébként cakli. Viccet félre téve: érdemes megnézni a különböző magyar késeseknél a bicskákat. Pl a maskarát hívják bácskai görbének is, vagy, mint ebben az esetben, gulyásnak nevezik a caklit. Bár itt a nyél egy kicsit más, mint pl az én Kocsis-caklimé, de a penge hasonló. De Tarjányi völgyeltje is caklinak tekinthető. Kocsis Ferit idézve: náder/cakli/völgyelt egy család.

Előzmény: emcett79 (33745)
prs Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33749

Amiért a cakli cakli. :-))))

 

A gulyásbicska tudtommal egy Debrecen környékére jellemző magyar bicskafajta, országosan kevésbé ismert. (Mint ahogy a halas bicska is Szeged környékén ismert leginkább.)

Előzmény: emcett79 (33745)
prs Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33748

Türelem.

Megismételném, amit írtam: "Lehet, hogy visszakerül hozzám, ha igen....."

 

Fotókat feleslegesen tennék fel, pontosan olyan, mint c880-é.(Árban nem kérnék érte többet/kevesebbet, mint amennyit én adtam érte, főként, mert csak pérszor volt kinyitva, nem használt. Mert ugye nem jött be.

 

Jövőhét végén megpróbálom kideríteni mi a helyzet, ha apósom nem használná, elkérem (természetesen kap majd másikat helyette :-)).

Előzmény: emcett79 (33746)
emcett79 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33747

Nagyon szép fejesgörbe! ;-)

Előzmény: c800 (33741)
emcett79 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33746

Engem lehet hogy érdekelne. Tudsz róla infót és képeket küldeni? (Na meg persze árat mondani! :-))

Előzmény: prs (33743)
emcett79 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33745

Szép bicska, de miért gulyás bicska? Mi a jellegzetessége a többi magyar kézműves bicskához képest? Csak azért kérdezem, mert ilyet még nem láttam.

Előzmény: Rockrider (33740)
c800 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33744

Pedig jó darab és szerintem még szép is,de hát ha sajna az öreg nem bír vele akkor én inkább megtartanám.

Előzmény: prs (33743)
prs Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33743

Ugyanilyet vettem apósomnak.


(Sajnos nem jött be, ő a pengére fog rá, nem a körömvájatnál fogva nyit, ennek meg jó erős rugója van, így elég küzdelmesen tudja csak kinyitni. Lehet, hogy visszakerül hozzám, ha igen, és érdekel valakit, szóljon.)

Előzmény: c800 (33741)
Spydie Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33742

Tényleg nagyon szép az a fa.

Előzmény: Rockrider (33740)
c800 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33741

http://indafoto.hu/szakadt/alap_albumItt vannak a képek ha sikerült feltölteni.

Előzmény: Rockrider (33740)
Rockrider Creative Commons License 2013.10.16 0 0 33740

Nekem Varga Tamástól egy gulyás bicskám van, merbau nyéllel.

Nagyon szép rajzolata van ennek a fának, nagyon kemény fa, és jól tűri a nedves, vizes közeget.

 

Előzmény: c800 (33739)
c800 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 33739

Én Varga Tamástól rendeltem egy fejes görbét wenge markolattal és nagyon meg vagyok elégedve, ha lesz időm teszek fel képeket.

Előzmény: UIU-959 (33736)
theraphosa Creative Commons License 2013.10.15 0 0 33738

Egyszerűbb rendelni, leírod, hogy mit szeretnél, hogyan szeretnéd stb. Ajánlom a Berényi vagy Kocsis bicskákat.

Előzmény: prs (33735)
Longboat Creative Commons License 2013.10.15 0 0 33737

Arról nem beszélve, hogy a vásárokon nem egy készítő tényeg "csak" bemutatja az elkészült késeit, amelyeket a megrendelők ott vesznek át és alig van szabadon megvásárolható példány. Ennek persze sokan nem örülnek, pedig jó dolog, azt jelenti, hogy van, aki folyamatosan megrendelésre tud dolgozni, nem pedig csak gyártja a késeket remlve, hogy majd el is tudja adni valakinek.

Előzmény: prs (33735)
UIU-959 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 33736

Szavaznék én is a nyél anyagra. Nekem is fa jön be jobban, s abban is wenge, de nagyon szép a füstölt tölgy. Nagy Zoltán késkészítő mesternél láttam ilyet.

prs Creative Commons License 2013.10.14 0 0 33735

Egy kérdés: Egy késkészítőtől vajon mikor olcsóbb kést venni, a hétköznapokban, postán, vagy egy nagy (nem rendszeres, gyakori, hanem évente egyszeri) vásárban? Nem drágább az utóbbi?

 

Vagy veszek mostanság, fotók és válaszok alapján, látatlanban, vagy várhatok fél évet, akkor kézbe is vehetem előtte, de csak a fent említett nagy vásáron...

Persze tudom, ha nagyon ráérek, a legjobb megoldás a vásáron kézbe venni, majd utólag megrendelni ugyanazt postán. :-)))

szabi72 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 33734

Haidu. Itten van link, ni: http://haidu.hu/ Ha Attilával felveszed a kapcsolatot, biztos minden kérdésedre tud válaszolni. Én tőle vettem a Rákóczi kövemet kb 2 éve, azóta a modellpalettája változott, fejlődött. Bátran tudom ajánlani!

Amúgy nagyolásra 180-as, 240-es kövei is vannak, finomabb munkákra 320-1000valamennyi ;)

Előzmény: siletto (33733)
siletto Creative Commons License 2013.10.14 0 0 33733

Üdv!  Ez nem az a kő véletlenül amit zsírkőként is emlegetnek?  Mert nekem van egy jó nagy darab belőle,  fekete halványszürkés mintázattal,  mint az üledékes közeteken. Amiket ebayon láttam 10000gritesekhez  hasonlít legjobban. Sok éve kgst piacokon lehetett kapni. 

Ui. : Talán nem is csoda hogy nem nagyon fogja a morát...  :D

Ti mit ajánlottot,  ha valami univerzális élezőkövet keresek,  milyen finomság(ok)at? Mert sajnos nem igazán van fogalmam mi mennyi,  nekem a vízpapír is megáll 240 nél

Előzmény: landtorpedo (33732)
landtorpedo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33732

Bocs, közben megnéztem az ajánlott követ. Ez nem az, amiről írtam. Az egy darabból van, és szerintem finomabb. A háború előtt, amikor még sokan késsel bortválkoztak tömegével árulták. Én paraffinolajjal használom és nagyon szépen dolgozik.

Előzmény: landtorpedo (33730)
landtorpedo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 33731

Bocs: Ötszázért :-)

Előzmény: landtorpedo (33730)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!