Keresés

Részletes keresés

F. C. King Bastard Creative Commons License 2003.11.04 0 0 83

"melyik része a fenyőnek? tűlevél? toboz?"

A fiatal hajtások - továbbá, mikor fogyasztod, olyan, mintha egy fenyvesben sétálnál, és ráadásul csupa C-vitamin... :-)

Sajnos, itt csak a hozzávalókat sorolták fel, de tán az is segít valamit.

Előzmény: jé29 (75)
moes Creative Commons License 2003.10.21 0 0 82
dehonnem :-) az lesz a kiindulási alap. azt mindenképp csinálok. jó? ;-)
Előzmény: kockasfulunyul (81)
kockasfulunyul Creative Commons License 2003.10.20 0 0 81
A narancs már nem is jó? :-)))
Előzmény: moes (80)
moes Creative Commons License 2003.10.20 0 0 80
gesztenyelekvárt nem tudtok véletlenül??? imádom a gesztenyét!
Kardszárnyú Creative Commons License 2003.08.22 0 0 79
Szia Breki!

Igen bent leszek:)

Előzmény: csokibéka (78)
csokibéka Creative Commons License 2003.08.22 0 0 78
Hirtelen derült égből utazás lett: valószínűleg holnap délelőtt járok felétek. Bent leszel?
Előzmény: Kardszárnyú (74)
Zitka Creative Commons License 2003.08.19 0 0 77
> Csokis meggylekvárt evett már valaki?
> Hogyan kell csinálni?

En iden hallottam, Feketeerdo-lekvar neven. Az alabbi recept alapjan csinaltam is egy kisebb mennyiseget, nagggyon finom lett. :-)

Hozzavalok: 1 kg magozott meggy, 10 dkg et tortabevono csoki felolvasztva, 0,5 dl cseresznyepalinka, 50 dkg cukor, 1 tasak Zselefix, vagy Quittin v. mas zselesito szer.
A megmosott, kimagozott meggyet enyhen turmixoljuk, hozzaadjuk az olvasztott csokoladet es a palinkat. A cukrot a zselesitovel elkeverjuk es a gyumolcskeverekhez adjuk. Az elegyet kevergetve nagy langon felforraljuk, majd allando kevergetes mellett legalabb harom percig forrni hagyjuk. A tuzrol levesszuk, uvegekbe toltjuk es jol lezarjuk.

Cserebe nincs otletetek arra, hogy a ringlot mivel lehetne parositani? Egy csomo termett iden, nagyon finom, de ha megcsinalom lekvarnak, valahogy eltunik az aromaja.

Előzmény: CORTEN (69)
JFEry Creative Commons License 2003.08.16 0 0 76
A karácsonyfa narancsából, almájából, és végszügségben a szaloncukrából is lehet lekvárt főzni. (a híresztelsekkel ellentétben a csillagszóró nem, de bizonyos feltétekkel a gyartya alkalmas lehet.)
A tűlevélből pálinkát lehet főzni, a gyantából pedig ragacsot.
Előzmény: jé29 (75)
jé29 Creative Commons License 2003.08.16 0 0 75
A szomszédunk fia németországban dolgozik és a családnál ahol lakik fenyőből készítettek lekvárt. Melyik fenyő alkalmas erre, és melyik része a fenyőnek? tűlevél? toboz?
Kardszárnyú Creative Commons License 2003.08.10 0 0 74
Szia!

Örülök, hogy jó lett!:)))))Rendben majd megbeszéljük.:)

Előzmény: csokibéka (73)
csokibéka Creative Commons License 2003.08.10 0 0 73
Határozottan ehető - bár szerintem inkább süteménybe való, ugyanis rágható, édes és szegfűszeges íze van, dióíze nincs. Ha még egyszer rászánom magam, akkor talán teszek a levébe dióaromát...
Ha egyszer jössz Pestre és ezt előre elárulod itt (vagy ha én előfordulok felétek) akkor kapsz belőle egy kis üveggel, ahogy ígértem.
Előzmény: Kardszárnyú (72)
Kardszárnyú Creative Commons License 2003.07.03 0 0 72
Kíváncsian várom, hogy milyen lett!:)
Előzmény: csokibéka (70)
Kardszárnyú Creative Commons License 2003.07.03 0 0 71
Én is ettem már, nagyon fincsi volt.
Sajna recipét nem tudok, de én is keresek, ha találtam közzé teszem.:)
Előzmény: CORTEN (69)
csokibéka Creative Commons License 2003.07.02 0 0 70
Vasárnap megcsináltam a zölddióbefőttet. Közben volt olyan hullám, hogy az egészet kivágom inkább a francba, a mosogatóval együtt persze. És veszek inkább egy újat - mármint mosogatót, ugyanis az enyém (eredetileg, de küzdelmek árán újra) fehér, zománcozott.
Hogy jó lett-e azt nemtudom, mert még a fotelben pihennek, dunyha alatt. Talán holnap összeszedem a bátorságomat és kiteszem a spájzba, de kóstolni még nem merek.
Előzmény: csokibéka (62)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.15 0 0 69
Csokis meggylekvárt evett már valaki? (Nekem ízlett)
Hogyan kell csinálni?
kopiteki Creative Commons License 2003.06.15 0 0 68
Üdv a Topicnak!

Még gyermekkoromban ettem sombefőttet húsvéti locsolások alkalmával. Azóta sem láttam sehol, kapni nem lehet. Ha valaki lát piacon, vagy akárhol szóljon! Hmm, isteni finom volt! :o)

patuha Creative Commons License 2003.06.15 0 0 67
Az bizony.És finom is:-)))
Előzmény: JFEry (66)
JFEry Creative Commons License 2003.06.15 0 0 66
Érdekes!
Előzmény: patuha (65)
patuha Creative Commons License 2003.06.15 0 0 65
Ezen a lé dolgon én is csodálkoztam,de meglepö módon müködik.A második adagnál kellett alkalmazni,három órája rotyogott,mikor került rá lé és valóban sürüsödött.A fekete léböl kell eltenni és azt kell rátölteni,ha szükséges,nem sima vízböl:-))))
Ezesetben azt javasolnám,hogy ha könnyen átmegy a dión a kötötü,akkor jó:-))))
Előzmény: JFEry (64)
JFEry Creative Commons License 2003.06.15 0 0 64
Ha nem sűrűsödik, akkor hogy lehet, hogy több lével fog?
A kötőtűt én a falba is beletolom:-)
Előzmény: patuha (63)
patuha Creative Commons License 2003.06.15 0 0 63
Zölddiódzsem:

Zölddiót meg kell hámozni.Felönteni annyi vízzel,amennyi ellepi és fözni vadul,amíg szét nem lehet nyomni.Ekkor le kell szürni(a levét még nem kell eldobni),megmérni,és a diónak megfelelö mennyiségü cukorral szirupot kell fözni,belerakni a diót,összetörni és addig kell fözni,amíg be nem sürüsödik.Ha nem akar,akkor lehet hozzátenni az eredeti fözöléböl,amíg nem lesz sürü.A többi olyan,mint bármelyik lekvárnál.
Bele kell húzni,mert kb június végéig szedhetö a zölddió,ha kötötüvel át lehet bökni,akkor jó még.

Üdvözlettel

csokibéka Creative Commons License 2003.06.14 0 0 62
Rendben! Ha ehető lesz, még az is előfordulhat hogy kapsz belőle kóstolót, amennyiben járok felétek. :)
Előzmény: Kardszárnyú (59)
JFEry Creative Commons License 2003.06.06 0 0 61
Nem tudom mennyire tartozik ide, de próba, cseresznye!
Azaz cseresznye , vagy , és meggy!

Tudna valaki olyan receptet, ami a koktél-meggy elkészítését írja le?

patuha Creative Commons License 2003.06.06 0 0 60
Ma készül majd a lekvár zölddióból.Viszont mindig elfelejtem beírni a receptet.Anyámnál(hol máshol) megtaláltam a receptet:-)
Előzmény: csokibéka (58)
Kardszárnyú Creative Commons License 2003.06.05 0 0 59
Szia!

Ezért már megérte betenni ezt a recipét.:))))))
Majd,számolj be róla, hogy milyen lett!:)

Előzmény: csokibéka (58)
csokibéka Creative Commons License 2003.06.05 0 0 58
Én tegnap kezdtem el a zölddió-befőttet, mert felpiszkálta a fantáziámat a lenti recept. Kísérleti darab, majd kiderül milyen lesz végül. Annyi eredmény mindenesetre már van, hogy a kezem teljessen úgy néz ki, mintha leöntöttem volna jóddal! :)
Előzmény: patuha (57)
patuha Creative Commons License 2003.06.02 0 0 57
Köszönöm szépen.Id?közben el?került a Zölddiódzsem receptje.Valamikor begépelem,de most nincs nálam.IRL szakácskönyvben találtam.Anyámé a könyv.
Előzmény: Kardszárnyú (56)
Kardszárnyú Creative Commons License 2003.05.31 0 0 56
Szia!

Lekvárt ugyan nem tudok, de pár befőtt receptet igen.:)
Remélem kicsit segítettem.:)
Zölddió-befőtt
Hozzávalók: 1 kg dió, 1 kg cukor, 10-15 szem szegfűszeg, 1/2 rúd vanília.
Elkészítése: Gyenge zöld diót szegfűszeggel megszurkálunk, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. Hideg helyre tesszük, s naponként 21 napon keresztül, kétszer friss vizet öntünk rá. Ha letelt a 21 nap, szirupot készítünk, és a dióval együtt főzzük félóráig, szegfűszeggel, és kis vaníliával együtt. Üvegekbe téve, szorosan lekötjük, és 15 percig gőzben kipároljuk.

Rendes dió befőtt
Elkészítése: Vagy száz darab középnagyságú diót áztassunk be hideg vízbe. Reggel és estére mindég friss vizet öntsünk reá. De előbb kötőtűvel szurkáljuk össze a négy oldalát. Három hétig áztatva szépen megbarnul és elveszíti erős keserűségét. Ekkor minden dióba szúrjunk egy szegfűszeget, egy darabka fahéjat, egy kis citrom, és narancs-héjat. Ha mind elkészítettük, főzzük fel kevés ideig vízben, de ügyeljünk, nehogy igen megpuhuljon, vagy nagyon megráncosodjék. Szedjük ki a vízből, és tegyük másfél kiló, cukorból főzött, egészen sűrű szirupba; ebben is főzzük fel kevéssé. Befedve hagyjuk úgy egy éjjen át, azután a diót rakjuk üvegbe, és a levét sűrítsük addig, amíg mézformán fonódik. Ha ilyen a lé, öntsük az üvegben lévő dióra, s az üveget kössük be hólyaggal. Forraljuk fel vízben s hagyjuk abban kihűlni; úgy tegyük el télire.

Előzmény: patuha (55)
patuha Creative Commons License 2003.05.29 0 0 55
Sziasztok!

Hadd vessem fel újra a kérdést.Zölddió lekvárt szeretnék készíteni,mert van egy rakás diófám.Eddig likőrt találtam,de hátha valaki tudja itt a lekvárt.Köszönettel.

földikutya Creative Commons License 2002.09.27 0 0 54
Igenis :) Köszi, majd beszámolok!
Előzmény: kockasfulunyul (53)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!