> Csokis meggylekvárt evett már valaki?
> Hogyan kell csinálni?
En iden hallottam, Feketeerdo-lekvar neven. Az alabbi recept alapjan csinaltam is egy kisebb mennyiseget, nagggyon finom lett. :-)
Hozzavalok: 1 kg magozott meggy, 10 dkg et tortabevono csoki felolvasztva, 0,5 dl cseresznyepalinka, 50 dkg cukor, 1 tasak Zselefix, vagy Quittin v. mas zselesito szer.
A megmosott, kimagozott meggyet enyhen turmixoljuk, hozzaadjuk az olvasztott csokoladet es a palinkat. A cukrot a zselesitovel elkeverjuk es a gyumolcskeverekhez adjuk. Az elegyet kevergetve nagy langon felforraljuk, majd allando kevergetes mellett legalabb harom percig forrni hagyjuk. A tuzrol levesszuk, uvegekbe toltjuk es jol lezarjuk.
Cserebe nincs otletetek arra, hogy a ringlot mivel lehetne parositani? Egy csomo termett iden, nagyon finom, de ha megcsinalom lekvarnak, valahogy eltunik az aromaja.
A karácsonyfa narancsából, almájából, és végszügségben a szaloncukrából is lehet lekvárt főzni. (a híresztelsekkel ellentétben a csillagszóró nem, de bizonyos feltétekkel a gyartya alkalmas lehet.)
A tűlevélből pálinkát lehet főzni, a gyantából pedig ragacsot.
A szomszédunk fia németországban dolgozik és a családnál ahol lakik fenyőből készítettek lekvárt. Melyik fenyő alkalmas erre, és melyik része a fenyőnek? tűlevél? toboz?
Határozottan ehető - bár szerintem inkább süteménybe való, ugyanis rágható, édes és szegfűszeges íze van, dióíze nincs. Ha még egyszer rászánom magam, akkor talán teszek a levébe dióaromát...
Ha egyszer jössz Pestre és ezt előre elárulod itt (vagy ha én előfordulok felétek) akkor kapsz belőle egy kis üveggel, ahogy ígértem.
Vasárnap megcsináltam a zölddióbefőttet. Közben volt olyan hullám, hogy az egészet kivágom inkább a francba, a mosogatóval együtt persze. És veszek inkább egy újat - mármint mosogatót, ugyanis az enyém (eredetileg, de küzdelmek árán újra) fehér, zománcozott.
Hogy jó lett-e azt nemtudom, mert még a fotelben pihennek, dunyha alatt. Talán holnap összeszedem a bátorságomat és kiteszem a spájzba, de kóstolni még nem merek.
Még gyermekkoromban ettem sombefőttet húsvéti locsolások alkalmával. Azóta sem láttam sehol, kapni nem lehet. Ha valaki lát piacon, vagy akárhol szóljon! Hmm, isteni finom volt! :o)
Ezen a lé dolgon én is csodálkoztam,de meglepö módon müködik.A második adagnál kellett alkalmazni,három órája rotyogott,mikor került rá lé és valóban sürüsödött.A fekete léböl kell eltenni és azt kell rátölteni,ha szükséges,nem sima vízböl:-))))
Ezesetben azt javasolnám,hogy ha könnyen átmegy a dión a kötötü,akkor jó:-))))
Zölddiót meg kell hámozni.Felönteni annyi vízzel,amennyi ellepi és fözni vadul,amíg szét nem lehet nyomni.Ekkor le kell szürni(a levét még nem kell eldobni),megmérni,és a diónak megfelelö mennyiségü cukorral szirupot kell fözni,belerakni a diót,összetörni és addig kell fözni,amíg be nem sürüsödik.Ha nem akar,akkor lehet hozzátenni az eredeti fözöléböl,amíg nem lesz sürü.A többi olyan,mint bármelyik lekvárnál.
Bele kell húzni,mert kb június végéig szedhetö a zölddió,ha kötötüvel át lehet bökni,akkor jó még.
Én tegnap kezdtem el a zölddió-befőttet, mert felpiszkálta a fantáziámat a lenti recept. Kísérleti darab, majd kiderül milyen lesz végül. Annyi eredmény mindenesetre már van, hogy a kezem teljessen úgy néz ki, mintha leöntöttem volna jóddal! :)
Lekvárt ugyan nem tudok, de pár befőtt receptet igen.:)
Remélem kicsit segítettem.:)
Zölddió-befőtt
Hozzávalók: 1 kg dió, 1 kg cukor, 10-15 szem szegfűszeg, 1/2 rúd vanília.
Elkészítése: Gyenge zöld diót szegfűszeggel megszurkálunk, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. Hideg helyre tesszük, s naponként 21 napon keresztül, kétszer friss vizet öntünk rá. Ha letelt a 21 nap, szirupot készítünk, és a dióval együtt főzzük félóráig, szegfűszeggel, és kis vaníliával együtt. Üvegekbe téve, szorosan lekötjük, és 15 percig gőzben kipároljuk.
Rendes dió befőtt
Elkészítése: Vagy száz darab középnagyságú diót áztassunk be hideg vízbe. Reggel és estére mindég friss vizet öntsünk reá. De előbb kötőtűvel szurkáljuk össze a négy oldalát. Három hétig áztatva szépen megbarnul és elveszíti erős keserűségét. Ekkor minden dióba szúrjunk egy szegfűszeget, egy darabka fahéjat, egy kis citrom, és narancs-héjat. Ha mind elkészítettük, főzzük fel kevés ideig vízben, de ügyeljünk, nehogy igen megpuhuljon, vagy nagyon megráncosodjék. Szedjük ki a vízből, és tegyük másfél kiló, cukorból főzött, egészen sűrű szirupba; ebben is főzzük fel kevéssé. Befedve hagyjuk úgy egy éjjen át, azután a diót rakjuk üvegbe, és a levét sűrítsük addig, amíg mézformán fonódik. Ha ilyen a lé, öntsük az üvegben lévő dióra, s az üveget kössük be hólyaggal. Forraljuk fel vízben s hagyjuk abban kihűlni; úgy tegyük el télire.
Hadd vessem fel újra a kérdést.Zölddió lekvárt szeretnék készíteni,mert van egy rakás diófám.Eddig likőrt találtam,de hátha valaki tudja itt a lekvárt.Köszönettel.