Szegény nagymamám, aki életében nagyon sok tésztát csinált, mondta azt, hogy 8 tojásosnál "jobb tésztát" nem lehet csinálni, mert annyit vesz föl az 1 kiló liszt. Emlékszem gyerekkoromban -50-es, 60-as évek-, minden télen gyártotta a csigatésztát eladásra. Faluhelyen ez volt a munka, megélhetés....
Én a lasagne-tésztát a 6-osig szoktam kinyújtani. Összesen 7 fokozatom van, de a 7-est csak levestésztához használom.
Még a végén kedvet kapok a tésztakészítéshez. Amióta ketten maradtunk itthon, ritkábban csinálok, pedig nemcsak sokkal finomabb, mint akármelyik állítólag 8 tojásos vásárolt, de meg is éri.
Tegnap egy állítólag 10 tojásos tésztából csináltam káposztás kockát, de szerintem a gyártó elfelejtette hozzátenni, hogy a 10 tojást 2 kiló liszthez tette:)
nekem van ilyen, és ma már nem venném meg. nagyon könnyű, épp ezért folyamatosan vissza kell nyomkodni a tapadókorongját, hogy ne mozuljon el. A szarvacskatésztát jól lehet vele csinálni, de a metéltet már nem annyira, nem válik rendesen szét, összeragad az egész.
Látom az adapteres gépeket. Jó lenne, ha adapteres lenne a miénk is. Micsoda finomságokat lehetne csinálni. :) Azt tapasztaltam eddig, hogy alapos gyúrás után célszerű pihentetni egy zacskóban 15 percre, majd ezután lapítani. Ha laska vagy cérnametélt kell, akkor a kilapított tésztát ajánlott fél órát szárítani. Így még tökéletesebben vágja a gép, de eddig szárítás nélkül se volt gond. Lasagne tészta milyen vastag szokott lenni? 1,5-2 mm-re emlékszem. Holnap cérnametélt nap lesz. Tésztára fel!!! :)
Látom már képeken én is, hogy nem kapcsolható adapterrel.
Nekem pedig az lényeges.
Az külön jó, nektek, hogy van otthon +1 gép alkatrésznek.. Bár eddig azt olvasgattam mindenhol, hogy nem romlik el. (Volt már, aki 26. éve nyűvi, rendszeresen, 0 hibával!)
Ezért keresem én is ezt a márkát.
Gyönyörű lett a tésztátok! Biztosan finomabb is, mint a bolti! ;)
Szia Kendeanyu! Hú ez jó kérdés. Az egyik ha tönkre menne, a másik ott van "pótalkatrésznek", mivel (szerencsére) ugyanaz a típus mindkettő, így nem gondolkoztam azon, hogy eladjam. :) Nem is tudom mekkora értéket képvisel egy ilyen gép. Minden esetre az asszonykával megdumálom és ha eladó sorba kerül, Neked szólok elsőnek. ;) Mindjárt lefotózom az egyik gépet. Én nem tudom lehet-e rá adaptert rakni, de szerintem nem. Nem értek hozzá. Most megcsináltunk a másik géppel 500 gramm liszt+ 5 tojásból laska és lebbencstésztát. Hihetetlen csodaszép sárga színű a tészta. A bolti közelébe se ér. Tartozékok: az egyik géphez van a gép leszorítója, hajtókar, egy csavarhúzó, egy ecset, egy sima és egy metélőhöz való hengerről leválasztó fém izé illetve pót rugók és csavarok egy zacsiban. :) A másik géphez csak a leszorítót és hajtókart találtuk meg. Nemsoká fotó...
Bár, ha jól tudom, a MOD-hoz nem lehet adaptert csatolni. Nekem pedig azért is lenne fontos az alapgép, mert raviolit szeretnék készíteni, többek között. :)
Már arra gondoltam, hogy egy tiszta jégkockatartóra simítom a kinyújtott tésztát, beleadagolom a tölteléket, a másik tésztát rásimítom, nyújtófával persze, és herőkevágóval felszeletelem.
Most, hogy elkezdett érdekelni a tésztadolog, elkezdtem a családban kérdezősködni és hirtelen nyakamba szakadt a családból 2 db Marcato Ampia MOD 150 nevezetű eredeti olasz gép. Ugyanígy néz ki, mint alább az atlas. Mindkettő ki lett próbálva és tökéletesen működnek, pedig legalább 20 évesek. Igaz csak 1X-2X voltak használva, és csak hánykódtak ide-oda. Már szárad egy adag lebbencstészta és 1 nagy adag cérnametélt. Laskatésztát csak kipróbáltam. Mondhatni nagyon szépen dolgozik a gép. Majd teszek fel képet is róluk, ha nem bánjátok. Egyébként nem hittem volna, hogy "10 dkg liszt + 1 tojás" anyagból mennyi tészta kijön. Ma is csinálok egy adagot még. :)
Persze, az eredeti Marcato szuper, én 96 óta nyüvöm az enyémet. A doboza nagyon hasonlít erre a kínaira. Én Olaszországban vettem, úgy emlékszem elég drágán (itthon is kb annyiba került akkoriban, de én ott láttam és kívántam meg).
Az enyémen ott a felirat: The original ATLAS by AMC MARCATO
Szia! Ilyen márkájút láttam én is piacon. Mennyiért árulják? Amit én láttam 5000 és 4500-re lealkudtam, de nem vettem meg inkább. Tehát érdemes Atlas-t venni?
Láttam valahol színes tésztákat. Volna ötletetek milyen természetes anyaggal színezhetném az otthon, házilag készített tésztát? Cékla, spenót, ami eszembe jutott, de félek, hogy az íze is, bennemarad.. Ötlet esetleg tapasztalat? Nagyon hálás lennék érte! Köszi!
Most dobtam ki egy kínai nyújtót csekély 5000 Ft. volt három menetet bírt ki és eltört benne valami. Nagyon szeretnék valami masszívabbat vásárolni de nem tudom hol lehet kapni. Budapesti vagyok XIV. XIV. kerületet ismerem.
Abszolút nem reklám, csak azért irtam oda a fickó elérhetősését, mert különben nehéz rátalálni. Tapasztalatból irtam, gondoltam érdekel benneteket, ha már korábban kérdeztem róla és senkinek nem volt semmi infója a gépről! Gondoltam irok, ha már megrendeltem és használom a gépet.