Igen ezt mondta a kemencés fazon is.. pizzából a 3. eresztésre merünk vendéget hívni:-) Aztán majd szép sorban kitapasztaljuk, bár bevallom már türelmetlenül várom az első kenyerünket:-)
Az a baj hogy ketten nagyon kevesen vagyunk a kemencéhez, felfűtjük, elkészítjük benne az egy valamit aztán még reggel is olyan forró hogy na... de hát majd eljön az az időamikor sok embernek készítünk:-)
Azért, mert az alapozáshoz használt beton terhelhetőségéhez hetek kellenek.
Persze, kiindulhatunk abból is, hogy a kemence komolytalan terhelés és az alap "félkézzel" is elbírja. Ez esetben viszont elismerjük, hogy indokolatlanul túlméretezett.
Szépen néz ki a kemence. Egy dolgot javaslok új receptet vagy sütést soha ne ugy próbálj ki hogy vendégeket hívsz . Kinos ha megég én előtte mindent kipróbálok családon belül. A hőmérő használatát nagyon javaslom mert azzal könnyü megismételni a sikeres sütést.
Bocsi, én fogalmaztam hülyén. Mostanában csak kisbabás topicban írogatok ott meg fél szavakból értjük egymást a lányokkal :-)
Viszont nincs időm visszaolvasni, ha esetleg valakinek van tuti langalló vagy kemencés lángos receptje megköszönném, még nem is láttam soha ilyesmit, kipróbálnám! ( nemtom mi az de mindenki ezt emlegeti ha szóba kerül a kemence, most már kíváncsi lettem nagyon!)
A betonozás és a kemence építése közt majdnem egy hónap telt el...megcsinálták a betont 2 nap alatt, aztán hetekkel később a kemencét, szintén 2 nap alatt. (nem ugyanaz csinálta egyébként, az alapot nekünk külön kellett megcsináltatnunk a megbeszélt időre). A viacolorozás meg még hátra van, a kőműves nem ér rá..az is meglesz egy nap alatt. (vagyis pár óra). Szóval összesen 5 nap, de valójában lesz több hónap is a teljes folyamat :-)
Köszönöm...csináltam pár képet a telómmal, nyögvenyelős nekem a képbeszúrás, alkalmatlan rá a gépem, lefagy :-( Meg sietnem is kell míg a gyerek alszik, mert ha nekiáll segíteni akkor még ennyire sem jutok :-)
Az az igazság hogy rengeteget grillezünk-bográcsozunk kinn, nyáron szinte kizárólag kinn főztünk már eddig is, egy kétezer-ötszáz forintos kis grillkályhán.. csináltunk harminc fős hamburgeres bulikat is, tényleg mindent kipróbáltunk. Aztán elkezdtem benn a pizzát sütni, kikísérleteztem a receptet, meg Húsvétkor igazi kalácsot csináltunk (én dagasztottam, férjem fonta) és próbáltuk a kenyérben sült csülköt is sütőben...Egyszer csak jött az ötlet hogy jó lenne ezt is kinn...van is helyünk a kemencének, adja magát, de tetőt nem tudunk külön tenni, ezért a búbos kemence kizárt. Akit megkérdeztem ismerőst mind hagyományost ajánlott, az ide nem lett volna jó..végül a neten találtam egy szimpatikus honlapot, fazon eljött, megnézte, lerajzolta, megrendeltük, jöttek és 2 nap alatt készre csinálták. És úgy összepakoltak maguk után hogy nyomuk nem maradt. (tudom, apróság, de sajnos ritka az ilyen, ezért gondolom meg kétszer beengedek-e mesterembert a kertbe...)
Amennyire eddig kitapasztaltuk naggyon kafa... ma vettünk hőmérőket (a linket a fórumból vettem, köszi) úgyhogy még javában a kísérletezős fázisban vagyunk, de a férjem szerelmes belé, minden nap tüzet akar rakni...:-) Ma a grillen csinálunk csevapot meg cukkinit, csak nehogy ne kelljen tüzelni :-)
Ez mondjuk lehet...de azért tegyük hozzá hogy messze nem az alapozás a legdrágább része a kemencének. Akinek ez problémát okoz, valószínűleg nem fog bele a kemence építésébe - építtetésébe. És ha meg mégis megsüllyedne azért mert nem elegendő az alap, iszonyú költség a javítása...mi a drágább, most rászánni pár ezer Ft-ot (bár nem vagyok meggyőződve arról hogy a kőműves kevesebbet kért volna a két fagyhatárra lemenő alátámasztás nélkül) vagy lebontani és újrarakatni az egészet.
Az uramnak van egy házrésze, még mielőtt mi összekerültünk ott lakott. Megsüllyedt az alapnál, a kivitelező garanciában újította fel, súlyos százezrekért. Mert az építéskor a kivitelező megspórolt egy járdát, helyette kavicsokat tett a ház oldalához, mondván jó lesz az úgy is - az esővíz meg kimosta és megsüllyedt az egész, repedt a gipszkarton, tönkrement az ajtó, újra kellett rakni a viacolort, a padlólapot és még ugye alá is kellett támasztani az alapot. Érdemes volt spórolni az alapon?
Nincs több képem, de ha mondod mi érdekel lefotózom rajta. Szerelt kemence vasbeton elemekből, a tűzteret azt hiszem samottból rakták. A grillt folyamatosan használjuk, a kemence most száradt ki, próbálgatjuk..az a baj hogy kettőnknek nem akarok ötfélét készíteni benne, egy dolog miatt meg luxus begyújtani, de még vendéget azért nem hívnánk. Hétvégén teszteltük a pizzát, elsőre megégett az alja, aztán szereztünk a METRO-ban pizzalapot és abban szuper. Csütörtökön már társasággal próbáljuk ki a pizzát...aztán szép lassan jöhet a többi. A csülök pékné módra karácsonyig meglesz:-)
Hát nem tudom, én csak egy szőke nő volnék, nna..a férjem meg közgazdász, ő sem konyít a témához. De a kőműves aki az alapot csinálta már évtizedek óta van a szakmában, nem gondoltuk hogy nekünk kéne elmagyarázni a hogyant, rábíztuk. 2 nap alatt (nem teljes nap) kiásták-lebetonozták és még össze is takarítottak maguk után. Nem hiszem hogy akár időben, akár anyagköltségben túlzottan "fájt"volna a fagyhatárig megerősítés, akkor meg miért ne?
Lehet hogy igazad van elég lenne vékonyabb alap is. De az én kemencémben 900db nagyméretű tégla van és nagyon sok munka. nagy luxusnak tartottam volna ha a gyenge alap miatt újra kellen építenem. Mivel nem vagyok építész inkább a biztosra mentem.
Új vagyok erre, receptekért-ötletekért jöttem, most "avatjuk" a kombinált kemencénket.. elkezdem visszaolvasni amiket írtatok, aztán majd még az is lehet hogy kérdezek :-)
Alapozás: nekünk a kőműves az alapot "alátámasztotta" 2 helyen, kb ott ahol a kemence falai lettek, fagyhatár alá nyúló erősítéssel. (kb 90 cm). Egyébként meg 15 cm-es, vasbeton (acélhálóval erősített) sáv, és erre jön rá a viacolor majd egyszer. Így az alap sem vastag, de az erősítés is megvan..
Tavaly aratás előtt kedvezett az időjárás a fuzáriumnak, ezért kockázatos a korpát is tartalmazó termék fogyasztása. Az idei termés várhatóan biztonságosabb lesz.