Nem vagyok oda a gyümölcsteákért, de gyümölcsdarabkákkal szívesen kipróbálnám!
Jó lehet egy gyümölcstea, de azért nem említem egy napon valami finom, igazi teával!
Persze ízlések és pofonok...
Most jöttem a saját topicomból, ahol Calliope azt ecseteli, hogy a Vörös Oroszlánban a gyümölcs teába igazi - nem szárított - gyümölcsöket is tesznek. Nagyon finomnak tűnt.
"Muskotályos".. yum :)
Máskülönben még arra sem jártam.. bár az őszintét megmondva legutoljára teázni a Hunniával szemközti kis utca jobb oldalán található teaházban jártam... ide s tova úgy fél éve. Előtte Dammers, Vörös Oroszlán, Első Pesti Teaház. (Egyik sem vonz különösképp.. bár a Dammersnek valamikor tényleg volt jó hangulata..)
Akkor úgy látszik, tényleg jobb, ha elkerülöd azt a teát!
Van olyan gyümölcstea (igazi, szárított gyümölcsből), ami meg nekem a nyelvemet csípi.
Egyébként még él a kérdésem, ivott már valaki szamovárban készített teát?
Mert ha igen, írja meg, hogy milyen volt!
Egyik teát sem szabad úgy kezelni, mint "világ legjobb teáját", mert mindenkinek más ízlik, pl. van, akinek az Irish Cream kifejezetten gyomorforgató,
van, akinek a Jasmin émelygős,
de hogy valaki egy teától viszkessen...:) ez valami allergia?
A Lapsangtól én viszketni kezdek és elmerengek rajta vajh nem jártam é szalonnasütésen előzőnap a viszketeg pulcsiban.. Az Irish Cream pedig.. hát.. őszintén szólva nem ízlik, pedig úgy tálalták nekem mint 'legjobb tea'. Munk még egy jó találmány, valamint a svéd teák is nagyon ízlenek (fekete teák), amiket az Első Pesti Teaházban árulnak.
ps. haharin.. te életveszélyes vagy :)
A jázmin teát nagyon szeretem, szinte minden reggel azzal kezdem a napot. A Lapsang csak ünnepi alkalmakkor jöhet szóba, de aztán olyan leszek tőle, mintha berúgtam volna. Afrodiziákum valójában.
Az Irish Cream a legjobb " holland teaként" . Vegyél tejet és főzd meg benne a teát, szűrd le ízesítsd mézzel , fahéjjal és tejszínhabbal. Isteni!!!!
Én sem voltam még a Veress Pálné utcai teaboltban, sőt jázminteát sem ittam még!
Jó az? De ha majd kipróbálom, biztos, hogy nem tasakos formában fogom. :)))
Akkor te valahogy úgy állhatsz a jázminnal, mint jómagam a már szintén megemlített Lapsang Souchonggal.. hiába minden, na.. nem megy sem ízesítéssel, sem anélkül. A Walkers kekszekhez hasonló sütiről meg nem tudok mit mondani.. talán majd akad egy erre járó jótét lélek aki megsegít ;)
Én sajnos a jázminteát nem tudom meginni, valami zavar az illatában, többször próbáltam :-(.
De ha már így belelendültünk, antikváriumban találam egy kicsi könyvet, a címe Teázóknak való, teatörténettel, különböző népek teázási szokásaival és teasüti receptekkel. By the way, nem tud valaki véletlenül a Walkers kekszekhez hasonló sütiről? (receptileg, úgy értem ,mert amit a fent említett könyvben angol teasütiként találtam, az kicsit gyanús, valami irdatlan mennyiségű tojás és vaj kell hozzá.)
Cs.
Kenyai van a Dammersben és egyetértek, nagyon jó. A másik meg, hogy ha már tasakos akkor Twinings Jasmine, de jöhetnek ellenvetések. Veress Pálné utcába meg szívesen elmennék egyszer, mivel ott még nem jártam.
Sziasztok!
nem tudom, ki járt már ott, de a Veress Pálné utcában is van egy teaház (Big Ben névre keresztelt) itt is lehet kimérve kapni (inni és venni), dobozkák, kiegészítők és kandiscukor is van. Vetten itt egy Orange Pekoe nevűt, nagyon-nagyon finom. Egyébként személyes tapsztalatom, hogy a Twinings Earl Grey-jel lehet a legjobban tanulni. Kedvencem még az Assam, illetve a kenyai tea, (nem tudom, hogy próbáltátok-e már vagy hogy van-e valami egyéb speckó neve, én egyszer Angiából hoztam, illetve onnan kaptam egy egész dobozzal, nagyon erős, finom tea.) ja és a Pure Ceylon se rossz!
Üdv.
Cs.
Én egészen új vagyok a tázók között.
Nem nagyon szerettem a teát.
Filterest egyáltalán nem.
Gyógyteákat szoktam néha iszogatni, cslánt méregtelenítésre főleg.
Tavaly volt szerencsém 3 hetet Tajvanon tölteni, ahol döntötték belénk a zöldteát és a jázminteát. A jázmintól azt vettem észre, hogy kicsit rosszul lettem, úgyhogy azt aztán nem ittam.
A legcsodásabb tea élményem is itt volt. Vártam egy kics vidéki városban a repülőtéren a gépemre és még volt egy órám. Ott állt egy csomó taxi, várva az érkezőkre. De az sokáig tartott, így közben teáztak. Literszám isszák féldecis cserépedényből a zöldteát. Engem is magukhoz invitáltak, cicáztak velem, egy-kettő valamit gügyögött angolul, de inkább csak bámultak, meg mutogattak. nagyon kedvesek voltak. Akkor szerettem meg a zöld teát.
Azóta itthon mindig van zöld tea. Ittam is rendszeresen.
Azonban két hete egyik barátom elvitt a Vörös Oroszlánba, amiről már sokat hallottam, de kedvem soha nem volt oda elmenni. És nagyonkellemesen éreztem magam. Megittam vagy másfélliter teát, gyümölcsöt, meg Mate-t, ami álítólag nem tea, hanem valami brazil növény cserjéje.
És aztán amúlt héten visszamentem és vásárltam és tényleg nagyonkedvesek voltak és segítőkészek. Órákig kérdezgettem őket.:)
Aztán vettem cseresznyés gyümölcsteát, számomra teljesen hihetetlen volt, hogy igazi gyümölcsök vannak benne és nem filteres a cucc.
Meg vettem birsalma aromájú zöldteát, az is nagyon finom.
Szóval lehet, hogy megváltozom és tea rajongó leszek.:)
Az Irish Cream teát én is imádom, meg a barátnőm is, az igazán egy jó tea, de csak évente egyszer veszek olyat otthonra, hogy megmaradjon különlegesnek. Legjobb borús novemberi estéken inni tejszínnel, utána meg nagyot szeretkezni a barátnőmmel.
Fantasztikus teákat lehet kapni és inni a Wesselényi utcában, egészen közel a körúthoz, egy kínai gyorsbüfé és egy lepukkant kocsma között. Ott vettem egyszer egy Irish Cream nevű teát, azt írták róla, hogy ő a teák Baileyse. És tényleg. Nagyon finom. És csinos kis teásdobozokat is lehet kapni, meg különleges kávékat. És mintha lenne egy boltjuk valahol a Ráday utcában is, de nem tudom a nevét. Különben meg, ha éppen nem ilyesmit iszom, akkor az influenzaidőszakban - igazi teakedvelőhöz méltatlan módon - a leginkább a mézes-citromos Earl Greyt (mondjuk Twinings) szeretem...
Ezek az ilyan-olyan hangulatok mit tudnak?
A szamovár tetején van egy kicsi csésze-szerű "kinövés". Ebbe készítünk egy esszenciát: sok teafüvet teszünk bele, arra annyi forróvizet, hogy pont ellepje. Ezt így feltesszük a szamovár tetejére, majd a tea maga a következőképp készül: öntünk egy teáscsészébe némi esszenciát, a csészét a szamovár kis csapja alá tesszük, engedünk rá forró vizet, és kész a finom tea. Ez erősebb, mint a teák általában, az esszencia miatt. Persze ezt a típusú teát kis űrtartalmú teáscsészében készítjük, nem félliteres macis bögrébe. :))))
És igen, asszem működőképes.
" Még egy szamovár!" -kiáltott fel Mása ( vagy valaki más ) dys, Twinings működőképesek ezek a " vacakok" vagy csak dísztárgyként funkcionálnak? Én se ittam még soha szamovárban készült teát, de donvito egyszer leírta a megboldogult Te-a topicban valahol, hogy hogyan működik. Azt hiszem igazából egy nagyon erős párlat, vagy mi a szösz készül benne és azt kell még sima vízzel higítani.
Nekünk van egy szép, konnektoros szamovárunk, apám cserélte egy orosz, ill. szovjet katonával egy gagyi villanyborotváért, szóval azóta a szekrény tetején van, ott porosodik, és azóta nem tudom rávenni apámat, hogy végre kipróbáljuk, milyen teát isznak az oroszok. Pedig állítólag finom, erős teát lehet vele főzni. Ivott már vki ilyet? Mer ha igen, az írja meg, hogy milyen volt!
Az én kedvencem is a Demmer's teaház.
A Podmaniczky utcai zsúfoltabb, a Fény utcai piacnál lévő kisebb, de véleményem szerint meghittebb. A kiszolgálás kedves, és mindig megismernek minket. Sajnos mostanában idő hiányában elhanyagoljuk őket. :-((
A kedvencem a Monk tea, a párom inkább a lágyabb fodormenta teát kedveli.
A Váci utcában lévő 1000 tea teaházat is próbáltam már, szerintem az is elég kedves hely.
A filteres teák közül véleményem szerint csak a Lipton fekete teákat lehet élvezni, ezek az izesitett gyümölcsteák szerintem nem sikerültek túl jól.
Ráadásul, amig a teaházi teákban annyira jól érvényesülnek az izek, hogy nem kell túl sokat izesiteni, a filteres teákat csak rengeteg cukorral tudom meginni.
Nincs véletlenül valakinek használatban lévő szamovárja? Mióta teázgatunk itt a tasztalon azóta szeretnék egy olyan teabulit csinálni, ahol szamovárból isszuk a teát és harapjuk hozzá a cukrot, oroszosan. Tud valaki ebben segíteni?