Keresés

Részletes keresés

Fekete Tibor Creative Commons License 2013.11.24 0 0 34050

Üdv Kedves József!

Igazán nem sértésnek gondoltam amit írtam,kérlek nézd el nekem!

Küldöm a képeket amit kértél,az alsó kettő van használatban folyamatosan,a fehér csont nyelűt hordom túrázni és más ökörségekhez,ez van "gyilkolva" de bírja,kb 200 rétegű lehet,persze ze nem pontos adat,mert már nem emlékszem rá pontosan!Darabját úgy 13000-20000Ft körül vettem,nem volt egyforma áruk!

 

http://indafoto.hu/fekete_tibor

 

 

Előzmény: antalijozsef (34047)
ambrus24 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 34049

Sziasztok!

Késélezőt szeretnék venni, de nem tudom milyet lenne érdemes!Olyat szeretnék, ami fogazott taktikai késhez és sima tőrhöz ismegfelelő lenne.

A segítséget, hozzászólásokat előre is köszönöm!

user.56 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 34048

Eladó egy 60 mm élhosszúságú W. R. Case Caliber Small camo zsebkés. Eredeti amerikai gyártmány.

Részletek itt:

http://gyujtemeny.vatera.hu/militaria/szuro_vagofegyver/w_r_case_caliber_small_camo_diszkes_zsebkes_1832116799.html

antalijozsef Creative Commons License 2013.11.24 0 0 34047

Mi nem kínai? Nem neked írtam a hozzászólásomat! Senki nem állította, hogy a Te késed kínai.

De ha már itt tartunk, leírnád a Te késed milyen, honnan származik és mennyibe került?

Esetleg feltennél róla egy képet?

Előzmény: Fekete Tibor (34046)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.11.23 0 0 34046

Nem Kínai!

Előzmény: antalijozsef (34044)
Tiran-V Creative Commons License 2013.11.23 0 0 34045

hát....Pakisztánban akár házi gyártmányú M-16-ost és társait is megveheted:)

 

 

Előzmény: ace22 (34043)
antalijozsef Creative Commons License 2013.11.23 0 0 34044

Feltűnően sok „damaszt” kés kapható olcsón, a nagyrészük kínai hulladék! 

Előzmény: ace22 (34037)
ace22 Creative Commons License 2013.11.23 0 0 34043

A mintázatuk minőségét értettem. Természetesen nem vetettem alá terheléses tesztnek ott a helyszínen. :-o

 

Pakisztáni damasztkéssel amúgy volt dolgom. Egy hétvége tapasztalatai alapján bírja a gyűrődést, tartja az élét. Persze az, hogy "pakisztáni", elég széles skálán mozoghat...

Előzmény: H_G (34040)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.11.23 0 0 34042

Nekem van egy pakisztáni Bowie típusú késem,megmértük a haverom bent a munkahelyén,és  59 Hrc kemény, túrázunk,horgászunk a barátainkkal,a tűzgyújtáshoz ezzel vágjuk a kb:3 cm gallyakat és ágakat,ilyenkor még van nálunk egy fűrész is meg egy balta is,de ez sincs kímélve és bírja. Két éve vettem és az óta kb. 40-45 horgász túrán voltunk,a túrázásokat nem is számítva,eddig kétszer kellett meg fenni az élét!Szerintem ha ez nem jó minőség akkor semmi.

Előzmény: theraphosa (34039)
H_G Creative Commons License 2013.11.23 0 0 34041

Nagyon túl van. Ugyanitt a Buck Vantage Select feleannyiba kerül, pedig uaz az acél, csak a Buck ért is a hőkezeléséhez.

 

Előzmény: Ormió (34038)
H_G Creative Commons License 2013.11.23 0 0 34040

Honnan tudod, milyen a minőségük, használat nélkül?

Előzmény: ace22 (34037)
theraphosa Creative Commons License 2013.11.23 0 0 34039

Egy kicsit drágállom. Túrázáshoz inkább egy fix kés.

Előzmény: Ormió (34038)
Ormió Creative Commons License 2013.11.23 0 0 34038

Erről mi a véleményetek? Általános használatra, túrázáshoz?

Egyszer volt a kezemben ilyen, és nagyon bele illett, de vajon hogy bírja a használatot? Az a gyanúm, túl van árazva a díszdoboz miatt.

http://bolthely.hu/ferfiakjatekboltja/id/498883_Marttiini_egykezes_bicska_diszdobozban__nagy__MFK-3W

 

ace22 Creative Commons License 2013.11.23 0 0 34037

Most jövök a PECSA-ból. A fenti dobogón egy tag pakisztáni damaszt pengéjű konyha ill. vadászkéseket árul. A minőségük nem rossz (pár szépséghiba akad), az áruk pedig baráti.

Elm Creative Commons License 2013.11.22 0 0 34036

Köszönöm, akkor nem saccoltam nagyon mellé. Bár azóta rájöttem, hogy van otthon egy ilyenem, egy Benchmade Sequel, amin pont ilyen élkiképzés van, kerítek egy sublert, és megmérem.

Előzmény: Fekete Tibor (34035)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.11.21 0 0 34035

Általában 0,3-0,5 mm a másodlagos él, és 2X 17-20 fok körüli az értéke,lehet ettől szélesebb élre is fenni vagy csiszolni,de óvatosan, mert nem hidegvágót készítünk (2X45 fok) hanem kést! Persze ez csak az én véleményem és lehet, hogy tévedek is!

Előzmény: Elm (34032)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.18 0 0 34034

Das ist sicher!

Előzmény: kocsisferi (34033)
kocsisferi Creative Commons License 2013.11.18 0 0 34033

Régebben ment  a futtatási színekből történő hőmérséklet becslés.

Ma azért ennél már kicsit jobban fel vagyunk szerelve.

 

A kemencék elktronikusan vezéreltek.

Megeresztésnél pl. pontosan beállítom a kívánt hőfokot és a hőntartási időt. A  műszer és a kemence teszi a dolgát.

Ha a hőmérséklet a beállított érték alá esik 3-5 fokkal, azt érzékeli egy érzékelő, bekapcsolódik a fűtés, de csak addig mennek a fűtőszálak,míg a beállított hőmérsékletet  el nem éri a kemence.

 

Megeresztés után végzek egy keménységmérést. (Illetve nem egyet, hanem sokat és átlagolom az eredményeket.)

Ebből sjtem, hogy nagyjából jó úton járok. ;)

 

 

 

Előzmény: ace22 (34029)
Elm Creative Commons License 2013.11.18 0 0 34032

De ha már ideszemeteltem, kérdeznék is egyet. Ha egy lapból elmarnék egy pengealakot, akkor mennyit hagyjak az élezésre? Mondjuk ha például az itt látható penge alsó 1 mm-én lévő élt (=fémszínű) szeretném ráfenni egy olyan lapra, amiről már csak ez hiányzik, akkor kb. milyen vastag itt a penge vége? Ránézésre olyan fél mm vastagra saccolnám - kérdés, mennyire rosszul...

Elm Creative Commons License 2013.11.18 0 0 34031

Bocsánat, valamit félreklikkoltam. Ez nem ide akart jönni.

Előzmény: Elm (34030)
Elm Creative Commons License 2013.11.18 0 0 34030

Koszi, veszek finomabb papirt. De az elso reteghez szvsz eleg lesz a mostani allapot, maga a fa teljesen sima ezzel is. Aztán festés után finomabb jön akkor.

 

Igen, többen azt tanacsolták, hogy vagy csak rájabőr, és semmi ito vagy telibe bandázsolni bőr alátét nélkül. De az a baj :o), hogy nekem a normál fonott tsuka tetszik, azt szeretném a tanton is...

Előzmény: ace22 (34029)
ace22 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 34029

Innen vettem a otthoni hőkezelés/(nem a sufniban, hanem otthon, a műhelyben) való hőkezelést (nagy szakértelem mellett sem tudom a pontos hőtartást elképzelni):

http://www.bicska.hu/ajanlo/dolgozatok/magyar-bicskakultura/

"Az edzés után, az anyag megfelelő szívósságának eléréséhez szükség van a megeresztésre, amit 200-300°C-on végeznek. A hőmérsékletet az ún. futtatási színekből tudják megállapítani. A megeresztés több színre is történhet, ezt az alapanyag határozza meg. A megeresztési színek sorrendje szalmasárga, sárga, ibolyaszín, búzavirág- és szilvakék, valamint a szürke árnyalatai (galamb-, hamu-). A pengéket általában szalmasárgáig, a rugót kékig, vagy azon túl eresztik."

 

Előzmény: kocsisferi (34028)
kocsisferi Creative Commons License 2013.11.17 0 0 34028

Azért az „otthoni hőkezelés” kijelentéssel óvatosan.

Egy hőkezeléssel foglalkozó késkészítőnél az minimum, hogy legyen otthon (a műhelyében) elektronikusan vezérelt hőkezelő kemence, állítható fűtési sebességgel, precízen tartható izzítási hőmérséklettel, állítható hőntartási idővel, kettő vagy több „hőlépcsővel”.

Van, akinél a védőgáz is megoldott. Bár ez utóbbi a kések esetében talán nem is a legfontosabb. Egyrészt dekarbonizálódott réteg viszonylag könnyen eltávolítható, másrészt a  revésedés-dekarbonizáció fellépése védőfólia alkalmazásával tökéletesen ki is küszöbölhető.

 

A 440C hőkezelése nem különösebben bonyolult feladat. Átlagos felkészültségű készítő, átlagosan felszerelt hőkezelő berendezéssel tökéletesen el tudja végezni. Természetesen a hőmérsékleteket, hőntartási időket be kell tartani.

Az RWL-34 acél magas hőmérsékleten történő megeresztése más komolyabb feladat.  A megeresztési hőmérsékletben  10 celsius fokos tévedés már érezhető minőségváltozást, Kb 2 Hrc keménység különbséget eredményez.

A fent említett  kemencék érzékenysége ennél kevesebb tud lenni.

ace22 Creative Commons License 2013.11.17 0 0 34027

Akkor hát a "molibdeno Vanadio" a Muela-n 440C? Eddig még nem károsodott, bár nyúzom egy ideje. Talán jó napja volt a gyártónak. De a Cudeman a maga "Stainless 440 steel" jelzésével! Marad a kérdés: honnan tudod (roncsolásos vizsgálaton kívül) melyik 440C van helyesen hőkezelve? Bízol egy névben?

A hőkezelés mindenhol fontos, amit nem is lehet a rázrezsón/elektromos platnin megcsinálni (lásd Révészék honlapján a régi idők hőkezelésének leírását). Ugyanakkor a legtöbb hazai késesmester nem otthon hőkezel, hanem elküldi szakértőhöz. A jobb acélokat mindenképpen, talán a KO13-at házilag kezelik.

Láttam egyszer egy modern hőkezelő kemencét - minden számítógépvezérelt, milyen hőfok mennyi ideig, inert gáz atmoszféra, hőfoknövelés/csökkentés grádiens, hogy szeretnéd a kávéd... Az ára meg a csillagokban.

Előzmény: fenyooldrider (34025)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.11.17 0 0 34026

Bizony ez a lelke mindennek,én személy szerint ha csak van még rá mód,akkor még mindig a só fürdős kemencében való hőkezelést protezsálom.

Előzmény: fenyooldrider (34025)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.11.17 0 0 34025

Valóban egy jó acél,ha megfelelően bánnak vele főleg a hőkezelésekor!!

Viszont a cikkben csak egy mondatban említi,hogy a 440C-nek a lelke a tökéletes hőkezelése,aminek a legkisebb hibája is fisszafordíthatatan károsodást okoz!

Sajnos sok olyan gyártó is akad,aki csak formába önti a gondolatai megtestesülését és szabadon engedi a fantáziáját,az acélismerettel viszont hadilábon áll!

Itt elsősorban nem a hazai gyártókról,hanem inkább a kínai stb késtermékeiről beszélek,akik miatt megrendült az egyszerű emberek {laikusok} bizalma eme acél iránt!

Sőt nem is kell messze menni,pld a Muela is problémásnak számít,pedig ha valakinek,akkor a spanyoloknak igen csak kellene ismerniük az acélokat,a 440C-vel mégsem bírnak{törik,stb} pedig a Muela fő acélja ez az anyag!!

Akkor mit várunk egy kisebb gyártótól?

A fő problémája abból adódik,hogy a többi késacéllal ellentétben kevés kivételtől eltekintve ez szerszámipari acél és mint olyan, megköveteli a feszes gyártási technológiát amit kevés késes tud követni,mivel nagyon komoly ezirányú gépparkot és szaktudást feltételez!

 

Előzmény: ace22 (34024)
ace22 Creative Commons License 2013.11.16 0 0 34024

Szó esett itt a fórumon a 440C acél milyenségéről. Itt egy oldal egy tapasztalt mestertől a témában, sajnos angolul:

 

http://www.jayfisher.com/440C_Love_Hate.htm

 

Borz31 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 34023

Szia!

 

A fotón látható bicska már nincs meg, de azóta lett egy másik börcsök zsebkés a gyüjteményembe, de az nem van olyan állapotban, hogy eladjam.... Azért köszi az érdeklődést!

Előzmény: Börcsök Marcell (34020)
Börcsök Marcell Creative Commons License 2013.11.14 0 0 34022

úgy gondoltam egy próbát megér,de egyébként én sem fűzök hozzá sok reményt....Börcsök

Előzmény: _D.S. (34021)
_D.S. Creative Commons License 2013.11.13 0 0 34021

egy két éves hozzászólás kevés bizakodásra ad okot....

Előzmény: Börcsök Marcell (34020)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!