Nagyon meg vagyok vele elégedve. Sőt a fiam is. Ő eddig a gépben sült kenyeret nem ette meg. Megéri az árát, habár mióta megvettem (2011.aug.) nem lefelé, hanem felfelé ment az ára. Az enyém nem magadagolós (SD2500), hanem csipog mikor a hozzávalókat bele kell tenni. De 10 ezerért ezt azt hiszem meg lehet csinálni. Ugyanis annyival drágább a a másik tipus.
Egyébként a MediaMarktban láttam Panasonic kenyérsütőt, elég komoly csapágyazása van a sötőformának, ami kenyérsütőnél sarkalatos pont, ezen múlik a tartóssága.
A Panasonicnál képzavarban vagyok. A hivatalos panasonic oldalon sd-257w szerepel csak, az árukereső oldalakon viszont nem találom csak az sd-zb2502bxe-t, az viszont a panasonic oldalon nincs fent. Van különbség a két kép között szerimntetek, valaki használ ilyet?
Segítséget szeretnék kérni. Kenyérsütőgép vásárlása előtt állunk. Visszaolvastam a forumot, sok érdekes dolgot megtudtam. Találtam egy gépet amiről még nem írt senki, esetleg van valakinek tapasztalata ezzel a géppel kapcsolatban: Electrolux EBM800 ?
Tesco instant élesztőt vettem még tavaly nyáron 49 Ft, 10 g (nem ilyen jó a memóriám, csak eltettem a dobozába blokkot, mert így nem felejtem el a dátumot és darabszámot, ugyanis kíváncsi voltam, hogy meddig tart ki).
Most már nem sokáig, ezért is érdekelne, hogy a Metróban milyen áron van, és hány grammos?
Valahogy a porélesztő olyan mű nekem. az első kenyerem (a fehér kenyér emargit alap receptje) is igazi élesztővel csináltam, szétmorzsoltam és hibátlan lett :)
A másik topikban leírtam a gépem használatijában lévő teljes kiőrl.kenyér receptjét. Ha a recept szerint 2 kiskanál porélesztő (tehát nem egy teljes zacsi!!) kell, akkor egy 50 g-os kocka-élesztőnek kb. az egyharmadát szoktam kb. 1-2 ujjnyi cukros tejben felfuttatni és úgy teszem a lisztre, van, aki csak simán, szárazon rámorzsolja. Miután 10 grammonként van az élesztő csomagolásán jelzés, könnyű kimérni, ehhez mérleg sem kell. Miért nem szimpatizálsz a porélesztővel? Rossz tapasztalat, vagy ilyesmi?
Igazság szerint, ha nem veszem ki a kenyeret, mert nem vagyok otthon, vagy elfelejtem, és a sütőben hűl ki, akkor elkezd kicsapódni benne a pára, át is nedvesedik a kenyér kérge.
Átnedvesedik még a tengely is, amitől a lapát csak könnyebben fog leesni. De ezt azért nem jó megvárni, vagy ha mégis így alakulna, a kenyér szabad levegőn megszárítható. Belül fűti még a meleg, így megszárítja önmagát. Vagy én raktam már fütőtestre is, így a kéreg visszanyeri a ropogós állagát.
A kettő közötti állapot, amit az előző hozzászóló is írt, hogy valamennyit várni vele. Én sem mindig kapom ki rögtön.
Sütés után van a 60 perces melegentartás, amikor a fűtőbetét még néha bekapcsol. Ezt a 60 percet én általában nem várom ki, de ennek is szerepe lehet a kenyér barnságában, minőségében, vagyis kinek, hogy tetszik. Főleg, mióta beraktam a plexi alá az alufóliát jobban barnul a kenyér. Most már a teteje is, mert így nem sugározza ki a hőt felfelé, a betekintő ablakon. Hogy így nem látom a készülő kenyeret, majdnem mellékes, mert évek alatt már úgyis kitapasztaltam.
Én is így szoktam, de azért a tekergetés inkább mozgatás (!) legyen, óvatosan és finoman:-) Aztán némi kis rázogatás és kész .... bár néha simán kijön belőle, pedig mindig, mindent ugyanúgy csinálok:-)
Én most nem voltam itthon amikor elkészült a kenyér, így rögtön a sütés után nem tudtam kivenn.
Ezentúl akkor alulról megtekerem, megmozgatom. Csak az egyik volt "besülve". A másik a gépben volt, egy volt a kenyérben - de az jól beragadt, noha még be is margarinoztam.
Én semmit nem csinálok a lapáttal. Még forró állapotban, a sütőforma alján a tengelyt, megtekergetem oda-vissza, természetesen egy rongy vagy cérnakesztyű használatával.
Ilyenkor lehet érezni egy kis roppanást, amikor a besült liszt meglazul a tengelyen. Ahogy rázom kifelé a formából, szintén lehet közben mozgatni a tengelyt, hogy lecsússzon a lapát. Végül a kenyérből a kampóval ki lehet szedni a lapátokat.
Lehet nem tudsz róla, de van egy másik kenyeres topik is, a "Mindennapi kenyerünk" nevezetű. Ott inkább van szó jénais(gázos) sütésről, mint itt...sőt sok más hasznos infót is kapsz. Van ott teknőcözés, kutyázás, burkolt politika, csíráztatás, miegymás:).
Az a baj Nálad, hogy belekapkodsz mindenfélébe. Szerintem a két topik 90 %-a Limara vagy/és Emargit receptjein nőtt fel. Én most azt ajánlom Neked, próbáld ki Limara "Jól bevált fehérkenyerem" receptjét...egy az egyben. Nem azért, mert én is ezzel kezdtem...ill. azért. "Alapműnek" mondható. Én is megváltoztattam benne dolgokat a saját szánkíze szerint, de az alap maradt. Kihagytam az aszkorbint, lecseréltem az olajat házi tepertőzsírra, a burgonyapahelyt egy szem krumplira(nem 40 dekára). A többi változatlan. De ha már kísérletezel, annak is van szabálya: mindig csak egy komponenst szabad egyszerre megváltoztatni.