Ott mondták, hogy ahány mester, ill. tájegység annyi féle módon építik (építették) a kemencét.
Más módon kell tüzelni egy samott kemencében, mint a téglából építettben.
Pl. van olyan mester aki a búbosnál az első sort nem cserépből rakja, hanem samott téglából, mert azt mondja, ha félre húzód a parazsat akkor az jobban bírja.
Az biztos, hogy a sajátomnak az alja téglából, a búb meg cserépből lesz, követjük a hagyományokat.
A táborban a fényképen lévő kemencét 3,5 nap alatt raktuk össze.
A fotó alapján nem mind samott szerintem. Amúgy nagyon olcsón adod. Én a vatera-n láttam/vettem 300-ért darabját. Nem olvastam végig a topikot, csak most találtam rá, de el fogom mert tavasszal nekem is épül majd egy bubos kemencém a kertben. Több kemenceépítővel beszéltem, és mit mondjak, ahány annyi féle elkötelezettség. Értem ez alatt hogy eddig mindegyik "lefikázta" a másik elvét. A lényeg hogy samott nem jó, mert az nagyon égeti az ételt a hatalmas hőátadásával. Az egyik sima téglából építené, a másik csak cserepet akar, a harmadik samott lapokkal a tűztér alját és 25 db kiméretű samotto tesz még valahova. De vajon hova??
Elolvastam egy tucat kemenceépítő weblapját és nem lettem okosabb. Én a hagyomány híve vagyok, mindenképp a természetesebb, "ősibb" anyagok, formák felé kacsintok.
Amúgy mondhatni hogy olyan 200e Ft körül van a munkadíj. Ezt kissé sokallom egy kb 5 napos munkáért. Pláne hogy adom a szállást, segédmunkást, anyagot. Valami ajánlat innen? Helyszín: Isaszeg Öreghegy
vagy mindenki kemencezik es nem er ra forumozni:-)
Mi julius elejen kezdtuk, azota heti 2-3 alkalommal hasznaljuk. Es csak azert nem surubben mert kettunknek luxus, viszont ennel tobbszor nemakarok vendegeket egy 7 honapos kiscsaj mellett:-)
Igen, allithato a magassag. Es van egy vaslapunk, annak csinaltak keretet es azt is be tudjuk tenni, hamburgert inkabb azon sutunk, nem racson.
A kemence belakasaval jol haladunk, a pizza es a toki pompos mar kafa, most a sult husokat probalgatjuk. Es meg elottunk all a sutizes - pl tejes pite jutott eszembe- meg az aszalas. Szaritott paradicsomot akarunk csinalni. Van valakinek tapasztalata ezugyben?
Jah értem.. hát nekem is fura volt. Nem is tudtam hogy van benne bogrács-állvány egyébként, azt alapvetően a grillkályhán terveztük továbbra is, így ezen nem akadok fenn...csak a múltkor gyorsan megfőztük fenn a lecsót hogy még utána grillen megcsináljuk a csemege-kukoricát a maradék parázson.
Hát lehet..eddig lecsót főztünk, azzal nem volt semmi gond. De megvan a kis grillkályha, így nagyon nem aggódom..
(egyébként a grill állítható magasságú, több sín van, úgyhogy a "kényelmes magasságban" változó - attól függ mit és mivel sütünk, változtatjuk a magasságot. Mihez képest nem jó a bográcsozási magasság?)
Hű de kafa!! Nekünk nem volt ehhez helyünk...ha ekkorát építünk, le kell rakni a kertbe messzire, oda meg a fene sem akarta lehordani a cuccokat. Főleg a tető nem fért volna...De bográcsos van, a grillben van beépített bogrács-állvány, csak az óriási bográcsunk nem fér rá..de azt úgysem sűrűn használtuk.
Ami nekem inkább hiányzik az a vízbekötés, de az megoldható mert onnan kb 3 m-re van a pince ahol van, csak meg kell fúrni a falat és ásni kicsit. Ez maradt el, aztán vagy megcsináljuk vagy nem, meglátjuk mennyire hiányzik majd.
(az alapozás meg tipikusan oyan dolog amiről csak pasik tudnak vitatkozni - nekünk, nőknek tökmindegy...én ezért is bíztam rá a kőművesre, csinálja belátása szerint.)
Köszönöm..örülök hogy pozitív a visszajelzés, igazából biztosan nem egy különleges darab, de nekünk nagyon tetszik..és hát végül is az a lényeg :-) Tetszene nekem a búbos is, meg irigykedve nézem a kerti konyhákat, de hát alkalmazkodni kellett a lehetőségekhez-adottságokhoz. Eddig ez a rész a kert "szégyenfoltja" volt, betonkerítés nagy bozóttal, most meg funkciója van és szép. Már ezért is megérte... (a csevap - grill cukkini nagyon jól sikerült egyébként..megkértük hogy a már meglévő teflon grilltálcát be lehessen tenni, megoldották egy kerettel, így a megszokott tálcán sütünk csak nem kell a kiskályha fölött a lábakon egyensúlyoztatni a dolgot)