Keresés

Részletes keresés

Ferig Creative Commons License 2009.09.14 0 0 5930
Mi is bemutattuk a szüret első felvonását, a rizlingszilváni nyitányt. Csodálatos környezetben, jó hangulatú családi közönség előtt az előadás meglehetősen gyengére sikeredett.- Bár a mustfok jó (19,5), de a mennyiség a júniusi kiadós jégverés és a száraz nyárutó együttes hatásaként katasztrofálisan kevés. A korábbi évek 3-400 liter mustja, most egy 70 literes kishordóban várja az erjedést. :-(
lalá Creative Commons License 2009.09.14 0 0 5929
Törköly hegyekCserszegi
szaki_pali Creative Commons License 2009.09.13 0 0 5928
itt is túl vagyunk a szüreten

Blau egészséges szőlő, erős 19MM mustfokkal.
aszokfa Creative Commons License 2009.09.11 0 0 5927
Üdv!
Két, kiadós jégverés érte a szőlőt. Megmaradt termés ugyan egészséges,
de igen rég volt felénk számottevő csapadék. A fürtök jó részén a szemek elkezdtek betöppedni. A savak eltűnésétől tartottam..
A Cirfandli, ha mértem volna külön, egyébként simán lett volna 20-as.
Előzmény: Cirfandlia (5916)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.11 0 0 5926
Megvolt a szüret egy része
Rizlingszilváni 19 fok
Zöldveltelini 18,5 fok
szaki_pali Creative Commons License 2009.09.08 0 0 5925
Ezt talán én hétfőn mondhatom el.
Előzmény: Zalancelot (5924)
Zalancelot Creative Commons License 2009.09.08 0 0 5924

Szépen "muzsikálnak" a hordóim.

Megindult a forrás, szépen módjával kotyognak, a hűvös reggelek 17 C-on tartják a pincét, ami a forráshoz éppen megfelelő.

RAMBO Creative Commons License 2009.09.07 0 0 5923
Pénteken voltam a birtokon, most szombaton szüreteljük a korai fajtákat. Minden teljes érésben, minden egészséges, a szőlő héja mint a cigarettapapír.

Elköltözött a blogom!!!!

Az új cím: szolo.blog.hu
Előzmény: Cirfandlia (5916)
BZoltan Creative Commons License 2009.09.07 0 0 5922
Úgy 50-80% között. De ez sokmindentől függ. Ha levesebb a gyümölcs és jó erős préssel keményen meghúzza a gazda akkor tényleg lehet 80%, de az már büntetés a szőlőnek. Ha érettebb (kevésbé lédús) a gyümölcs és kíméletesebben présel akkor pedig úgy 50%. Mondanom sem kell, hogy a minőség az az utóbbi irányában van :)
Előzmény: Törölt nick (5917)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 5920
Köszönöm!
Előzmény: Zalancelot (5919)
Zalancelot Creative Commons License 2009.09.06 0 0 5919
A szőlő fajtájától is függ, de úgy tartják , hogy 100 kg szőlőből 65-80 l must nyerhető, átlagosan 75l.
Előzmény: Törölt nick (5917)
Zalancelot Creative Commons License 2009.09.06 0 0 5918

Nálam is lement a legerősebb löket a szilváni.

Egészen jól belőttem a múlt héten, hiszen kottára hozta a hordóátlaga a 18-at, amiben tévedtem az a mennyisége volt, hiszen a tőkéken láthatóan sok volt, de a tegnapi bőséges csapadék fellevesítette a bogyókat, így kb 15-20%-kal több lé lett mint vártam!

:-)))))

A must nagyon kellemes, gyümölcsös ízű, az apraja olyan sűrűn járt rá, hogy aggódtam, hogy gatyamosás lesz belőle.

:-))

Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 5917
Sziasztok!

Nagyon laikus kérdés egy nagyon laikus hozzászólótól :) A leszedett gyümölcs, és a hordókban érlelődő nedű közt milyen a körülbelüli arányszám? Azaz, mondjuk 100 kg szőlőből kb. hány liter bor nyerhető? Köszönöm előre is! :)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.09.06 0 0 5916
Üdv, rég jártál már erre.... Miért szedtétek már le, ilyen korán? Nem volt egészséges? A száraz napos idő garantálva a közeljövőben pedig a prognózisok szerint...
Előzmény: aszokfa (5915)
aszokfa Creative Commons License 2009.09.06 0 0 5915
Lánycsók-Mohács vonala. Szüret tegnap, 2/3-részben cirfandli. 17.5 fok. Savat nem mértem, még lennie kell! :-)
Majdnem totál jégkár után a szokásos mennyiség fele.
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 5914
21-es biankát szedtünk ,de még a mennyiség nem volt nagy.3 -ik éves 3700 m2,6 mázsa.
Jani71 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 5913
Sziasztok! Valami nem stimmel a Lidi szőlőmmel. Ezen a néven vettem, nagyjából stimmelnek is a fajtabélyegek, csak épp' a színe nem. A szakirodalom szerint ugyanis ennek pirosnak kellene lennie, a fotón meg ugye egy fehér szőlő van... :-(
Van itt közöttetek esetleg valaki, akinek van ez a fajtája? Hozzá tudna szólni?
Előre is köszi!

szaki_pali Creative Commons License 2009.09.05 0 0 5912
helyes!

csak még nem vagy elég rutinos. dörzsölt gazdák kifelé a magasabb értéket mondják, cukrozásnál meg az alacsonyabb értékkel számolnak! :)))))
Előzmény: tangua (5911)
tangua Creative Commons License 2009.09.03 0 0 5911
Megtörtént életem első saját szürete! Az eredmény vegyes: mennyiség csak mintegy harmada a vártnak (a júniusi jég mégiscsak bántott engem is, amelyik fürt akkor kapott, abból semmi sem maradt), a minőség, mármint a mustfokot illetően meglepően jó. A zömében irsai és egyéb korai csemegék kerek húsz fokkal jöttek be, az oportó huszoneggyel. Legalábbis a bőkezűbb fokoló szerint. Hiába, akinek egy órája van, az mindig tudja az időt..., nekem is két fokolóm van, aug. 20-án, tizenötöt cukor környékén fél fok eltéréssel mértek, most húszas cukornál majdnem másfél a diferencia. Optimistán a magasabb értéket mérőt fogadom el hitelesnek.
Cirfandlia Creative Commons License 2009.09.01 0 0 5910
Na ahhoz képest hogy egy jó hónapja ezt az évet a lombfelület nagymértékű sérülése miatt gyakorlatilag felejtősnek vetted mindenképp biztató. ;)
Látod nem szabad elhamarkodottan ítélni a szőlő csodálatosan regenerálódó és túlélő növény.

Viszont nem csak furmintból és hárslevelűből áll a szüret, a korai fajtákat (és nem csak a Levente által említett teljesen jelentéktelent) hanem az Irsait, Zenitet, Rizlingszilvánit Csabagyöngyét a legtöbb helyen már le is szedték, sőt utóbbiból Vargáék már biztos az újbor palackozása végén járnak, hisz hogyan lenne az "Év legelső bora" a borfesztiválra így kész? ;)

A szőlő nagyon előre tart, Zenitet 22 MM-al, Rizlingszilvánit 19-el szedtek Móron; Pécsett a Chard. 15-20 között, Veltelini 17es. Szóval hamar itt lesz....
Előzmény: BZoltan (5905)
etilalkohol Creative Commons License 2009.09.01 0 0 5909
Sziasztok!
Mielőtt késő lenne:( - fenntartva korábbi kérésemet, megfejelem' azt:
Ha valaki készítene tiszta Bianka bort abból szívesen vennék egy kóstolóra valót (ez volt a korábbi), de ha csak vegyítve akkor bevállalom egy kisebb teljes hordónyi (max. gönci hordó méretig) bor költségét is, csak tiszta Bianka legyen. Próbálom megelőzni azt, hogy majdani első szüretemkor jöjjek rá: nem ízlik....
Üdv, etil...
Ferig Creative Commons License 2009.09.01 0 0 5908

Vizuális refraktométerem, valamint ízlelőbimbóim szerint nálunk a szüret (rizlingszilváni) ~ szeptember 12.-én kezdődik. 

Előzmény: szaki_pali (5901)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.01 0 0 5907
18-as Biankát szedünk.
Előzmény: szaki_pali (5902)
Zalancelot Creative Commons License 2009.08.31 0 0 5906
Szüreti még nincs, de vasárnap végigmértem a birtokot refraktóval, és több mint bíztató az eredmény.
A szilváni 16,5-18 között szóródik,gyakorlatilag szüretre kész.
A hétvégén neki is lehetne esni, ha a meteorológusok nem ijesztgetnének rossz idővel. Majd kiderül mi lesz, de akkorra már összejön szerintem a 18-as átlag, a szilvánitól, többet nem kell várni, különösen annak fényében, hogy a kevés sava azon túl már igencsak fogy, tehát amit az ember a réven nyer, elveszti a vámon.

Még van kevés opportóm, 18-19-nél tart, a Pinot Noir 15-17, kékfrankos 14-16, Olaszrizlig-12-14.
Időarányosan jók ezek az értékek, a kora ősz időjárasa fogja eldönteni mit lehet belőlük kihozni.
Előzmény: szaki_pali (5902)
BZoltan Creative Commons License 2009.08.31 0 0 5905
Persze, van pár fajta... nálunk a traminiban mértünk 15 fokot. A juhfark és a hárs 10 körül van a furmintot kár is nézni.

Viszont a jóhír az az, hogy nagyon szépen kiheverte a jégverést a szőlő... a sors jósága volt a jégverése óta tartó szép idő. Az UV bizony jó fertőtlenítő :)

Mondjuk az már látszik, hogy melós lesz a szüret, mert tőkénként maradt átlagosn vagy 4-5 fürt amiből 2-3 sérült és azokat kibogyózni az szép lesz :)
Előzmény: GLEVENTE (5904)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.08.31 0 0 5904

Pl. a pinot noir précoce ilyen korán érik, már július derekán egyöntetű kék és meglepően érett, édes íze volt a pécsi kutató telepén. 

Előzmény: BZoltan (5903)
BZoltan Creative Commons License 2009.08.30 0 0 5903
Augusztusban???
Előzmény: szaki_pali (5902)
szaki_pali Creative Commons License 2009.08.30 0 0 5902
urak! (no és úrhölgyek)

szüreti eredmények?! vannak-e? tapasztalatokkal stb.
szaki_pali Creative Commons License 2009.08.30 0 0 5901
A jókivánságosok sorához én is csatlakoznék!

Gratulálok!
Előzmény: RAMBO (5890)
Ali-bá Creative Commons License 2009.08.29 0 0 5900
Én is gratulálok! Nekem is három van, sok örömöm van bennük, legyen neked is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!