Mi is bemutattuk a szüret első felvonását, a rizlingszilváni nyitányt. Csodálatos környezetben, jó hangulatú családi közönség előtt az előadás meglehetősen gyengére sikeredett.- Bár a mustfok jó (19,5), de a mennyiség a júniusi kiadós jégverés és a száraz nyárutó együttes hatásaként katasztrofálisan kevés. A korábbi évek 3-400 liter mustja, most egy 70 literes kishordóban várja az erjedést. :-(
Üdv! Két, kiadós jégverés érte a szőlőt. Megmaradt termés ugyan egészséges, de igen rég volt felénk számottevő csapadék. A fürtök jó részén a szemek elkezdtek betöppedni. A savak eltűnésétől tartottam.. A Cirfandli, ha mértem volna külön, egyébként simán lett volna 20-as.
Úgy 50-80% között. De ez sokmindentől függ. Ha levesebb a gyümölcs és jó erős préssel keményen meghúzza a gazda akkor tényleg lehet 80%, de az már büntetés a szőlőnek. Ha érettebb (kevésbé lédús) a gyümölcs és kíméletesebben présel akkor pedig úgy 50%. Mondanom sem kell, hogy a minőség az az utóbbi irányában van :)
Egészen jól belőttem a múlt héten, hiszen kottára hozta a hordóátlaga a 18-at, amiben tévedtem az a mennyisége volt, hiszen a tőkéken láthatóan sok volt, de a tegnapi bőséges csapadék fellevesítette a bogyókat, így kb 15-20%-kal több lé lett mint vártam!
:-)))))
A must nagyon kellemes, gyümölcsös ízű, az apraja olyan sűrűn járt rá, hogy aggódtam, hogy gatyamosás lesz belőle.
Nagyon laikus kérdés egy nagyon laikus hozzászólótól :) A leszedett gyümölcs, és a hordókban érlelődő nedű közt milyen a körülbelüli arányszám? Azaz, mondjuk 100 kg szőlőből kb. hány liter bor nyerhető? Köszönöm előre is! :)
Üdv, rég jártál már erre.... Miért szedtétek már le, ilyen korán? Nem volt egészséges? A száraz napos idő garantálva a közeljövőben pedig a prognózisok szerint...
Lánycsók-Mohács vonala. Szüret tegnap, 2/3-részben cirfandli. 17.5 fok. Savat nem mértem, még lennie kell! :-) Majdnem totál jégkár után a szokásos mennyiség fele.
Sziasztok! Valami nem stimmel a Lidi szőlőmmel. Ezen a néven vettem, nagyjából stimmelnek is a fajtabélyegek, csak épp' a színe nem. A szakirodalom szerint ugyanis ennek pirosnak kellene lennie, a fotón meg ugye egy fehér szőlő van... :-( Van itt közöttetek esetleg valaki, akinek van ez a fajtája? Hozzá tudna szólni? Előre is köszi!
Megtörtént életem első saját szürete! Az eredmény vegyes: mennyiség csak mintegy harmada a vártnak (a júniusi jég mégiscsak bántott engem is, amelyik fürt akkor kapott, abból semmi sem maradt), a minőség, mármint a mustfokot illetően meglepően jó. A zömében irsai és egyéb korai csemegék kerek húsz fokkal jöttek be, az oportó huszoneggyel. Legalábbis a bőkezűbb fokoló szerint. Hiába, akinek egy órája van, az mindig tudja az időt..., nekem is két fokolóm van, aug. 20-án, tizenötöt cukor környékén fél fok eltéréssel mértek, most húszas cukornál majdnem másfél a diferencia. Optimistán a magasabb értéket mérőt fogadom el hitelesnek.
Na ahhoz képest hogy egy jó hónapja ezt az évet a lombfelület nagymértékű sérülése miatt gyakorlatilag felejtősnek vetted mindenképp biztató. ;) Látod nem szabad elhamarkodottan ítélni a szőlő csodálatosan regenerálódó és túlélő növény.
Viszont nem csak furmintból és hárslevelűből áll a szüret, a korai fajtákat (és nem csak a Levente által említett teljesen jelentéktelent) hanem az Irsait, Zenitet, Rizlingszilvánit Csabagyöngyét a legtöbb helyen már le is szedték, sőt utóbbiból Vargáék már biztos az újbor palackozása végén járnak, hisz hogyan lenne az "Év legelső bora" a borfesztiválra így kész? ;)
A szőlő nagyon előre tart, Zenitet 22 MM-al, Rizlingszilvánit 19-el szedtek Móron; Pécsett a Chard. 15-20 között, Veltelini 17es. Szóval hamar itt lesz....
Sziasztok! Mielőtt késő lenne:( - fenntartva korábbi kérésemet, megfejelem' azt: Ha valaki készítene tiszta Bianka bort abból szívesen vennék egy kóstolóra valót (ez volt a korábbi), de ha csak vegyítve akkor bevállalom egy kisebb teljes hordónyi (max. gönci hordó méretig) bor költségét is, csak tiszta Bianka legyen. Próbálom megelőzni azt, hogy majdani első szüretemkor jöjjek rá: nem ízlik.... Üdv, etil...
Szüreti még nincs, de vasárnap végigmértem a birtokot refraktóval, és több mint bíztató az eredmény. A szilváni 16,5-18 között szóródik,gyakorlatilag szüretre kész. A hétvégén neki is lehetne esni, ha a meteorológusok nem ijesztgetnének rossz idővel. Majd kiderül mi lesz, de akkorra már összejön szerintem a 18-as átlag, a szilvánitól, többet nem kell várni, különösen annak fényében, hogy a kevés sava azon túl már igencsak fogy, tehát amit az ember a réven nyer, elveszti a vámon.
Még van kevés opportóm, 18-19-nél tart, a Pinot Noir 15-17, kékfrankos 14-16, Olaszrizlig-12-14. Időarányosan jók ezek az értékek, a kora ősz időjárasa fogja eldönteni mit lehet belőlük kihozni.
Persze, van pár fajta... nálunk a traminiban mértünk 15 fokot. A juhfark és a hárs 10 körül van a furmintot kár is nézni.
Viszont a jóhír az az, hogy nagyon szépen kiheverte a jégverést a szőlő... a sors jósága volt a jégverése óta tartó szép idő. Az UV bizony jó fertőtlenítő :)
Mondjuk az már látszik, hogy melós lesz a szüret, mert tőkénként maradt átlagosn vagy 4-5 fürt amiből 2-3 sérült és azokat kibogyózni az szép lesz :)