A belső mérete 90*90 cm az ajtó ettől kisebb azért csalóka egy kicsit.Valóban a labirintus miatt kellet magasítani a kéményt. A magasítás óta már nem jön ki elöl füst a kemencéből.Meg az ajtó fölső részére tettem be egy füstterelő lemezt is. A "kemence használata" menüben a második képen látható ez a lemez. A boltiv valóban melegebb kb 50C-fokkal de a pontos méréseket is megtalálod a Kemence használata részben.
Enek a kemencének 1óra 20 perc alatt teljessen sütésre késsz az előző kemencémnek 3 óra felfütési idő kellet és maximum egy órát lehetett benne sütni. Sok esetben mire a húsok kisültek és a tésztafélék nem voltak sütésre alkalmasak már nem tudtam megsütni.
A tüzteret én jónak tartom ha csak egy család számára készül. Ha komolyabb rendezvényekre biztos nagyobb kell. 20 főre már sütöttem benne.
Saccra 70*70-es a belseje. Családi használatra elég.
A labirintus ellenállása miatt kellett kéményt magasítani, de így is gyanús, hogy bemelegedésig kifelé is jön füst. Nem süt erősebben felülről? Elvileg a boltív melegebb, mint a kemence alja és oldala.
Ott mondták, hogy ahány mester, ill. tájegység annyi féle módon építik (építették) a kemencét.
Más módon kell tüzelni egy samott kemencében, mint a téglából építettben.
Pl. van olyan mester aki a búbosnál az első sort nem cserépből rakja, hanem samott téglából, mert azt mondja, ha félre húzód a parazsat akkor az jobban bírja.
Az biztos, hogy a sajátomnak az alja téglából, a búb meg cserépből lesz, követjük a hagyományokat.
A táborban a fényképen lévő kemencét 3,5 nap alatt raktuk össze.
A fotó alapján nem mind samott szerintem. Amúgy nagyon olcsón adod. Én a vatera-n láttam/vettem 300-ért darabját. Nem olvastam végig a topikot, csak most találtam rá, de el fogom mert tavasszal nekem is épül majd egy bubos kemencém a kertben. Több kemenceépítővel beszéltem, és mit mondjak, ahány annyi féle elkötelezettség. Értem ez alatt hogy eddig mindegyik "lefikázta" a másik elvét. A lényeg hogy samott nem jó, mert az nagyon égeti az ételt a hatalmas hőátadásával. Az egyik sima téglából építené, a másik csak cserepet akar, a harmadik samott lapokkal a tűztér alját és 25 db kiméretű samotto tesz még valahova. De vajon hova??
Elolvastam egy tucat kemenceépítő weblapját és nem lettem okosabb. Én a hagyomány híve vagyok, mindenképp a természetesebb, "ősibb" anyagok, formák felé kacsintok.
Amúgy mondhatni hogy olyan 200e Ft körül van a munkadíj. Ezt kissé sokallom egy kb 5 napos munkáért. Pláne hogy adom a szállást, segédmunkást, anyagot. Valami ajánlat innen? Helyszín: Isaszeg Öreghegy
vagy mindenki kemencezik es nem er ra forumozni:-)
Mi julius elejen kezdtuk, azota heti 2-3 alkalommal hasznaljuk. Es csak azert nem surubben mert kettunknek luxus, viszont ennel tobbszor nemakarok vendegeket egy 7 honapos kiscsaj mellett:-)
Igen, allithato a magassag. Es van egy vaslapunk, annak csinaltak keretet es azt is be tudjuk tenni, hamburgert inkabb azon sutunk, nem racson.
A kemence belakasaval jol haladunk, a pizza es a toki pompos mar kafa, most a sult husokat probalgatjuk. Es meg elottunk all a sutizes - pl tejes pite jutott eszembe- meg az aszalas. Szaritott paradicsomot akarunk csinalni. Van valakinek tapasztalata ezugyben?
Jah értem.. hát nekem is fura volt. Nem is tudtam hogy van benne bogrács-állvány egyébként, azt alapvetően a grillkályhán terveztük továbbra is, így ezen nem akadok fenn...csak a múltkor gyorsan megfőztük fenn a lecsót hogy még utána grillen megcsináljuk a csemege-kukoricát a maradék parázson.
Hát lehet..eddig lecsót főztünk, azzal nem volt semmi gond. De megvan a kis grillkályha, így nagyon nem aggódom..
(egyébként a grill állítható magasságú, több sín van, úgyhogy a "kényelmes magasságban" változó - attól függ mit és mivel sütünk, változtatjuk a magasságot. Mihez képest nem jó a bográcsozási magasság?)