Keresés

Részletes keresés

magyar bucó Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5022

A boltiv valóban melegebb kb 50C-fokkal

 

Ez a sütést hogyan befolyásolja? Nem éget felülről?

Előzmény: alfi13 (5021)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5021

A belső mérete 90*90 cm az ajtó ettől kisebb azért csalóka egy kicsit.Valóban a labirintus miatt kellet magasítani a kéményt. A magasítás óta már nem jön ki elöl füst a kemencéből.Meg az ajtó fölső részére tettem be egy füstterelő lemezt is. A "kemence használata" menüben a második képen látható ez a lemez. A boltiv valóban melegebb kb 50C-fokkal de a pontos méréseket is megtalálod a Kemence használata részben.

Előzmény: magyar bucó (5019)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5020

Enek a kemencének 1óra 20 perc alatt teljessen sütésre késsz az előző kemencémnek 3 óra felfütési idő kellet és maximum egy órát lehetett benne sütni. Sok esetben mire a húsok kisültek és a tésztafélék nem voltak sütésre alkalmasak már nem tudtam megsütni.

A tüzteret én jónak tartom ha csak egy család számára készül. Ha komolyabb rendezvényekre biztos nagyobb kell. 20 főre már sütöttem benne.

Előzmény: ottofon (5018)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5019

Saccra 70*70-es a belseje. Családi használatra elég.

A labirintus ellenállása miatt kellett kéményt magasítani, de így is gyanús, hogy bemelegedésig kifelé is jön füst. Nem süt erősebben felülről? Elvileg a boltív melegebb, mint a kemence alja és oldala.

Előzmény: ottofon (5018)
ottofon Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5018

Nem rossz, de nagyon kicsinek tűnik a tűztér. Egy malac sem fér el benne. :)

Ha már ekkora építményt készít az ember akkor nem célszerűbb nagyobb "búbot" készíteni?

Vagy abba sokkal több fa kell? Nekem korlátlan mennyiségű fám van, szóval ez nem gond. 2 óra meg minden kemence felfűtéséhez kell nem?

Előzmény: alfi13 (5017)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5017

Az én kemencém nem bubos amit Te szertnél de kitűnően lehet benne sütni. Itt megnézheted.

 

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson

 

A hagyományokból csak a jót vettem át.

Előzmény: ottofon (5011)
kona.king Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5016

szerintem ez a link se jó

Előzmény: 1zsakkrumpli (5013)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5015

Szintén zenész. :(

Előzmény: 1zsakkrumpli (5013)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5014

"Sorry, that page was not found."

Előzmény: 1zsakkrumpli (5012)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5013
Előzmény: 1zsakkrumpli (5012)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5012

Nyáron kemenceépítő táborban voltam, hogy tanuljam a szakmát.

Itt vannak a képek:

 

https://picasaweb.google.com/mespete/Kemence_kondoros?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNHV3vXZgc73lwE&feat=directlink

 

Ott mondták, hogy ahány mester, ill. tájegység annyi féle módon építik (építették) a kemencét.

Más módon kell tüzelni egy samott kemencében, mint a téglából építettben.

Pl. van olyan mester aki a búbosnál az első sort nem cserépből rakja, hanem samott téglából, mert azt mondja, ha félre húzód a parazsat akkor az jobban bírja.

 

Az biztos, hogy a sajátomnak az alja téglából, a búb meg cserépből lesz, követjük a hagyományokat.

A táborban a fényképen lévő kemencét 3,5 nap alatt raktuk össze.

 

 

Előzmény: ottofon (5011)
ottofon Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5011

A fotó alapján nem mind samott szerintem. Amúgy nagyon olcsón adod. Én a vatera-n láttam/vettem 300-ért darabját. Nem olvastam végig a topikot, csak most találtam rá, de el fogom mert tavasszal nekem is épül majd egy bubos kemencém a kertben. Több kemenceépítővel beszéltem, és mit mondjak, ahány annyi féle elkötelezettség. Értem ez alatt hogy eddig mindegyik "lefikázta" a másik elvét. A lényeg hogy samott nem jó, mert az nagyon égeti az ételt a hatalmas hőátadásával. Az egyik sima téglából építené, a másik csak cserepet akar, a harmadik samott lapokkal a tűztér alját és 25 db kiméretű samotto tesz még valahova. De vajon hova??

Elolvastam egy tucat kemenceépítő weblapját és nem lettem okosabb. Én a hagyomány híve vagyok, mindenképp a természetesebb, "ősibb" anyagok, formák felé kacsintok.

Amúgy mondhatni hogy olyan 200e Ft körül van a munkadíj. Ezt kissé sokallom egy kb 5 napos munkáért. Pláne hogy adom a szállást, segédmunkást, anyagot. Valami ajánlat innen? Helyszín: Isaszeg Öreghegy

Előzmény: baranya2009 (4997)
tucsok13 Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5010

köszi:-)

Előzmény: kisszszoros (5009)
kisszszoros Creative Commons License 2011.08.22 0 0 5009
Előzmény: tucsok13 (5003)
Teaway Creative Commons License 2011.08.19 0 0 5008

Értem.

Gondolom 50-70 fok között kéne, hogy ne kezdjen el főni/sülni.

Előzmény: tucsok13 (5007)
tucsok13 Creative Commons License 2011.08.19 0 0 5007
Kenyertesztahoz es salikhoz szeretnem pont..
Előzmény: Teaway (5005)
Teaway Creative Commons License 2011.08.19 0 0 5006

Nyaralnak az emberek és/vagy nincs helyi kemence.

Előzmény: Zoltanuss (5002)
Teaway Creative Commons License 2011.08.19 0 0 5005

Szárított paradicsom inkább kenyértésztákhoz és sós sütibe való. Jobban jársz, ha elteszed lének.

Előzmény: tucsok13 (5003)
tucsok13 Creative Commons License 2011.08.19 0 0 5004
vagy mindenki kemencezik es nem er ra forumozni:-)

Mi julius elejen kezdtuk, azota heti 2-3 alkalommal hasznaljuk. Es csak azert nem surubben mert kettunknek luxus, viszont ennel tobbszor nemakarok vendegeket egy 7 honapos kiscsaj mellett:-)
Előzmény: Zoltanuss (5002)
tucsok13 Creative Commons License 2011.08.19 0 0 5003
Igen, allithato a magassag. Es van egy vaslapunk, annak csinaltak keretet es azt is be tudjuk tenni, hamburgert inkabb azon sutunk, nem racson.

A kemence belakasaval jol haladunk, a pizza es a toki pompos mar kafa, most a sult husokat probalgatjuk. Es meg elottunk all a sutizes - pl tejes pite jutott eszembe- meg az aszalas. Szaritott paradicsomot akarunk csinalni. Van valakinek tapasztalata ezugyben?
Előzmény: Gizellamama (5000)
Zoltanuss Creative Commons License 2011.08.16 0 0 5002

 Nyáron ennyire nem megy a hobbi kemence ??

magyar bucó Creative Commons License 2011.08.16 0 0 5001

A sínekre gondolsz, amire a grillrácsot teszi? Azt nem tudom, mire való. :)

Előzmény: Gizellamama (4999)
Gizellamama Creative Commons License 2011.08.15 0 0 5000

Már azt hiszem rá jöttem . Ha jól értelmetem akkor a grill rácsoknak a tartója , amit tetszőlegesen lehet használni-

Előzmény: Gizellamama (4999)
Gizellamama Creative Commons License 2011.08.15 0 0 4999

Az két oldalán az a lemez féle mi célt szolgál?

  Tepsiket raksz rá mint a sütőben vagy aszalsz is benne?

Előzmény: tucsok13 (4975)
reddev Creative Commons License 2011.07.14 0 0 4998

2011. 07. 29.-31. "Kemencés álmok"

Pécs, Nagypostavölgy-alsó 33.

Kemencében sült ételek, előadások, koncertek.

Bővebb infó: www.kezmuvesekbaranya.hu

 

baranya2009 Creative Commons License 2011.07.13 0 0 4997

 

bontott samott tégla eladó

100ft/db

tel:06308611421

alfi13 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 4996

Nálam bevált a grill és a bogrács egy helyen. Sőt még egy keret segítségével tárcsát is tudok föltenni.

 

 

 

 

 

Előzmény: magyar bucó (4992)
tucsok13 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 4995

Jah értem.. hát nekem is fura volt. Nem is tudtam hogy van benne bogrács-állvány egyébként, azt alapvetően a grillkályhán terveztük továbbra is, így ezen nem akadok fenn...csak a múltkor gyorsan megfőztük fenn a lecsót hogy még utána grillen megcsináljuk a csemege-kukoricát a maradék parázson.

magyar bucó Creative Commons License 2011.07.12 0 0 4994

Én csak a tűz magasságáról beszéltem, nem a grillrácsról. Általában úgy praktikus, ha a bogrács felső széle nincs derékmagasság felett.

Előzmény: tucsok13 (4993)
tucsok13 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 4993

Hát lehet..eddig lecsót főztünk, azzal nem volt semmi gond. De megvan a kis grillkályha, így nagyon nem aggódom..

(egyébként a grill állítható magasságú, több sín van, úgyhogy a "kényelmes magasságban" változó - attól függ mit és mivel sütünk, változtatjuk a magasságot. Mihez képest nem jó a bográcsozási magasság?)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!