Keresés

Részletes keresés

najahuha Creative Commons License 2010.05.08 0 0 8799
Kedves RobUr !

Még jobb.

Én csupán átlaggal számoltam, de gyanítható, hogy az aranytermelés évről évre növekvő az ipari felhasználás okán.

Az egyirányban átlátszó fényvisszaverő ablakokat aranyfüsttel vonják be, illetve a félvezető és áramköriparban is jelentős, orvosi műszerek, műholdak stb...
Az arany egészségre ártalmatlan, így az orvostudomány is használja. ( fogászat, izületi betegségek gyógyítása..)


Előzmény: RobUr (8792)
najahuha Creative Commons License 2010.05.08 0 0 8798
Kedves rovásmúltú !


Azt is megtudnád mondani, hogy mennyi emberáldozattal, környezetrongálással, királyok, birodalmak bukásával járt ez együtt?




Van egy számolható mennyiség, és van egy eszmei érték.

A mennyiségivel a történészek foglalkoztak, így az adatok adottak.

Ami az eszmei és erkölcsi értéket illeti: legalsó becslés az érték 100 szorosa !!!



Hiába no, de az írástörténet mellett a kincskeresés és a nemesfém gyűjtés is fontos dolog!:-D



Így kerek a világ !




A nagyszentmiklósi aranykincs ötvözi mindkettőt. Írás is van, arany is van, történelem is van ebben a felbecsülhetetlen értékű aranyleletben.
Miért is nincs a hazai múzeumokban?





Nagyon jó fölvetés !

A jogi passzusokat kellene megnézni, és ha lehet, akkor visszakövetelni majd Magyarországra hozni. Nem pedig egy bécsi (Művészettörténeti) múzeumi szobában őrizgetni , látogathatatlanul....
Előzmény: rovásmúltú (8790)
najahuha Creative Commons License 2010.05.08 0 0 8796
Kedves Rufella !

Rufella válasz | megnéz | könyvjelző 2010.05.07 13:46:20 Š (8781)
Kedves Najahuha, hogy miket tud meg az ember...!
Vajon hova tûnt az a rengeteg arany, amit kitermeltek a történelem folyamàn hazànkban?





Mindig a KAPZSIBBak martaléka lett.....

Ugyanez történt a SEUSO-kincsekkel is ! Talán emlékeztek rá. Mindmáig nincs megnyugtatóan rendezve az ügy. Pedig a SEUSO kincseket ugye az angol LORD árverezésre is bocsátotta, kikiáltási ára 40 millió ANGOL FONT volt !!!
Vagyis az eszmei értéke kb 16-40 milliád FORINTnyi !!!
Az egyedisége abban rejlik, hogy NINCS a római korból ilyen KOMPLEX tálalási együttes.

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=20036&pIdx=2

http://www.antikregiseg.hu/hirek/az_ellopott_seuso-kincs_nyomaban_1__resz_211.php





S hova tûnik, amit mostanàban külföldi tôke segitségével termelnek ki?



Mit jelent a "tőke segítsége" ?

NINCS OLYAN !

A segítség olyan dolog, amely ELŐREBOCSÁTÓAN VISZONZATLANságot feltételez , és főleg nem HASZONelvűségből tevődő !

A TŐKE pedig eleve HASZONELVŰ !

Akármit is támogasson a tőke--- kultúra, sport , környezetvédelem , egészségügy-, nem jószántából teszi, hanem ÖNÖS érdekből, ráadásul nem más pénzekből, mint az EXTRAPROFITBÓL ! No de ki is termeli meg azt az extraprofitot ? AKI az EFFEKTÍV munkát elvégzi. A PÉNZt szülő PÉNZ csupán egy LUFI ,az általános csereeszköz összetévesztése a valódi értékteremtőséggel ! Az értékmérőségi szerep összetévesztése magával az értékkel !

A kérdésedre válaszolva tehát:

A nálunk kitermelt ÁSVÁNYOK a kitermelő bánya tulajdona, szabadon rendelkezik vele. CSERÉBE KONCESSZIÓS ( adott időhosszra terjedő FIX használati-bérleti ) díjat fizet az államnak. A kitermelt "vagyon" értéke és a koncessziós díj sok esetben egyáltalán nincs köszönőviszonyban egymással. Ha abban lenne, akkor nem érné meg a külföldieknek itt bányászkodni.....

Ugyanez érvényes akár az állampapírokra is: Miért vették eddig a külföldiek ? Mert a magyar állam eddig --- persze a magyarok bőrére !! ---- KÉTSZER annyi kamatot ígért rá, mint a szomszédos országok, mindazok ellenére, tudván: a béka segge alól már ezt a kamatot egyáltalán nem lehet előteremteni, vagy csak népnyúvasztással, padlássöpréssel, az emberek totális eladósításával. ( Ezért mondtam már 2004-ben is: ha már az állam mindent eladott, akkor jön a kisemberek háza-földje. Hiszen Magyarországon az EU-tól eltérő módon még a lakóingatlanok 85-95 %-ban a bennük lakók tulajdona..... Ez óriási megszerezhető vagyon... Hogyan ? Mesterséges eladósítással., újrabszolgásítással...)

De lépjünk tovább....






Mi a véleményed az Erdélyben, kanadaiak àltali "ciànos" aranykitermelés tervezetérôl? En attòl félek, hogy tönkretenné teljesen a környezetet, a természetet.:-(




A GÁTLÁSTALANSÁG netovábbja !

Talán az idén elfogadja az EU azt a javaslatot, amely betiltja az EU területén az ilyen veszélyes technológiákat, így a cég nem tudja beindítani a munkát.

Ami még fontos: talán így megmenekülhet a több mint KÉTEZER éves bányászati emlékeket is tartalmazó terület, hiszen mint ismert, a területen számos római kori vájatot találtak.
[color]

Na, de a kérdésemre nem vàlaszoltàl. Hogy hovà lett az a sok hazànkban kitermelt arany?
Pl. - az Avarok kincsét (15 szekér ) Nagy Kàroly tulajdonitotta el (melyekbôl valamennyit visszaszereztek az ùn. "kalandozò" magyarok);



[color:0000FF] Amint látom, az AVAROKra kitértél, pedig már éppen akartam hivatkozni rájuk.



- Arpàd kardja és értékei Pràgàba...
- a Monarchia idôszakàban valòszinûleg Ausztriàba vàndorolt minden arany (a szkita kincsek, Atilla-kard, az ùj kitermelések - mivel minden ami a föld alatt volt talàlhatò a kiràlyt illette -stb)...



Így van: minden BÉCSet gyarapította. Sőt! Ha jól emlékszem, csak az 1867-et követően hoztak olyan rendeletet, amely megtiltotta, hogy a magyar földben talált régészeti kincseket, különösen az aranyat és az ezüstöt bécsi beolvasztásra vigyék.
Mindaddig gyakorlatilag ez volt az eljárás: Bécs mindent beolvasztatott, ami kincs a magyar földből előkerült.


régi idôkben a nemzetek vagyonànak arany-lerakata is volt, ezek hovà lettek nàlunk?


A teljes magyar ARANYtartalékot ( ARANYfedezetet) eladták: 1989-1994 között !
Surányi György IMF kormányzó jóvoltából 1989-től 62 tonna aranyat adtak el a 65-tonnányi készletből pár év alatt, gyanús körülmények között, unciánként nagyjából 370 dollárért. (Az arany ára manapság 1200 dollár felé cammog. Felesleges a különbséget számolgatni, hiszen mára a teljes összeg köddé vált.-- 1946-ban a Forint megalkotásakor annak értékét aranyban is megállapították, 1 kg arany =13 210 Ft-ot, 1 USD = 11,74 Ft-ot ért. A forint stabilitását 25 %-os aranyfedezet volt hivatott biztosítani, ami a háború után a visszaszállított arany miatt 1946 végére 33,8 %-ra nőtt. 1982-ben az IMF érkezésével hatályon kívül helyzeték ezt a rendeletet, az aranyfedezet megszűnt.)
- Princz Gábor a Posta Bankot tüntette el, a legutóbbi bírósági becslés alapján 34,6 milliárdos kárt okozva.
- Csányi Sándor pénzügyi mogul az OTP kasszájából vásárolt magának vagyont, majd az eredetileg állami OTP önjelölt mindenható uraként a pénzintézetet külföldi tulajdonba játszotta át.( 2007-ben a magyar tulajdonhányad 14,6%, a külföldi: 85,4% volt. Az OTP részvények árfolyama a 2007-es csúcsról (10 970 Ft) 2009-re közel a tizedére (1232 Ft) esett vissza.)

Mindezek mellett még van egy nagy KINCS: a FÖLD, melynek minősítési (egységnyi földterület jövedelme, termékenységi, fekvési stb. alapján) együttes értékmérője az --- AK ---- ARANYKORONA, melyet 1900-ban vezettek be, addig FORINTban mérték.

Míg a magyar termőföld --- beleértve az éléskamraként is nyilvántartott Újvidéket, mint az egyik legnagyobb egybefüggő területet --- , a Kelet-Európai síkságot leszámítva Európa legnagyobb termőterületeit jelentik, jövedelmezősége ( AK értéke !) a nyugatinak majd a duplája, kereskedelmi ára viszont alig EGYNYOLCADA a nyugatinak !!! Hát akkor nem csoda, ha ilyen harc dúl a magyar föld megszerzéséért....

És akkor még nem beszéltünk a FÖLD alatti értékekről....









Előzmény: Rufella (8791)
RobUr Creative Commons License 2010.05.08 0 0 8795
Előzmény: RobUr (8794)
RobUr Creative Commons License 2010.05.08 0 0 8794

"....(ismertem egy idôs embert Pàrizsban a 80-as években, aki a hàboru elôtt a Nemzeti Bankban dolgozott; ô mesélte, hogy az igazgatò, nyugatra menekülése közben vitte magàval az orszàg pénzét is...-"

 

Azok az "atkozott nyilasok", mentettek az aranykeszletet a szovjetek elol a Koronaval egyutt, mert ha a szovjet rateszi a kezet akkor, az menthetetlenul eltunik.

 

Az aranyat, valamikor 46-47-ben visszaadtak.

A Koronat sokkal kesobb, amit addig Fort Knoxban, ahol az osszes arany van, oriztek.

Előzmény: Rufella (8791)
rovásmúltú Creative Commons License 2010.05.08 0 0 8793

Hivatalosan teljes egészében avar a kincs.
Előzmény: rovásmúltú (8790)
RobUr Creative Commons License 2010.05.08 0 0 8792
"A total of 161,000 tonnes of gold have been mined in human history, as of 2009.[1] This is roughly equivalent to 5.175 billion troy ounces or, in terms of volume, about 8,333 cubic meters."
Előzmény: najahuha (8788)
Rufella Creative Commons License 2010.05.08 0 0 8791
Hùù! Ez nekem màr magas (mindig utàltam a matekot és csodàlattal néztem azokra, akik megértik....)
Na, de a kérdésemre nem vàlaszoltàl. Hogy hovà lett az a sok hazànkban kitermelt arany?
Pl. - az Avarok kincsét (15 szekér ) Nagy Kàroly tulajdonitotta el (melyekbôl valamennyit visszaszereztek az ùn. "kalandozò" magyarok);
- Arpàd kardja és értékei Pràgàba...
- a Monarchia idôszakàban valòszinûleg Ausztriàba vàndorolt minden arany (a szkita kincsek, Atilla-kard, az ùj kitermelések - mivel minden ami a föld alatt volt talàlhatò a kiràlyt illette -stb)...
- régi idôkben a nemzetek vagyonànak arany-lerakata is volt, ezek hovà lettek nàlunk?
Az biztos, hogy minden nagy orszàgos felfordulàs, hàborùk, forradalom esetén a nemzeti vagyon külföldre tàvozott és nyoma veszett....(ismertem egy idôs embert Pàrizsban a 80-as években, aki a hàboru elôtt a Nemzeti Bankban dolgozott; ô mesélte, hogy az igazgatò, nyugatra menekülése közben vitte magàval az orszàg pénzét is...- lehet, hogy csak mese volt az egész?)
USA-ban, valahol a föld alatt ôriznek valami irdatlan mennyiségû aranyat...(ez vajon mind csak az övék?)
Előzmény: najahuha (8788)
rovásmúltú Creative Commons License 2010.05.08 0 0 8790
Kedves Naja HUHA,ez bizony csodálatos levezetés! Nem gondoltam volna.
Azt is megtudnád mondani, hogy mennyi emberáldozattal, környezetrongálással, királyok, birodalmak bukásával járt ez együtt?
Hiába no, de az írástörténet mellett a kincskeresés és a nemesfém gyűjtés is fontos dolog!:-D
A nagyszentmiklósi aranykincs ötvözi mindkettőt. Írás is van, arany is van, történelem is van ebben a felbecsülhetetlen értékű aranyleletben.
Miért is nincs a hazai múzeumokban?
Előzmény: najahuha (8788)
Geológus Creative Commons License 2010.05.08 0 0 8789
Én is köszönöm!

Nagyon alapos cikk!
Előzmény: najahuha (8780)
najahuha Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8788
Kedves Rufella !


Nem is tudom hol olvastam éppen a napokban, hogy az emberiség által eleddig kibányászott színarany összeolvasztva egy 20 méter élhosszúságú kockát tenne ki.

Vessük egybe ezt az adatot a linkben megadott eddigi hozzávetőleges világkitermelési adattal: 110 millió kg.

1 dm3 = 1 Liter
20 m = 200 dm

200 dm * 200 dm * 200 dm = 8 millió dm3 = 8 millió Liter (20*20*20= 8000 m3[/sup ] )

Arany fajsúlya: 19,3 kg / dm3

19,3 kg/dm3 * 8 dm3 = 154,4 millió kg.


A 110 milliós adat 1998-beli.
Abban még azt írták, hogy az ÉVES termelés durván 2,5 millió kg.

Vagyis máig 12 év telt el, 12 * 2,5 millió kg = 30 millió kg

110 millió + 30 millió = 140 millió kg.

A különbözet térfogata cc. 746114 liter. ( 746 m3

Egy kis túlzással (10 %-os) tehát elfogadható a 20 méteres kocka az eddig kitermelt összes arany érzékeltetéséhez.
Előzmény: Rufella (8781)
rovásmúltú Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8787
"Ha most sem lesz világos a dolog, akkor inkább mással kellene foglalkoznod."
:-) Aztán mivel?
Elismerem, hogy a szimbolika, jelképtan világában Te jobb vagy, mint én.
De vannak az íráskutatásnak más területei is, amiben esetleg más a jobb nálad!:-)
Lásd társtopikban általam közölt kövek karcolalatait.
Egyenesen szenzációsak!
Előzmény: Geológus (8777)
rovásmúltú Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8786
:-)
Minden más nép lehet talán rokonságban a magyarral!:-)
Előzmény: kalaposjoe (8785)
kalaposjoe Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8785
Jól hallottam hogy a magyar nép a kínaiakkal van inkább rokonságban?
Előzmény: Geológus (8769)
folyóparti ölyv Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8784

Csak itt olvashattad:

 

http://www.torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9135894

 

Máshová nem tettem fel.

 

Előzmény: Rufella (8783)
Rufella Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8783
Ezt màr mintha olvastam volna tôled valahol...(majd nekigyürkôzöm az elolvasàsànak)
Vigyàzz, mert csak kétszer lehet max. beirni ua-t a szöveget.
Előzmény: folyóparti ölyv (8782)
folyóparti ölyv Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8782

Ezt találtam a szövegben erről a területről, vagy legalábbis a közeléből: 

 

A visegrádi Lepence-patak völgyében a XVI. században nemesfémekre nyitottak bányát. A termelt ércre vonatkozóan töredékes feljegyzések maradtak fenn, amelyek alapján megállapítható, hogy itt gyenge minõségû ezüstérceket fejtettek. A felszíni bányászati nyomok környékén a patak által feltárt pirites agyagásványos telérekbõl átlagosan 0,4 g/t aranytartalmakat határoztunk meg.

 

Tehát van ezüst, és arany, csak számottevő mennyiségről nem tudunk.

 

Nos, nem tartozik az írásbeliséghez, de hátha valakit érdekel, ezen gondolkoztam el, ki tudja, bakot lövök-e vele, vagy van benne valami. (?!)

A minap érdekes dolgot láttam az egyik TV-adón. Afrikában régen úgy bányásztak aranyat, (de még ma is bányásznak így) hogy lyukat fúrtak a talajba, és a lyukból kiszedett kőzettörmeléket mosták át tálakban. A riporter is kipróbálta, és a tál alján, az átmosás után ott csillogott  neki egy darab miniatűr aranyrög. A lyukak pontosan úgy néznek ki, mint a mi ismeretlen rendeltetésű kürtőink, van, amelyik tíz méternél is mélyebb. Pontosan olyan, mint amilyen a Holdvilág-árokban van, és a Bükkben is van ilyen mesterséges kürtő, a neve: Léleklyuk. Ez még nem indította volna meg a fantáziámat annyira, de mivel olvastam Vajna György beszámolóját a Bátori-barlang feltárásáról, szöget ütött a fejemben, hogy ott a Hárs-hegyen is találtak kőmedencét az erdőben, és találtak egy homorú, kőből faragott aranymosó tálat is törött állapotban. Mivel a Holdvilág-ároktól nem messze egy vízmosásban is van ilyen kőmedence, arra gondoltam, hogy talán itt is ugyanazt csinálták, mint a Hárs-hegyen, aranyrögöket mostak ki a kőzetből. Hogy van-e arany abban a kőzetben? Meg kellene vizsgálni jobban. Mátyás Corvinájában van egy kép, ahol egy Pálos atya áll egy kőmedence mellett, amelybe belefolyik a víz. A Bátori-barlang feltárásán egyértelműen kiderült, hogy a Pálos atyák mit csináltak a Pilis hegyeiben. Érceket bányásztak. Azt tartja a legenda, hogy a pálosok felkutatták az ősi utakat, barlangokat. Azaz ebben annnyi az igazság, hogy felkutatták a régi bányákat, és kitermelték az érceket a királyi udvar számára. Nincs itt semmi misztikum, szerintem a Holdvilág-árok szerepét is itt kell keresni. Hogy mi lehet a szerepe a nagy sziklafal tövében lévő medencéknek? Erre talán egy bányászati szakember tudna válaszolni, aki ismeri a régi technikákat, folyamatokat. Alapjában véve olyasmi az, mint valami ülepítő medence. Vagy bőr-cserző medence? Só-lepárló nak kevés az esélye. Nem tudom, de valamilyen munkafolyamatot végezhettek benne.

Ha ezt elolvassátok, másként fogjátok értékelni az eddig titokzatosnak vélt, a misztikum ködébe burkolózott pilisi rejtélyes leleteket, helyeket. Kicsit hosszú, de annyira izgalmas, hogy nem lehet abbahagyni.

 

 http://www.barlang.hu/pages/konyvek/vajna.htm#_%C3%9Ajj%C3%A1sz%C3%BClet%C5%91_legenda_-

 

Rufella Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8781
Kedves Najahuha, hogy miket tud meg az ember...!
Vajon hova tûnt az a rengeteg arany, amit kitermeltek a történelem folyamàn hazànkban?
S hova tûnik, amit mostanàban külföldi tôke segitségével termelnek ki?
Mi a véleményed az Erdélyben, kanadaiak àltali "ciànos" aranykitermelés tervezetérôl? En attòl félek, hogy tönkretenné teljesen a környezetet, a természetet.:-(
Előzmény: najahuha (8780)
najahuha Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8780
Előzmény: folyóparti ölyv (8771)
Geológus Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8779
Ezt a Földtani Intézetben (a Stefánián) kellene megkérdezned, nekik minden területet hivatalból és alaposan ismerniük kell.
Előzmény: Geológus (8778)
Geológus Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8778
Nem tudok róla. Nem hiszem.

Persze ha mikromennyiségekről van szó, akkor nem ipari, csak szennyezésnek tekinthető mértékben esetleg előfordulhat.

Találtál valamit, ami sárga és fénylik?

Az gyakran csak pirit. Az is ritka, de közember számára még értéktelenebb.
Előzmény: folyóparti ölyv (8771)
Geológus Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8777
Kedves rovásmultú!

Olvasd el a cikket újra, mert időközben bővült. Talán így - ha figyelmesen olvasod - a számodra is nyilvánvalóvá válik.

Ha most sem lesz világos a dolog, akkor inkább mással kellene foglalkoznod.
Előzmény: rovásmúltú (8774)
Geológus Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8776
Nem tudom, ki volt, de a szellemi képességein nincs mit irígyelni.

Hagyta magát félrevezetni néhány hasonszőrű által.
Előzmény: rovásmúltú (8773)
folyóparti ölyv Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8775
Előzmény: rovásmúltú (8773)
rovásmúltú Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8774
Kedves Geológus.

Első nekifutásra simán a gerincoszlop csigolyáinak piktografikus rajza látható csupán.
Hogyan is lesz ebből szimbólum?
Előzmény: Geológus (8770)
rovásmúltú Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8773
Ezen az oldalon egy beíró ilyen felirattal próbálja népszerűsíteni a rovásírást.
"
Borzasztó!:-D
Előzmény: rovásmúltú (8772)
rovásmúltú Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8772
Üdv. folyóparti ölyv.

Találtam itt egy érdekese másik linket.
"unilag" Hungarian and Sumerian?
This is our main forum. Here, anything related to languages and linguistics can be discussed.

Moderators: kibo, linguaholic, Narbleh, Varislintu, Car .

Ilyen alapon azt sem hisszük már el, hogy kék az ég. Miért is bizonygatja nekünk a két orosz kutató ezeket a feliratokat? Illetve ki lehetett az, aki kristálytiszta 5-6 rovásbetűnk alaki egyezését véli látni a "délarab írásban?
Régi vesszőparipám a germán runa" futark "alaki egyezőségének kutatása.
Előzmény: folyóparti ölyv (8762)
folyóparti ölyv Creative Commons License 2010.05.06 0 0 8771

Kedves Geológus!

Tudom, nem tartozik a fórum témájába a kérdésem, de ha nem csak a nickneved, hanem esetleg a foglalkozásod is geológus, talán nem haragszol meg, ha kérdezek valamit. A Holdvilág-árok környékén a kőzet tartalmazhat-e kis mennyiségben aranyat? Por, nagyon apró rögök formájában.

Geológus Creative Commons License 2010.05.06 0 0 8770


Darhat sámánköpeny.

A gerinc vonalában ugyanúgy a világoszlop jelképével, mint a koronázó palástunkon - csak eltérő a grafikai megfogalmazás.
Előzmény: Geológus (8769)
Geológus Creative Commons License 2010.05.06 0 0 8769


A palást képszerkezete (egy másolaton).
Előzmény: Geológus (8768)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!