Azért a tavalyi aszú ára is a béka segge alatt volt 1300-tól 1700-ig ment és azt is 2X-re fizették. Szóval nem mondhatnám hogy jól megfizetik, de még talán mindig jobban mint a szőlőt.
Találkoztam a műsas hirdetéseivel, de elég borsos az ára, inkább csak nagyobb táblákra érdemes beújítani, de általában ugyan olyan ciripelőkkel együtt ajánlják mint az enyém, csak jóval nagyobb teljesítményű és árú készűlékekkel. Enyém csak néhány 100 m2-en hatékony.
Nem, egy inkei kisvállalkozás gyártja, általában mezőgazdasági boltokban megtalálható. Úgy néz ki mint egy 3/4-es pvc cső, az egyik végén csavaros, ahol a 9 V-os elemet lehet belerakni, a másik végén meg egy piezo hangszóró van, és az egész gyantába van beöntve. Amúgy szakmabeli lennék, de már nincs türelmem és időm buherálni. (Ha érdekel az adatlapját le fényképezhetem és belinkelem.)
A rizlinszilváni főpróba után a hétvégén bemutattuk "Zweigelt-2009-es" főelőadásunkat, mérsékelt sikerindex (cukorfok: 18-as), és a korábbi évek 600 literes (cefre)mérőszáma után most igen szerénynek mondható ~200 literes végeredménnyel. Sajnos nálunk a júniusi "balsors és végítélet" napja alaposan rányomta a bélyegét az idei szőlőtermésre, a termés mennyiség megharmadolódott, a cukorfok ellenben nem lett lényegesen jobb, mint a korábbi évek átlaga.
Helló! Nekem van pár száz kiló szőlőm, és nem tudok mit kezdeni vele, mert sajnos sem időm, sem szaktudásom nincs bort csinálni :( Egy a baj : a telek Budaörsön van :( De ha bárki mást érdekel, beszélhetünk róla. Olcsó... :D Csak ne rohadjon el a tőkéken, mert a szívem szakadna belé...
No ezek tudnak már kárt okozni, ha valahol lecsapnak!
Nekem bevált a madárriasztó csiripelő.
Mivel a szélkerekes riasztóm széthullott, sajnos azt kellett észlelnem, hogy az erdő felöli aljat rendesen megkezdték.
Hát beújjítottam egy elektromos ketyerét. Azóta nem észleltem ilyen gondot.
Most hogy azon a területet letakarítottam mindent, áttelepítettem a másik birtokra, ahol gondolom még nagyobb szükség lesz rá, hiszen az elmúlt hétvégén jócskán letakaritották a gazdák a termést, kevés kései fajta maradt csak fenn.
Ismerősöm keres Veszprém / Fejér megyében néhány száz kiló kék szőlőt- CCa. 2-4 száz kiló körül, ha nagyon jó, talán több is. A világválság közepén nem talál eladót. Számomra ez elég furcsa. Valaki esetleg nem tud eladó szőlőt vagy tényleg ilyen nagy a kereslet? Pl. Balaton északi részén?
Egy kis segítségre lenne szükségem. A környéken mindenki arra panaszkodik, hogy túlzottan erősen forr a mustja. Nálunk hétvégén lesz szüret, egy hét héjon áztatással számolok, de nem szeretném, ha annyira erősen forrna, hogy az már a kárára váljon. Ha jól gondolom, a túl magas hőmérsékletnek köszönhető az erős forrás. Milyen hőmérsékletig optimális a cefre forrása, illetve milyen hőmérsékleten kell már közbeszólni, és esetleg hűteni a cefrét? Jégakkuk a lébe mártva elegendő hűtést biztosítanak? (Jéggel, vagy hideg vízzel?) Ti mit tanácsoltok?
Inkább töppedésre, szürkebarátban. 8 napja mértem 22-23 mustfokot benne, jó lenne 30 körülig eljutni a végén. Nálatok van már aszúsodás? A tegnapi kis eső talán beindítja. Persze a többi szőlőben meg nem kívánt vendég lenne a botritisz:)
Elég vékonyka, nem karakteres a szlanka bora, de a kövidinka, ha van belőle elég, csodát tehet vele. A Kadarka inkább vörös, ha összeszüreteled a többivel rozéd lesz.
Valaki esetleg le tudná írni milyen is az a rókaíz/labruska íz?
Othello szőlőből készült bor illatában és ízében érzek valami mellék(szagot)ízt, amely leginkább kézben elmorzsolt növényszárra emlékeztet, de nem tudom, hogy van-e köze a direkttermő jelleghez. Egyébként ezt illatra éreztem kereskedelmi forgalomban is kapható bornál 1x.
Borbarátok figyelmébe ajánlanám kb. 35 literes szőlőprésemet keveset használt, megkimélt állapotú, szombathelyi mezőgazdasági gépgyárban készült, a gyári szám rajta van. Nekem már nincs szükségem rá beszereztem helyette egy nagyobbat. Ha valakit érdekel a prés Pest megyében Nagykátán található. Az árat és a részleteket telefonon 06-30/505-11-23
a hordókat rendszeresen kénezni kell. kívülről penészes nem gond, ha belülről akkor gáz van! ezért:
mielőtt bármit is csinálsz a hordóiddal SZÁRAZON (nem kimosás után, előtte) szagolj bele, sőt nézz is bele.
első legyen a szaglászás, ha mazsolára emlékeztető illata van semmi gond, ha viszont dohosságot ecetszagot érzel problémád lehet.
A belekukkantást én lámpa mellett csinálom. ez későbbiekben is jó lesz. szóval a lámpa egy MINI foglalatban helyet foglaló kis izzó. nálam ez egy régi borotva zsinorjára van szerelve. azt endedd a hordóba és nézz benne körül. ha penészfoltokat látsz benne, akkor a hordómosást vegyszerrel végezd. Detersol-lal jól ki lehet mosni talán viszi a problémát is (már ha van)
a bor kényes dolog, ha rossz hordóba kerül vége az egész évi munkádnak ihatod a rossz bort. ezért ha dohos, ecetes a hordó, szaga, belenézve penészfoltokat látsz benne akkor vegyszerrel mosd ki, de még így is fenntartással kezeld. attól hogy kimostad még nem biztos, hogy jó! csak szárazon szagold vissza, mert frissen mosott hordón nem veszed észre még az ecetet sem. az idő megmondja hogy jó-e a hordód.
ha a hordó jó akkor havonta kéthavonta kénezheted, ha hibás akkor főzzél rajta egy halat másra úgysem jó!
A hordókat - ha belül egészségesek - elegendő mosni, kiszárítani, kénezni. De kimosás után MINDIG kell hordót kénezni és ezzel nem célszerű várni - csak addig amíg kicsepeg/kiszárad. (Arról megoszlanak a vélemények, hogy a hordóba töltés előtt közvetlen érdemes-e kénlapot égetni - én nem preferálom.) Az áztatás ideje attól függ milyen bort szeretnél... tovább áztatsz - a kék bogyóhéjú fajták több szín és cseranyagot adnak a lébe - közelebb lesz a vörösborjelleghez. (pláne ha még közben beindul az erjedés is) Kotyogó nem árt, inkább az erjedés vége felé kell a hordókra tenni. Fejtésre térjünk vissza, ha már van mit fejteni... Cukor nélkül is el lehet érni az említett fokot, mondjuk nem ezekkel a fajtákkal....a csemegeszőlő nem való borkészítésre - kevés cukrot gyűjt, és alacsony a sava - ezek a borkészítést alapvetően befolyásoló tényezők. A Saszla is ilyen. Egyébként alacsonyabb cukorfokkal indulva is "elállhat" egy bor, de ahhoz megfelelő higiénia és kicsit nagyobb kénszint, esetleg savak is kellenek. Ennek hiányában marad a cukrozás és egy kevéssé harmonikus, alkoholtúlsúlyos bor az eredmény.