"Ez a minőségi bortermelők privilégiuma, akik most sem panaszkodnak"
de panaszkodnak, mert a boraik ugyanazon a polcon árazódnak be mint a pancsolt lőrék.. és ameddig bornak lehet hívni a pancsolt lőrét addig panaszkodni is fognak/fogunk.
Ha a törvény nem tenné lehetővé a pancsolást és a borhamisítást a jelenlegi formában akkor a felvásárló is érdekelt lenne abban, hogy érett szőlőt termeljen meg a szőlősgazda. Ha a borpancsoló cégeknek nem lenne lehetőségük a sűrítményezésre és a cukrozásra akkor kénytelen lenne megadni az árát a rendes szőlőnek.
Ugyanis a borgyártó cégek valahogy összehozzák a 19-es mustfokot, mert 11-12 fokosra azért nekik is ki kell hozni a moslékukat. Ez pedig azt jelenti, hogy literenként négy dekányi hozzáadott cukorral (vagy ezzel azonos sűrítménnyel) javítják fel a mustot. Na ez a hektónkénk 4kg cukor az amivel te mint szőlőtermelő versenyzel... és ameddig a cukor és a sűrítmény olcsóbb mint a te szőlőd addig te vesztésre állsz ebben a versenyben.
Abszurdum és teljesen torz jelenség, hogy Magyarországon a szőlőtermelők ellenérdekeltek a minőségi szőlő termelésében, sőt kimondottan abban érdekeltek, hogy minél gyengébb minőséget szüreteljenek... Na ez a baj, itt kellene kezdeni a bormarketinget és nem a sokszázmilliós ostoba reklámokkal.
Aki csak a szőlő vertikumban érdekelt, azt feldolgozni nem tudja, mert nincs hozzá semmije, sem tároló kapacitása, azt nem érdekli semmiféle terméskorlátozás-(bolond is lenne), hiszen a saját zsebe ellensége lenne.
Ez a minőségi bortermelők privilégiuma, akik most sem panaszkodnak, mert olyan árakat tudnak a boraiknak kiharcolni (elfogadtatni), hogy számukra ez a jobb választás.
Az, hogy azt utána pancsolni kell cukorral. Más szemszögből van a kérdés vizsgálva. Egyik felet nem érdekli, hogy milyen a szőlő, csak legyen sok, a másikat nem érdekli, ha kevesebb, csak legyen minősége. Egyik kofa, másik borász. Különbség. (nem akartam megsérteni senkit)
Igen, alapvetően tiltani kellene a pancsolást... ne hívhassa senki bornak azt amiben az alkohol nem az adott év adott területén természetes éréssel kialakult cukortartalomból erjedt ki. Hívják lőrének, vagy aminek akarják, de bornak ne.
Hiába lenne itt terméskorlátozás, ennek kapcsán sokkal jobb, de kevesebb hazai bor, amikor a helyére millió hektószám ömlene be a külföldi lőre, és akkor a cukorcefrés hamisítókról nem is beszéltünk!
A megoldás szerintem sajnos pofonegyszerű lenne :( Egyszerűen tiltani kellene a must mindenfajta olyan javítását amit az időjárás amúgy nem indokol. Mondjuk adhasson ki a hegybíró egységes engedélyt olyan évjáratban ahol tényleg képtelenség volt a 18-19 mustfokot elérni.
Elképesztő, hogy miközben évről évre gyalázatosan alacsony a szőlő felvásárlási ára a pancsolás törvényileg engedélyezett.
Csakhát sajnos nem a szőlőtermelőknek van haverja a törvényhozásban és a hegyközségeknél, hanem annak a cirka tucatnyi mosléktermelő cégnek akik az alsópolcos lőrével telítik az országot az olasz mustsűrítméy segítségével.
Igen a 16-os cukorfoktól = (ebből lesz a koccintós, meg a bástya 10 alkohol% bor)
Lehetne sokkal jobb minőséget termelni, ha a minőséget megfizetnék. Tisztelet a kivételnek:). És valószínűleg meg is lehetne vele szüntetni a felesleget, mert akkor a gazda nem tudná azt megtenni hogy 3-4 kg szőlőt hagy tőkénként, hanem csak 2 kg ot és rögtön felére esne a termés mennyisége.
Nekem ez minden évben ufó és minden évben értetlenkedek egy kört... Gondolom a 16-o smustfok azért a minimum, mert azt még törvényesen fel lehet cukrozni 18.7-es mustfokig.
Számomra érthetetlen, hogy a törvény, direkt és mesterségesen teremt versenyhelyzetet a mustsűrítmény cukortartalma és a természetes éréssel a mustba kerülő cukortartalom között. Persze ez a verseny eleve bukott a természetes érésnek. A termelő meg csodálkozik, hogy alacsonyak a felvásárlási árak... Hát persze, hogy azok, amikor nincsen szükség jó szőlőre ameddig van olcsó sűrítméy :(
Sziasztok! Örülök, hogy rátok találtam és tanácsot szeretnék kérni. A házam elé szőlő lugast szeretnék telepíteni. Persze nem értek hozzá. Így aztán olyat szeretnék, amit egy kezdő is tudna művelni. A fajtákból tudnátok ajánlani? Jó volna augusztustól minél tovább érő fajták. Lehet egyáltalán társítani? Kényes és túlságosan fagyérzékeny sem volna talán szerencsés, és finom jó zamatú fehér és piros is legyen. Egyáltalán milyen tőtávolsággal kellene számolnom? Hány év kell, míg kb. 2m magasra, majd 2,5-3m hosszan elfut?
Nyulak ellen hatástalan. Tavasszal kivittem a riasztót, mert a nyulak rágták az új telepítés hajtásait, és a tapsifüles nyugodtan hegyezte a füleit a riasztó mellett, csak akkor szaladt el, amikor közelebb mentem.
Igen, több mint a 40ft, de meg is kell érte dolgozni tavaly ha jól emlékszem 50kg aszút szedtünk le kb 2 órával megdobta a szüretet és aki napszámossal szedeti annak már nem biztos hogy sokkal jobban jár, talán csak annyival hogy könnyebb eladni és még ki is fizetik, nem úgy mint a szőlőt. Siralmasak ezek az árak! kb. Nálunk is ennyiért fog menni a furmint&hárs kilója. És már ismerve a felvásárlókat, ha egyáltalán lesz 16-19,1-ig ugyanazon az áron fogják megvenni, így semmit nem ér már megint a jó időjárás. Hacsak az ember magának nem csinál bort.
A 200-at már a leválogatott szőlőre mondta az öreghal :) Hát igen, nem vagyok egy jó üzletember, de legalább jóba vagyok egyel több gazdával a környéken, ami ugyebár pénzben nem kifejezhető dolog.
Saját használatra veszek idén a Somlón egy kevés rizlinget (a sajátot nagyon elverte a jég) és 200 pénz kért a gazda kilójáért, nekem ezt sikerült felalkudni 250-re :)
Azért a tavalyi aszú ára is a béka segge alatt volt 1300-tól 1700-ig ment és azt is 2X-re fizették. Szóval nem mondhatnám hogy jól megfizetik, de még talán mindig jobban mint a szőlőt.