Keresés

Részletes keresés

zoyka Creative Commons License 2016.08.21 0 0 646

Letesztelve, kipróbálva, nagyon jó benne a főzőcske, és ízletes lett a végeredmény. A sült rizs nagyon finom!

Viszont a végén kikerekedett a szemem, meglepődtem. Ugyebár fémlapáttal "dolgoztam", és bizony jól leszedtem a leszedhetetlennek tűnő, leragadásgátló réteget.:) Akkor most hogy van ez? Fémlapátot használnak mindenhol. Megint kezdhetem a beavatást? Ezt leszámítva minden ok.

Előzmény: nicko (645)
nicko Creative Commons License 2016.08.19 0 0 645

En is igy sutom a pacolt hust csak hidegen sajtolt napraforgo olajban. Majd jol lecsopogtetem a kiszedesehez vrttem kemeny 400 Ftba kerulo szurot a künainak rezbol van. Eszmeletlen finom, porhanyos igy hus es par percig kell sutni. Kozben a wokra is rakodik a "teflon"

Előzmény: zoyka (644)
zoyka Creative Commons License 2016.08.19 0 0 644

Wok tulajdonos lettem!:) Megkaptam, és izgatottságomban gyorsan be is avattam. A szép fémszínből csináltam csúnya feketét. Szerintem jó lett, klassz fényes felület keletkezett, remélem jól fog szuperálni. Kukoricacsíra olajjal simogattam, a mogyorót sajnáltam erre "pocsékolni".

 

Néztem a sherry étteremlánc videóit. Ami feltűnt(fura), hogy a felkockázott húst mindig bő olajban sütik ki. Ez nekem szokatlan, úgy tudtam, hogy a kínai konyha egészséges többek között azért is mert kevés zsiradékon sütnek. Nem tom. 

nicko Creative Commons License 2016.08.18 0 0 643

mezőgazdasági boronatárcsa,

 

20 évvel ezelőtt, hogy én ezt mennyire akartam szerezni, de sosem sikerült. :)

én svédorstágban a szoci vége felé találkoztam először a kínai konyhával és ott szerettem meg.

itthon elsőre egy mezei serpenyőben kapásból az édes savanyú sertéssel indítottam a hozott fűszerekkel és ennek a könyvnek a segítségével. Akkor még Bécsből lehetett szerezni hozzá valókat a kínai konyháho, bő 15-20 éve már azért más a helyzet..

És nem dobtuk ki a főztömet. :D

 

itt találsz pár receptet és videót az elkészítéshez.

mondok egy trükköt inkább rizsre.

sosem tudtam normális pirított zöldséges vagy sima rízst készíteni.

egészen addig amíg nem láttam Ken Hom egyik filmjében, hogy ne legyen ragacsos, 1-2 órára a hűtőbe kell rakni a megfőzött lecsöpögtetett rízst! Ezután kerül a forró wokba nem fog összeragadni.

Ennyi a trükk.

 

tehát olaj melegítés után (nem kell hevíteni mint hús sütésnél viszont alaposan a wok belső oldalát beolajozni igen) mehet bele a kis fej apróra vágott v.hagyma, fél perc elteltével mehet bele 1 kisebb, apró kockára vágott vagy vékonyra szeletelt félbe vágott s.répa, kevés zöldborsó (mirelit) konzerv kukorica, pici só és a 3db tojásból előre elkészített rántotta (amibe pár csepp szezám olaj került és a rántottás serpenyőben fakanállal apróra daraboltuk) ezeket csak pár percig pirítjuk míg a répa és zöld borsó nem puhul meg a lángon kicsit feljebb tekerünk és mehet bele a hűtőből kivett rizs.

Ezt jól összeforgatjuk majd kb. 15 percig folyamatos kavarással készre pirítjuk.

 

sózni minden főzésnél a zöldség berakása után kell, mert akkor így megtartják a színüket.

Előzmény: zoyka (642)
zoyka Creative Commons License 2016.08.18 0 0 642

Értem, a beavatás ott fog történni.:))

Bár annyiféle beavatást láttam, olvastam a neten, hogy totál elbizonytalanodtam.

Olajjal, anélkül, hideg vizes leöntés, langyos vízzel öblítés, bedörzsölés ezzel-azzal, és így tovább. Azért is hitetlenkedem kicsit a beavatás sikerességében, mert a tárcsás sütögetést már régen mívelem, és bizony ott sem sikerült tapadás mentessé tenni a felületet. Van több tárcsám. Bolti, kicsi, nagy, eredeti mezőgazdasági boronatárcsa, és egynél sem lett tökéletes a avatás. Bizony nem elég a papírtörlő, meg kell szenvedni a tisztítással. Na de a wok hátha engedelmeskedik:)

 

Megrendeltem a wokot, de a tartóra nem lesz szükségem, mert mint lentebb említettem a tűzhely legnagyobb lángja is kevés ehhez. Nem cserélem egyenlőre, mert minden más szempontból megfelelő. Marad a 5.5 kw-os zsámoly. Nyáron kinn, télen vállamra kapom a palackot, és a konyhába kerítek neki helyet.:)

 

Jó lenne valami egyszerű recept elsőre, ami viszont ad némi sikerélményt! :D

Előzmény: nicko (641)
nicko Creative Commons License 2016.08.18 0 0 641

nem főzni, hanem az új acél wokot beavatni gondoltam a szabadtűzet. :)

van rajtuk egy valamilyen anyag a wokot védeni, hogy ne rozsdásodjon először azt kell eltávolítani róla és utána jöhet a nagy hő az olaj, a papír törlő meg egyébb hasonlóságok a wok beavatáshoz. Én még a nagy poró hagyma zöld szárát is használtam ehhez. :)

a tradicionális kínai a kerek aljú, de amit én használok az ugyanúgy kínai gyártmány csak nem kell hozzá külön az a eok gyűrű (ami itthon még1x annyiba kerül mint egy wok így érdemes ebayról rendelni free shippel) ami miatt megáll a tűzhelyen a wok.

a végeredmény szempontjából mindegy melyiket használja az ember...videókon van ilyen és olyan wok is a kínai szakácsok kezében.

Előzmény: zoyka (639)
ZsuR Creative Commons License 2016.08.18 0 0 640

A negy egosnek is lehet eros, ket soros rozsaja ami jo a magas hofoku fozeshez.

A wok ring meg nem nagy dolog, erdemes venni - es hasznalni a gombolyu alju wokot.

 

 

Aztan ennek meg rogton ellent is mondok... mert ha jo minosegu a serpenyo, akkor teljesen mezei serpenyoben is lehet stir-fry sutni.

A lenyege - ne legyen teflon vagy mas bevonatos.  Erdemes szenacelt serpenyore beruhazni.

Előzmény: Törölt nick (636)
zoyka Creative Commons License 2016.08.17 0 0 639

Amit Te használsz, illetve a képeken égetsz, az lapos aljú ha jól látom. Az általam linkelt pedig gömbölyű. Van különbség? Az autentikus az gömbölyű aljú, jól tudom? A telek megoldott, kertes házban lakom. Viszont télen nem annyira tetszene a kinti főzőcske. ezért gondoltam a palack gázzsámoly kombóra. Biztosan jó lehet az is, láttam már ilyen videót.

Előzmény: nicko (638)
nicko Creative Commons License 2016.08.17 0 0 638

Ilyet használok én is többek között.

Bp. Rákóczi téri csarnok oldalában van kínai fűszeres meg minden ami a fözéshez kell.

Az ilyen lemez wokot használat előtt be kell avatni! Erről sokszor volt zó korábban nézd vissza.

Ha van telek akkor ott szabad téri tűzön a legjobb mert az nagyobb hőt ad mint ami a lakásokba eljut gáz. Tavaly raktam be képet erről, de sok videó vn róla a kínai szakácsok miként csinálják ezt.

 

Másik bolt Bp. Vámház krt. Csarnok melletti kínai fűszeres bolt.

 

Előzmény: zoyka (635)
zoyka Creative Commons License 2016.08.17 0 0 637

Értem én, nyilván vannak ilyen tűzhelyek. De nem érett még meg a cserére, ezért keresek más alternatívát. Lentebb olvastam, hogy más is használja zsámollyal, ezért gondoltam megkérdem a tapasztaltakról.

Előzmény: Törölt nick (636)
zoyka Creative Commons License 2016.08.15 0 0 635

Sziasztok!

 

Nemrégiben kezdtem érdeklődni a kínai kaja iránt. 

Én ki buta(finoman szólva), kezdtem azzal, hogy vásároltam a tescoban egy teflonos wokot. Nem vált be! A fakanáltól elkezdett kopni, fényesedni az alja. Kuka.

Ezt követően "még jobb" vásárt csináltam. Vettem a piacon egy olcsó, noname kerámiabevonatos wokot. Az első alkalommal lesült benne az étel, majd később apró pattogzások a felületén. Ez is kuka.

 

És mostanra megjött az eszem. Szeretnék egy erre való alkalmatosságot venni. Amit kinéztem: https://www.egzotikusfuszerek.hu/hu/search-content/acel_wok__33_cm__fanyelu__gombolyu_alju-product-336-1/?keyword=wok&type=product Ez jó választás lenne? Ha nem, akkor hol és milyet vásároljak?

 

A másik kérdésem pedig az, hogy gázzsámoly alkalmas erre a célra? Mivel a tűzhelyem totál nem jó, annyira kicsi gázrózsák vannak rajta, hogy az vajmi kevés hőt produkál.

 

Egyéb tanácsokat is szívesen elfogadok.

Köszi.

nicko Creative Commons License 2016.05.16 0 0 634

Valamelyik csatornan mar mentek a filmjei ahogy egy wokkal szaladgal a varosokban. :) Meg az egyik angol rugby csapatnak is fozott benne.

Előzmény: ketmm (633)
ketmm Creative Commons License 2016.05.16 0 0 633

Nagyon tetszik.

Az Interneten sok videója van fent, sokat tanultam tőle.

nicko Creative Commons License 2016.05.15 0 0 632

Ma volt délelőtt..3:20-tól a lényeg.

 

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2016-05-15-i-adas-4/

ketmm Creative Commons License 2016.05.03 0 0 631

Kutattam az Interneten a témában én is, találtam hasonlókat, 8-10-13 teljesítménnyel. Elfogadom a javaslatod a 8-10 kW-os kategóriára, nem szükséges nekem sem nagyobb és drágább kategória. Általában kettőnkre készítek ételt, néha négy főre. Éreztem a különbséget, amikor "pattog" az étel a wokban, pedig minden azonos benne, mégsem azonos állaga (textúrája) a kitálalt ételnek. Ezért lett igényem az erősebb tűzre.Két csirkemellnél (kockázva vagy csíkokra vágva, pácolva) már előre kisütöttem bő olajban, wokban a húst. Vízben még nem próbáltam.

Mett91 Creative Commons License 2016.05.02 0 0 630

Nagyon szívesen! Érdemes nézelődni a témában, mert elég nagy a választék, és ahogy elnézem 10-15 ezer környékén meg lehet úszni a dolgot jó esetben és ilyen áron azért már vannak 8-10 kW környékén is ami szerény személyem számára már pokol tüze, pedig tényleg hol van még a valódi többszázezres ipari sugárhajtóművektől. 

Persze az én kis 30-as vékonyka kenhomos szénacél wokom már egy erősebb tűzrakáson is jól érzi magát (hát még az étel benne...csak úgy pattog az örömtől...no meg az is aki megeszi, pláne ha jó forró és csípős a menü... :)) ).

Ha nagytételben sütsz tudom tanácsolni, hogy főzd elő a zöldségeket forró vízben, de legfőképp a húst (talán blansírozás a magyar neve). A húsnak elég 2 perc, a zöldséget meg a végén mielőtt kiszeded a húst hozzácsapod 15-20 másodpercre, aztán együtt leszűröd, de lehet külön is persze..sőt talán érdemesebb is tartani sütés közben a zöldség --> hús ---> fűszerezés sorrendet, de ez megint csak egyéni tapasztalás. A répát, zellert keményebb zöldségeket érdemesebb tovább kb. 20 másodpercre is benne hagyni a forróvízben, a hagyma, káposztafélék meg csak egy pillanatra. A lényeg hogy utána leszűréskor jól lecsepegjenek.

Aztán a jó füstölgő wokba behajítani őket kis fűszer, ezaz-amaz és pillanatok alatt megvan a főétel. 

 

Lehet nem mondtam újat, de hátha mégis!

 

Előzmény: ketmm (629)
ketmm Creative Commons License 2016.05.01 0 0 629

Szia Mett91!

 

Köszönöm a mintát. Gázzsámolyom van, de nem ez a típus. Vásároltam már hozzá állítható nyomáscsökkentőt, de még így sem elég. Tehát hasonlót kell keresnem csak nagy teljesítményűt.

Régóta van wokom, eredeti 2 mm nehéz lemez. Az utóbbi két évben heti rendszerességgel használom, feleségem nagy megelégedésére. Amikor nagyobb adag a zöldség vagy a hús, lelassul pedig részletesen pakolom (elázik), ezért keresek valami erősebb tüzet. Nem a lakásban használom, így a pb-s megoldást szeretném továbbra is megtartani.

 

Még egyszer köszönöm! ketmm

Mett91 Creative Commons License 2016.04.30 0 0 628

Szia ketmm!

 

Gáz zsámolyt tudom ajánlani, persze nem a 2-3 kW-os fajtát 5 a minimum azzal már elég jó eredményeket lehet elérni, 8-as pedig ideális.

https://www.youtube.com/watch?v=BREZIDI1i9c 

Hasonló, leszámítva, hogy nem ilyen amatőr módon kezeli az ember a wokját :)

 

Előzmény: ketmm (627)
ketmm Creative Commons License 2016.04.28 0 0 627

Sziasztok!

 

Wokhoz gázégőt, milyet és hol keressek? (Nem tűzhelybe építhetőt.)

 

 

Mett91 Creative Commons License 2016.04.16 0 0 626

Csak egy kis tapasztalat:

Shaoxinget én kb 2 éve használom és semmi bajunk. Hűvösön tartom persze...

Szójaszósz szintén évekig is elvan felbontva.

Osztrigaszósz... kb 1 éve használom, hűtőben tartom, de még nincs kellemetlen szaga...a gyártó szerint addig használhatom amíg nem érzek változást a szagában és az állagában...

Szóval jól bírják ezek :) Pláne, ha azt nézzük, hogy a szavatosság az esetek nagy részében a minőségbeli romlásra vonatkozik nem arra, hogy ehetetlen lesz.

Előzmény: Törölt nick (624)
H_G Creative Commons License 2016.02.05 0 0 625

Szerintem csak az ecetet nem kell hűtőben tartani felb. után.

 

Előzmény: Törölt nick (622)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.05 0 0 624

Köszönöm a sok hasznos információt!

 

     Üdv,

 

       Balazs72

Előzmény: nicko (623)
nicko Creative Commons License 2016.02.03 0 0 623

Szia.

 

A különböző szójaszószok nálam a szekrényben addig vannak míg el nem fogynak. :) Mivel sót tartalmaznak így nem romlanak olyan könnyedén még a panelban sem. Igaz én max. 0,5l kiszerelésben veszem és csak kínait a dark és light szójaszószt más nem. Tudom vannak még különböző (fokhagymás ízesítéssel is) de számomra a két alap szósz bőven elég. Általában fél évig is elég vagy tovább attól fügően mennyire használom sűrűn. Májustól októberig általában elég sűrűn :)

halolajat nem használok de a pandás oyster (osztriga)szószt felbontás után hűtőben szintén hónapokig kibírja.

1x láttam egy doksi filmben hogyan készítik....ha nem láttad jobb ha nem tudsz róla :D

kínai ecetet,babszószt nem használok

shaoxing szintén hűtőben eláll hónapokat.

 

a tofu már más ügy.

itthon kapható még tescoban is az a fajta csomagolást max. 2-3 napig hűtőben ha maradt belőle esetleg.

konzervbambuszrügy..alap hogy a maradékot ki kell venni a fém dobozból és valamilyen üveg tartóba átrakni a kével együtt. 2-3 hétig a hűtőben kibírja, de inkább 2 hét mert esetleg elkezd penészedni és nem lefagyasztani.

 

mint láthatod én semmiből nem veszek nagy kiszerelést pont ezért (bár néha kacérkodtam szójaszósz esetében a kannás kiszereléssel) de végül nem vettem.

Előzmény: Törölt nick (622)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 0 622

Sziasztok!

 

Pár tanácsot szeretnék kérni hozzáértőktől.

Most ismerkedem a kínai alapanyagokkal és felmerült bennem a kérdés, hogy bizonyos hozzávalók mennyi ideig tarthatok el felbontás után, valamint hűtőben kell-e őket tárolni.

 

Ilyenekre gondolok:

 

Szójaszószok

halolaj

osztrigaszósz

fekete babszósz

shaoxing rizsbor

kínai ecetek

 

Valamint a tofu és bambuszrügy.

A bambuszrügyet konzervben vásárolom, a maradékot fagyasztani szoktam, de felolvasztás után a ropogós állaga megszűnik sajnos...

 

Tud valaki tanácsot adni?

 

Köszönöm szépen előre is!

 

Üdv,

Balazs72

 

champy Creative Commons License 2016.01.28 0 0 621

Úgy lesz. :)

Ennél jobba már nem tudtam kiégetni, majdnem 1 órán keresztül rajta volt a tűzhelyen, a végén már nem füstölt..
Szépen átalakult mindenhol, de tényleg büdös volt, kereszthuzat, meg rongy az orrom elé. :D

Előzmény: nicko (620)
nicko Creative Commons License 2016.01.28 0 0 620

helyes :)

de nem ártott volna még adni neki a hőt vagy nagyon büdi volt már? :) ha nem tél lenne mondanám adjál neki szabad tűzön az helyre rakja rendesen a wokot + olaj mint nekem. #561

használat után mindig olajozd be egy kicsit elrakás előtt amit rámelegítesz, különben rozsdásodni fog.

3 hete jártam a boltban akkor rendesen felvoltak tankolva kerek wokból + gyűrűből.

Előzmény: champy (619)
champy Creative Commons License 2016.01.28 0 0 619

Sziasztok!

Ázsia Bt ben megvettem a wokkot, beavatva. :)
Előtte:


És mikor kész lett:

nicko Creative Commons License 2015.12.01 0 0 618

Én már oda járok csak, ha valamire szükségem van, mert olcsóbbak mint a Vámház krt-on akármit vettem.

 

Előzmény: Törölt nick (617)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.01 0 0 617

Köszönöm a tanácsot!

Még nem jártam ebben a boltban, de hamarosan sort kerítek rá!

A fotók között egyébként szerepel a keresett fűszer... :)

Még egyszer köszönöm!

Előzmény: nicko (616)
nicko Creative Commons License 2015.11.30 0 0 616

Rákóczi téri csarnok oldalában lévő kínai bolt? Ott van mindenféle számomra is ismeretlen fűszer.

http://welovebudapest.com/uzletek.szolgaltatasok/elelmiszer.boltok.es.piacok/kinai.elelmiszerbolt

Előzmény: Törölt nick (615)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!