Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Köszönöm a segítséget mindenkinek. További eddigi felhasználási területek, amik most jutottak eszembe: bontó fül nélküli konzervfedél, némi fafaragás, persze evés is. Úgy tűnik ez alapján, hogy a 440C már elegendő minőségi ugrás lenne a 420-hoz képest. Ami esetleg nem volt egyértelmű az előző bejegyzésemben, hogy mindenképpen ragaszkodnék a normál kés helyett bicskához, amelynek a végén van egy biztonsági retesz, sokkal kényelmesebb, kellemesebb a hordozhatósága (nekem) mint egy sima késnek, pláne ha pergetek, a zsebben kényelmesen elvan, mintha az övemen lógna. Írtad, hogy szinte bármivel meg lehet élezni egy ilyen acélt. Én eddig (lehet hogy megbontránkozást keltek vele) nem gyári fenőt használtam, hanem a magasfeszültségű távvezeték kerámia burkoló csövéből egy darabot, ez továbbra is jó hozzá? Mindemellett (kb. évente) már elég kusza volt az éle, el kellett vinni köszörülni, mindenhol azt olvasom, hogy ezt kerülni kell a melegedés miatt, ez fedi a valóságot? Én balmazújvárosi vagyok és debrecenben dolgozok, az általad javasolt késkészítő termékeit meg is tudom nézni. A honlapján nem láttam árakat, kb. mennyibe kerül nála egy nem vékony pengéjű mondjuk 4 mm-es 10 centis pengéjű kés? Az ilyen mesterek csinálnak olyat, hogy meglévő nyélbe dolgoznak bele pengét, persze olcsóbban, mint egy komplett kés?
Kézműves kés 3mm 440C acélból készülve. Harcsát és pontyot meg kárászt pucoltam már vele. Mindent ezzel csinálok, vagyis a halfejet ezzel a késsel tisztítom meg. ÖRÖM használni.
Lehet citromból facsart lé is,meg ecetes fürdő is,de az egyik igazi a Vasklorid,de mindenki azt próbál ki amit csak akar természetesen,de visszatérve,szebb a felület a Vk-tól!
Elsősorban,és ez nagyon fontos,abszolút zsirtalanítás!
Másodsorban,Vaskloridba belemártani,és közben melegíteni kell a Vaskloridot 30 fok körülre.
A végeredmény csodálatos lesz,egyébbként a kovácsok is ebben (ebben is) szokták maratni,a damaszt acélokat hökezelés és finiselés után,a végeredményt tudod!
(Van egy szénacél pengés CALMELS-em, az az idők során mattulgat, de meglehetősen rapszodikus módon. Lehet, hogy érdemes lenne kissé egységesíteni, valamilyen gyorsabb eljárással.)
Nos nekem akkor is az a véleményem hogy, Skandi ide Skandi oda, a minőség az minőség,és a Sandvik acél minősége ebben az esetben alulmarad a Sleipneréhez képest. Nos, ezzel nem leírni akarom a sokak által szeretett és megbecsült penge anyagot, mindazonáltal az én tulajdonomban is lévő kb,10-20 db ilyen típusú pengéből készült kés, de ami tény az tény! Hozzá teszem bizony én is a büdös halbelek között használom, utána nagyon egyszerű, elmosom és már kész is, már kajázni is tudom rögtön használni, ez bizony ilyen egyszerű,nem kell ettől megijedni. Tudom, sokan nem szeretik a halat, vagy netán büdösnek tartják,de mi horgászok nem,hát ez ilyen!
Ugyan már... Kézműves kést nyúzni a büdös halbelek meg a pikkelyözön között, pláne drága Sleipner modellt kockáztatni a víz fölött...
A Sandvik nyilván tök alkalmatlan haltisztításra, hiszen csak egész Skandinávia használja arra, akik köztudottan nem értenek a halhoz, ali látnak egyet-kettőt néhanap.
Tapasztalt kés használóként, mindenképpen a 440C javasolnám, főleg hogy halpucolós késnek kell,,bizony a halcsontok tudnak ám meglepetéseket okozni egy gyengébb minőségű késnek. Én szürkeharcsára vadászom, nekem a harcsák bőrével a 440C tudott először aktívan kezdeni valamit. Némely esetben sikerült két nagyobb testűt is (30-50kg) közöttieket fogni egy-egy hosszabb túrán, bizony a 440C késem nem hagyott cserben, és ha kimegy az éle, nagyon könnyű újra élezni, extrém esetben még egy kaviccsal is meglehet élezni!
Neked, mint horgász sporinak , ezt ajánlanám, nem vagyok a pénztárcád Őre, de szerintem egyszer vegyél meg egy jó kést, amíg élsz kiszolgál az tuti, mindenképpen a Kocsis Ferit ajánlanám, ha Ő készít neked egy kést még az ük-ük ük unokád is használni fogják! Egyébként most a Ferinek vannak új típusú kései, neked a Yukon lenne príma,ráadásul Sleipnerből vannak,ami ugyebár a D2 tovább fejlesztett változata,na az tud valamit ebben nyugodt lehetsz!
De ha nem ragaszkodsz a bicskához,akkor sokkal olcsóbban nagyon jó kést vehetsz,ennek megbízható és éltartó a pengéje,mint minden sanvick-nak :http://hidegfem.eu/item.php?tid=1517
Azért oda kár lenne... Szerintem svéd kést vegyél 12c27 acéllal, nem atom éltartó (a 420-nál azért sokkal jobb), de az egyetlen megbízhatóan rozsdamentes acél, amit ugyanolyan könnyű újraélezni, mint a szénacélt.
Üdv! Jó pár éve vettem egy C.Jul.Herbertz bicskát 420-as acélból. A felhasználási területe a horgászat, rengeteg halat pucolok, azaz csontot is vágok vele sokszor napi szinten. Tulajdonképpen szeretem ezt a kést, nagyon jó marokra fogható nyele van, ami a bajom vele, az acél fajtájából kitalálható, hogy nem éltartó, Amikor vettem, akkor még azt sem tudtam, hogy milyen acélok vannak (ma sem :)), igazából nem bántam meg, de megérett a cserére. Annak idején 8500 ft-ba került. Ami a kérdésem lenne: kézműves magyar kést néztem helyette, ami 440C acélból van, olyan 16-18 ezer forint körüli áron. Szerintetek a fenti felhasználási területre ez minőségi ugrás lenne? Ha nem, milyen pengét javasoltok? A szempontok: éltartó legyen, sok halcsontot kell vágni. Mindenképp 20 E alatti árú legyen, én már ezt a 15-20 E ft-os árat is sokallom. Illetve ha vízálló, az nem baj, de meg tudom törülgetni ha kell, ez nem annyira fontos, mint az előző két szempont.
A kézműves késekről és az iparszerűen alkotottakról alkotott eszmefuttatásaid (tapasztalataid) valami eszméletlenül lefedik a valóságot. Sőt, szerintem a vásárlók gondolatmenetét is úgy ismered, mintha a nem is a másik oldalt képviselnéd.
És az utolsó véleményeddel még az órák kedvelőinek lelkesedésére is rátapintottál. (Úgy tűnik, nem véletlen, hogy hasonló kör szereti/kedveli a kézműves késeket, a manufakturális órákat, az igényes írószereket, stb.-t. Hasonló tőről fakad az ezek által sugallt életérzés.)
Akkor ez azt jelenti, hogy az említett két gyártótól általában nem érdemes vásárolni, vagy inkább arról van szó, hogy megvetted a legolcsóbb terméküket, amit nem rendeltetés szerűen használtál ezért tönkrement?
Lehet tovább árnyalni ezt a gondolatsort. Mondjuk, hogy a nagy gyártók mennyire csak puszta funkcionalitást adnak el.
Azt hiszem, hogy pl. a húsipari késeket gyártókon kívül a többség célja, hogy valamilyen más tartalommal is felruházza a termékét.
Valójában a vásárlók nagy része életérzést vesz meg. Dizájnerek, marketingesek dolgoznak azért, hogy a vásárló objektív szükséglet kielégítésének, a funkcióját tökéletes ellátó eszköznek higgye azt, ami a sokszor nem más, mint a "legtökéletesebb tárgy életérzése". ;)
Külföldi fórumokon ezt az acélt az ötvözők alapján a 440B-hez hasonlítják leginkább, és a Carpenter Steels alsó kategóriás (lower end) acéjai közé sorolják.
Igen, jól meg van tervezve az Aitor,masszív kis szerkezet, a kés és a villa jól használható de a kanál elég kicsi (ez levesevésnél hátrány). A konzervnyitóval még egy T-72-t is fel lehetne nyitni. Munkahelyen kajáláskor sokat használom, de túrázáshoz mindenképp a kanálgépet javasolnám. Az ára is elég borsós, három éve 15E HUF-ba került átszámolva. Nekem is szülinapomra hozta a hugom spanyolból.