A színlé persze jóval zavarosabb, és emiatt sötétebb, de gondolom ha letisztul, valami hasonló lesz a végeredmény. Mégis csak elégedett vagyok. :) Köszi a segítséget mindenkinek. :) Egyébként szoktátok kénezni préseléskor a mustot (kékszőlőnél)? A cefre kapott egy gyenge kénezést daráláskor (5 g/hl), a hordókban pedig el lett égetve a kénlap. Erre én még nem kéneztem rá, majd az első fejtéskor. Vélemény?
Egy kicsit sötétebb színre számítottam ennél, de igazából, mivel kadarkáról beszélünk, nem lehet nagy elvárásom ilyen téren. Nagy pincék kadarkái sem szoktak mély színűek lenni, az is igaz. Majd meglátjuk, mennyit veszít a színéből a kezelésekkel (derítés, esetleg szűrés ha kell).
Hát ha a terület tényleg 6-700 m magasan van, ahogy korábban írod (biztos ez? Ez a csak a Bükk és Mátra legfelső régiói lehet...) az Magyarországon nem nagyon (inkább nagyon nem) alkalmas szőlőtermesztésre, bármire oltod át... vannak azért korán, jól cukrosodó fajták, Zengő, zenit, vagy irsai.... de ilyen magasságban az európai fajták nem tudom hogy biztonsággal áttelelnek e.... lehet ezért kaptál direkttermőt.
A színével mi a gond? Attól, hogy nem sűrű, szinte tintafekete a színe még lehet jó bor! Sőt!
A hétvégén a pécsi forgatagban egy újabb alapítású, ambiciózus pince oportóját kóstoltam. A kínáló -büszkeséggel a hangjában- azt mondta, hogy szinte kékfrankost idéző a bor bor színe és vastagsága. Pedig sztem ez pont nem érdem, legalább is számomra nem az.
Az a baj, hogy idén még a szabadban van hagyva. Tudom, hogy nem ez a legjobb módja, én sem így szerettem volna, de így alakult. Egyébként voltak próbálkozásaim, 30 °C-os vizes palackokat merítettem a mustba (a hajnali 8 °C-ok ellen), 1-2 fokkal mindig emelt rajta, de csak ideiglenes megoldás, hosszú távon nem hatásos. Ráadásul ha tényleg jön a lehűlés, akkor nem sokra mennék vele.
Köszönöm a tippeket. NOHAt ez van, a belőlle készitett bor metil alkoholt taralmaz ha jól tudom de a szőlőt azért meg lehet enni. Azt mondta akitől kaptuk, hogy ez nem NOAH hanem HAMBURG de én ilyen szőlőfajtát nem találtam itt a neten ezért kérdeztem itt. Esetleg át lehet oltani egy hidegebb tájakot is tűrő fajtára, ami agusztus vége szept. elején beérik?
Egy kis véleményre lenne szükségem. Van egy, ma már 8 napja héjon ázó kadarka cefrém. A színével még nem vagyok megelégedve, viszont a lé hőmérséklete elkezdett csökkenni, a törkölykalap is egyre vékonyabbnak tűnik, ráadásul keddtől már lehűlést is mond. Elégedjek meg ezzel, ami most van, és legyen belőle egy siller bor (a mostani színéből ítélve szerintem csak az lesz belőle),vagy kockáztassam meg, és hagyjam még ázni (bár szerintem ez nem érné már meg)?
Üdv mindenkinek Néhány fotoból én is meg szeretném saccoltatni valakivel hogy milyen szőlőfajtáról van szó. Ha szükséges, a mézzhez hasonló illata van, szept. végén okt. elején érik be, ha egy kis hideg megcsipi kezd lepotyogni, 600-700 m tengerszint feletti magasságon van. Nagyon szépen köszönöm, a segitséget.
Finom, édes, de semleges szőlőíz (nem muskotályos); roppanó, nem tartós, a szájban "szétolvadó" bogyóhéj. A bogyó húsa nem roppanó, inkább "olvadó" jellegű. A mag viszonylag apró, kemény, nem zavaró. A bogyó kifejezetten nehezen válik le a kocsányról, nem potyog. Elég nehéz így leírni, de összességében egy finom, ajánlani való fajta.