Keresés

Részletes keresés

Zalancelot Creative Commons License 2009.09.29 0 0 6053

Bízom benne.

A szomszédom vasárnap szedett Rozáliát 18-cal, hétfőn Pinot Noirt és Blauburgert 21-es musttal.

Ez az év volt az első, amikor termett neki, nagyon szépen gondozott volt az ültetvénye, és a termése is.

Az olaszra legkevesesebb 19-et magam is várok.

Előzmény: covycovy (6051)
szunyog25 Creative Commons License 2009.09.29 0 0 6052
Köszi mindenkinek.

Zalancelot!

A kékfrankost és a merlotot milyen tőketerheléssel műveled?
covycovy Creative Commons License 2009.09.29 0 0 6051
Szép termés! Jó nedű lehet belőle! :-))
Előzmény: Zalancelot (6050)
Zalancelot Creative Commons License 2009.09.28 0 0 6050

Szép ez már most is, borként is az lehet.

 

Természetesen kénezem a cefrét a bogyózás után, kicsit többet 10-15 g-t kap nálam/hl.

A hordó is kap kénlapot, de utána már nem szoktam a bort kénezni.

(bár sokan ajánják)

 

Már a második vörös tétel került hordóba,(ma dobtam ki a törkölyt a présből), és eddig nem lehet rá panaszom.

Jól erjedtek, kellemes jó ízű a nedű a hordókban.

 

A hét végén azt hiszem, ha az időjárás is engedi befejezem a szüretet, mert érettek a még fentlévő szőlők.

Az olaszrizling szép rozsdabarna-aranysárga, kissé kezd töppedni.

A kékfrankos és a Merlot is jó már nincs mire tovább várjak.

 

Előzmény: szunyog25 (6048)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.28 0 0 6049
Jó ennek a színe.
Előzmény: szunyog25 (6048)
szunyog25 Creative Commons License 2009.09.28 0 0 6048
Végül is a préslé ilyen lett:
















A színlé persze jóval zavarosabb, és emiatt sötétebb, de gondolom ha letisztul, valami hasonló lesz a végeredmény. Mégis csak elégedett vagyok. :) Köszi a segítséget mindenkinek. :)
Egyébként szoktátok kénezni préseléskor a mustot (kékszőlőnél)? A cefre kapott egy gyenge kénezést daráláskor (5 g/hl), a hordókban pedig el lett égetve a kénlap. Erre én még nem kéneztem rá, majd az első fejtéskor. Vélemény?
Előzmény: szunyog25 (6047)
szunyog25 Creative Commons License 2009.09.28 0 0 6047
Egy kicsit sötétebb színre számítottam ennél, de igazából, mivel kadarkáról beszélünk, nem lehet nagy elvárásom ilyen téren. Nagy pincék kadarkái sem szoktak mély színűek lenni, az is igaz. Majd meglátjuk, mennyit veszít a színéből a kezelésekkel (derítés, esetleg szűrés ha kell).
Előzmény: GLEVENTE (6043)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.09.28 0 0 6046
bocs, bocs, előző hsz-em a 6041re volt válasz.
Előzmény: szalmaszeg (6041)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.09.28 0 0 6045
Hát ha a terület tényleg 6-700 m magasan van, ahogy korábban írod (biztos ez? Ez a csak a Bükk és Mátra legfelső régiói lehet...) az Magyarországon nem nagyon (inkább nagyon nem) alkalmas szőlőtermesztésre, bármire oltod át... vannak azért korán, jól cukrosodó fajták, Zengő, zenit, vagy irsai.... de ilyen magasságban az európai fajták nem tudom hogy biztonsággal áttelelnek e.... lehet ezért kaptál direkttermőt.
Előzmény: szunyog25 (6035)
BZoltan Creative Commons License 2009.09.28 0 0 6044
Hát ha a szabadban van akkor sok mást tényleg nem tudsz vele csinálni mint feldolgozni.
Előzmény: szunyog25 (6042)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.09.28 0 0 6043

A színével mi a gond? Attól, hogy nem sűrű, szinte tintafekete a színe még lehet jó bor! Sőt!

A hétvégén a pécsi forgatagban egy újabb alapítású, ambiciózus pince oportóját kóstoltam. A kínáló -büszkeséggel a hangjában- azt mondta, hogy szinte kékfrankost idéző a bor bor színe és vastagsága. Pedig sztem ez pont nem érdem, legalább is számomra nem az. 

Előzmény: szunyog25 (6035)
szunyog25 Creative Commons License 2009.09.28 0 0 6042
Az a baj, hogy idén még a szabadban van hagyva. Tudom, hogy nem ez a legjobb módja, én sem így szerettem volna, de így alakult. Egyébként voltak próbálkozásaim, 30 °C-os vizes palackokat merítettem a mustba (a hajnali 8 °C-ok ellen), 1-2 fokkal mindig emelt rajta, de csak ideiglenes megoldás, hosszú távon nem hatásos. Ráadásul ha tényleg jön a lehűlés, akkor nem sokra mennék vele.
Előzmény: BZoltan (6040)
szalmaszeg Creative Commons License 2009.09.27 0 0 6041
Köszönöm a tippeket.
NOHAt ez van, a belőlle készitett bor metil alkoholt taralmaz ha jól tudom de a szőlőt azért meg lehet enni.
Azt mondta akitől kaptuk, hogy ez nem NOAH hanem HAMBURG de én ilyen szőlőfajtát nem találtam itt a neten ezért kérdeztem itt. Esetleg át lehet oltani egy hidegebb tájakot is tűrő fajtára, ami agusztus vége szept. elején beérik?
BZoltan Creative Commons License 2009.09.27 0 0 6040
Villanyradiátort nem tudsz beállítani a helységbe?
Előzmény: szunyog25 (6039)
szunyog25 Creative Commons License 2009.09.27 0 0 6039
A melegebb hely nehezen megoldható, így megfogadom azt a tanácsod, hogy kipréseljem. Köszi. :)
Előzmény: Törölt nick (6038)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.27 0 0 6038
Vidd melegebb helyre
Én kipréselném.
Előzmény: szunyog25 (6035)
Zalancelot Creative Commons License 2009.09.27 0 0 6037

Szerintem is Noha zalaiasan, mondják Nowának is.

Ez a rettegett direkt termő amit tüzzel-vassal írtattak ki, nálunk.

Az osztrákok meg bio termékként aranyáron árulják.

:-)))

Előzmény: Ferig (6033)
szunyog25 Creative Commons License 2009.09.27 0 0 6036
Az előbb lemaradt:
Így néz ki most


Hőmérsékletek:
Előzmény: szunyog25 (6035)
szunyog25 Creative Commons License 2009.09.27 0 0 6035
Sziasztok!

Egy kis véleményre lenne szükségem. Van egy, ma már 8 napja héjon ázó kadarka cefrém. A színével még nem vagyok megelégedve, viszont a lé hőmérséklete elkezdett csökkenni, a törkölykalap is egyre vékonyabbnak tűnik, ráadásul keddtől már lehűlést is mond. Elégedjek meg ezzel, ami most van, és legyen belőle egy siller bor (a mostani színéből ítélve szerintem csak az lesz belőle),vagy kockáztassam meg, és hagyjam még ázni (bár szerintem ez nem érné már meg)?
RAMBO Creative Commons License 2009.09.26 0 0 6034
Rozsdafarkú kölök
Előzmény: szalmaszeg (6032)
Ferig Creative Commons License 2009.09.26 0 0 6033

NOAH-ra tippelek.

Előzmény: szalmaszeg (6030)
szalmaszeg Creative Commons License 2009.09.26 0 0 6032
Na végre csak sikerült!

Madárral egy korábbi kép.
szalmaszeg Creative Commons License 2009.09.26 0 0 6031
szalmaszeg Creative Commons License 2009.09.26 0 0 6030
na
szalmaszeg Creative Commons License 2009.09.26 0 0 6029
kisebb felbontásba hátha sikerül
szalmaszeg Creative Commons License 2009.09.26 0 0 6028
ime egy kép
szalmaszeg Creative Commons License 2009.09.26 0 0 6027
Üdv mindenkinek
Néhány fotoból én is meg szeretném saccoltatni valakivel hogy milyen szőlőfajtáról van szó. Ha szükséges, a mézzhez hasonló illata van, szept. végén okt. elején érik be, ha egy kis hideg megcsipi kezd lepotyogni, 600-700 m tengerszint feletti magasságon van. Nagyon szépen köszönöm, a segitséget.
nagy ivó Creative Commons License 2009.09.25 0 0 6026
Köszönöm nektek a segítséget
Jani71 Creative Commons License 2009.09.25 0 0 6025
Ma reggeli kép (Melinda):



Finom, édes, de semleges szőlőíz (nem muskotályos); roppanó, nem tartós, a szájban "szétolvadó" bogyóhéj. A bogyó húsa nem roppanó, inkább "olvadó" jellegű. A mag viszonylag apró, kemény, nem zavaró. A bogyó kifejezetten nehezen válik le a kocsányról, nem potyog.
Elég nehéz így leírni, de összességében egy finom, ajánlani való fajta.
Előzmény: Cicero II (5809)
Jani71 Creative Commons License 2009.09.25 0 0 6024
Bár utóbbit nem mondanám éppen magnélkülinek...
De azért annyira nem érezhetőek! A fürt tetszetős, a gyümölcs finom!

Előzmény: Jani71 (6023)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!