Keresés

Részletes keresés

papporsi Creative Commons License 2011.03.20 0 0 12993

Üdv Mindnekinek!

 

Már írtam a macskaatrtók topikjára, és ott idetanácsoltak, hátha itt több segítséget kaphatok. Így beszúrom az oda írt hozzászólásomat.

Végre találtam egy fórumot, ahol talán mint macskatartók tudtok nekem segíteni.

Van egy 5 éves angol tabby brit cicánk. Mivel külföldön élünk, hazautazásaink alaklmával mindig hazavisszük és orvoshoz visszük oltásokért, és hogy álalánosan megnézze a cicát. Nemrég kiderült, hogy van egy elég komoly fogíny gyulladása, és fertőtlenítenünk kellett a száját, antibioitukumot kapott. Azóta rendbejött, de van egy gond amitől azóta sem tudunk szabdulni: rettenetesen hullatja a szőrét, ami azelőtt is volt, és nem tudtuk mire vélni. Azelőtt jeleztük ezt az állatorvosnak, aki adott egy immunerősítő folyadékot, amit kúraszerűen kellett adnunk. Nem használt, aztán amikor kiderült hogy van ez a fogínygyulladása, akkor azt mondta h ez meg fog szűnni a gyulladás megszűnésével, de ha mégsem, akkor ad egy port (immunovet) amit adnunk kell neki. Sajnos ez sem használt. Eléggé tömött a szőre, így nem látszik hogy hullik neki. Csak a bútorokon látszik, és az egész lakásban. Nagyon rossz mert minden második nap kell takarítanom ez egész laksát, főleg a szőnyeget, pedig csak egy van. Olyannyira, hogy ha nekidörgölőzködik az ülőgarnítúrának, akkor azonnal vastagon áll a szőr rajta... A férjem rendeszeren kifésüli a szőrét, de sajnos nem tudunk szabadulni ettől a szőrhullástól.

Mellékelek róla egy képet.

Előre is köszönöm az ötleteket

 

Ja, még annyit, hogy ez biztos hogy nem a vedlés miatt van, mert kb 2 éve tart ez a folyamat szünet nélkül.

mpara Creative Commons License 2011.03.07 0 0 12992

Köszönöm, szuszmok! Aki profi, az profi. ;) Tekla cicáról van egyébként szó, és ezek szerint fel kell turbóznom a fecskendős itatást.

Előzmény: szuszmok (12991)
szuszmok Creative Commons License 2011.03.06 0 0 12991

Szia, Mpara!

 

Az ajánlott vízfogyasztás:

 

A testsúly alapján 55-70ml/kg/nap
Az energiaátvétel alapján 1ml/kcal metabolizálható energia

Például egy 4kg-os macska esetében, aki naponta 60g tápot fogyaszt, az ajánlott vízmennyiség 220-280 ml/nap. Ezek az értékek megnőnek, amikor a vízvesztés mértéke nő. Lehet ez a melegtől, esetleges hasmenéstől, tejtermelés esetén, stb.

 

Előzmény: mpara (12990)
mpara Creative Commons License 2011.03.06 0 0 12990

Sziasztok!

 

Hány ml vizet kell innia naponta egy két éves, 3,2 kg súlyú, lakásban tartott, közepesen aktív iv. nőstény macskának? Csak prémium száraztápot eszik. Volt már alsó húgyúti betegsége (struvit). Szerintem magától keveset iszik, viszont egész jól tudom itatni fecskendőből. Mennyit nyomjak bele, hogy tuti ne legyen megint baj?

CBNora Creative Commons License 2011.03.04 0 0 12989

Azt szeretném kérdezni, hogy minden macska hozzá tud-e szokni a gallérhoz, anélkül, hogy előtte kárt tenne magában.

A macskám fején keletkezett egy csúnya seb (valószínűleg bolhaallergia miatt), ami másfél hét alatt sem gyógyult, és időnként belevakart. Korábban Diprosalic oldatot kapott, ettől a kisebb sebek hamar be is gyógyultak, de a nagynak nem tett jót. Tegnap újra elvittem az állatorvoshoz. Szépen körbenyírta sebet, lefertőtlenítette és alaposan bekente Newcharm kenőccsel. Kapott egy gallért.

Otthon kiengedtem a felzaklatott macskát. Először veszettt száguldásba kezdett, rettenetesen lihegett, majd lekushadt. Később hol teljes erejéből száguldva próbálta elhagyni a gallért, hol letargiába süllyedve gubbasztott. Száguldás közben mindenfélének nekiütközött a gallérral. A kajára rá sem hederített. Ráadásul a Newcharm kenőcstől habzó patakokban folyt a nyála, ami a gallérban összegyűlt és időnként tócskában ürült itt-ott a lakásban. Egy idő után nem bírtam nézni, engedélyt kértem az orvostól a gallér levételére, amit meg is kaptam.

A seb gyógyulása szempontjából egyértelmű, hogy jó lett volna a gallér, de féltem, hogy egy idő után vagy kárt tesz magában, vagy a letargikus állapot túlságosan megviseli. Vagy később megszokta volna?

A másik gondom a kenegetés. Mániákusan tiszta állat, bármit rákenünk, gondosan eltávolítja. A Newcharm kenőcsöt rettenetes íze miatt nem lehet ugyan lenyalni, de pont olyan helyen van a seb, ahol nyalni nem lehet, csak vakarni. Attól félek, hogy a kenegetés vakarózásra ingerli. Most úgy tűnik, szárad a sebe, nem nedvedzik, alig vakarja. Nem jobb, ha egyáltalán nem nyúlok hozzá?

NewLittleCow Creative Commons License 2011.03.02 0 0 12988

sziasztok!köszi a segitséget végre konzultáltam a dokival is:)

 

sziasztok.na konzultáltam a dokival.

most az van hogy a medrolt,furon,kaliumot,zinnatot el kell kezden csöökenteni majd elhagyni.naponta csökkentjük az adagot majd nem kell adni.

a tegretolt ma kezdjünyolcadokkal,emelni 1ig,1 honap alatt,7ik napon becsatlakozik a keppra szintén nyolcadokkal  és igy tovább majd konzultálás után lehet ujra csökkenteni,emelni attol függöen,hogyan alakul az állapota Rozinak és a rohamok.most 1 hete nem volt semmi.pár napja ilyen kis búskomor és ingerlékeny,nem akar játszani ezt is megkérdeztem,ez a medrol mellékhatása meg hát igen a többi szertöl is mivel eddi nem szedett semmit.az ödémát is kérdeztem,arra azt mondta,hogy neki az epi miatt és a rohamfajtái miatt kell védezkeni ellene,mert ugye homloklebeny sérült  és h egyszerre 3 féle rohamtipusa van és ki tudja mikor melyik jön ki.kb ennyi,jegyzeteltem:D

 

Előzmény: Wet RinR (12987)
Wet RinR Creative Commons License 2011.02.26 0 0 12987

Nem, ezt tényleg nem állítottad. Csak -bár nyilvánvaló jószándékkal- veszélyes tanácsokat osztottál.

zs

Előzmény: Rozamaria (12985)
NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12986

a visszahívott.konferecián volt.azt mondta hogy ne hagyjuk abba egyik gyogyszert sem,mert annak oka volt hogy ezeket felirta.nem volt elötte a kórlapunk ugyh  ir imélt,ha átnézte a cuccainkat.meg azt mondta h amit adott papirt,fejlécen a saját pecsétjéval(olyan mint régen a sulis igazolásos papir) az valojában recept el kell voln fogadnia a gyogyszertárnak.kb ennyi,a kérdéseimre imélben fog válaszolni.nekm még az jutott eszmbe h találn a medrolt azé kaphattuk ,mert nekünk 3 féle rohamunk van.ez csak tipp annak alapján hogy más epis kutya is szedte akit ismertem

Rozamaria Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12985

Én csak a tapsztalatomat írom le nem állítottam hogy orvos lennék. Már bocsi,

 

Előzmény: Nyafkamacska (12983)
NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12984

lejött ám egybül,azért jöttem ebbe a topicba:)a szavakbol simán felét nem is értettem:D:D:D:D:d:D:D:

Előzmény: Nyafkamacska (12983)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12983

A tisztánlátás kedvéért: Wet RinR állatorvos, kb 20 éves praxissal a háta mögött. Rozamaria nem.

Előzmény: NewLittleCow (12981)
Rozamaria Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12982

Én azért írtam ezt a gyógyszert mert ezt kapta a cicám meg a kutyám mikor gond volt a gyomrával. (érzékeny az egyik kutyám nem mindegy milyen tápot kap, ezért váltunk tápokat csak óvatosan). A tápokról annyit ne a gagyi tápokra gondoljatok mikor veszek nekik.

A rohamok mindenesetre nagyon erősek és elég sűrűek, pedig most tél van. A nyári meleg rosszabb nekik.

Előzmény: NewLittleCow (12981)
NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12981

nah újfent hagytam üzenetet a dokinak elvileg kb 1 óra mulva visszahiv mindetn megkérdezek és leirom ide mert jo nagy a kavarodás bennem:(

NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12980

az episeket még nem szedi,mert csak most ttam receptet szerezni.2-3hetente van rohama,legutóbb 1 hete.

Előzmény: Wet RinR (12978)
NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12979

zinnat és vizhajto.medrol és vizhajto.mert a medroltol vizesedhet.az egyik epi kutyis ismerös is ezt kapott,márnit a kutya és néztem képeket és hát borzaszto látvány volt,mopsz.szoval zeket még kb 4 napig szedi és utána nem,remélem addig elmulik az sszes szevi baj és "csak" az epi marad.

Előzmény: Fülöpmami (12976)
Wet RinR Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12978

Egyébként visszatérve az alapkérdésedre, én először rendbeszedetném az egyéb problémáit, és csak ezek után kezelném az epilepsziát. Ha hetente többször is van rohama, akkor természetesen az epilepszia kezelését is azonnal megkell kezdeni.

Én a Medrol mellett a vízhajtó(Furon) alkalmazását sem értem. Természetesen a laborlelet nélkül az egész csak spekuláció. De az idült bélgyulladás kezelésére probiotikumra valószínűleg szükség lenne (főleg a Zinnat miatt), úgyhogy ezzel ki kellene egészíteni a kúrát.

zs

Előzmény: NewLittleCow (12972)
Antisystem Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12977

Jajj, ez kezd egyre rosszabbul festeni:(

 

A Quamatel (famotidin) egy Histodil (cimetidin) analóg, csak és kizárólag a gyomorsav elválasztására hat, és ott képes gyomorfekény kialakulását megelőzni (többek között néhány savelválasztást fokozó gyógyszer mellé adva, mint pl. a "rheuma-gyógyszerek" -NSAID). A bélflórára praktice nincs semmiféle hatással.

 

A Zinnatról meg annyit, hogy a "kétlábú macska" (zasszony) karácsonykor szedte hörghurutra, és 5 nap alatt olyan tökéletes bélgyulladást OKOZOTT neki, hogy ihaj... szép, tipikus álhártyás colitist, óránkénti rohamokban jelentkező székletürítéssel, ami emésztetlen -részben emésztett vért is tartalmazott. (ilyen az antibiotikuom OKOZTA vastagbélgyulladás emberben, elteszem kutyában se sokkal másabb). T.i. az a másik közpréda antibiotikum az Augmentin-Sinulox mellett, ami széles spektrumu antibiotikum, de nem különösebben hat a bélben jelenlévő semi-anaerob clostridium fajokra. Viszont minden mást kiirt mellőlük, minek okán ezek korlátlan élettérhez és táplálékhoz jutván dőzsölni kezdHETnek...

 

Persze félreértés ne essék, létezik olyan bélfertőzés is, ami pont ezektől az antibiotikumoktól gyógyul - csak hát (mint Zsolt alant említette) az a ritkább a bélfertőzések között. (mikoris az ilyen mellékhatásokat meg lehet előzni metronidazollal és/vagy bizmuttal)

 

ÜdV

Előzmény: NewLittleCow (12972)
Fülöpmami Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12976

ismerem a gyógyszert, mert sajna mi is szedtük:(

 

én inkább a zinnat és a vízhajtó kontextusában vagyok rá kíváncsi, remélve, hogy az itteni dokik elmagyarázzák az összefüggést. tanulni akarok :)

Előzmény: NewLittleCow (12974)
NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12975

ebböl gondolom a belsöelv.mirigy a mienk a hasnyálmirigy,idegrendszeri,emésztőszev.vagy nem?:)

Előzmény: NewLittleCow (12974)
NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12974

szia Fülöpmamiiiiiiiiiiii!!köszi h ide irányitottál:)

Az alábbi betegségek kezelésére alkalmazható:
- belső elválasztású mirigyek működésével kapcsolatos zavarok,
- daganatokhoz társult túlzott mennyiségű kalcium a vérben,
- a váz-és izomrendszer különböző megbetegedései, működési zavarai,
- a bőr- és kötőszövetek betegségei,
- allergiás megbetegedések, panaszok (vizenyővel járó állapotok),
- különböző szembetegségek (szaruhártya megbetegedései, gyulladások),
- légzőszervi megbetegedések,
- a vér- és vérképzőrendszer megbetegedései,
- daganatos megbetegedések,
- vizelési panaszok kezelése,
- az emésztőszervek megbetegedései,
- idegrendszeri megbetegedések,
- gümőkóros agyhártyagyulladás,
- szervátültetés.

Fülöpmami Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12973

bocs, hogy beleszólok.

a quamatel nem a bélflóra miatt, hanem védeni a gyomrát ajánlottam.

 

engem sokkal inkább érdekelne, hogy a Medrolt vajon miért kaphatta? tudom, hogy az gyulladáscsökkentő szteroid, de ha baktériumos fertőzést mutattak ki, és arra kapja az antibiotikumot mi indokolhatja még a Medrolt is?

 

 

igaz az én fülesem mozgásszeri probléma miatt kapott Medrol kúrát, de a Quamatelt adni kellett neki mellé, és csak egy 6 napos kúra volt, fokozatosan emelve, majd csökkentve az adagolást.

vízhajtót nem kapott mellé, persze lehet Rozika esetében ez indokolt lehet, de vajon miért?

Előzmény: NewLittleCow (12972)
NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12972

én értem:)a baktérium általi gyull.valoszinű igazad van ezt mondta a doki is erre adta gondolom én az zinnatot.hasnyálmirigy gyulladásunk nincs ugy tudom csak bizonyos értékek rosszak voltak .mindent a mérgezés szövödményeként mond,kivéve az idült gyulladást.a bélflórára szoktam neki adni normaflórt vagy élőflórás kefirt.de most quamatelt ajánlottak.

Előzmény: Wet RinR (12971)
Wet RinR Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12971

Rozamaria!

Sok olyan pontatlanság volt a leveledben, amit talán nem árt helyesbíteni: a Synulox nem a "gyulladásos folyamatokra jó", hanem a bakteriális fertőzésekre, mint minden antibiotikum. A bélgyulladásoknak csak kisebb részét okozzák káros baktériumok, így az esetek nagy részében kifejezett HIBA antibiotikumot adni, mivel a bélflóra elpusztításával csak tovább romlik a beteg állapota.

Az általad javasolt állatorvosi diétás tápok pedig nem véletlenül receptkötelesek. Nagyon sok szempontot figyelembe véve kell kiválasztani, hogy melyiket írjuk fel. A hasnyálmirigy-gyulladások bizonyos eseteiben pl. egyáltalán nem ehet az állat, csak infúziós táplálás engedélyezett. A betegségek gyógykezelése annál sokkal bonyolultabb, minthogy egy tápot kiválasztunk.

zsolt

Előzmény: Rozamaria (12963)
NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12970

Rozika napi 3-5x iszok nagyobb mennyiséget.leeht azt csinálom hogy beadok neki amket eddig akor csináltatun egy nagy vérképet jra és ulrtahangot aztán kiderül jbb lett e.most nézegtm a hills tápokat hogy majd melyiket vegyük,van gyommra,bélre,vesére és számtalan szoval ez is dilemma lesz eldönteni.most acana lájtot eszik de keverem főtt kajával ami most csirkezúza répával,tarhonya.máskor meg nyak,répa,rizs vagy tészta.

Előzmény: Rozamaria (12968)
Antisystem Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12969

"Bélgyulladás atka okozta gyulladások. SYNULOX ezt mindenkinek ajánlom akinek cicája vagy kutyája van"

Ezzel azért vigyázzatok, a Sinulox (amoxicillin + klavulánsav) az egyik olyan gyógyszer, ami maga is tud bélgyulladást okozni vagy fenntartani...

http://www.aquaticcommunity.com/dog/health/bacterial/Clostridium.php

 

Másfelől azt sem árt tudni róla, hogy - főleg ha kevés folyadékfogyasztás vagy vesebaj miatt megnő a szérumszintje - görcsöt okozHAT, súlysobítHATja az epilepsziát.

 

ÜdV

Előzmény: Rozamaria (12963)
Rozamaria Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12968

Szörnyű lehet Lalámnak max 3-4 perc a rohama kimered a lába és remeg a feje. Ilyenkor ha észre veszem (mert bernit nem lehet lakásban tartani, félre ne értsd ő nem akar bent lenni melege van és kinnt szeret lenni) masszírozom a füle tövét homlokát és vizezem az orrát. azt mondják a szeméét kell nyomni a szemnyomás miatt én nem mertem ezt megtenni. a dokmim azt mondta folyamnatosanm kell ezeket e gyógyszereket szedni hogy ne  legyen rohama. Kiírom amiket a kutyusod szed én is utána nézek, mert félltem én is  a kutyám gyomrát.

Előzmény: NewLittleCow (12966)
NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12967

igen ezt tudom,én szoktam kinyomni neki.a doki is ezt mondta h attol van a füli gyull.

Előzmény: Rozamaria (12965)
NewLittleCow Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12966

köszi az infót!!meg is nézem a neten.a tápra mi is váltunk majd meg azér diéta,mármint sose kapott olyat ami nem diétás,kivéve a farhátat ami állitolag zsiros ugyh tiltva lettünk,pedig h szereti:)mikor elöször és másodszor volt bélgyull,akko dokihoz mentünk szuri stb.söt tisztán emlékszem h 2 falat főtt kacsamellet evett,amitöl lett neki.aztán mé egyszer votunk utána meg nem vittem,kapott bloust,és diéta meg normaflort.ezek tünetileg 3-4nap után helyre rakták..az epis doki vett székletmintát és azért mondta hogy jó rég ott lehet a gyulladás.remélem nem kell sokáig szednie,majd csak az epis gyogyszereket.azt igy irta fel elöre 1 honapra h nap 2X1/4-vel kezdünk majg emeli nap 2X1 igy majd a rohamoktol függően csökkeenti.nekünk alvásbol jönnek a rohamok valamikor pár perc de volt 1 óra is,mindent felnyalt a lakásban,padló,butor,sarkok stbja és kapunk glicerint is napi 2X3ml a kepprábol és tegretolbol majd kúpot is kell csinálatni mert ha rohama van akkor az 3 perc alatt hat.

Előzmény: Rozamaria (12963)
Rozamaria Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12965

Jaj m ég a fülgyulladásról annyit hogy lehet hogy nem tud a bűzmirigye kiürülni és ki kell nyomatni. erz is okozhat fülgyulladást.

Előzmény: NewLittleCow (12962)
Rozamaria Creative Commons License 2011.02.25 0 0 12964

A hasnyálmirigy gondokra keress rá a neten ha jól tudom a HILLs-nek vannak állatorvosi tápjai a Blöki állateledelen keresztül meg is tudod rendelni. (azt hiszem csak náluk tudiod a gyógytápokat beszerezni vagy rendelőkben). Énb itt vidéken poistán rendelem ha van rá szükségem ezidáig cicáimnak kelett néha.

Előzmény: NewLittleCow (12962)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!