Keresés

Részletes keresés

nagykunsági Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26200

Azt írtad 60 cm a mezsgye. 

Akkor a saját telkére vitte. Nemdebár?

 

Miért lenne szabálytalan?Azért van az utcán az árok, hogy elvigye a csapadékvizet. Mellesleg azt az árkot is én tartom rendben. 

Előzmény: pockond (26199)
pockond Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26199

Azt írtad van 60 cm mezsgye. Akkor hogy a fenébe lehet a kémény pár cm-re a telekhatártól? Nálam 20cm -re nyúlik ki a falból.

Igen, és mindenkinél úgy csinálják, mint nálad. Aha. Lehet, hogy sokkol, de nem te vagy a világ közepe. Itt egészen pontosan 55 cm volt a kinyúlás. Lemértem.

 

Egyébként ha nem sarki házról van szó akkor persze hogy a szomszéd felé vezeti ki, mert elöl hátul szomszéd van :) Én is a szomszéd felé vezettem ki:)

 

Itt vihette volna a saját telkére. Nem tette. Vajon miért?

 

Ha láttál már volna ilyen kéményt működni, ilyet nem írnál, hogy kilöki az égésterméket. Nem megy az el méterekre.

 

Elég, ha fél méter, sőt jelen esetben 5 cm, az már az én telkem. És a ventilátor dolgozik ám, mester.

 

Mondjuk én az utcára vezetem ki a csapadékvíz elvezető árokba.

 

Ami szintén szabálytalan. Saját telken kell elszikkasztani.

 

 

 

Előzmény: nagykunsági (26197)
BJaca Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26198

Persze, megúszol egy huszast. De ha kiszúrják, akkor buksz 200-at. Én is sajnálnám a pénzt, de ha kell, akkor kell.

Előzmény: Broo (26190)
nagykunsági Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26197

"Azonban egyrészt nem mindegy, hogy 3 vagy 6 m magasan van a kipöfögés. Másrészt, és itt a lényeg, így nem csökken az ingatlanom értéke, hiszen minden tető fölötti kéményre ez igaz, nem lógok ki a sorból."

 

Mert majd pont a tető legmagasabb pontján fogja kivinni a kéményt. Majd ha bolond lenne. Nálam speciel semmivel sincs alacsonyabban az oldalfali kivezetés, mintha a tetőn vittem volna ki. Csak azért nem a tetőn vittem ki, hogy megszabaduljak a pénzlenyúlós kéményseprőktól. 

 

Ó igen, a saját portáján a szomszéd felé, egészen pontosan úgy, hogy a kémény vége a telekhatártól pár cm-re volt. A kondenzációs kazán pedig a gépi szellőzés miatt kilöki az égésterméket, vagyis az égésterméket konkrétan az én telkemre vezette ki. Lényegtelen, hogy a cső véget ér a telkem előtt pár cm-rel.

Szerinted ugye az is normális, ha a csapadékvizet valaki a szomszéd felé irányítja. A cső véget ér a telkén, a víz meg ugye, arról ő már nem tehet. Jó lehet a szomszédodnak lenni. Én mondjuk hamar elrendeznélek, lezárnám a telkemet az átfolyó víz elől, aztán rohadjon a házad.

 

Süt belőled a rosszindulat, mindenkiről csak a legrosszabbat feltételezed. 

Azt írtad van 60 cm mezsgye. Akkor hogy a fenébe lehet a kémény pár cm-re a telekhatártól? Nálam 20cm -re nyúlik ki a falból. 

Egyébként ha nem sarki házról van szó akkor persze hogy a szomszéd felé vezeti ki, mert elöl hátul szomszéd van :) Én is a szomszéd felé vezettem ki:) 

Ha láttál már volna ilyen kéményt működni, ilyet nem írnál, hogy kilöki az égésterméket. Nem megy az el méterekre. 

Szerinted szar a szomszédomnak lenni, igazad van,. valóban az ilyen nyűgös szomszédot mint te, kis idő alatt kikészíteném. 

Jelenleg minden szomszéddal jóban vagyok, semmi probléma nincs sem a gázkéménnyel, sem a csapadékvízelvezetéssel. 

Mondjuk én az utcára vezetem ki a csapadékvíz elvezető árokba. 

 

Ja, szóval sértett kiskakas vagy? Megmondod mi előnye a kéményseprőknek a tető fölötti kéményekből? Ha kötelezően kimennek, akkor kimennek a homlokzatihoz is. Szóval mi van?

 

Mivel a kéményseprőnek semmi köze a homlokzati kivezetéshez, mivel az nem minősül kéménynek, ezáltal ahhoz biztos nem jönnek ki kötelezően. 

 

Előzmény: pockond (26175)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26196

 Tudod vannak akik védik a mundér becsületét ! 


 Olyan ez mint sok más előírás a régi GomBsz -  GMBSz-ben ma már MSz -ben.

 Pl. meghatározzák egy gázkészülék telepítési térbeli paramétereit. Nagyon helyesen. Így van minimális magasság lentre  fentre és az oldalakra is. Nagyon helyesen.

 Csakhogy az előírások egy része,  nem a biztonsággal függ össze, hanem a praktikus szereléssel, karbantartással.

 Így pl. a  sarokba telepített gázkazánoknál főleg jobbról van egy olyan előírás, hogy 10 cm-re lehet a faltól.

 Ok.  Valamikor az egyik kazánomnál  a szerelő 8 cm-re tette. Volt szerencsém olyan helyen dolgozni ahol pont ezeket az előírásokat frissítették. Csak rákérdeztem az okára. Mondta a gondozó semmi baj,  ez itt csak azért van, hogy a szivattyút praktikusan ki tudják szedni. a többibe most nem mennék bele.

 Tehát az előírások egy része   élet és vagyonbiztonsági okok miatt van, más részük pedig praktikus szerelés karbantartás és használat miatt.

 A telepítő szakira  persze vonatkozik mind a kettő - neki be kell tartani.

 A másik/utóbbi kategóriát szükség szerint  meg lehet változtatni a megbízó hozzájárulásával.

Előzmény: ÁsítóSárkány (26189)
lala1961 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26195

Üdv ! Tudsz olyat amit a kotrok javasoltak és az okozott balesetet ?:-) Ha tudsz írd meg ,Én megteszem a feljelentést ,pedig nem érzem magam jelentgetőnek/segédrendőrnek !:-) Ha meg blöffölsz ,akkor rakj valami szmájlit hogy tudjuk hogy unatkozol !:-)

Az a baj hogy ezek a cégek jogszabályok alapján teszik a dolgukat ,persze nekem sem tetszik/et mikor csak elfutottak a ház előtt a pénz bekaszálni !:((( De ha jogszabály írja elő a kéményes hozzájárulásának meglétét ,akkor mi a "rajz" !:-((((

Előzmény: zöldeskékek (26193)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26194

Az ablakok alatt elhelyezett konvektoroknak nagyon egyszerű szerelés technológiai okai vannak.

 Csak így lehet állványozás, daru stb nélkül beépíteni.

 Kivésik a falat a parapet alatt,    a két részt / levegő és füstcső / külön külön behelyezik a lukba, majd  a csőben összekötik, gipszelik, kívül rá a szélrács, belül oda a konvektor és bekötik a gázt.

 A külső csövet kihajolással pont elérik.

 A széles tömegek részére csak így volt elérhető a gázfűtés  ... emeletes házakban.

 Aztán a vidéki földszintes házak utánozták ezt.

Előzmény: joevagyok68 (26186)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26193

"Szerintem a pénzen kívül nem szól másról úgysem."

 

 Majdnem !

 

 

Ha így van, akkor szerencséd van !

 Viszont nem 20 eft -ba  kerülne, hanem legalább a duplájába.

 Mivel a jó emberek sok mindent nem csinálnak.

 Kiszámoltatják mással az áramlástani és hőhőtechnikai viszonyokat, sőt néha kérnek rajzot is  és ha ez megvan készítenek szakvéleményt  -jó pénzért.

 Baleset esetén  a felelősség mindenképpen téged terhel.

 Ha tud valaki olyanról, hogy  legalább bírói szakba került balesetnél a kéményesek hanyagsága - nem hanyagsága,   írja meg  !

Előzmény: Broo (26190)
Broo Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26192

Hát pedig nem történt átadás előtt. Most meg nincs kedvem kidobni 20 ezret az ablakon (ha jól néztem kb ennyibe lenne). 🙂

Előzmény: spee981 (26191)
spee981 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26191

Tudtommal a kéményes papírozás (és perkálás) a gázos MEO előtt már meg kell legyen, anélkül nem veszik át. Ha nálad még nem volt kéménymustra, az szintén egy elég furcsa (jogi?) helyzet.

Előzmény: Broo (26190)
Broo Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26190

Látom elmerült a topic a kémény témában.

Ha már így van, lenne egy kérdésem. Ugye egy meglévő házba bevezetésre kerülta gáz egy kondenzációs kazánhoz, tető kivezetéssel. A szolgáltató átvette, minden okés. Most ugye elviekben a katasztrófa védőknek is át kellene adni, csak nem teljes értem miért.... Nah már most az új jogszabály szerint nem járnak évente kotorni. Így mi van ha nem jelentem be? Szerintem a pénzen kívül nem szól másról úgysem.

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26189

Ahogy nekem lejön, a szlájdok szerzője elsősorban az kb. 90% régi, tipikusan "B" típusú kazánnal rendelkezőért aggódik. Ezek 2008 előttiek, alighanem ezért takarta ek az OTÉK szövegéből a többit... Alighanem a 10 méteres szabályt tartja túl szigorúnak... de túl sok érvet nem hoz, hogy szerinte mennyi távolság lenne elég és miért.

Előzmény: pockond (26181)
BJaca Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26188

Nincs itt semmi hiba :) A nagy ház tulaja bevállalta magának, hogy kétévente újraszínezi a házát. Nyitható ablaka nincs arra. Amúgy nem tudom, milyen huzata lehet annak a kéménynek a fal tövében, de szerintem a második színezés / állványozás árából felépítettem volna a szomszédomnak egy szerelt kéményt. Nekem a tervezőm anno megnézte ezt is, igaz, neki elég volt egy pillantás, a szomszédos házak 20 méterre vannak.

Előzmény: obsitos3 (26187)
obsitos3 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26187

Az előtérben levő kis ház 1959-ben épült.A hozzá toldott kazánház 1975-ben.A mögötte lévő magas ház pedig 1986-ban.Az azóta eltelt több mint 30 évben csak annyi változás történt,hogy két évente új külsőt kap a nagy ház hátsó fala,eltakarandó a feltapadt kormot,nem kis nehézségek árán,mert a kis ház csatornája érinti a vakolatot,vagyis túl sok hely nincs a körbejáráshoz,állványozáshoz.Úgy látszik,itt valami hiba történt a tervegyeztetés során.

Előzmény: BJaca (26183)
joevagyok68 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26186

gondolom azért van ez az ellenérzés a jelenlegi szabályokkal szemben, mert

- ablak alatt voltak a konvektorok 30 évig...senkit nem zavart

- mika kazánt - valami kiskapu miatt- most IS rakhatnak ablak alá,konvektor helyére

- zárt égésterűt meg nem rakhatsz parapettel "bárhova"...

 

Tudom más a teljesítmény...de akkor is fura....és felesleges szivatásnak érzi az ember....HA meg azt nézzük, hogy a felfelé kivezetett után fizetni kell évente úgy, h tulképpen semmit nem tud vizsgálni....még vérlázítóbb !

Előzmény: pockond (26175)
lala1961 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26185

Üdv ! Ha olyan jó mint amilyen szép ,akkor szuper ! A "hardvereket"legalább megírhatnád(kazán/indirekt stb. típus) !:-)

Előzmény: Peet14 (26184)
Peet14 Creative Commons License 2017.11.18 0 1 26184

Mèg nincs kèszre szerelve, de hátha örömèt leli valaki benne. Szakmai kèrdèsekre nem igazán fogok tudni válaszolni, de kritikát szívesen veszek.

 

BJaca Creative Commons License 2017.11.18 0 0 26183

"Vagy törvényileg szabályoztatni kellene,hogy ki milyen magas házat építhet?"

Mikor bemész a kéményesekhez tervegyeztetésre, nem csak a Te kéményedet nétik meg, hanem a szomszéd telken állókat is. Aztán ha alacsonynak tűnik a szomszéd kéménye, akkor vagy Te is kisebbet építesz, vagy megnagyobbítod a szomszédét.

Előzmény: obsitos3 (26182)
obsitos3 Creative Commons License 2017.11.18 -1 1 26182

A kéményseprők a parapetet nem vizsgálják.Az nem kémény nem tartozik,nem tartozott a  hatáskörükbe.Egy kondenzációs kazánból kijutó égéstermék nagyságrendekkel kevesebb káros anyagot tartalmaz,mint a régi vegyestüzelésű kazánok,vagy az egyéb tüzelőberendezések.A szomszéd felé álló oldalkivezetést azért kell engedélyeztetni a szomszéddal,amiért pl. az oda nyitott ablakot.Képzeld el a következőt:keskeny telkek,földszintes ház,három szintes ház,földszintes,kétszintes...és így van ez az egész utcában.Mindegyiken tetőn kívüli kémény.Ebben az esetben senkinek nem sérülnek az érdekei?Vagy törvényileg szabályoztatni kellene,hogy ki milyen magas házat építhet?

Előzmény: pockond (26175)
pockond Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26181

Megnéztem én is a slideokat. Nagyon érdekes. A 27. oldalon felháborodik a zseni, hogy ki merte beleírni, hogy meg kell felelni az OTÉKnek is. Valóban igaza van, nem volt fontos beleírni, mert ha nincs beleírva, akkor is meg kell felelni. Ezt csak az ilyen zsenik miatt írták bele, mint ennek az előadásnak a készítője, aki képtelen felfogni, hogy nem a légüres térben lebeg a gázos szabályozás. És miért is akadályozza ez a C típusú készülékek létesítését? Nem akadályozza, csak be kell tartani a feltételeket. A többi ember érdekében.

Előzmény: ÁsítóSárkány (26173)
pockond Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26180

Lehet. Az ilyen se tervezzen egy fél évig és egy szabályozási kurzus elvégzéséig.

Előzmény: ÁsítóSárkány (26178)
pockond Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26179

Talán mert 2008 előtti a házad és nincs 10m-en belül épület? Hú, mondott valaki mást? Ha 2008 utáni a házad, akkor nem jogszerű, akárhogy szeretnéd. Ha 2008 utáni és adsz címet, akkor nagyon szívesen megfuttatom neked az építési hatóságnál és a gázelosztónál, hogy véleményezzék. Csak nehogy át kelljen aztán építened, ha nekem van igazam.

Előzmény: nagykunsági (26174)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26178

Elvileg az is lehet, hogy megervezte már 2013 tavasza előtt is, most leporolta, újra kinyomtatta más dátummal és aláírta. Az újra aláírás előtt persze meg kellett volna vizsgálni a hatályos jogszabályoknak való megfelelést is...

Előzmény: pockond (26176)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26177

Az ominózus OTÉK módosítás előtti a használatbavétel?

Előzmény: nagykunsági (26174)
pockond Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26176

Nem lehet benne a 2013 előtti (G)MBSZ, mert most, 2017-ben tervezték az egészet. Ha benne van, akkor a tervező egy kókler. Eltelt 4 év.

Előzmény: ÁsítóSárkány (26170)
pockond Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26175

No nézzük.

 

Borzasztó tévedésben vagy, látszik, csak az éltet, hogy köthetsz bele a szomszédodba.

 

Igen, minden bizonnyal így van. Ő létesített jogszabálysértő kéményt, ő szarta le, hogy szólok, de én kötök bele.  A belekötés miatt történt az, hogy beszéltem vele, a makacssága miatt (nem hiszi, hogy igazam lehet) én szembesítettem a tervezőjét a jogszabálysértéssel (neki kellett volna jelezni), és nem azzal kezdtem, hogy tigáz. Ha bele akarok kötni, akkor tigáz, új terv, újabb 1 hónapig nincs gáz. Na mindegy.

 

Attól, hogy a tetőn vitték ki, még ugyanúgy hozzád pöfög, ha olyan a széljárás.

 

Mélyen igazad van, azonban ez minden kéményre igaz. Azonban egyrészt nem mindegy, hogy 3 vagy 6 m magasan van a kipöfögés. Másrészt, és itt a lényeg, így nem csökken az ingatlanom értéke, hiszen minden tető fölötti kéményre ez igaz, nem lógok ki a sorból.

 

Ráadásul nem is a szomszéd felé vezette ki, hanem a saját portájára, csak neked nem tetszett.

 

Ó igen, a saját portáján a szomszéd felé, egészen pontosan úgy, hogy a kémény vége a telekhatártól pár cm-re volt. A kondenzációs kazán pedig a gépi szellőzés miatt kilöki az égésterméket, vagyis az égésterméket konkrétan az én telkemre vezette ki. Lényegtelen, hogy a cső véget ér a telkem előtt pár cm-rel.

Szerinted ugye az is normális, ha a csapadékvizet valaki a szomszéd felé irányítja. A cső véget ér a telkén, a víz meg ugye, arról ő már nem tehet. Jó lehet a szomszédodnak lenni. Én mondjuk hamar elrendeznélek, lezárnám a telkemet az átfolyó víz elől, aztán rohadjon a házad.

 

Mondjuk ezek után nem csodálkoznék, ha a szomszédod ott szopatna ahol tudna. A helyében én biztos azt tenném.

 

Meg lehet vele próbálkozni. Bár nem értem az okát. Neki valószínűleg nem került többe, már ha van minimális esze, ugyanis tervezési hiba történt és szerencséjére a tervező és a kivitelező egy cégben van. Vállalták a munkát x Ft-ért. Én biztos nem fizetnék azért többet, mert ők nem ismerik a szabályokat. Viszont van egy szabályos kéménye, amiből nem lehet később sem jogvita.

 

Mitől jobb egy tetőn kivezetett kémény, mint egy oldalfali kivezetés?  Semmiben. 

Égéstermék felfele száll, tehát semmivel több égéstermék nem megy feléd az oldalfali kivezetésen, mint a tetőn való kivezetésnél.

 

Az elején még bejött hozzám széljárástól függően. Döntsd már el mivel akarsz érvelni. Az épületgépész szakma szerint is azt mondja, hogy amikor csak lehet fent kell kivinni. Mit nem értesz ezen?

 

Gyakorlatilag az egész törvény hülyeség, nincs normálisan szabályozva az égéstermék elvezetés, a kéményseprők fontoskodnak,  pedig semmi értelme kijárni az ilyen kéményekhez, borzasztó felesleges, ez az üzembehelyezési átvevős hercehurca, csak felesleges pénzlenyúlás.

 

Ja, szóval sértett kiskakas vagy? Megmondod mi előnye a kéményseprőknek a tető fölötti kéményekből? Ha kötelezően kimennek, akkor kimennek a homlokzatihoz is. Szóval mi van?

 

 

 

 

Előzmény: nagykunsági (26171)
nagykunsági Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26174

Enyém is jogszerű, mégse tetőn megy ki. 

Előzmény: ÁsítóSárkány (26172)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26173

Érdekes szlájdok... Néhány megjegyzés:


1. az MBSZ 2013-ig nem volt jogszabályban rögzítve, de az OTÉK igen! Az MBSZ tekintetében jogilag vitatható a 2013 április 19-ig tartó időszak, de az OTÉK rendelkezéseivel nem volt ilyen probléma...

 

2. ami a "C" típusú készülék tiltását illeti, a szlájdok szépen elhallgatják a pockond által kiemelt félmondatot... Hiába, mindig a jogszabály hatályos normaszövege számít...

 

3. A lényegen nem változtat, de a 3. oldalon 92%-ot szerintem hibásan számolták. Feltételezték, hogy nem szűntek meg csak úgy régi fogyasztási helyek és nem lettek újak a megszűntek helyére... és irreálisan feltételezik, hogy a 2010-2012 közötti csökkenés a GOMBSZ megszűnése utáni helyek megszűnésének köszönhető, pedig valószínűleg épp a régiek megszűnése a valószínű. Alighanem 85% feletti az arány, de biztos hogy 92% alatti.

 

Előzmény: Keeper83 (26155)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26172

"Mitől jobb egy tetőn kivezetett kémény, mint egy oldalfali kivezetés?  Semmiben."

 

Pl. abban, hogy jogszerű?

Előzmény: nagykunsági (26171)
nagykunsági Creative Commons License 2017.11.17 -1 0 26171

Borzasztó tévedésben vagy, látszik, csak az éltet, hogy köthetsz bele a szomszédodba. 

Attól, hogy a tetőn vitték ki, még ugyanúgy hozzád pöfög, ha olyan a széljárás. 

Ráadásul nem is a szomszéd felé vezette ki, hanem a saját portájára, csak neked nem tetszett. 

Mondjuk ezek után nem csodálkoznék, ha a szomszédod ott szopatna ahol tudna. A helyében én biztos azt tenném. 

 

Mitől jobb egy tetőn kivezetett kémény, mint egy oldalfali kivezetés?  Semmiben. 

 

Égéstermék felfele száll, tehát semmivel több égéstermék nem megy feléd az oldalfali kivezetésen, mint a tetőn való kivezetésnél. 

 

Autós hasonlat azért nem áll meg, mert mint írtad, most is lehet ilyet csinálni. 

 

Gyakorlatilag az egész törvény hülyeség, nincs normálisan szabályozva az égéstermék elvezetés, a kéményseprők fontoskodnak,  pedig semmi értelme kijárni az ilyen kéményekhez, borzasztó felesleges, ez az üzembehelyezési átvevős hercehurca, csak felesleges pénzlenyúlás. 

 

 

Előzmény: pockond (26167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!