Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ha ennyire ráér, mindjárt kénytelen leszek rendelni valamit. Eddig sikeresen elkerültem, de a múltkor kézbe vettem egy barátom damaszk pároskését és azóta rosszul alszom.
Én is belépten a Fhansziabicska tulajdonosok táborába, helyi vadászboltban árulták kirakati áron 2400 -ért...
(Vettem még ezt-azt úgyhogy othon vettem észre a számlán egy ötszázassal több...)
-csak kiváncsiságból. Az enyém markolatán csak egy sima Opinel, Savoie.France felirat van és a pengén is más a jel: Opinel -INOX és egy esküre emelt kéz koronával.
Ez azért van, mert más gyártó, vagy sikerült egy eredeti kínai Opinelt vennem?
Na jó, hogy ne csak kötözködjek, leírom, amit erről gondolok.
Pikkelyezni: kisebb kés/bicska, kb. tök mindegy
Belezni: praktikusan ugyanaz, de itt már nem baj, ha éles is ;)
Filézni: keskeny, hajlós 15 cm pengéjű. Ezzel csontot nem, csak csont mellett vágok, nincs nagy strapának kitéve (nekem konkrétan egy régi KGST piacos, gusztustalanul rózsaszín műanyag nyelű orosz filézőkésem van erre a célra, de az anyaga nem rossz, elég szépen meg lehet fenni).
Nagyobb halat (néha harcsa...) szétszedni ezzel szoktam. (A fogazott fokával pikkelyezni sztem hülyeség, rendes késsel jobb).
Irdalni egy széles, kis élszögű séfkéssel szeretek.
Patkóra nemigen vágom a halat, de ha mégis, akkor a két utóbbi valamelyikével csinálnám. Ha kimegy az éle a csonttól, akkor megfenem.
420-as acélból rengeteg féle van. a 0,15% szén azért a legkisebb érték, általában 0,35-0,40-ig szokták megadni a tartalmát. persze ez sem kiemelkedő.
a 440C 0,95-1,2 széntartalommal egyértelműen jobb választás, én csak arra akartam rámutatni, hogy a mindennapos használat közben nem tud kétszeres teljesítményt felmutatni. a teljesítményt most csak az éltartásra értem, mert én is tudom, hogy ezen kívül más szempontok is fontosak lehetnek. kinek-kinek felhasználási terület függvényében.
a saját tapasztalatom nyúl-nyúzás/bontás feladatra a következő
-Martiini 420-as acél 1db. - köszörülés
-Hultafors rozsdamentes 1db - köszörülés
-Lindbloms rozsdamentes 1db - köszörülés
-Tóth Pál 440C 1-2db - fenés
-Tóth Pál D2 2db -fenés
-Hultafors szénacél 3db - fenés
-Spyderco S30V 3-4db - fenés
-Tóth Pál Vanadis-10 7-8db - gyémántos fenés
ez részemről teljesen szubjektív és nem teljes lista. a késeket a megadott darabszámok után vagy köszörülni vagy fenni kellett. a jobbaknál nem volt csorbulás, azokat elég volt fenni. nyilván a nyúzási/bontási szaktudás függvényében ezek a számok lehetnek magasabbak vagy alacsonyabbak is. én nem vagyok profi, de próbálok munka közben vigyázni a késre (na meg a kezemre :D )
Szerintem nem, mert amiket használok késeket, azok nem az enyémek, ezért szeretnék beszerezni sajátokat, akkor viszont már olyat, ami már bevált másnak és jó tapasztalata van róla.
Láttam itt az eszmecserét a halpucolásról, ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot, véleményt kérni. Évente ahogy sikerül kijutni horgászni, fizetős tóra, szinte mindig van 2-3 hal, amit hazahozunk. Ponty, Afrikai harcsa) Na most jó esetben 5-8x ki megyünk évente, ez nem sok, de a hazahozott halat általában én szoktam megpucolni. Ehhez kapcsolódna a kérdésem: milyen kést/késeket javasoltok erre a célra (milyen acéllal), mert jelenleg a disznóvágásoknál használt műanyagnyelű csontozókést alkalmazom, de szeretnék valami komolyabb szettet összeállítani. Tehát olyat, amiben van filéző, pikkelyező, és amivel fel is tudom szeletelni. Van valakinek bevált kése ezekre a feladatokra? Esetleg szettben? Ja, és az sem lenne baj, ha magyar készítőtől vagy gyártótól ajánlanátok! :-)
Igen a hőkezeléssel sokmindent ellehet érni egy acélnál,de épp úgy tönkre is lehet tenni az összes jó tulajdonságát is ha nem hozzá értő az egyén aki végzi a hőkezelést, vagy nem oda figyeléssel végzi a munkáját!
A konzerv nyitást nem is neked szántam,csak szó volt róla korábban ezért említettem,a Tóth Pál nem készít Vanadis 30-ból kést,csak Vanadis 10ből,már ezt is elég extrém megmunkálni,és ebben nincs Cobalt és Wolfram mint a Vanadis 30ban,képzeld azt milyen kutya lehet megmunkálni!
bár olyat is lehet olvasni, hogy a VG-10 késeket csak Japánban gyártják. ez lehet vonatkozik a hőkezelésre is, akkor meg mindegy melyik forgalmazót nézzük
de ember legyen a talpán aki azt csak úgy megélezi! :D
én használtam mindkettőt. az S30V sokkal jobb volt, de azért nem lehet így tanulságot levonni, mert az S30V az Spyderco volt, a VG10 meg Kershaw. tehát a technikai hátterük nem biztos hogy azonos, ezért lehet, hogy a Spyderco VG10 jobban teljesített volna. a Kershaw pengéje olyan volt érzésre, mint egy 440C.
A VG10 ekvivalens az N690 nel mindkettoben majdnem tokeletesen egyformak az otvozok, ebben 1.5% Cobalt van az S30V ben meg 4% Vanadium, mindketto eleg jo,de talan az utobbi eltartobb. Persze ha olyat szeretnel hogy mindkettobol legyen benne akkor a Vanadis 30 es Vanadis 60ra kell hajazni,az mar dofi na meg a nyersanyag ara is es kesmuves legyen a talpan aki meg is munkalja. Na ja azokkal mar bonthatsz 5millio konzervet is. Bocs a hibakert de mobilrol irom.Udv mindenkinek.
Arra lennék kiváncsi, hogy pl. a Ganzo bicskáknál a 440c ugynazt jelenti mint Böhler n 695 vagy csak ráírják azt, hogy 440c aztán ember legyen a talpán aki megállapítja , hogy milyen acélból van valójában.
Mindkettőtökkel vitába szállok,ugyanis különbül össze van rakva mint bármi más,ezt ti is tudjátok és csak azért szarozzátok le,mert Kínában gyártják, engem az Enlan kint terepen még sosem hagyott cserben, az anyaga is rendben van,sőt amit ajánlottam annak még jobb az anyag minősége is. Persze vannak szarul elkészített Kínai vackok,de a Real Steel, és az Enlan nem közéjük tartozik,csak jelzem hogyha a Cold Steelnek megfelel ennek a gyárnak a minőségi gyártása,nos talán tudnak valamit és lehet hogy másoknak is megfelel.
Nyílván többre becsülők egy Kocsis féle kéz míves bicskát vagy kést, de mivel vigyázok rájuk ezért az ilyen feladatokra ezek a bicsakok rendkívül megfelelnek! Szerintem ezt senki sem tudja megcáfolni!