Keresés

Részletes keresés

kocsisferi Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34268

:D

Előzmény: _D.S. (34266)
Longboat Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34267

Ha ennyire ráér, mindjárt kénytelen leszek rendelni valamit. Eddig sikeresen elkerültem, de a múltkor kézbe vettem egy barátom damaszk pároskését és azóta rosszul alszom.

Előzmény: kocsisferi (34265)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34266

Feri! mostanában feltűnően aktív vagy itt a fórumon. szabit vettél ki? ;)  :-D

Előzmény: kocsisferi (34265)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34265

Viszont azt hiszem, ez a táblázat sem említ minden,  késnél fontos szempontot.

Előzmény: fenyooldrider (34262)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34264

Köszönöm a véleményt, tapasztalatot! ;-)

Előzmény: vasbicikli (34258)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34263

Szia!

A 420 jelölés nem sok mindent jelent.

 

A 420C jelenti az 1.4034-et (X46Cr13, KO13).Szén tartalma 0.43-0.5 %, króm tartalma 13%.

 

Az N695 széntartalma 1%, krómrartalma 17%.

A két acél kémiailag is, fizikailag is messze van egymástól. Az N695 kopásállósága lényegesen jobb, szívóssága rosszabb, mint az 1.4034-é.

 

Az 1.4034 sokkal jobban hasonlít a Sandvik 12C27-hez, mint az N695-höz.

 

Érdemes még megnézni, a Sandvik cég milyen acélokat fejlesztett ki és gyárt késekhez.

 

Előzmény: _D.S. (34257)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34262

A Fiskars-t is hamisítják,pedig az is óccó {így már sz@r is} !

Amúgy az előbbi acélos kérdésekben   D.S -el értek egyet,kb úgy alakulnak az acélok tartósságai konyhai{!}felhasználs mellett!

Mondjuk nekem személyes kedvencem az ATS-34

Amúgy itt a valóvilág,ez mindent elmond:

 

Előzmény: vasbicikli (34261)
vasbicikli Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34261

Még nem hallottam, hogy hamisítanák, talán az a szerencséje, hogy túl olcsó :)

Előzmény: Tiran-V (34259)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34260

valószínűleg eredeti, csak rozsdamentes a penge. ezt nem nagyon kell patinásítani :)

Előzmény: Tiran-V (34259)
Tiran-V Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34259

Ha már Opinel.

 

Én is belépten a Fhansziabicska tulajdonosok táborába, helyi vadászboltban árulták kirakati áron 2400 -ért...

(Vettem még ezt-azt úgyhogy othon vettem észre a számlán egy ötszázassal több...)

 

-csak kiváncsiságból. Az enyém markolatán csak egy sima Opinel, Savoie.France felirat van és a pengén is más a jel:  Opinel -INOX és egy esküre emelt kéz koronával.

Ez azért van, mert más gyártó, vagy sikerült egy eredeti kínai Opinelt vennem?

 

 

Előzmény: vasbicikli (34253)
vasbicikli Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34258

Na jó, hogy ne csak kötözködjek, leírom, amit erről gondolok.

 

Pikkelyezni: kisebb kés/bicska, kb. tök mindegy

Belezni: praktikusan ugyanaz, de itt már nem baj, ha éles is ;)

Filézni: keskeny, hajlós 15 cm pengéjű. Ezzel csontot nem, csak csont mellett vágok, nincs nagy strapának kitéve (nekem konkrétan egy régi KGST piacos, gusztustalanul rózsaszín műanyag nyelű orosz filézőkésem van erre a célra, de az anyaga nem rossz, elég szépen meg lehet fenni).

Nagyobb halat (néha harcsa...) szétszedni ezzel szoktam. (A fogazott fokával pikkelyezni sztem hülyeség, rendes késsel jobb).

Irdalni egy széles, kis élszögű séfkéssel szeretek.

Patkóra nemigen vágom a halat, de ha mégis, akkor a két utóbbi valamelyikével csinálnám. Ha kimegy az éle a csonttól, akkor megfenem.

Ennyi.

Előzmény: emcett79 (34256)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34257

szia Feri!

 

420-as acélból rengeteg féle van. a 0,15% szén azért a legkisebb érték, általában 0,35-0,40-ig szokták megadni a tartalmát. persze ez sem kiemelkedő.

a 440C  0,95-1,2 széntartalommal egyértelműen jobb választás, én csak arra akartam rámutatni, hogy a mindennapos használat közben nem tud kétszeres teljesítményt felmutatni. a teljesítményt most csak az éltartásra értem, mert én is tudom, hogy ezen kívül más szempontok is fontosak lehetnek. kinek-kinek felhasználási terület függvényében.

a saját tapasztalatom nyúl-nyúzás/bontás feladatra a következő

-Martiini 420-as acél 1db. - köszörülés

-Hultafors rozsdamentes 1db - köszörülés

-Lindbloms rozsdamentes 1db - köszörülés

-Tóth Pál 440C 1-2db - fenés

-Tóth Pál D2 2db -fenés

-Hultafors szénacél 3db - fenés

-Spyderco S30V 3-4db - fenés

-Tóth Pál Vanadis-10 7-8db - gyémántos fenés

 

ez részemről teljesen szubjektív és nem teljes lista. a késeket a megadott darabszámok után vagy köszörülni vagy fenni kellett. a jobbaknál nem volt csorbulás, azokat elég volt fenni. nyilván a nyúzási/bontási szaktudás függvényében ezek a számok lehetnek magasabbak vagy alacsonyabbak is. én nem vagyok profi, de próbálok munka közben vigyázni a késre (na meg a kezemre :D )

Előzmény: kocsisferi (34251)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34256

Úgy gondolod? 

Szerintem nem, mert amiket használok késeket, azok nem az enyémek, ezért szeretnék beszerezni sajátokat, akkor viszont már olyat, ami már bevált másnak és jó tapasztalata van róla.

Előzmény: vasbicikli (34255)
vasbicikli Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34255

Nem kombinálod túl egy kicsit ezt a hapucolás témát ? :)

 

Előzmény: emcett79 (34254)
emcett79 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34254

Sziasztok!

 

Láttam itt az eszmecserét a halpucolásról, ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot, véleményt kérni. Évente ahogy sikerül kijutni horgászni, fizetős tóra, szinte mindig van 2-3 hal, amit hazahozunk. Ponty, Afrikai harcsa) Na most jó esetben 5-8x ki megyünk évente, ez nem sok, de a hazahozott halat általában én szoktam megpucolni. Ehhez kapcsolódna a kérdésem: milyen kést/késeket javasoltok erre a célra (milyen acéllal), mert jelenleg a disznóvágásoknál használt műanyagnyelű csontozókést alkalmazom, de szeretnék valami komolyabb szettet összeállítani. Tehát olyat, amiben van filéző, pikkelyező, és amivel fel is tudom szeletelni. Van valakinek bevált kése ezekre a feladatokra? Esetleg szettben? Ja, és az sem lenne baj, ha magyar készítőtől vagy gyártótól ajánlanátok! :-)

 

Előre is köszönöm a segítséget! 

vasbicikli Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34253

"Elég lett volna "csak"szalonnázni vele, +meg paprika, paradicsom, hagyma, oszt az idő megoldja.

Igaz nem egyik napról a másikra, de az eredmény sokkal jobb."

 

Itt a példa :)

1 év szalonnázás (+paradicsom, hagyma), almahámozás után. (bocs a béna telós képért, de az árnyalat talán látszik).

Előzmény: szálkaaszemben (34232)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34252

Igen a hőkezeléssel sokmindent ellehet érni egy acélnál,de épp úgy tönkre is lehet tenni az összes jó tulajdonságát is ha nem hozzá értő  az egyén aki végzi a hőkezelést, vagy nem oda figyeléssel végzi a munkáját!

Előzmény: _D.S. (34247)
kocsisferi Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34251

A "420" ennyit jelent:

http://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=972

 

 

A "420C" ennyit:

http://de.wikipedia.org/wiki/Messerstahl

 

Ezt szokták KO13-nak, 1.4034-nek, meg x46Cr13-nak is hívni. (Meg biztos sokféleképpen még.)

 

 

Az "N695" meg ez:

http://www.bohler-edelstahl.com/files/N695DE.pdf

 

 A fentiek alapján is, gyakorlatban is jelentős különbségeket lehet felfedezni. ;)

Előzmény: _D.S. (34235)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34250

A konzerv nyitást nem is neked szántam,csak szó volt róla korábban ezért említettem,a Tóth Pál nem készít Vanadis 30-ból kést,csak Vanadis 10ből,már ezt is elég extrém megmunkálni,és ebben nincs Cobalt és Wolfram mint a Vanadis 30ban,képzeld azt milyen kutya lehet megmunkálni!

Előzmény: theraphosa (34246)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34249

Elírtam, Van. 10 az. VG10 Spyderco lenne az s30v pedig Buck.  Örök bölcsesség, a jó hőkezelésen sok múlik.

Előzmény: _D.S. (34247)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34248

bár olyat is lehet olvasni, hogy a VG-10 késeket csak Japánban  gyártják. ez lehet vonatkozik a hőkezelésre is, akkor meg mindegy melyik forgalmazót nézzük

Előzmény: _D.S. (34247)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34247

Vanadis-10-ből készít, de az egy csúcs acél :)

de ember legyen a talpán aki azt csak úgy megélezi! :D

én használtam mindkettőt. az S30V sokkal jobb volt, de azért nem lehet így tanulságot levonni, mert az S30V az Spyderco volt, a VG10 meg Kershaw. tehát a technikai hátterük nem biztos hogy azonos, ezért lehet, hogy a Spyderco VG10 jobban teljesített volna. a Kershaw pengéje olyan volt érzésre, mint egy 440C.

Előzmény: theraphosa (34246)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34246

A konzervbontos nem én vagyok :)( arra ott a svájci bicska konzerv nyitója)

Vanadis 30-ból nem nagyon készítenek bicskát, viszont Tóth Pál késes készít kést Vanadis 30-ból.

Előzmény: Fekete Tibor (34245)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34245
A VG10 ekvivalens az N690 nel mindkettoben majdnem tokeletesen egyformak az otvozok, ebben 1.5% Cobalt van az S30V ben meg 4% Vanadium, mindketto eleg jo,de talan az utobbi eltartobb. Persze ha olyat szeretnel hogy mindkettobol legyen benne akkor a Vanadis 30 es Vanadis 60ra kell hajazni,az mar dofi na meg a nyersanyag ara is es kesmuves legyen a talpan aki meg is munkalja. Na ja azokkal mar bonthatsz 5millio konzervet is. Bocs a hibakert de mobilrol irom.Udv mindenkinek.
Előzmény: theraphosa (34243)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34244
Amlkor irtam,meg nem jelent meg a kommented,kulonben nem igy irom.
Előzmény: _D.S. (34241)
theraphosa Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34243

Éltartás szempontjából melyik a nyerő VG10 vagy S30V ? Egyik acéllal sincs tapasztalatom.

theraphosa Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34242

Arra lennék kiváncsi, hogy pl. a Ganzo bicskáknál a 440c ugynazt jelenti mint  Böhler n 695 vagy csak ráírják azt, hogy 440c aztán ember legyen a talpán aki megállapítja , hogy milyen acélból van valójában.

_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34241

velem nem száltál vitába, mert én is ezt írtam ;)

"de attól hogy kínai még nem biztos, hogy teljesen vacak."

Előzmény: Fekete Tibor (34240)
Fekete Tibor Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34240

Mindkettőtökkel vitába szállok,ugyanis különbül össze van rakva mint bármi más,ezt ti is tudjátok és csak azért szarozzátok le,mert Kínában gyártják, engem az Enlan kint terepen még sosem hagyott cserben, az anyaga is rendben van,sőt amit ajánlottam annak még jobb az anyag minősége is. Persze vannak szarul elkészített Kínai vackok,de a Real Steel, és az Enlan nem közéjük tartozik,csak jelzem hogyha a Cold Steelnek megfelel ennek a gyárnak a minőségi gyártása,nos talán tudnak valamit és lehet hogy másoknak is megfelel.

Nyílván többre becsülők egy Kocsis féle kéz míves bicskát vagy kést, de mivel vigyázok rájuk ezért az ilyen feladatokra ezek a bicsakok rendkívül megfelelnek! Szerintem ezt senki sem tudja megcáfolni!

Előzmény: H_G (34238)
_D.S. Creative Commons License 2013.12.16 0 0 34239

van igazságod, de attól hogy kínai még nem biztos, hogy teljesen vacak.

mondhatnánk úgy is, hogy két rendesen hőkezelt acél közötti különbség elenyésző :)

Előzmény: H_G (34238)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!