Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A japonica termés "alja" tojásformájú, kerek, vica46 képen láthatóé pedig csücskös, így a japonica kizárható. Esetleg limakvát (savanyú lima és kumkvát hibrid) lehet, ennek termése aprócska citromra emlékeztet.
Egy kérdéssel, illetve kéréssel fordulnék hozzátok, mégpedig, hogy akinek van szép bergamottnarancsa (Citrus bergamia) az majd tavasszal tudna adni dugványnak való hajtást, ami a tavaszi metszésnél úgy is leesik... Nagyon jó lenne, mert az egyik kedvenc növényem, és most ami volt feladta a harcot..:(
Szerintem limequat vagy másképpen limakvát. Ez a kumkvat és lime kereszteződésével jött létre. Éretten kicsi és sárga színű, citromízű, héjastól ehető.
Na akkor énis berakok néhány képet a kis virágzó calamondinomról
Ez az amit nyáron féláron vettem mert kicsit elszúrták
Azóta szépen helyrejött
Most nagyban virágzik látható mennyire remekül érzi magát ennél sokkal több volt rajta de azért még mindig elég sok virágja van
Úgy néz ki a citromnál sokkal jobban tetszik neki a benti klime igaz jó napos helyen van és nagyjából fűtetlen szobában alul pedig van párologtatója is P
Ez az a citromfa amit pár éva kamkwatnak vettem akkorák rajta a termések mint a kamkwat, de citrom szinü és citrom ízü, héjastól lehet enni most egy kicsit kevés levél van rajta,de a tél miatt nem merem tápozni ,majd átültetem a kép kicsit sötét az eredeti nem ennyire.
Csatlakozom,valóban meg lehet enni a kalamondint is,főleg amikor már töppedtre érett és nincs más citrusféle a közelben.Azért én inkább a narancs,tahiti líma fácskákat szüretelem előszeretettel,de igazi kedvencem a kumkvat,az szinte szétolvad az ember szájában.S persze nem utolsó élvezet egy hatalmas pohár jéghideg limonádé sem a saját termésű óriáscitromból:-))
Az én fám ágait a gyümölcsök húzták le, mert elég nagyok voltak . Rengeteg volt rajta , Nyár elején virágzott . Összelhoztam be a nappaliban 20- 22 fokon tartom kb 60 cm-re az ablaktól / nyugati / , előtte bonsájok vannak, meg egyéb virágok. Holnap készítek róla képet, tele van zöld terméssel is.
Nekem is ilyen van, de nem ennyire szép a fa - a Baumaxban vettem olasz eredetű és az egyes ágakat körbe lefele hajtották és lekötözték, gondolom a termésképződést akarták elősegíteni. Egy ugyanígy kezelt tahiti lime-om is van, ami most a leveleit is nagyjából már elhullatta, lehet, hogy túl melege van. Most ugyancsak bajban vagyok, hogy hogyan metszem tovább, mert természetesen ki akarnak törni és elkezdenének felfelé nőni az új vesszők, de nincs igazán miből sudarat nevelni.
[image1lEz az előbb említett mandarin . Atermése kb3cm étmérőjü. Az íze nagyon savanyú. A héja vékony és édes van néhány magja. Nem tudom a pontos nevét. Ha betudjátok azonosítani megköszönöm.