Keresés

Részletes keresés

kavicsos64 Creative Commons License 2022.11.13 0 0 109854

Nem biztos hogy így van ahogy írom de valami hasonló . A kovász a glutént kieszi a lisztből és a sütés során elpusztúl . Az élesztő nem eszi a glutént csak széndioxidot termel és az fújja fel a kenyeret, nem is pusztul el a sütés során . A kovász vagy élesztő nélküli kenyér is hasonló módon működik csak ott az ecet és a szóda bikarbóna kerül reakcióba és ott is szénsav fújja fel a tésztát .

Előzmény: studiod1 (109851)
studiod1 Creative Commons License 2022.11.13 0 0 109853

Ja nem véletlen az üzemek sörgyártásnál használt gombatenyészetet hétpecsétes titokként fenntartották-őrizték ez természetesen így volt a régi pékségek ís ugyan így őrizték fenntartották a saját "kovászukat".

Előzmény: studiod1 (109851)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.11.13 0 0 109852

Az élesztőt nem szabad megenni csak gyulladásokat okoz a belekben az egy tenyésztett penész gomba valamilyen kivonata . Nehezen ürül ki a szervezetből ,és problémákat okoz az emésztésben . Soha az életben amióta világ a világ nem alkalmaztak ilyen anyagot csak amikortól felfedezték valahol a háború környékén ,könnyű volt elő állítani és jól tárolható más előnye nincs ,meg gyors a kelesztése .

 

Előzmény: ksanyi52 (109849)
studiod1 Creative Commons License 2022.11.13 0 0 109851

Mitől lenne más anyag? Legfeljebb más tipusú élesztőgombák vannak benne. Az élesztő a sörgyártásnál használt élesztőgombák tömege. A hagyományos kovász az éppen a helyre jellemző levegőből a kovász alapanyagba kerülő gombák tömege. Kovász etetés egyszer akár évtizedekkel régebben a helyre jellemző levegőben levő gombákból előállított kovász amit fenntartanak elméletileg nem változik. A hagyományos kovász amit otthon használunk az lassan de változik mivel folyamatosan érintkezik a levegővel.

Előzmény: kavicsos64 (109847)
triplaharom Creative Commons License 2022.11.13 -2 0 109850

Vidám ébredést mindönkinek !

Elég friss és tiszta a levegő, 3 fok van kint. Bent mög 20 ...

ksanyi52 Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109849

Ez már igaz, de még ez is jobb mint a bolti kenyér. Persze a Youtubén azt írják csináljunk kovászt! Meg kovász nélküli élesztős kenyér. Még abba is van különbség. 

Előzmény: kavicsos64 (109847)
BWels Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109848
Amikor a nagyi kikaparta a teknöt abból formázott bucifélét ezt is kisütötte, lentebb írtam ez volt a vakaró, szívesen ettem.
Előzmény: ksanyi52 (109845)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109847

Az sosem lesz kovász az élesztős kenyér lesz ! A kovász és az élesztő két különféle anyag

Előzmény: ksanyi52 (109845)
drotszamaras Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109846

Persze ha 5 kg kenyeret süthetnék akkor kéne a teknő . De az a 1 kg amit készítünk mi ahhoz elég egy kisebb edény . Az ,hogy nem morzsát rakom el hanem egy darabot . Az szerintem mindegy (?) De az hogy ezt szárítom ( egy teljes éjszaka ) aztán vízbe s majd mehet a következő tésztába bele . 

Előzmény: ksanyi52 (109845)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109845

Meg látszik hogy fiatalok vagytok. Az én nagyanyám a teknő oldaláról kaparta le a tésztát, szétmorzsolta, és az volt a morzsóka. Megszárította, és az beáztatva volt a kovász. Már a nejem sem úgy csinálja, este élesztővel csinálja a kovász, és másnap süti a kenyeret.

Előzmény: drotszamaras (109842)
drotszamaras Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109844

Ezért írtam ,hogy csak egyszer kell megcsinálni . A aztán már adott az újabb kenyérhez . 

Előzmény: BWels (109841)
drotszamaras Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109843

Akkor nézd meg a Francia kenyeret ! No jó azért nem kötél a neve ,de jó hosszú az eredeti .

Előzmény: kavicsos64 (109836)
drotszamaras Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109842

Én sem vagyok mestere ! De még is csak hazai , s legalább jó ízű . 

Az előbb fagyasztást írt megint ez az okos ! A kelesztés  után csípni kell egy darabot a tésztából . 

Előzmény: kavicsos64 (109835)
BWels Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109841
Igen kelesztették, de az a tészta is kovász, és az előző adagból vették.
Előzmény: kavicsos64 (109834)
triplaharom Creative Commons License 2022.11.12 -2 1 109840

Abból kevés van, nem jutna a rászorulóknak.

Rövid kötél, magas fa.

Előzmény: studiod1 (109838)
triplaharom Creative Commons License 2022.11.12 -2 2 109839

Orvosság volna az, a bajra !

Előzmény: kavicsos64 (109836)
studiod1 Creative Commons License 2022.11.12 0 1 109838

Azért kell lámpavas is

Előzmény: triplaharom (109837)
triplaharom Creative Commons License 2022.11.12 -2 2 109837

Az lössz itt a mögoldás, csak jó helyre köll rakni !

Előzmény: L_áma (109827)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109836

Hát kötél nevű kenyeret még nem láttam ((::!!

Előzmény: L_áma (109827)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109835

Még kezdő vagyok a témában !

Előzmény: drotszamaras (109828)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109834

Az volt a neve pár ,ez a megszáritott tészta volt ,benne volt a gomba . Csak az ilyet este gyúrták és reggel meg sütötték ,vagy ilyesmi . keleszteni kellett .

Előzmény: BWels (109824)
drotszamaras Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109833

Igen ezt is megértem . De mint írtam , nálunk is sokszor már feküdni kéne mer 23 óra van . De ha enni akarunk ( nem mindegy mit és mennyiből ) meg kell csinálni . 

Előzmény: L_áma (109832)
L_áma Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109832

Az sem titok ugye, hogy mi is még az indítás fázisában vagyunk. Szintén egy lánnyal..... Eddíg esegetett, porszívóztam, kacsát sütök. Most elállt az eső, kéne mennem...... de a kacsa..... a zasszony meg dolgozik.

Napi 10-12...... 14 órát van rajtam a bakancs. Az esőnek köszönhetően a zasszonynak kicsit lazább lesz a szombatja. Az enyém meg sűrübb. Véletlen. Ezt az egy véletlen délutánt ne a kenyérsütésre áldozza.

 

 

Előzmény: drotszamaras (109829)
drotszamaras Creative Commons License 2022.11.12 0 2 109831

Eme kép láttán hiába való volt a sok éjszakai hancur  ?

Most akkor ,hogy van 🤔

Még is a gólya hozza a gyereket ? 

Előzmény: drotszamaras (109830)
drotszamaras Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109830

Én most is így csinálom ! 

Előzmény: BWels (109824)
drotszamaras Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109829

Nekem még van egy lányom , akit útnak kell majd indítanom . Szóval nekem marad a kenyér . 

Igazad van hogy macera van vele ,s mikor csinálja az ember (?) . De inkább megcsinálom ha kell éjszaka , de ez legalább kenyér .

 

Előzmény: L_áma (109827)
drotszamaras Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109828

Egyszer kell kovászt készíteni , aztán a fagyasztás után egy darab tésztát elvenni . S ez a darab tésztat majd az újabb tésztába belerakni .

Előzmény: kavicsos64 (109822)
L_áma Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109827

A pék azért adja ilyen drágán, met drágán kapja a villanyt/gázt. Drágán kapja a lisztet. Sokat fizet az alkalmazott után, és ugye belesüti a kenyérbe Európa legmagasabb áfáját is.

 

Várhatóan mi is ennyit fogunk fizetni érte.....

 

Akkor már csak az alkalmazott egy kenyérre jutó munkabérét lehet megspórolni. Az én feleségem szokott kenyeret sütni. Mikor milyet:

 

 

 

 

De, minden reggel fél hatkor fejés, etetés. Minden este ugyan ez!

Hétfőtől péntekid 8-tól 4-ig dolgozik. Szombaton csak délig.

Mikor is süssön?

 

Nem a kenyérsütő a megoldás, hanem a kötél......

 

Előzmény: drotszamaras (109821)
BWels Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109826
Pontosan így van, emlékszem mikor ketté törte szép lukacsos volt.
Nővérivel együtt sütöttek ( a saját kemencét egy akna szétvitte a háborúba) àlltalába 2- 2 darabot meg a vakarót, meg ünnepekre a sütiket is .
Galyat én jártam szedni velük úgy cipeltük a hátunkon. Volt a falu mellett pàr kilométerre akácerdő ott lett a száraz galy összeszedve na meg a fáról a száraz. Kamóval úgy lett leszaggatva vegezetkor kamat mindég el kellett rejteni.
Előzmény: studiod1 (109825)
studiod1 Creative Commons License 2022.11.12 0 0 109825

Én is így emlékszem gyerekkoromban elég messzi tanyán laktunk max drótszamár volt,nem mentünk kenyérért. Anyám egy kis darabot leszakított lapos tányérra s konyhában elöször megkelt majd kiszáradt s ment a következő kovászolásba. Én nem szerettem a kenyérsütés előkészületet,nekem kellett felfűteni a kemencét,ráadásul a rőzse beszerzés is az én feladatom volt,na jó az út másik oldala erdő volt

Előzmény: BWels (109824)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!