Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Nem biztos hogy így van ahogy írom de valami hasonló . A kovász a glutént kieszi a lisztből és a sütés során elpusztúl . Az élesztő nem eszi a glutént csak széndioxidot termel és az fújja fel a kenyeret, nem is pusztul el a sütés során . A kovász vagy élesztő nélküli kenyér is hasonló módon működik csak ott az ecet és a szóda bikarbóna kerül reakcióba és ott is szénsav fújja fel a tésztát .
Ja nem véletlen az üzemek sörgyártásnál használt gombatenyészetet hétpecsétes titokként fenntartották-őrizték ez természetesen így volt a régi pékségek ís ugyan így őrizték fenntartották a saját "kovászukat".
Az élesztőt nem szabad megenni csak gyulladásokat okoz a belekben az egy tenyésztett penész gomba valamilyen kivonata . Nehezen ürül ki a szervezetből ,és problémákat okoz az emésztésben . Soha az életben amióta világ a világ nem alkalmaztak ilyen anyagot csak amikortól felfedezték valahol a háború környékén ,könnyű volt elő állítani és jól tárolható más előnye nincs ,meg gyors a kelesztése .
Mitől lenne más anyag? Legfeljebb más tipusú élesztőgombák vannak benne. Az élesztő a sörgyártásnál használt élesztőgombák tömege. A hagyományos kovász az éppen a helyre jellemző levegőből a kovász alapanyagba kerülő gombák tömege. Kovász etetés egyszer akár évtizedekkel régebben a helyre jellemző levegőben levő gombákból előállított kovász amit fenntartanak elméletileg nem változik. A hagyományos kovász amit otthon használunk az lassan de változik mivel folyamatosan érintkezik a levegővel.
Ez már igaz, de még ez is jobb mint a bolti kenyér. Persze a Youtubén azt írják csináljunk kovászt! Meg kovász nélküli élesztős kenyér. Még abba is van különbség.
Persze ha 5 kg kenyeret süthetnék akkor kéne a teknő . De az a 1 kg amit készítünk mi ahhoz elég egy kisebb edény . Az ,hogy nem morzsát rakom el hanem egy darabot . Az szerintem mindegy (?) De az hogy ezt szárítom ( egy teljes éjszaka ) aztán vízbe s majd mehet a következő tésztába bele .
Meg látszik hogy fiatalok vagytok. Az én nagyanyám a teknő oldaláról kaparta le a tésztát, szétmorzsolta, és az volt a morzsóka. Megszárította, és az beáztatva volt a kovász. Már a nejem sem úgy csinálja, este élesztővel csinálja a kovász, és másnap süti a kenyeret.
Az volt a neve pár ,ez a megszáritott tészta volt ,benne volt a gomba . Csak az ilyet este gyúrták és reggel meg sütötték ,vagy ilyesmi . keleszteni kellett .
Igen ezt is megértem . De mint írtam , nálunk is sokszor már feküdni kéne mer 23 óra van . De ha enni akarunk ( nem mindegy mit és mennyiből ) meg kell csinálni .
Az sem titok ugye, hogy mi is még az indítás fázisában vagyunk. Szintén egy lánnyal..... Eddíg esegetett, porszívóztam, kacsát sütök. Most elállt az eső, kéne mennem...... de a kacsa..... a zasszony meg dolgozik.
Napi 10-12...... 14 órát van rajtam a bakancs. Az esőnek köszönhetően a zasszonynak kicsit lazább lesz a szombatja. Az enyém meg sűrübb. Véletlen. Ezt az egy véletlen délutánt ne a kenyérsütésre áldozza.
A pék azért adja ilyen drágán, met drágán kapja a villanyt/gázt. Drágán kapja a lisztet. Sokat fizet az alkalmazott után, és ugye belesüti a kenyérbe Európa legmagasabb áfáját is.
Várhatóan mi is ennyit fogunk fizetni érte.....
Akkor már csak az alkalmazott egy kenyérre jutó munkabérét lehet megspórolni. Az én feleségem szokott kenyeret sütni. Mikor milyet:
De, minden reggel fél hatkor fejés, etetés. Minden este ugyan ez!
Hétfőtől péntekid 8-tól 4-ig dolgozik. Szombaton csak délig.
Pontosan így van, emlékszem mikor ketté törte szép lukacsos volt.
Nővérivel együtt sütöttek ( a saját kemencét egy akna szétvitte a háborúba) àlltalába 2- 2 darabot meg a vakarót, meg ünnepekre a sütiket is .
Galyat én jártam szedni velük úgy cipeltük a hátunkon. Volt a falu mellett pàr kilométerre akácerdő ott lett a száraz galy összeszedve na meg a fáról a száraz. Kamóval úgy lett leszaggatva vegezetkor kamat mindég el kellett rejteni.
Én is így emlékszem gyerekkoromban elég messzi tanyán laktunk max drótszamár volt,nem mentünk kenyérért. Anyám egy kis darabot leszakított lapos tányérra s konyhában elöször megkelt majd kiszáradt s ment a következő kovászolásba. Én nem szerettem a kenyérsütés előkészületet,nekem kellett felfűteni a kemencét,ráadásul a rőzse beszerzés is az én feladatom volt,na jó az út másik oldala erdő volt