Keresés

Részletes keresés

ottofon Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5037

Bocsi, igazatok van, pizzával kezdtünk. Alig 10 perc alatt megsült, majd utána a husi. Annak kellett kb 70 perc. Utána jött a kenyér. De közben nem volt benne tüz/parázs az biztos. 

Előzmény: sancibácsi (5032)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5036

Igen, egyetértek. Nekem is feltűnt, hogy a hús után süti a pizzát.

Előzmény: beetee (5035)
beetee Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5035

Alapvetően ott is látok egy "kis" csúsztatástt, hogy hús, pizza, kenyér a sorrend. :)

A pizza 300 fok környékén sül tökéletesre, a kenyérnél (mint minden más kelttésztánál) is magas (kb. 250) hőmérséklet kell indításnak, hogy szépen feljöjjön, aztán kicsit hűlhet a sütőtér, hogy tökéletesen átsüljön. De az ízletes, omlós, hagyományosan kemencében készülő húsfélék nem szereik a magas hőfokot, mert kívül szénné égnek, belül meg maradnak nyersek.

KalásziM Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5034

 Pl. az üveg elmélet !!

 mese habbal !!

KalásziM Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5033

 Valahogy így van. Tegnap nekem is feltünt ez az ideálisnak beéllított eset, csak nem akartam kötekedni.

 

 Egyébként is a tüzelés és fűtéstechnikában rengeteg tévhít  van .

 Ez is egy !!

Előzmény: sancibácsi (5032)
sancibácsi Creative Commons License 2011.08.25 0 0 5032

Ilyen kemence nincs sajnos amit Te írsz.

10 kg fa az nagyon kevés, és 1 ó alatt elég. Mérd le meglátod. Ha nem folyamatos üzemű egy kemence, az kevés bele tuti.

A parazsat-hamut meg ha kihúzzák belőle, nem sűl meg meg benne még 2 kenyérlángos sem :-((

1 óra nem is tudom milyen húsnak elég sütésre, én sajnos főzni nem tudok nagyon. Múltkor rácpontyot csináltam, az enyémben. de annak még ennyi sem kellett, az igaz :-)

 De hogy a parazsat kihúzzák, majd 1,5 ó-ig sűl a hús, aztán 2 pizza, azután még a kenyér is, ez már súrolja a mese kategóriát, de mondjukinkább, hogy akinél vendégeskedtél, az illúzionista volt :-)) A kenyérnek is sok idő kell eleve, a sok nyitogatásról nem is beszélve....

Ne érts félre, én nem bántani akarlak, csak azt szeretném, ha nem lennének irreális elvárásaid, mert akkor csalódás érne, és nem örülnél a kemencédnek felhőtlenül.

Üdv, a kemence rajongók táborában!

Előzmény: ottofon (5031)
ottofon Creative Commons License 2011.08.25 0 0 5031

Én azt tudom csak, hogy olyan kemencét akarok amilyet már láttam. Azaz 2 órán keresztül kb 10-15 kg fával tüzeltek benne, majd a parazsat, hamut kihúzták belőle. Ezt követően mehett be  a husi pl. Az 1-1.5 óra alatt megsült. Ezután ment bele a kenyér, és az is gyönyörűen megsült. A kettő között még 1-2 pizza is belefért.

Előzmény: 1zsakkrumpli (5012)
kona.king Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5030

Voltam én is táborban, Rónafalun, és a poén az, hogy ugyan ilyen kemencét építtetünk. Szinte minden munka folyamat így nézet ki.

Előzmény: 1zsakkrumpli (5012)
kona.king Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5029

köszi, így tényleg mükszik

Előzmény: 1zsakkrumpli (5024)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5028

Az albumod korlátozott hozzáférésű, ezért nem linkelhető.

Ha közzé akarod tenni, minősítsd át publikussá.

Előzmény: 1zsakkrumpli (5025)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5027

Ha végigolvastad a kemence használatát ott leírom hogy egy kacsasütőben kezdem el sütni a húst és a végén veszem csak le a tetőt mert különben megégetné a husokat ugyszintén a kenyeret is. A kiflisütésnél nem mert ott csak rövid ideig kell sütni, és a pizzaféléknél sincs probléma.

Sajnos ez mindegyik eddig általam megmért kemencénél ez a helyzet. A hagyományos  üvegcserepes kemencénél még rosszab volt.

Előzmény: magyar bucó (5022)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5026

Köszönöm hogy segítettél és kijavítottam.

Előzmény: beetee (5023)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5025

Én ezt nem értem, de valóban így van, hogy ha itt rákattintok, akkor nem indul el, de ha

bemásolom a linket az expolerbe, akkor meg rögtön nézhető.

Előzmény: magyar bucó (5015)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5024

Jó a link csak a keresőbe másold be!

Előzmény: kona.king (5016)
beetee Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5023

Szuper a kemence, a honlap.

Viszont én kijavítabnám az "Álatok a kertben" menüpontot "Állatok a kertben"-re.

Bocs, szúrta a szemem...

Előzmény: alfi13 (5017)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5022

A boltiv valóban melegebb kb 50C-fokkal

 

Ez a sütést hogyan befolyásolja? Nem éget felülről?

Előzmény: alfi13 (5021)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5021

A belső mérete 90*90 cm az ajtó ettől kisebb azért csalóka egy kicsit.Valóban a labirintus miatt kellet magasítani a kéményt. A magasítás óta már nem jön ki elöl füst a kemencéből.Meg az ajtó fölső részére tettem be egy füstterelő lemezt is. A "kemence használata" menüben a második képen látható ez a lemez. A boltiv valóban melegebb kb 50C-fokkal de a pontos méréseket is megtalálod a Kemence használata részben.

Előzmény: magyar bucó (5019)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5020

Enek a kemencének 1óra 20 perc alatt teljessen sütésre késsz az előző kemencémnek 3 óra felfütési idő kellet és maximum egy órát lehetett benne sütni. Sok esetben mire a húsok kisültek és a tésztafélék nem voltak sütésre alkalmasak már nem tudtam megsütni.

A tüzteret én jónak tartom ha csak egy család számára készül. Ha komolyabb rendezvényekre biztos nagyobb kell. 20 főre már sütöttem benne.

Előzmény: ottofon (5018)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.24 0 0 5019

Saccra 70*70-es a belseje. Családi használatra elég.

A labirintus ellenállása miatt kellett kéményt magasítani, de így is gyanús, hogy bemelegedésig kifelé is jön füst. Nem süt erősebben felülről? Elvileg a boltív melegebb, mint a kemence alja és oldala.

Előzmény: ottofon (5018)
ottofon Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5018

Nem rossz, de nagyon kicsinek tűnik a tűztér. Egy malac sem fér el benne. :)

Ha már ekkora építményt készít az ember akkor nem célszerűbb nagyobb "búbot" készíteni?

Vagy abba sokkal több fa kell? Nekem korlátlan mennyiségű fám van, szóval ez nem gond. 2 óra meg minden kemence felfűtéséhez kell nem?

Előzmény: alfi13 (5017)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5017

Az én kemencém nem bubos amit Te szertnél de kitűnően lehet benne sütni. Itt megnézheted.

 

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson

 

A hagyományokból csak a jót vettem át.

Előzmény: ottofon (5011)
kona.king Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5016

szerintem ez a link se jó

Előzmény: 1zsakkrumpli (5013)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5015

Szintén zenész. :(

Előzmény: 1zsakkrumpli (5013)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5014

"Sorry, that page was not found."

Előzmény: 1zsakkrumpli (5012)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5013
Előzmény: 1zsakkrumpli (5012)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5012

Nyáron kemenceépítő táborban voltam, hogy tanuljam a szakmát.

Itt vannak a képek:

 

https://picasaweb.google.com/mespete/Kemence_kondoros?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNHV3vXZgc73lwE&feat=directlink

 

Ott mondták, hogy ahány mester, ill. tájegység annyi féle módon építik (építették) a kemencét.

Más módon kell tüzelni egy samott kemencében, mint a téglából építettben.

Pl. van olyan mester aki a búbosnál az első sort nem cserépből rakja, hanem samott téglából, mert azt mondja, ha félre húzód a parazsat akkor az jobban bírja.

 

Az biztos, hogy a sajátomnak az alja téglából, a búb meg cserépből lesz, követjük a hagyományokat.

A táborban a fényképen lévő kemencét 3,5 nap alatt raktuk össze.

 

 

Előzmény: ottofon (5011)
ottofon Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5011

A fotó alapján nem mind samott szerintem. Amúgy nagyon olcsón adod. Én a vatera-n láttam/vettem 300-ért darabját. Nem olvastam végig a topikot, csak most találtam rá, de el fogom mert tavasszal nekem is épül majd egy bubos kemencém a kertben. Több kemenceépítővel beszéltem, és mit mondjak, ahány annyi féle elkötelezettség. Értem ez alatt hogy eddig mindegyik "lefikázta" a másik elvét. A lényeg hogy samott nem jó, mert az nagyon égeti az ételt a hatalmas hőátadásával. Az egyik sima téglából építené, a másik csak cserepet akar, a harmadik samott lapokkal a tűztér alját és 25 db kiméretű samotto tesz még valahova. De vajon hova??

Elolvastam egy tucat kemenceépítő weblapját és nem lettem okosabb. Én a hagyomány híve vagyok, mindenképp a természetesebb, "ősibb" anyagok, formák felé kacsintok.

Amúgy mondhatni hogy olyan 200e Ft körül van a munkadíj. Ezt kissé sokallom egy kb 5 napos munkáért. Pláne hogy adom a szállást, segédmunkást, anyagot. Valami ajánlat innen? Helyszín: Isaszeg Öreghegy

Előzmény: baranya2009 (4997)
tucsok13 Creative Commons License 2011.08.23 0 0 5010

köszi:-)

Előzmény: kisszszoros (5009)
kisszszoros Creative Commons License 2011.08.22 0 0 5009
Előzmény: tucsok13 (5003)
Teaway Creative Commons License 2011.08.19 0 0 5008

Értem.

Gondolom 50-70 fok között kéne, hogy ne kezdjen el főni/sülni.

Előzmény: tucsok13 (5007)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!