Bocsi, igazatok van, pizzával kezdtünk. Alig 10 perc alatt megsült, majd utána a husi. Annak kellett kb 70 perc. Utána jött a kenyér. De közben nem volt benne tüz/parázs az biztos.
Alapvetően ott is látok egy "kis" csúsztatástt, hogy hús, pizza, kenyér a sorrend. :)
A pizza 300 fok környékén sül tökéletesre, a kenyérnél (mint minden más kelttésztánál) is magas (kb. 250) hőmérséklet kell indításnak, hogy szépen feljöjjön, aztán kicsit hűlhet a sütőtér, hogy tökéletesen átsüljön. De az ízletes, omlós, hagyományosan kemencében készülő húsfélék nem szereik a magas hőfokot, mert kívül szénné égnek, belül meg maradnak nyersek.
10 kg fa az nagyon kevés, és 1 ó alatt elég. Mérd le meglátod. Ha nem folyamatos üzemű egy kemence, az kevés bele tuti.
A parazsat-hamut meg ha kihúzzák belőle, nem sűl meg meg benne még 2 kenyérlángos sem :-((
1 óra nem is tudom milyen húsnak elég sütésre, én sajnos főzni nem tudok nagyon. Múltkor rácpontyot csináltam, az enyémben. de annak még ennyi sem kellett, az igaz :-)
De hogy a parazsat kihúzzák, majd 1,5 ó-ig sűl a hús, aztán 2 pizza, azután még a kenyér is, ez már súrolja a mese kategóriát, de mondjukinkább, hogy akinél vendégeskedtél, az illúzionista volt :-)) A kenyérnek is sok idő kell eleve, a sok nyitogatásról nem is beszélve....
Ne érts félre, én nem bántani akarlak, csak azt szeretném, ha nem lennének irreális elvárásaid, mert akkor csalódás érne, és nem örülnél a kemencédnek felhőtlenül.
Én azt tudom csak, hogy olyan kemencét akarok amilyet már láttam. Azaz 2 órán keresztül kb 10-15 kg fával tüzeltek benne, majd a parazsat, hamut kihúzták belőle. Ezt követően mehett be a husi pl. Az 1-1.5 óra alatt megsült. Ezután ment bele a kenyér, és az is gyönyörűen megsült. A kettő között még 1-2 pizza is belefért.
Ha végigolvastad a kemence használatát ott leírom hogy egy kacsasütőben kezdem el sütni a húst és a végén veszem csak le a tetőt mert különben megégetné a husokat ugyszintén a kenyeret is. A kiflisütésnél nem mert ott csak rövid ideig kell sütni, és a pizzaféléknél sincs probléma.
Sajnos ez mindegyik eddig általam megmért kemencénél ez a helyzet. A hagyományos üvegcserepes kemencénél még rosszab volt.
A belső mérete 90*90 cm az ajtó ettől kisebb azért csalóka egy kicsit.Valóban a labirintus miatt kellet magasítani a kéményt. A magasítás óta már nem jön ki elöl füst a kemencéből.Meg az ajtó fölső részére tettem be egy füstterelő lemezt is. A "kemence használata" menüben a második képen látható ez a lemez. A boltiv valóban melegebb kb 50C-fokkal de a pontos méréseket is megtalálod a Kemence használata részben.
Enek a kemencének 1óra 20 perc alatt teljessen sütésre késsz az előző kemencémnek 3 óra felfütési idő kellet és maximum egy órát lehetett benne sütni. Sok esetben mire a húsok kisültek és a tésztafélék nem voltak sütésre alkalmasak már nem tudtam megsütni.
A tüzteret én jónak tartom ha csak egy család számára készül. Ha komolyabb rendezvényekre biztos nagyobb kell. 20 főre már sütöttem benne.
Saccra 70*70-es a belseje. Családi használatra elég.
A labirintus ellenállása miatt kellett kéményt magasítani, de így is gyanús, hogy bemelegedésig kifelé is jön füst. Nem süt erősebben felülről? Elvileg a boltív melegebb, mint a kemence alja és oldala.
Ott mondták, hogy ahány mester, ill. tájegység annyi féle módon építik (építették) a kemencét.
Más módon kell tüzelni egy samott kemencében, mint a téglából építettben.
Pl. van olyan mester aki a búbosnál az első sort nem cserépből rakja, hanem samott téglából, mert azt mondja, ha félre húzód a parazsat akkor az jobban bírja.
Az biztos, hogy a sajátomnak az alja téglából, a búb meg cserépből lesz, követjük a hagyományokat.
A táborban a fényképen lévő kemencét 3,5 nap alatt raktuk össze.
A fotó alapján nem mind samott szerintem. Amúgy nagyon olcsón adod. Én a vatera-n láttam/vettem 300-ért darabját. Nem olvastam végig a topikot, csak most találtam rá, de el fogom mert tavasszal nekem is épül majd egy bubos kemencém a kertben. Több kemenceépítővel beszéltem, és mit mondjak, ahány annyi féle elkötelezettség. Értem ez alatt hogy eddig mindegyik "lefikázta" a másik elvét. A lényeg hogy samott nem jó, mert az nagyon égeti az ételt a hatalmas hőátadásával. Az egyik sima téglából építené, a másik csak cserepet akar, a harmadik samott lapokkal a tűztér alját és 25 db kiméretű samotto tesz még valahova. De vajon hova??
Elolvastam egy tucat kemenceépítő weblapját és nem lettem okosabb. Én a hagyomány híve vagyok, mindenképp a természetesebb, "ősibb" anyagok, formák felé kacsintok.
Amúgy mondhatni hogy olyan 200e Ft körül van a munkadíj. Ezt kissé sokallom egy kb 5 napos munkáért. Pláne hogy adom a szállást, segédmunkást, anyagot. Valami ajánlat innen? Helyszín: Isaszeg Öreghegy