Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6095
Ilyen még nem volt: hétvégén 21,5 cukorfokkal szedtük a rizlinget. A termés mennyiség ugyanannyi, mint tavaly.
RAMBO Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6094
Hát, nagyon nem mindegy, hogy hogyan csinálod a próbaszüretet. Más-más cukorfok van a szőlőben a különböző oldalakon (keleti, déli, nyugati) a szőlőfürt részein (külső bogyók, belső bogyók), a szőlőterület egyes részein.

Valószínűleg a próbaszüret teljesen fals eredményt hozott. A mustfokolódat meg ki kéne próbálnod a másik fokolóval azonos mintán. Ha tényleg 4 fokot csal, akkor ki kell dobni (ez azért kurva sok, nem hinném, hogy ha ép, ilyen mértékben tévedne).
Előzmény: zongoo (6092)
kata 03 Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6093

Szia.

Most legalább tudod mennyit csal a fokod.

Szőlőd négy nap alatt fokosodott kb 0,2 fokot.

Előzmény: zongoo (6092)
zongoo Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6092
Szerintetek négy nap alatt maximálisan mennyit emelkedhet a cukorfok? Természetesen az elmúlt négy napban (keddtől szombatig). Kedden szedtünk egy keveset és egy nem hitelesített fokolóval 17 fokot mértünk (nagyon szomorú voltam és persze nem értettem), tegnap szedtünk, majd megint mértünk, de most hitelesített fokolóval és a korrekciók után 21,3 lett a vége. A kérdésem az lenne, hogy ugye az elmúlt négy napban képtelenség, hogy a cukorfok ugyanarról a területről, ugyanolyan fajtáról szedve négy fokot emelkedjen?
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6091
-A balfasz traktoros
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6090
A kedvencem
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6089
-Hát még amit le sem szednek!
Előzmény: lalá (6088)
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6088
-Hát még a 30Ft/kg!
Előzmény: BZoltan (6069)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.03 0 0 6087
Már most kezdek beleőrülni. :) Eddig oda jutottam, pontosabban ott akadtam el, hogy nem látom pontosan, hogyan és mint kellene adózni. Pontosabban volt egy 8 Ft-os literenkénti jövedéki adó, amit egy 2007-es rendelet elvileg eltörölt. (Pontosabban 0 Ft-ra módosított.) Ezek szerint nem kellene adózni az eladott bor után??? (Nehezen hiszem el. )
Előzmény: Törölt nick (6086)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.03 0 0 6086
Váltsd ki az őstermelői igazolványt adószámmal(falugazdász, adóhivatal), egyszerűsített adóraktári engedélyt a fináncoktól(ebben jelezd, hogy mivel akarsz foglalkozni, én eddig jutottam), aztán az OBI-tól is kell valami engedély, majd irány a helyi önkormányzat valamelyik kiskirálya(vagy agyatlan ügyintézője, nem is tudom, melyik a rosszabb), asszem ÁNTSZ hozzájárulás is kell
Aztán ha nem őrültél bele a bürokráciába, árulhatod a borodat.
Előzmény: szunyog25 (6082)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6085
nm.
Előzmény: szunyog25 (6084)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6084
Első átfutásra azt hiszem igen. Köszönöm.
Előzmény: szaki_pali (6083)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6083
ezt keresed?
Előzmény: szunyog25 (6081)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6082
Kiegészítem az előző kérdésem azzal, hogy hol tudok pontosan utána nézni annak (mert nem találom sehol a neten), hogy mi kell ahhoz, hogy bort értékesíthessek? (Akár palackozva, akár "háznál" termelői borként?)
Előre is köszi!
Előzmény: szunyog25 (6081)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6081
Nem tudja valaki, honnan lehetne letölteni az aktuális bortörvényt?
Ferig Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6080

Íme a közelmúltbeli kívánságra a válasz:

 

http://www.hnt.hu/doc/javedesites_20090918.pdf

Atis44 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6079
szőlőnk
Bejelöltem hogy hol van a szőlő.
Előzmény: Törölt nick (6078)
attisch Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6077

Bocsánat, a helyes adat:

az 1dl/hl 5%-os törzsoldat vagy 10g/hl porított borkén mindegyike

50 mg/l-rel emeli a szabad kénessav szintet

 

Természetesen a leírt mennyiség első fejtést megelőzően vagy azzal egy menetben alkalmazom.

Előzmény: attisch (6076)
attisch Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6076

Nem jól mondod...

 

Az 1 dl 5%-os oldat az 10 g porított borkénnek felel meg. Ezek mindegyike 5mg/l-rel emeli a bor szabad kénessav szintjét.

 

Én egyébként a cefrét darálás után mindig kénezem. Az egészséges cefrének elég a 10 g/hl porított borkén. Ez általánosan fehér és kékszőlőnek is. A héjon erjedő kékszőlőre valóban pozitív hatással van: segít a pektinek feltárásában, a színkinyerésben és ugyebár antioxidáns hatással is bír. A fehéreknél ez utóbbi miatt használom elsősorban.

A mustot sohasem kénezem.

Az alapkénezéskor, teljes kiforrás után a fehérnek oda lehet adni a 15-20 g/hl borként, savasságtól és alkoholtól is függően!!! A vörösnek 10-15 g/hl szintén a fenti feltételekkel. Ezután szoktam bevizsgáltatni laborban.

Én így csinálom, nekem bevált. Fentiek azt jelentik, hogy kb. 60 mg/hl lesz a boraim szabad kénessav szintje, azaz éppen a kereskedelmi forgalomba kerülő borok felső limitje, de érdemes így, mert utána nem sokat kell hozzányyúlni, legfeljebb minimális pótlásra van szükség, persze csak újboli bevizsgálás után...

Előzmény: Nem'Tom (6075)
Nem'Tom Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6075
Köszi!

Ha már a kénezésről beszélgetünk... Ha nem por formában vettem ként, hanem oldott állapotban 5%-os törzsoldatot - kénessav(azt hiszem H2SO3), az mit jelent? pl 1dl javasolnak a palackon 1 hl-hez egészséges szőlő esetén. 1000g (1l) 5% =50g kén, ha a kénnek a sűrűsége is 1g/cm3 lenne... azaz 1dl ~ 5g-nak felel meg? Jól gondolom a számolgatást?
Előzmény: Ferig (6073)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6074
Soha nem kénezem a cefrét
Ferig Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6073

A vörösbe én ~5 g/100 liter cefre mennyiségű ként teszek. A vörösbor a fejtéseknél is kap valamennyi ként, általában a fehérnél alkalmazott mennyiség (10 g/1 hl) felét. Tapasztalataim szerint a vörösnél óvatosabban kell bánni a kénnel, mert a sok kén láthatóan "kiveszi" a bor színét. 

Előzmény: Nem'Tom (6062)
Zalancelot Creative Commons License 2009.09.30 0 0 6072

Kösz, az okítást.

 

A magas hőfokot én azért gondolom problémának, mert nagyon felgyorsul az erjedés, amit nagyon nehéz kontroll alatt tartani. 

Előzmény: Cirfandlia (6071)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.09.30 0 0 6071
Hát - tudtommal a kénhidrogén nem így alakul ki a borokban (sokkal magasabb hőmérséklet kell a kénből H2S keletkezéséhez) hanem a szulfátok; leggyakrabban az élesztők kéntartalmú fehérjékkel való reakciója közben.
A magas hőmérséklet más gondot okozhat, de a 20-24 még egyáltalán nem magas, főleg a testesebb vörösök erjesztéséhez.
Előzmény: Zalancelot (6064)
apilusz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 6070
Igen sajnos ilyenek az árak meg átvételkor(ha van aki átveszi és majd fél vagy 1 év múlva fizet) a 21 fokos szőlőt papiron 17 fokosan veszi át.
BZoltan Creative Commons License 2009.09.30 0 0 6069
Ez botrányos...40-45Ft/kg??? Nonszensz. Elképesztő.

Az aszúproblémára sajnos számítani lehetett :( a belföldi borpiacon nagyon megállt a drágább borok kereskedelme. Minden kereskedő azt mondja, hogy a drágább borok kivétel nélkül mind ott állnak a polcokon és a kutya nem veszi őket. Ilyenkor a termelők is meggondolják kétszer, hogy mennyi prémium borral jöjjenek ki... az aszú pedig prémiumbor. Beteg a magyar borpiac, nem is kicsit.
Előzmény: Atis44 (6065)
BONNIE Creative Commons License 2009.09.30 0 0 6068
Döbb.
Előzmény: Atis44 (6065)
Atis44 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 6067
Én a nyugatabbik végén. Legyesbényén van a szőlő. Rátkai hk.
Előzmény: Törölt nick (6066)
Atis44 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 6065
Döbbenet!

Mai napon beszéltem a hegybírónővel és rákérdeztem a felvásárlási árakra valamint az aszú árára. A felvásárlási árak siralmasak de ezt előre lehetett tudni 17 cukorfoktól felfelé 40-45 ft/kg.

De nem ez a megdöbbentő, hanem az hogy már az aszú sem kell a kutyának se, eddig egyetlen egy felvásárló jelentkezett az is 1200-1400 ft/kg áron. Nincs kereslet az aszúra.- mondta. Nem hisz hogy újabb felvásárló jelentkezik.
Ker.ház az idén nem vesz át aszút csak a szerződésesektől. Hol élünk? Vagy inkább ezt is megéltük hogy Tokaj-hegyalján nincs az aszúra kereslet. :( Szomorú!
Zalancelot Creative Commons License 2009.09.30 0 0 6064
Ne aggódj a vörös cefrére szórt kéntől. 10-15 g elég, baj csak akkor lehet, ha nem tudod a hőmérsékletét normális (20C alatt) tartani, mert a heves forrás alkalmával előfordul, hogy elbomlik a kén és kénhidrogénné alakul, ami jellegzetes záptojás szagban testesül meg. Szerencsére ez ritkán fordul elő, de ha a baj megtörténik az is kezelhető, előzményekben elég sok szó volt róla.

A borban oldott kén tartalom az említett mennyiséggel messze az alatt a szint alatt lesz, ami a letisztulása után az élvezeti értéket a legkevésbé is befolyásolná.
Az idő múltával meg fokozatosan el tünik.
Előzmény: Nem'Tom (6062)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!