Nem látok rajta lisztharmatos, sérves szemet, se botrytis-t. A Pero az már más tészta, így nem megállapítható. Illetve látszik, hogy a kocsány színe és egyéb jellemzői egy ponton sitty-sutty megváltoznak.
Nem fog nehezebben termőre fordulni és kipusztulni se. Homokos talajon nyugodtan használhatsz sima vesszőt(kötött talajon neccesebb a filoxéra miatt, ha jól tippelek, Zoli is erre gondolt, bár filoxéra miatt kipusztult szőlőt még életemben nem láttam)
10-15 évnél szerintem tovább kell bírnia. Nem hiszek abban, hogy ha vesszőről van ültetve, akkor hamar kipusztul. A mi térségünkben nem tudok olyan szőlőről, ami 20 évnél fiatalabb, és ne vesszőről lett volna ültetve. Dédapámék annó 2 holdat (~1 ha) ültettek be vesszővel, és mikor a TSZ a földeket elvette, majd kivágatta a szőlőt, akkor bőven 25 év fölött voltak a tőkék. Persze biztos vagyok abban is, hogy megvan a maga kockázata, és hátránya a vesszővel történő ültetésnek. (nehezebben fordul termőre stbstb) De ami egyszer bevált, az másodszor is be fog. :) Remélem. :)
A gyalogművelésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Kétség kívül takarékosabb a kiépítése és sűrűbben lehet telepíteni, viszont cserébe sokkal munkaigényesebb és a művelése is nehezebb. Én azon csodálkozom egy picit, hogy miért kockáztatsz a vesszőültetéssel. Én biztos sajnálnám ha 10-15 év múlva kipusztulna a már beállt, érett ültetvényem.
Igyekszem ezen a téren is a hagyományokat szem előtt tartani, így a háziszőlőben fejművelést fogok alkalmazni. Ez magával hozza azt, hogy a kordon kiépítésére nem kell költenem (csupán a karózásra). A tápanyag utánpótlást meg tudom oldani "ingyen" (szerves trágya), míg a vegyszerezés terén is maradok a hagyományoknál, kékkő, és kén. (Lehető legolcsóbb megoldás szerintem.) Ha mindezeket figyelembe vesszük, nem is kerül olyan sokba. :) Persze időigényesebb (főleg a kötözés miatt) ez a módszer, de annyi baj legyen. Mindazonáltal kíváncsi vagyok, hogy ilyen műveléssel milyen termés minőséget tudok elérni a különböző fajtákkal, természetesen úgy, hogy a mennyiség (persze ez túlzás, de) nem érdekel, a minőség oltárán feláldozom a mennyiséget. :)
Idén ősszel háziszőlő ültetésre adom a fejem. Ha valaki tud olaszrizling vagy rajnairizling vagy szürkebarát vagy muskotályos, illetve kékfrankos vagy cabernet sauvignon vagy merlot vagy zweigelt vesszőt adni, azt szívesen fogadnám. Természetesen a megfelelő honoráriumban megegyezünk. Mind fehér, mind vörös fajtákból durván 200 db vesszőre lenne szükségem. (Nem oltványozok, egyszerű vesszőkkel telepítek ősszel.) Ha valaki hajlandó ezért nekem ősszel metszeni, annak nagyon hálás lennék. :)
Kinyitottam a kád felett lévő ablakot, az oxigén bejött, és kisöpörte a felgyülemlett mustgázt a cefre fölül ( a kád pereme, és a cefretető között van vagy 60 centi),ami miatt valószínüleg az acetonos gusztustalanság se tudott kiszabadulni a leendő nedűből .... Legalábbis remélem így lesz ....
Ma reggel pedig lementem, és a fóliával kibélelt 10 köbös betonkádban leltem egy nagy fekete szörnyet! :) Beszorult a fólia, és a kád közé kb 2-300 liternyi mustgáz, ledobott magáról egy valag cefrét, és ott terpeszkedett. Félkómás fejjel reggel 7 után úgy megijedtem tőle, hogy hátraugrottam. Tényleg És mindezt köszönhetjük az élesztő vitaminjának ,amit tegnap este varázsoltam még bele. Ritka hatásos egy valami.
Azonosítani vélem a tüneteket. A szára a fürtnek beszáradt, néhol az egész, máshol csak itt-ott, egy-egy részfürt és az ezekhez tartozó szemek száradtak el, s rajtamaradtak a fürtön. Eleinte csak kissé fonnyadtak lettek, ehetőek voltak, csak nem teljesen érettek.
Köszönöm szépen. Azért készítek képet a maradványról.
Megpróbálom, még megvannak a levágottak, de semmi penész nem látszik, bár amennyire a szőlőhöz értek, csak szeretnék egy icipicit, hogy legyen az unokáknak, finom, meg nosztalgiázni.:-)
Sajnos Nagyapától nem volt alkalmam megtanulni....
Gyanítom, hogy un. kocsánybánulás. Csak mert írtad, hogy a környékén a levelek épek.... Magnéziumhiány okozza. Levéltrágyázással általában megelőzhető. De sokminden lehet. Egy idézet a topicból:
A kocsánybénulás összetett probléma; egyrészt élettani eredetű; függ a fajták különböző érzékenységétől, tápa. hinytól, az adott év időjárásától (főleg a vegetáció alatti lehűléstől) de okozhat ilyen tünetet valóban a botritisz is- a kórtan-könyvem tanulsága szerint. Neten találtam: "Magnézium hiányában kocsánybénulás léphet fel, ami a fürtöcskék kocsányainak beszáradásával és a szőlőszemek elhalásával jár. A botritisz fertőzésétől úgy lehet megkülönböztetni, hogy kocsánybénulás esetén a szemek a fürtön maradnak." innen: http://www.mezohir.hu/2001-06/15.html?/12207/f3/
Estére (hohó cirka 9 óra telt el azóta) a hordó íz és szag még mindig benne van, sajnos, így ebben is igazad van. Nem lehet tőle megszabadulni. A füstös íz és illat nagyon sokat tompult, mostmár inkább barique jellegű, bár egyrészt nem tartom jónak a barique és a kadarka párosítást, másrészt nagy csalódás. A kontroll borok még így is nagyságrendekkel jobbak, mint ez a levegőztetett bor. :( Sajnos úgy tűnik tanulópénz lesz ez az év.
Ezt nem tudtam. Szerencse, hogy nagyanyám mindig olyan természettel volt megáldva, hogy soha, semmit nem volt hajlandó kidobni, így elég sok gyertyát halmozott fel az évek során. :) Gondolom azok még viaszgyertyák.
Borisszák Figyelem! Bort csinálsz, de kevés a szőlőd? Segítsünk egymáson! A telkemen van kb. 2-3 mázsa szőlő. Több fajta, vegyesen. Nekem sajnos sem időm, sem tudásom nincs, hogy bort készítsek belőle, viszont nem szeretném, hogy a tőkéken rohadjon el... Ezért "Szedd, és vidd" akció keretében elajándékozom bárkinek. "Késői szüret" ; )
De azzal nem lenne bajom, de ez már annyira erős, hogy minden mást elnyom. Tudom, hogy tartalmas lenne, mert a műanyagpalackban lévő nagyon szép illatra és ízre is. Ezen viszont semmi mást nem érezni csak az égetett, füst szagot, ízt. Frissítés: a pohárban 2 óra levegőzés után sokat tompult a füst szag, előjöttek értékes illatok is (főként meggy). A másikon viszont nagyon durva még mindig a hordó szag. A teljes kiforrásig várok, addig nem vonok le következtetést. Köszi a segítséget.
Hát.. .az erjedés azért jóval agresszívabb kioldást végez a hordó dongákból mint a sima vizes mosás, ez lehet az oka. Sztem várjál míg kiforr (az undorító füstösséget nem értem - nem jön be az égetett barrik jelleg, vagy ez más?) van utána is megoldás szaghibára, de az már sok egyebet is kivesz.
Kiw: jó lenne kép, vagy részletesebb leírás, akár kocsánybénulás is lehet.