Keresés

Részletes keresés

etilalkohol Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6175
Szombati szüret Tarcalon: Furmint és Hárslevelű vegyesen 22 mustfok.
Kérdésem: 100 liter musthoz hány kiló aszút kellene hozzáadni, hogy 25 mustfokra javuljon?

BZoltan Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6174
Öröm látni ezeket a szép számokat :)

Nálunk a Somlón a hárs és a furmint még kint figyelnek. Az eső nem sokat ártott, mert vasárnap a nap tegnap meg a hatalmas szél szárította fel a cseppeket, szóval nem szívták meg magukat a szemek. Viszont a hideg miatt már nem érik a szőlő... még a botritiszben és a töppedésben bízom, hogy koncentrálja a termést. Egyelőre 19-20 musfok körül mértük a hársot is és a furmintot is. Ez pedig még karcsú. Aranyat érne 4-5 napnyi napos idő...de az időjáráselőrejezés nem sok jóval kecsegtet.
Előzmény: GENOM_66 (6173)
GENOM_66 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6173

A hideg előtt leszedtem a késői szőlőimet Pécsett:

- Cirfandli Aranyhegyi részen: 20 MM;

- Cirfandli Szentmiklóson: 23,5 MM;

- Furmint Szentmiklóson: 24 MM.

Cirfandliból ritkán sikerül ilyen szép, egészséges termést betakarítani, mint az idén.

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6172

Akkor, ha jól értelmezem, többfélét válasszak, hogy egymás után érjenek be.

Ami fehér fajtákat írtál, azok olyan tulajdonságokkal bírnak, mint amiket én írtam? (roppanós húsú, nem elváló héjú, kismagvú)

Előzmény: jacsoj (6170)
Nem'Tom Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6171
Sziasztok!

Szombaton a leszüretelt cabernet sauvignont elkezdtem feldolgozni, lebogyóztam, ledaráltam kapott egy kis ként úgy ahogy írtátok kb 5g/l, pár nap után elénkvörös a szine és az illata is biztató. Mit gondoltok mennyi ideig kell majd a cefrét 'macerálni'? honnan tudom mikor állhatok majd neki préselni?

A cefréből kb 20-22 órával később, kivettem kb 45-50 l mustot, hogy abból majd legyen egy kis rosé. Kapacitás híján egy 100 literes tisztára mosott acéltartályba tettem, kivettem belőle az úszó fedelet és befedtem a tartály tetejét... Szerintetek ez járható út, be kell-e fedni a tartályt, vagy legyen egy picit nyitott? Mit kell még tegyek, hogy egy üde , gyümölcsös roseé legyen a végeredmény?

Ma voltam fenn a pincében (hegyen) a rosé tetjén fátyolos gyenge hab volt és az illata nitro tartalmú vegyszerekre hasonlított (hígító, technokol) gondolom ez nem normális. Mit tegyek?
jacsoj Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6170
Akkor a folyamatos fehér érési sorrend: Palatina, Pölöskei muskotály, Teréz.
Majd évek múlva hagyd meg lugasnak. A vörös fajtákról írtam.
Előzmény: Törölt nick (6169)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6169

2-3 tő, csak saját használatra szeretnénk.

Tőkeformákhoz nem értek. A jelenleg a kertünkben élő szőlő (ami öreg már és nem is szeretem, amit terem) vízszintesen el van futtatva egy (két vastag) ággal, nos, őt vissza szeretnénk vágni. Érzésből gondozom két éve, amatőrhöz mérten sikeresen, ha a termésmennyiség növekedést sikernek vesszük.

Belegondolva a folyamatos érés lenne jó, hogy ne menjen pocsékba az egyszeri sok szőlő.

 

Előzmény: jacsoj (6168)
jacsoj Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6168
Mennyi az a néhány tő, milyen tőkeformát akarsz belőle, mi a célod a szőlővel, egyszere sokat, vagy folyamatos érés, stb.
Fekete érési sorrendbe: Eszter, Néró, Moldova
Előzmény: Törölt nick (6167)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6167
Sziasztok, szeretnék a kertbe néhány tő csemegeszőlőt ültetni. Leírás alapján kinéztem a Teréz/Attila/Csilla/Anna fajtákat. Melyiket válasszam? Pirosból hasonlót tudtok ajánlani?
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6166
Ha kívülről kell lyukat tömni arra bio megoldásként használj ként.

meg kell olvasztani a darabos ként és azt a lyukba(-ra) kell folyatni . rendesen ragaszkodik a fához.
Előzmény: kiwancsi (6165)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6165
A szilikon tömítő ártana a bornak?
Előzmény: Ferig (6164)
Ferig Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6164
Faggyú(zsír). Kivülről "vastagon" bekenve a sérülés helyét, átmeneti megoldást jelent.
Előzmény: scsaba1 (6161)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6163

Fenyőgyanta. (ld. ókori Görögország) :-))))

 

Bocs! :-)

Előzmény: scsaba1 (6161)
scsaba1 Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6162
Nyáron hoztak hozzám filoxérás levelet, meghatározásra. Gondolom kihajtott valahogy az alany, mert európai levelén nagyon ritka.
Ahol levéllakó alak van, ott van gyökérlakó is.

(Vegyes talajú vidék, van agyagosabb erdőtalaj is, de homok is bőven) A szőlőt össze-vissza ültetik, van, aki oltványozik, van, aki vesszőzik, talajtól függetlenül.
Előzmény: BZoltan (6146)
scsaba1 Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6161
Egy kis segítsék kellene.

Egy vevőm keresett valamilyen "hordótömítő anyagot", amivel az öreg, csepegő fahordóját tudná megjavítani, hasonlatosan az autók hűtő-tömítőjéhez.

A vizes duzzasztás nem vált be, ill. a kádár sem vállalta, csak úgy, ha hoz egy hasonló öreg, de nagyobb hordót, aminek a dongáiból tud vágni és és az "új" dongákkal cseréli ki a rosszakat.

Én nem nagyon tudok ilyen anyagról, megnéztem egy-két borászati cuccokkal is foglalkozó nagykert is, de persze ott sem volt...

Létezik esetleg ilyen anyag?
jacsoj Creative Commons License 2009.10.12 0 0 6160
Keserűsó műtrágya.
Előzmény: kiwancsi (6157)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.12 0 0 6159
Az utolsó permetezésbe (aug legeleje) teszel Magnézium lombtrágyát. Nálam használ.
Előzmény: kiwancsi (6157)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.10.12 0 0 6158
Szombaton (az eheti téli időjárás előtt) leszedtem én is a kis háztájit; Mecsekoldal Cirfandli szőlőfajta. Ahogy vártam –ill. még annál is jobban – borzasztó kevés lett, a tavalyi 250 l után alig érjük el a 1 hektót a ~ 210 termő tőkéről.
Ez a jég, az elmúlt 3 hónap szárazsága, és a idei éven igen mostohán mutatkozó (értsd kevés) fürtök együttes eredménye.
A mustfok,22.3 MM, sav az első durva mérés szerint 6,5 - 7 környékén, töppedés nem volt túl sok, de ilyen egységesen egészséges, pirosra színeződött fürtöket még nem láttam a 12 év alatt.
A kis mennyiség miatt acélban erjesztek, csak természetes tápanyagot (elhalt élesztők sejtfala) kap, semmi egyebet – a cefrét is igen minimálisan kéneztem csak az egy napos áztatás során.

És ígértem, hogy beírom az ezévi teljes növényvédelmet:

0. 04.15. tavaszi lemosó olajos kén+réz
1. 05.20 Thiovit
2. 06.14. Folpan + Thiovit (rá 36 órára a brutális jégverés, ezért megismételve:)
3. 06.17. Folpan + Rézoxiklorid a sérülések lezárása miatt gondoltuk a dupla védelmet
4. 07.03. Folpan + Thiovit
5. 07.19. Thiovit
+1 08.10. Teldor fürtzónára botritisz ellen

tudom, hogy furcsa egyeseknek a kevés kezelés- de felénk rendkívüli év volt, sztem kevés növényvédelmi problémával, annál több időjárási extremitással. (két hosszú száraz meleg periódus közé ékelődött egy hónap monszun)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.12 0 0 6157
A Magnéziumhiányt  hogyan pótolhatom? Mondjuk preventíve...
Előzmény: Ferig (6155)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.12 0 0 6156

Ez egy Néro volt. Idén termett először. Kicsik voltak a szemek rajta, és nagyok a magjai, de a többi is így indult nálunk, nagyon nem izgatott. Való igaz, hogy sok fürt volt rajta. Még mondtam is, hogy nálunk nem minőségre megy a dolog, mert a Figula egyszer elmagyarázta hogy nem szabad akárhány fürtöt hagyni a tőkén. :-)

 

Egyébként agyagos a föld,és a tőke közelében termett krumpli.(én azt hittem elvette tőle a nedvességet) :-) -nem értek egyikhez sem...

 

Mellette a Kozma Pálné jól van, sokat termett és csak a darazsak vettek el belőle. :-)

Előzmény: Ferig (6155)
Ferig Creative Commons License 2009.10.12 0 0 6155
Amikor észreveszed, nem tudsz tenni már semmit. Amit viszont meg tudsz tenni, megfigyeled melyik fajta szőlőd fogékony a kocsánybénulásra és milyen tőketerhelés mellett jelentkezik ez a jelenség inteziven. Ha csökkented a fürtök számát, kevesebb lesz a kocsánybénulás is. Természetesen a rendszeres tápanyagutánpótlás (főleg Mg) nagyon fontos ennek megelőzésében, kezelésében. Tapasztalatom szerint bizonyos fajta szőlők (pl. Zweigelt) fogékonyabbak a kocsánybénulásra, persze lehet, hogy ez a jelenség termőtalaj és területspecifikus is.
Előzmény: kiwancsi (6154)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.11 0 0 6154

Így volt ez köszönöm.

 

Szerencsére voltak fürtök mellyeknek csak részei haltak el, más része megérett és finom ehető volt.

 

Mit kell/lehet ezzel tenni ha észreveszem?

Előzmény: Ferig (6153)
Ferig Creative Commons License 2009.10.11 0 0 6153
A kocsánybénulás fokozatosan jelentkezik. A fürtök, vagy a fürtök egyes részei (kocsányai) először elágyulnak, a bogyók az elhalóban lévő kocsányon éretlenek (savanyúak) maradnak, majd miután elhal a kocsány, fokozatosan elszáradnak.
Előzmény: kiwancsi (6151)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.11 0 0 6152
Azért kérdezem, mert van itt egy szomjas társaság, akik igen mennének valahova pincelátogatóba....
Előzmény: lalá (6148)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.11 0 0 6151

Köszönöm, abból amiket írtatok ezt gondoltam én is.

A szemek zörgős szárazak, ezt bele lehet tenni így ahogy van egy téli szárazdíszbe. :-)

Előzmény: Rákrosseb (6150)
Rákrosseb Creative Commons License 2009.10.11 0 0 6150

Nem látok rajta lisztharmatos, sérves szemet, se botrytis-t. A Pero az már más tészta, így nem megállapítható.
Illetve látszik, hogy a kocsány színe és egyéb jellemzői egy ponton sitty-sutty megváltoznak.

Szerintem még mindíg kocsánybénulás.
Előzmény: kiwancsi (6149)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.11 0 0 6149

Íme az elfonnyadt szőlőm.

A szürkeség agyag rajta, mert a földről szedtem már fel a fénykép kedvéért.

 

Akkor gomba vagy nyomelemhiány?

 

lalá Creative Commons License 2009.10.11 0 0 6148
-Igen. Most oda szegődtem.
Előzmény: Törölt nick (6100)
lalá Creative Commons License 2009.10.11 0 0 6147
-Bizony az.
Előzmény: Ferig (6096)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.10 0 0 6146
Igen a filoxériára gondoltam. De bevallom, hogy még hírből sem hallottam filoxéria kárról.
Előzmény: Törölt nick (6144)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!