Aranyhegyen és Szentmiklóson merre fekszik a birtok? Érdekes, az aranyhegyi termés kevésbé cukros lett, pedig azt gondoltam volna erősebbnek. Ráadásul azt hallottam, hogy ott pusztított a jég rendesen.
Csemegeszőlőből is lehet bort csinálni, a Palatinából készült bort nem ismerem, a szőlő íze alapján muskotályos jellegű lehet. A csemegeszőlők nem a legjobb cukortermelők, és savtermelők, de mind a kettő tulajdonságon lehet segíteni. A Palatina augusztus végén érik, már szerintem eléggé túlérett lehet, bár az enyémnek a maradékát még szombaton is ették a darazsak. Ha sok van belőle, próbáld meg, és csinálj bort, majd beszámolsz róla, ha venni akarsz, akkor szerintem mást, kifejezetten borszőlőt próbálj keresni.
Nálunk a Somlón a hárs és a furmint még kint figyelnek. Az eső nem sokat ártott, mert vasárnap a nap tegnap meg a hatalmas szél szárította fel a cseppeket, szóval nem szívták meg magukat a szemek. Viszont a hideg miatt már nem érik a szőlő... még a botritiszben és a töppedésben bízom, hogy koncentrálja a termést. Egyelőre 19-20 musfok körül mértük a hársot is és a furmintot is. Ez pedig még karcsú. Aranyat érne 4-5 napnyi napos idő...de az időjáráselőrejezés nem sok jóval kecsegtet.
Szombaton a leszüretelt cabernet sauvignont elkezdtem feldolgozni, lebogyóztam, ledaráltam kapott egy kis ként úgy ahogy írtátok kb 5g/l, pár nap után elénkvörös a szine és az illata is biztató. Mit gondoltok mennyi ideig kell majd a cefrét 'macerálni'? honnan tudom mikor állhatok majd neki préselni?
A cefréből kb 20-22 órával később, kivettem kb 45-50 l mustot, hogy abból majd legyen egy kis rosé. Kapacitás híján egy 100 literes tisztára mosott acéltartályba tettem, kivettem belőle az úszó fedelet és befedtem a tartály tetejét... Szerintetek ez járható út, be kell-e fedni a tartályt, vagy legyen egy picit nyitott? Mit kell még tegyek, hogy egy üde , gyümölcsös roseé legyen a végeredmény?
Ma voltam fenn a pincében (hegyen) a rosé tetjén fátyolos gyenge hab volt és az illata nitro tartalmú vegyszerekre hasonlított (hígító, technokol) gondolom ez nem normális. Mit tegyek?
Tőkeformákhoz nem értek. A jelenleg a kertünkben élő szőlő (ami öreg már és nem is szeretem, amit terem) vízszintesen el van futtatva egy (két vastag) ággal, nos, őt vissza szeretnénk vágni. Érzésből gondozom két éve, amatőrhöz mérten sikeresen, ha a termésmennyiség növekedést sikernek vesszük.
Belegondolva a folyamatos érés lenne jó, hogy ne menjen pocsékba az egyszeri sok szőlő.
Mennyi az a néhány tő, milyen tőkeformát akarsz belőle, mi a célod a szőlővel, egyszere sokat, vagy folyamatos érés, stb. Fekete érési sorrendbe: Eszter, Néró, Moldova
Sziasztok, szeretnék a kertbe néhány tő csemegeszőlőt ültetni. Leírás alapján kinéztem a Teréz/Attila/Csilla/Anna fajtákat. Melyiket válasszam? Pirosból hasonlót tudtok ajánlani?
Nyáron hoztak hozzám filoxérás levelet, meghatározásra. Gondolom kihajtott valahogy az alany, mert európai levelén nagyon ritka. Ahol levéllakó alak van, ott van gyökérlakó is.
(Vegyes talajú vidék, van agyagosabb erdőtalaj is, de homok is bőven) A szőlőt össze-vissza ültetik, van, aki oltványozik, van, aki vesszőzik, talajtól függetlenül.
Egy vevőm keresett valamilyen "hordótömítő anyagot", amivel az öreg, csepegő fahordóját tudná megjavítani, hasonlatosan az autók hűtő-tömítőjéhez.
A vizes duzzasztás nem vált be, ill. a kádár sem vállalta, csak úgy, ha hoz egy hasonló öreg, de nagyobb hordót, aminek a dongáiból tud vágni és és az "új" dongákkal cseréli ki a rosszakat.
Én nem nagyon tudok ilyen anyagról, megnéztem egy-két borászati cuccokkal is foglalkozó nagykert is, de persze ott sem volt...
Szombaton (az eheti téli időjárás előtt) leszedtem én is a kis háztájit; Mecsekoldal Cirfandli szőlőfajta. Ahogy vártam –ill. még annál is jobban – borzasztó kevés lett, a tavalyi 250 l után alig érjük el a 1 hektót a ~ 210 termő tőkéről. Ez a jég, az elmúlt 3 hónap szárazsága, és a idei éven igen mostohán mutatkozó (értsd kevés) fürtök együttes eredménye. A mustfok,22.3 MM, sav az első durva mérés szerint 6,5 - 7 környékén, töppedés nem volt túl sok, de ilyen egységesen egészséges, pirosra színeződött fürtöket még nem láttam a 12 év alatt. A kis mennyiség miatt acélban erjesztek, csak természetes tápanyagot (elhalt élesztők sejtfala) kap, semmi egyebet – a cefrét is igen minimálisan kéneztem csak az egy napos áztatás során.
És ígértem, hogy beírom az ezévi teljes növényvédelmet:
0. 04.15. tavaszi lemosó olajos kén+réz 1. 05.20 Thiovit 2. 06.14. Folpan + Thiovit (rá 36 órára a brutális jégverés, ezért megismételve:) 3. 06.17. Folpan + Rézoxiklorid a sérülések lezárása miatt gondoltuk a dupla védelmet 4. 07.03. Folpan + Thiovit 5. 07.19. Thiovit +1 08.10. Teldor fürtzónára botritisz ellen
tudom, hogy furcsa egyeseknek a kevés kezelés- de felénk rendkívüli év volt, sztem kevés növényvédelmi problémával, annál több időjárási extremitással. (két hosszú száraz meleg periódus közé ékelődött egy hónap monszun)
Ez egy Néro volt. Idén termett először. Kicsik voltak a szemek rajta, és nagyok a magjai, de a többi is így indult nálunk, nagyon nem izgatott. Való igaz, hogy sok fürt volt rajta. Még mondtam is, hogy nálunk nem minőségre megy a dolog, mert a Figula egyszer elmagyarázta hogy nem szabad akárhány fürtöt hagyni a tőkén. :-)
Egyébként agyagos a föld,és a tőke közelében termett krumpli.(én azt hittem elvette tőle a nedvességet) :-) -nem értek egyikhez sem...
Mellette a Kozma Pálné jól van, sokat termett és csak a darazsak vettek el belőle. :-)
Amikor észreveszed, nem tudsz tenni már semmit. Amit viszont meg tudsz tenni, megfigyeled melyik fajta szőlőd fogékony a kocsánybénulásra és milyen tőketerhelés mellett jelentkezik ez a jelenség inteziven. Ha csökkented a fürtök számát, kevesebb lesz a kocsánybénulás is. Természetesen a rendszeres tápanyagutánpótlás (főleg Mg) nagyon fontos ennek megelőzésében, kezelésében. Tapasztalatom szerint bizonyos fajta szőlők (pl. Zweigelt) fogékonyabbak a kocsánybénulásra, persze lehet, hogy ez a jelenség termőtalaj és területspecifikus is.
A kocsánybénulás fokozatosan jelentkezik. A fürtök, vagy a fürtök egyes részei (kocsányai) először elágyulnak, a bogyók az elhalóban lévő kocsányon éretlenek (savanyúak) maradnak, majd miután elhal a kocsány, fokozatosan elszáradnak.