Keresés

Részletes keresés

PalM23 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 2189

Sziasztok!

Orion OBMD-1401 típusú kenyérsütőgépet szeretnék vásárolni. Érdekelne, hogy akinek van ilyen, vagy hasonló típus, annak mi a véleménye róla, hogy van megelégedve vele?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

ágika1 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 2188

Köszönöm, először megpróbáljuk( az emberrel megpróbálja) az sk. reszelést.

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.28 0 0 2187

Megoldható úgy is, hogy egy gyengébb anyagból készült csavarhúzóba belevágsz fémfűrésszel egy nútot. Könnyebben ment, mint gondoltam. De ócskapiacon is lehet kapni ilyen kínai vackokat, bitkészletet.

Szétszedésről írtam egyszer én is.

 

Ebben a topikban: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9101037

Előzmény: ágika1 (2185)
firmitudo Creative Commons License 2012.02.27 0 0 2186

Szia!

1555-nél megtalálod, ahogy miszlikekre szedtem a gépemet. Nálam a nyekergés(egyúttal a lapát időnkénti leállása majd újra indulása) a bordásszíj kopásából eredt. Én csináltam hozzá csavarhúzót, mondjuk segített, hogy van speckó gravírozóm. Ha be van süllyesztve még le sem tudod mérni, hogy esetleg megcsinálnám, fénykép alapján meg kizárt...ha van ötleted szívesen segítek. Hozd el, jobb tényleg nem jut eszembe.

Előzmény: ágika1 (2185)
ágika1 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 2185

Sziasztok! Segítséget kérek gépszereléshez

Van egy Tesco Bm7-es gépem és egy Hauser 663-asom. Egyforma üst kell hozzájuk, az már vettem újat (lehet hogy felelslegesen), mert az egyik gép azzal is nagyon zötyőg, amikor dagaszt, a másik meg egy idő után nyikorog. Sajnos nem tudjuk szétszedni, őket, mert  mindkettő alján van 3 olyan különleges fejű csavar amihez nincs csavarhúzónk.

Ti már bontottatok már szét kenyérsütőgépet?

A szervíz a város másik végén van és csak napközben vannak nyitva, telefonon azt mondták 3-6 ezer közötti a javítás és ráadásul kétszer oda kell menni. A Tuskóban 10 alatt is szokott lenni gép, nem költenék majdnem  annyit a javításra.

blaze73 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 2184

Nálam 1x volt ilyen, és csökkentettem a vízből : 350ml helyett 300ml és sosem fordult elő megint.

A hibáknál le is vagyon írva : túl sok folyadékot/élesztőt tartalmazó kenyér (beesik a teteje "cicakenyér lesz") 

 

Előzmény: geda1 (2183)
geda1 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 2183

Sziasztok.

A tészta gyönyörűen megkel de sütés közben beesik a teteje.Megelőzhető ez valahogy?

blaze73 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 2182

Örülök, hogy ízlett - épp most ettem meg belőle egy szendvicset.


Persze, lehet növelni.  A leírt mennyiségből jön ki egy 75-80 dkg kenyér.

Tökmag.  Ja, jó ötlet!  Veszek majd, csak lássak valahol :)  

Előzmény: 3ferret (2181)
3ferret Creative Commons License 2012.02.21 0 0 2181
Próbáld ki tökmaggal is, azzal szerintem még finomabb. Egyébként kipróbáltam a rozsos kenyeret, amit beírtál valamelyik nap. Finom volt, kis 'tömör gyönyör'. Én általában 70 deka liszthez vagyok szokva, az a kenyér tölti ki az üstöt teljesen, úgyhogy ez nekem fura volt, hogy kicsi, de az íze az jó volt. Legközelebb majd növelek a mennyiségen, meglátjuk.
Előzmény: blaze73 (2180)
blaze73 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 2180

Én most napraforgómagot teszek bele folyamatosan, és nagyon finom vele :) 

Előzmény: Törölt nick (2179)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.19 0 0 2179

Én raktam már bele tepertőkrémet és borsot is. Direkt az volt a célom, hogy tepertős pogácsára emlékeztető kenyeret süssek. Úgy is lett.

Jó még például a napraforgómagos kenyér is.

Előzmény: blaze73 (2178)
blaze73 Creative Commons License 2012.02.19 0 0 2178

Ok!  Most olajat tettem bele (Vénusz) még nem tudom milyen ízre, nem vágtuk még meg, de az illata+külalak nagyon ígéretes... :)

Előzmény: .ETNA. (2176)
.ETNA. Creative Commons License 2012.02.19 0 0 2177

A lustaság, mint félegészség történetet már többször említettem, amikor gépben sütöm a kenyeret, azt azért teszem - túl azon, hogy kiakad a csuklóm a dagasztás miatt - , mert nem akarok a gép mellett ücsörögni, olyankor mindig mást csinálok, nekem ugyan eszembe nem jut, hogy arra figyeljek, hogy mikor érkezik el az x perc, amikor még nem süt, de már nem dagaszt stb., ezért  a mag a tetejére lehetőség nálam kilőve:-)) Ami azt illeti, én ugyan a mosógép felé se nézek, amíg le nem jár a program, a habverő is szépen eldolgozgat magának, amíg mást csinálok, elvégre azért vannak háztartási gépek a lakásban, mert imádom, hogy elvégzik (legtöbbször kiválóan) helyettem ezeket a munkákat, s közben én időt nyerek, pl. hogy válaszoljak egy fórumos kérdésre, vagy olvassak, vagy csináljam a következő tennivalót stb.stb., mondom én, ez egyfajta lustaság, vagy inkább játék az (szabad)idővel:-)

Előzmény: atandi (2174)
.ETNA. Creative Commons License 2012.02.19 0 0 2176

Ez a mennyiség teljesen rendben van... nem ez lehetett a gond.

 

Az oliva íze nem érződik ki, de vannak olyan kenyerek, amikbe én is olivát teszek (pl. olasz, vagy fűszeres, ill. pizzatészta, de ilyenkor is leginkább tradíció, mint íz, vagy minőség miatt) margarint ne használj (mert vizes), inkább olajat, vagy vajat.

Előzmény: blaze73 (2175)
blaze73 Creative Commons License 2012.02.19 0 0 2175

Nem hiszem a kevés liszt lett volna az oka, a kész kenyér 80+ deka volt, 25 dkg teljesk. + 30 dkg BL80 kenyérliszt volt benne :)

 

Most is beraktam egy ilyet, kiváncsi vagyok milyen lesz - most margarin helyett olajjal csinálom.  Kiváncsi leszek ízben más-e.

Olajnál az oliva is bejátszik, vagy az már nagyon elviszi az ízét ? :)

 

 

Előzmény: .ETNA. (2173)
atandi Creative Commons License 2012.02.19 0 0 2174

Én meg úgy vagyok vele, hogy a kenyér tetején megpirult napraforgó-vagy más magok-amik lepotyognak, ha lepotyognak(plusz azért még egy kicsi, ami nagyon kínálja magát)- az az ügyes háziasszony jutalma.:P Ennyi már csak dukál, ha szép kenyeret sütünk, nem igaz?

Én közvetlen sütés előtt spriccelem és szórom meg maggal, de van, hogy kicsit korábban.

Ha zacsiban sütöm, akkor az utsó kelesztés elején, mert akkor be is zárom a zacsit.

.ETNA. Creative Commons License 2012.02.19 0 0 2173

:-) hupsz, ezt benéztem:-)

 

A válaszom túl egyszerű, nem teszek magokat a kenyér (!) tetejére, mert szerintem nem fontos, onnan szeletelés közben a java leesik, inkább a belsejében legyen:-)  Igaz, hogy pl. a megpirult tökmag isteni finom, amikor zsömlét csinálok gép+gyúrótáblán formázás+tűzhelyben sütés formában, akkor nem hagyom le a tökmagot a zsömiről :-)

 

A kenyeret, szerintem, a második, vagy inkább a harmadik kelesztés idején, még a sütés előtt próbálnám megszórni, esetleg a szórás előtt egy kis vízzel megkenném a tetejét, így talán jobban megragad a mag.

 

Egyébként az jutott eszembe még, hogy akkor is lehet felemás formájú a kenyér, ha túl kevés lisztből készül. A 2 lapátosnál azért van egy minimál mennyiség, ami alatt a "tökéletes forma", hááát enyhén szólva, nem garantált:-)

Előzmény: blaze73 (2172)
blaze73 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 2172

Melyik fázisba, kb. mikor teszed rá a magokat a tetejére?  nem közvetlenül a sütés előtt, ugye? 

én most csak akkor értem haza, és az már késő volt - nem tapadtak fel :)

 

Az íze viszont parádés volt, a belsejében volt napraforgó + lenmag :)

 

ETNA: de, van táblázat.  a normál magokat a csipogásnál szórom be, az úgy kiváló.

A kenyér tetejére a díszítésből a magokra irányult a kérdés, hogy azt mikor célszerű rászórni, hogy rajta is maradjon :)

 

Igen, lehet az egyik lapátra valami ráragadt, vagy nem tudta egyenletesen "átdobni" ahogy írod.


Teljeskiőrlésű programban sütöttem, az így néz ki :

 

Előmelegítés 20, Kevergetés 3, Kelesztés 2, Kelesztés2 13, Indítás 45, Összekeverés 0.5 , Indítás2 18, Összekeverés2 0.5, Indítás3 56, Sütés 62

 

Mindegyik perc, persze :)

Előzmény: atandi (2167)
.ETNA. Creative Commons License 2012.02.18 0 0 2171

Magokról még annyit, hogy a gépi kenyereknél, mivel a keverés/dagasztás közben az egész tésztában jobban eloszlik, keveredik pl. a lenmag, nem is lesz olyan, mint amit "megszórtak" maggal (a tetejét) sütés előtt, ahogy pl. a sütőben sütött kenyérnél.

Előzmény: .ETNA. (2170)
.ETNA. Creative Commons License 2012.02.18 0 0 2170

Mag ügyben: kisebb magokat (lenmag, szezázmmag stb.) és szárított fűszereket (tárkony, petrezselyem, oregano stb.) már a lisztre rászórom a bekészítéskor, a nagyobb magokat (tökmag stb.) és a frissen összeaprított fűszernövényeket, ileltve az összevagdalt aszalt gyümölcsöket stb. érdemes a sípoló jelzésnél beszórni (általában a második dagasztás közben sípol), hogy keverés közben ne tördelje szét annyira a gép.

 

A használati utasításban nincs ciklusidő táblázat? Ebben minden proginál pontosan szerepelnie kell, hogy mennyi ideig tart az adott program, milyen fázisok vannak, ezek mennyi ideig tartanak és mikor van az un. "gyümölcs jelzés".

 

Megnéztem a Hausmeisteremnél,  pl. az alapprogramban 2 fontos kenyérnél van: 20 perc előmelegítés+3 perc keverés+2 perc dagasztás+13 perc dagasztás... eközben szokott sípolni... + 3 fázis kelesztés (45+19+46perc)+62 perc sütés + 1 óra melegentartás...

 

Az, hogy a kenyér nem egyforma méretű, azért lehet, mert az egyik lapát nem bírta keverés, dagasztás közben "átdobni" a másik lapátra a tésztát és mivel nem volt egyenletes a gombócka, ilyen felemás maradt a kelesztés/sütés során is. Ha megfigyeled dagasztás közben, a gép először az egyik oldalon keveri, majd átvándoroltatja a tésztás másik lapátra, ott is keveri kicsit, majd "visszapasszolja" és ez így megy a kelesztésig.

 

Jól volt elosztva a liszt a bekészítésnél? Nem volt valami a másik lapát alatt (pl. beszáradt tészta stb.), ami miatt lazábban volt a tengelyen és a motor nem bírta normálisan tekerni? Jól tetted a helyére mindkét lapátot?

 

Esetleg próbáld megcserélni a lapátokat legközelebb... hátha .... más ötletem sajna nincs:-(

Előzmény: blaze73 (2166)
firmitudo Creative Commons License 2012.02.18 0 0 2169

Hát ebből a csirkék, nyulak nem sokat fognak látni!:)

Előzmény: atandi (2167)
firmitudo Creative Commons License 2012.02.18 0 0 2168

Én simán üvegesre dinsztelek egy fej lilahagymát és együtt dagasztom a tésztával.

Ha eddig nem használtál olajat vagy zsírt, akkor számolj azzal, hogy ezek lágyítják a tésztát, szóval valamennyivel kevesebb víz kell hozzá. A többit meg úgyis a tapasztalatod fogja megmutatni.

 

üdv.

Előzmény: krupikitti (2165)
atandi Creative Commons License 2012.02.18 0 0 2167

Az enyém is meleg még, de nem bírtam ki, hogy fel ne vágjam...:)

 

Spricceld meg a tetejét vízzel, és akkor ott maradnak a magok. Én is úgy tettem.

 

Előzmény: blaze73 (2166)
blaze73 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 2166

tapasztalt sütők : mitől lehet , hogy a mai kevert teljeskiőrlésű rozs+kenyérlisztes kenyér (BL80) egyik fele magasabbra jött fel, mint a másik és kissé lapos az egyik fele ? :)

 

illetve az egyik keverőlapát mindig beragad, a másik viszont sosem ? :)

 

a kenyér egyébként nagyon szép lett, az illata is fenomenális.  még hűl, nem vágtam fel.

 

illetve melyik fázisnál érdemes magvakat szórni a tetejére ?   most már csak akkor voltam itthon amikor a sütés előtt volt és sajnos a magvak nem tapadtak bele a tetejébe, leestek :)  

Előzmény: blaze73 (2163)
krupikitti Creative Commons License 2012.02.18 0 0 2165

Sziasztok! Hagymás kenyeret szeretnék sütni, tud valaki segíteni? Köszi

Dina 1978 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 2164

Habár nem vagyok kezdő háziasszony, biztos ami biztos alapon kérdezek ilyen hülyeségeket.

Valahogy az új dolgoktól mindig idegenkedek.

 

Előzmény: blaze73 (2163)
blaze73 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 2163

úgy is jó, de a kk az kávéskanál :)

Előzmény: Dina 1978 (2162)
Dina 1978 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 2162

Szia!

 

 

Köszi a gyors választ, hétvégén megpróbálom, aztán majd jelentkezek. A kanál méreteknél  a hozzá adott adagolókra gondolsz?

 

Mégegyszer köszi, szép napot!

Előzmény: blaze73 (2161)
blaze73 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 2161

Szia!

Nem lóg az ki, tedd be és kattanásig nyomd le. :)


Én eddig fehérkenyér + teljes kiőrlésűvel sütöttem kenyeret, mindkettő nagyon finom lett.

A receptek :

 

Fehér kenyér kb. 75 dkg-os:

 

50 dkg BL 80-as kenyérliszt (Nagyi Titka)
1,7 dl kefír
1,6 dl víz
1 kk olaj (oliva), vagy 1,5 dkg margarin
1 púposabb kk só
1 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav vagy 1 ek 10%-os ecet
1 dkg (azaz 1/5 kocka) friss élesztő

 

ez így pontosan jó, nekem akkor még nem volt aszkorbinsavam, az 1 evőkanál 10% ecet tökéletes :)

Fehér kenyér programon.

 

a másik , ezt teljes kiőrlésű programon süsd :

 

300 ml víz
250 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
300 gr finomliszt (BL80 kenyérliszt - Nagyi Titka pld)
2 evőkanál olaj vagy két evőkanál margarin 
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál cukor (barna a legjobb)
1 zacskó szárított élesztő vagy 1/4 élesztő
1 marék napraforgómag

 

A magot akkor tettem bele amikor olyan 20 perc múlva a bekapcsolástól számítva csipog. 


Ez a két recept elronthatatlan, ezzel kezdj szerintem :)

 

Folyadékok alulra, a liszt(ek) felülre - a só ne érintkezzen az élesztővel, azt a folyadékba tedd pld :)

 

Remélem sikerülni fog - várom visszajelzésed, és/vagy fotóid :)   Jó Sütést ! :)


Előzmény: Dina 1978 (2160)
Dina 1978 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 2160

Szia!

 

Örömmel látom, hogy neked is aldis kenyérsütőd van, én is ilyet kaptam. Egyenlőre csak nézegetem mert gőzöm sincs, hogy álljak neki.

Melyik programon sütötted a kenyeret, és melyik recept vált be?

Még egy kérdésem lenne, a sütőforma kilóg a gépből, ennek nem kellene teljesen benne lenni? Illetve hiába tekerem a keverőlapátot nem hallom a kattanást.

Bocs a hülye kérdésekért, előre is köszi.

 

 

Üdv: D.

Előzmény: blaze73 (2138)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!