Aki szeretné, ha találkoznánk végre többen (vagyis nem csak lg meg én:)), az jelezze nekem, aztán kezdjünk el kör-e-mailezni (na, ilyen szó meg nincs is).
Egyébként az 1930-as indulóknál a következő okok miatt nem a bajnokot hívták meg:
First Vienna: a szervezésnél még nem volt biztos, hogy a Rapid vagy az Admira lesz-e a bajnok (végül a Rapid lett, de a Vienna megelőzte az Admirát, tavaszi bajnokok lettek, fantasztikus véghajrával, a Rapidot is leverték), de már mindkét csapat elkötelezte magát a torna időpontjára. Osztrák csapat nélkül nem lehetett játszani, és a Vienna is nagyon jó játékerőt képviselt (egy évvel később pl. ugyanazzal a gárdával ők nyerték a bajnokságot... és ugye ez volt a Wundermannschaft korszaka! Akik közé a Vienna 6 játékost adott!)
Real Irún: a bajnok Bilbaot hívták meg eredetileg, de végül lemondták. Ellenben az Irún, (aki 1927-ben "csak" kupát nyert, de akkor nem volt bajnokság, vagyis Spanyolország Bajnoka címet nyert a kupa mellé) rendkívül megerősítve, 6 kölcsönjátékossal jött a tornára. Gyakorlatilag egy Spanyol B válogatottnak feleltek meg.
FC Séte: 1930-ban Franciaországban még nem rendeztek bajnokságot, így a kupagyőzelemmel a Franciaország bajnoka címet is elhódították, ők voltak az ország legjobb csapata. Továbbá játszattak 4 kölcsönjátékost is (a legtöbbjük sokszoros válogatott)
SpVgg Fürth: Németországban a regionális bajnokságok után kieséses rendszerű volt az országos döntő, így megjósolhatatlan volt előre, ki nyeri a bajnokságot. A Fürth volt az előző évi országos bajnok, az előző évtized legjobb csapata, és ebben az évben is megnyerte a regionális bajnokságot. Jobbat találni sem lehetett volna náluk.
Bologna: Elhúzodott a bajnoki véghajrá, így az azévi legjobbakat nem tudták meghívni, hiszen még ádáz küzdelem folyt a torna idején az első helyért. Így meghívták az előző évi bajnokot! Azért náluk is volt 7 válogatott (Olaszok ekkoriban előszeretettel nyertek világbajnokságot) és két válogatott.
Erről nagyon sok anyagom van. 1930-ban akkora siker volt a Bajnokok Tornája, hogy 1931-ben az olaszok meg akarták rendezni, de nem volt elég lóvé rá. Pedig az észak-olasz városokat akarták összefogni hozzá.
Aztán 1939-ben, Zürichben, 1940-ben Romában is próbálkoztak, de azokat már elsöpörte a világháború vihara... egyébként az EXPO-kkal akarták egybekötni, mint a párizsiak.
Egyébként ma sem csak bajnokcsapatok indulnak a BL-ben. Sőt :-) Nemrég a 0-szoros bajnok Leverkusen is nyerhetett volna :-)
A huszadikszázad oldalt ismeritek? Az OSZK archívumából emelnek ki cikkeket és teszik közzé, de ami igazán érdekes, hogy van sportrovata is. Sőt a rovatoknak van rss feedje, tehát lehet értesülni ha valami változás tapasztalható. Érdekes kísérlet, remélem kifutja magát és jó sok cikk lesz online is elérhető.
Én mindenképp támogatnám, lévén komoly lemaradásom van a személyes ismerettség dolgában :) A felvetett napok nagyjából tarthatók számomra. Gondolom a hely Pesten lenne, tehát a vélt helyszín is. Javaslatom szűkebb helyszínre az Apacuka nevű hely lenne a Horánszky utcában: http://href.hu/x/5m7v (google térkép).
Albertihez egy kis kiegészítés. Alberti 1911-ben született. Az Attila kapusa volt, amikor a miskolciak 1933 tavaszán afrikai túrára indultak. A klubnak nem volt elég pénze, a Bocskai adott kölcsön, cserébe opciót kaptak három játékosra, Albertire, Bánra és Simonyira. Nem tudom, hogy Bánnal mi lett, Simonyi 17000 pengőért a Lille, majd a Sochaux, majd a Red Star játékosa lett, Albert pedig 1933 nyarán Debrecenbe igazolt, augusztus 27-én debütált Újpesten (korábban Varga Pál volt a Bocskai kapusa). 1935 elején igazolta le a Real Madrid (és újra Varga lett a debreceniek kapusa). A spanyol fővárost 1937 decemberében hagyta el. A Le Havre, a Racing (nem tudom, pontosan melyik spanyol csapatról van szó), a Celta Vigo, majd a Granada kapusa lett. 1941-ben, hastífuszból eredő tüdőkomplikációban halt meg. Granadában temették el. A Bocskaiban 33 bajnoki, 1 kupa, és 2 KK mérkőzésen lépett pályára, többet között a 34-es stadionavató meccsen is (Bocskai-Bologna 2:1).
A Bocskay kapusa, aki a Bocskay 1934 decemberi spanyol túráján olyan nagy sikert aratott, hogy egyből leigazolták (egyébként az Újpest is pont ekkor járt Spanyolországban, és Vincze Jenő átigazolási hercehurcája is itt kezdődött)