Ettől még a magas szervesanyag tartalom veszélyeztetheti a tartósságát a belső tapasztásnak, ezért ott inkább törek nélküli anyagot használtak, a sót pedig az aljzat anyagához keverték, hogy kemény legyen, ne kopjon el, ne ragadjon rá az ételre.
Kötőanyagnak lényegtelen az alakja, mivel úgy is addig kell vizezni, hogy masszává váljon....
A homok-agyag arányát tekintve valóban jó a kmencéhez, de a törek tartalma nem lehet túl magas, mert ha kiég porózussá, morzsolódóvá válhat a használat során. Külső tapasztásra mindenképp alkalmas.
Valahol olvastam (valószínű itt, de lehet a kemencebencén), hogy a sima vályogtégla is megvelel agyag helyett tapasztani a kemencénél.
Igaz ez?
Most bontok ki egy vályog falból ajtónak helyet. A téglák jó állapotban vannak, nem porlanak. Ezek jók lennének nekem dongás kemencéhez a donga elkészítéséhez kötőanyagnak? Ha igen hol célszerű tárolni őket felhasználásig? Idén már biztos nem lesz belőle semmi, de jövő tavasszal szeretnék nekiállni megcsinálni.
Kb mennyi ilyen tégla kellhet egy átlagos méretű kemencéhez? (lesz úgy 1m3 kitermelve, ebből biztos nem lesz mind tökéletes, de azért remélem egy kemencényit kiad, ha egyáltalán felhasználható)
A mi kemencenk elvben ilyen, 10-15 kg fa kell bele, kb 2 ora alatt tejesen felfutjuk. Az tuti hogy a pizza 5-8 perc benne, kenyerlangos szinten, de bevallom komolyabb dolgot meg nem sutottunk..a parazsat teljesen ki kell szedni elvben suteshez. Az epitomesterunk szervez kemences napokat, osszel mindenkepp elnezunk egyre hogy lassam a hus suteset. Ami nekem is kerdes hogy ha kiszedem a parazsat eleg meleg marad-e orakon at? (elvben ugy tudom igen)
Meg teljes pizza-pompos lazban egunk, es probaltam mar olyasmit amit benn elokeszitettem es csak pirulni raktuk be. Barbecue rib, csulok pekne modra, sorosdobozra huzott csirke es baconba tekert maj tuti mar...lassan de biztosan haladunk. Pizzat hetente 2x sutunk, az uram szerint mar ezert megerte...de azert itt nem allunk meg.
Emlekeim szerint uveg nem kerult bele csak kavics es talan gyapot. De a hotartasa nagyon jo, ha felfutjuk meg 24 ora mulva is meleg. Legkozelebb asszem nem leszek rest es jegyzetelem az eltelt ido-hofok osszefuggest, ebbol latom majd hogy megsul-e benne a hus.
Bocs hogy én válaszolok de szerintem az hogy a kemence aljábba vastag üvegcserép réteg kell. Szerintem ez tévhit nem javítja a kemence használhatóságát. Azon kivül hogy egyszer biztos megvágja a kezed semi jelentősége nincs. Az én első kemencém is üvegcserepes volt de nem jól müködött. Szerintem oda valami jó hőszigetelő kell nálam lépésálló ásványgyapot van a tégla alatt hőszigetelőnek.
Bocsi, igazatok van, pizzával kezdtünk. Alig 10 perc alatt megsült, majd utána a husi. Annak kellett kb 70 perc. Utána jött a kenyér. De közben nem volt benne tüz/parázs az biztos.
Alapvetően ott is látok egy "kis" csúsztatástt, hogy hús, pizza, kenyér a sorrend. :)
A pizza 300 fok környékén sül tökéletesre, a kenyérnél (mint minden más kelttésztánál) is magas (kb. 250) hőmérséklet kell indításnak, hogy szépen feljöjjön, aztán kicsit hűlhet a sütőtér, hogy tökéletesen átsüljön. De az ízletes, omlós, hagyományosan kemencében készülő húsfélék nem szereik a magas hőfokot, mert kívül szénné égnek, belül meg maradnak nyersek.
10 kg fa az nagyon kevés, és 1 ó alatt elég. Mérd le meglátod. Ha nem folyamatos üzemű egy kemence, az kevés bele tuti.
A parazsat-hamut meg ha kihúzzák belőle, nem sűl meg meg benne még 2 kenyérlángos sem :-((
1 óra nem is tudom milyen húsnak elég sütésre, én sajnos főzni nem tudok nagyon. Múltkor rácpontyot csináltam, az enyémben. de annak még ennyi sem kellett, az igaz :-)
De hogy a parazsat kihúzzák, majd 1,5 ó-ig sűl a hús, aztán 2 pizza, azután még a kenyér is, ez már súrolja a mese kategóriát, de mondjukinkább, hogy akinél vendégeskedtél, az illúzionista volt :-)) A kenyérnek is sok idő kell eleve, a sok nyitogatásról nem is beszélve....
Ne érts félre, én nem bántani akarlak, csak azt szeretném, ha nem lennének irreális elvárásaid, mert akkor csalódás érne, és nem örülnél a kemencédnek felhőtlenül.
Én azt tudom csak, hogy olyan kemencét akarok amilyet már láttam. Azaz 2 órán keresztül kb 10-15 kg fával tüzeltek benne, majd a parazsat, hamut kihúzták belőle. Ezt követően mehett be a husi pl. Az 1-1.5 óra alatt megsült. Ezután ment bele a kenyér, és az is gyönyörűen megsült. A kettő között még 1-2 pizza is belefért.
Ha végigolvastad a kemence használatát ott leírom hogy egy kacsasütőben kezdem el sütni a húst és a végén veszem csak le a tetőt mert különben megégetné a husokat ugyszintén a kenyeret is. A kiflisütésnél nem mert ott csak rövid ideig kell sütni, és a pizzaféléknél sincs probléma.
Sajnos ez mindegyik eddig általam megmért kemencénél ez a helyzet. A hagyományos üvegcserepes kemencénél még rosszab volt.
A belső mérete 90*90 cm az ajtó ettől kisebb azért csalóka egy kicsit.Valóban a labirintus miatt kellet magasítani a kéményt. A magasítás óta már nem jön ki elöl füst a kemencéből.Meg az ajtó fölső részére tettem be egy füstterelő lemezt is. A "kemence használata" menüben a második képen látható ez a lemez. A boltiv valóban melegebb kb 50C-fokkal de a pontos méréseket is megtalálod a Kemence használata részben.
Enek a kemencének 1óra 20 perc alatt teljessen sütésre késsz az előző kemencémnek 3 óra felfütési idő kellet és maximum egy órát lehetett benne sütni. Sok esetben mire a húsok kisültek és a tésztafélék nem voltak sütésre alkalmasak már nem tudtam megsütni.
A tüzteret én jónak tartom ha csak egy család számára készül. Ha komolyabb rendezvényekre biztos nagyobb kell. 20 főre már sütöttem benne.
Saccra 70*70-es a belseje. Családi használatra elég.
A labirintus ellenállása miatt kellett kéményt magasítani, de így is gyanús, hogy bemelegedésig kifelé is jön füst. Nem süt erősebben felülről? Elvileg a boltív melegebb, mint a kemence alja és oldala.