Nekünk egy házi készítésű melegítő készülékünk volt, ami 220 V-ról működött. Nem volt vele semmi baj, sajnos egy "kedves" szüretelőmunkás elvitte. Lehet, hogy most vizet forral vele otthon a lavórban, mert hogy sem bora, sem hordója nincs.
Tudom hogy itt nagyobb horderejű dolgokról van szó mint az én pár liter fügeborom, de mostmár másodszor futok neki, az első tutira ecet lesz. Milyen hőmérséklet kell neki? Most egyébként vettem hidegtűrő, újraindító borélesztőt.
Ha egy kicsit is ecetszagú akkor már nem fordul vissza?
Nálunk csak reflektoros infralámpákat gyártanak azok a méretüknél fogva és a működtető feszültségük okán (230V) alkalmatlanok hordón belüli használatra. Talán megpróbálhatnád halogén lámpával fűteni a hordó belső terét, mert abból vannak törpefeszültségűek és az is sok hőt termel, de azt is célszerű a névleges feszültség alatt működtetni, hogy vörösesen izzon.
Kicsit pontosabban leírnán az útvonalat. A régi 7-es főúton Letenyén a Lenti- Tornyiszentmiklós irányba kell elkanyarodni, és Tornyinál kilépni Pince fele Szlovéniába. A bolt a Lendvához tartozó Csente (Centiba) nevű faluban van, Lendva előtt. Jól jelezve van nem lehet eltéveszteni. A bolt tulaja magyar nemzetiségű, így értelem szerűen mindent magyarul meg lehet tárgyalni.
A pálinkafőzőről annyit, hogy a nagy határnyítésok táján divatba jött regionális vásárokra a Szlovének természetszerűen hozták a pálinkafőzőiket is, amik csodák csodája, mind el is keltek. Aztán a fináncok udvariasan a tudomásukra hozták, hogy ezt mégse kellene,mert itt ez tiltott árú.
Még nem tartok ott, de 1-2 hét múlva aktuális lesz. És nem mindegy hogy az egész pincét kell fölfűteni valahogy (hősugárzó), vagy csak egy-egy hordó beltartalmát...Ha olcsó lenne az infrás cucc, megérné az első évben.
Ez, miután szaki pali paraffinos árára válaszoltam a tartály, lábazat, úszófedél, + porvédő?tető. (hívhatjuk ennek is, én ezt nem hallottam - pincében lenne por? ;) ) egy csappal az alján.
Ha bármikor hozzányúlok az úszófedélhez, leveszem, elmosom, a palástot is törzsoldatos szivaccsal, miután visszatettem, max törzsoldattal bespriccelem az egészet (olyasmivel amivel pl szobanövényeket is szoktak permetezni).
Valaki tud esetleg infrafénnyel működő bormelegítőről? Az akonán bele kell dugni a hordóba és úgy melegíti föl a bort hogy nem okoz területi túlmelegedést. Kb 4 éve hallottam egy borásztól hogy van ilyen de akkor még nagyon borsos ára volt (kb 50 ezer forintnyi euró Ausztriában)
a hektós parafinnos tartály olyan 100 EURO a 150 literes 125 EURO volt.
a hely Lendva. úgy lehet eljutni, hogy be kell menni Letenyére. ott a templomig kell menni. az út ketté ágazik, lehet menni jobbra is meg balra is. Tehát Letenyénél a templomnál jobbra kell menni. Határ nincs úgy lehet Lendváig jutni. A település előtt lesz a bolt. Ki van írva magyarul is Mezőgazdasági bolt. Na onnan származik a tartályom. (de állítólag lehet kapni komplett pálinkafözöt is potom 100.000Ft-nak megfelelő Euróért)
nekem ugye 1 hektós tartályom van, ha jól emlékszem akkor 48 cm átmérővel. ehhez kerestem pumpás fedelet. van is kompletten 12 rugó az ára. ezt itthon lehet kapni.
én szlovéniából hozattam pontos árra nem emlékszem de úgy 20-max 25 rugó volt az ára. (ojróban fizetve) Zalakaroson üdült az egyik haverom ő hozta. Ha pontosan kell akkor várnod kell míg megkérdezem.
Na akkor én is elmondom; nekem a paraffinos megoldás van a 200 literes úszófedeleshez. (rákérdtünk nemrég, hogy mennyi lenne egy pumpás-tömlős fedél a tartályhoz - de olyan horror áru volt - gyakorlatilag a tartály beszerzési ára - hogy lemondtam róla.) Én nem érzek semmi hozzáadott, zavaró ízt a paraffintól - mondjuk én a nagy tisztaságú(?) és drága - gyógyszertári (orvosságnak való) anyagot használom. Csak annyit töltök a folyadék felszínére - amit az úszófedél nem "takar" már be. Sztem tökéletesen zár - arra figyelni kell, hogy a palást és az úszófedél résénél mindenhol befedje a paraffin. (zseblámpa) Bort kezelni - ettől nyugodtan lehet - arra az 1-2 percre amíg belerakom a ként, derítőt leveszem a fedelet és belekeverem a borba. (derítőt is lehet simán- előtte borban oldva; kénezésre jó a törzsoldat - injekciós tű)
Illós - ecetes illatot néha én is érzek a leeresztés után szabadon maradó paláston, de ez nem jutott be a borba nálam (jól zár a paraffin?) és ennek kivédésére szoktam egy kupaknyi tömény kénes törzsoldatot rátenni az úszófedél tetejére párologni. (erre kiáncsi lennék más -pl. Bálint- hogyan távolítja el?) Egyedül fejtésnél macerás a felső (olaj)frakció leeresztése, de megoldható.
Nekem nem rosszak a tapasztalatok a pumpás úszófedelessel. A gyártóval plusz párezer forintért csináltattam a fedél tetejére egy plusz nyílást (lecsavarható), azon keresztül lehet mintázni és kénezni.
Ismerősi körből az a tanulság, hogyha kiveszel belőle bort és lejjebb megy a szint, utána fertőtleníteni kell a palást belsejét ami szabadon maradt plusz az úszófedelet is (a tömlőt is leszedve), különben könnyen bejöhet az illó. Szóval arra nem alkalmas a dolog hogy napi sűrűséggel apránként levegyünk 1-2 litereket. Havonta nem árt ellenőrizni a nyomást.
Ismerősöm hagyományos műanyagtartályt átalakíttatott át úszófedelessé. Vett egy originál úszófedelet, levágatta a asima tartály tetejét és kész. töredékárból kijött mint az új úszófedeles. Mifelénk most annyian hagyják abba a borászkodást, hogy nagyon olcsón lehet műanyagtartályokhoz jutni.
A kénezés megoldható, ha tudsz szerezni egy nagyobb méretű injekciós tűt; felszívod a tözsoldatot és az úszó fedél pereménél belefecskendezed a borba. Ehhez persze el kell tudnod érni az úszófedelet (a magasabb, nagyobb űrméretű tartályoknál ez a művelet már problémás lehet).
egyrészt ott az olaj nem tudsz közvetlenül beavatkozni. (kénezésre, derítésre gondolok)
de ennél rosszabb tapasztalat az, hogy a parafin "mintha nem védené kellőképpen az oxidáció ellen" a bort. Még 1 éve van meg hatalmas tapasztalatom nincs, de többet vártam volna a légmentes elzárástól. (lehet, hogy valamit rosszul csináltam, de ez úgyis kiderül.)
Köszönöm az infókat! Nem akarom el(írni)kiabálni, de úgy fest, hogy úszófedelesbe* átteszem a bort és még sikerül egy most 31.-ei szüretet intézni, azaz nem kell üresen hagyni a hordót, hanem fel tudom tölteni musttal. * a "szilikontömlővel záródik" és a "paraffin olajos" közül melyik a jobb/kezelhetőbb?
Az úszófedeles tartályba általában fejtett bor kerül, célszerű ezért olyan méretüt (méretüeket) választani, amelyikbe a fejteni kívánt bor belefér, amelyikkel az acéltartályok megtelnek. Tapasztalataim szerint jobb a több kisebb (~100-150 l-es), mint az egy nagyobb acéltartály. Könnyebb a kisebbeket tisztítani, könnyebb a bennük lévő bort kezelni (pl. kénezni), hamarabb kiürülnek, igaz több helyet foglalnak el. Arra sem árt figyelni, hogy talpazatuk olyan magas legyen, hogy egy borosüveg felállítva kényelmesen elférjen a nyitott csap alatt.
én feleslegesnek ítélem, volt korábban fehérborunk, most meg vörössel nyomulok, de a fehér forrását követően tisztára mostuk majd ment bele a kész bor. a két művelet közt feleslegesnek tartom a forrázást.
de izlések és pofonok ...
más (nem OFF) csak másik kérdésre válaszolok
nekem van szlovén úszófedelesem. kb harmadáron mint a hazai (olasz) boltokban kapható. (műanyagról nincs infóm. ) Két bajom van vele.
1.) el kell érte menni
2.) lehet hogy jobban tetszene ha pumpás lenne és nem olajos. (láttam mindkettőt ezért mondom) de hát a lóvé nagy úr! de pumpás úszófedelet véve hozzá is olcsóbb mint itthon.
Manapság főként már csak a pénztárca szabja meg a lehetőségeid, kisebb űrméret (1-4 hl) esetén készletről is kapsz szlovén vagy olasz inox tartályt, de magyar cégnél is lehet testreszabott modelt készíttetni.
A használók szerint a műanyag tartály használati értéke közel olyan jó, mint a rozsdamentesé, viszont kétségtelen előnye az, hogy olcsóbb.