Keresés

Részletes keresés

Cirkusz01 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 2161

Szia Értem!akkor inkább készíts új sablont. Biztosan van lakatos ismerősöd. Kérd a segítségét.Pár perc alatt elkészül egy ilyen sablon.

 Üdv

Előzmény: kacagógerle (2158)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 2160

Szia ! igen jól gondolod. Olyan sokszor azért nem kell emelgetni.Viszont ha eléred,hogy sok termelő családod legyen erre az oldal szűkítésre nincs szükséged. épp ezért csak 10 keretesek általában a kisebb keret magasságú kaptárak.Durván ekkora egy telelő termelő.

Én a helyedben maradnék a feles rendszernél. Sokkal egyszerűbb a kezelése. Hisz fiókos kezelést lehet alkalmazni. Az egészségügyi vizsgálat kivételével  sokkal gyorsabb velük így a munka. Ez viszont minden típusnál elég lassú.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (2159)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.04.05 0 0 2159

Február környékén fiókelvétel? Akkor elvileg még hidegebb van, mint most, nem? Ha akkor bontok kaptárt, nem okozok több bajt, mint most?

Egyelőre "hozott anyagból" dolgozom, mivel tavaly félkeretes fiókokon teleltünk be, és a két fiók egyike sokszor félig-meddig kényszerből maradt alattuk (vagy fölöttük, mert volt köztük olyan is, amelyik mintha alulra hordta volna a fészket, legalábbis amikor most belenéztem, nem a felső fiókban volt zsúfoltság meg mozgás, hanem lent, fönt meg csak a lézengés). Tehát mind az élelem, mind a kialakítás adott, ebből kell megoldanom. Etetni nem hiszem, hogy kellene (kaptak elvileg némi lepényszerűséget 2-3 hete, de akkor még nem bontottunk kaptárat, most meg, ahogy néztem, van olyan család, ahol több keret élelem van még mindig, de azok fejlődnek is rendesen), a kialakításba tudok esetleg belenyúlni, vagyis hogy 2 fiókon meghagyom őket, vagy visszanyesem 1-re. Az oldalirányú szűkítés lenne nekem is rokonszenves, de ezzel a két félkeretes fiókos megoldásnál, ha oldalról akarok szűkíteni, mintha egy nagy lép lenne a két egymás alatt lévő kis lép, akkor minden bővítésnél le kellene venni a felső fiókot is, nem? A másik dolog meg, hogy pont emiatt gondoltam a nagyobb lépes fészek + félkeretes méztér összeállításra, egyszerűbbnek tűnik úgy szűkíteni oldalról (meg később bővíteni), ha ehhez nem kell a két fiókot szétkapni. Nagyjából el is készültek az új kaptárak, már csak a jó időt várom, hogy a régiek alá berakhassam. Remélem, beválik.

 

Előzmény: Cirkusz01 (2157)
kacagógerle Creative Commons License 2015.04.05 0 0 2158

Hello!

Sajnos nálam nem hosszanti irányba tolódtak el a furatok, hanem a keretre merőlegesen...

Előzmény: Cirkusz01 (2156)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 2157

Szia! A szűkítés,az nem fiók elvételt jelent.Azon kereteket ahol a méhek alig,vagy egyáltalán nincsenek azokat ki kell venni Na nem most.Már februárban. A fészket úgy kell kialakítani mintha egy nagy lépen volnának. A bibliánkban találsz róla képeket,rajzokat.A szűkítés  oldalirányú .

Az alsó fiókban általában nincsenek.Szóval akár telelhetnél 4 fiókon is.Ahogy ezt teszik is páran. A fészek most a felső fiókban ,fiókokban van.

Ezt kell úgy szűkíteni hogy a méhek sűrűn legyenek rajtuk. Oldalról takarni kell őket. Lehet közép re is szűkíteni.Amit én jobban szeretek.Kicsit több takarás kell,de a takarónak jobb hő szigetelő képessége mint a kaptár falnak. A keretek ,és az oldal szigetelés közt nálam válasz fal van Ez egy keret méretű farost lemez léc fülel.Még a fekvős koromból marat rám.A feleseknél két fiókot ölel át.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (2154)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 2156

Szia! igazából nem baj,sőt jó,ha a drótok nem függőlegesek.Jobban tartják a lépalapot. Sokan drasztikusan eltolják a furatokat.

 Üdv

Előzmény: kacagógerle (2150)
Kempingez Creative Commons License 2015.04.05 0 0 2155

A 4-5 keretnyi csapat az valóban nem sok. Főleg ha fias is alig. De ezzel most ennyi, amit tehetsz. Később majd eldöntöd hogy mire érdemes, egyesítel,vagy kiegyenlited majd az anyát lecseréled. 

10 fok körüli hőmérsékletben nem érdemes piszkálni őket.  Fűtenek 35 fokra. Több kárt csinálsz mint hasznot. A napos idő kicsalta őket déltájban tájoltak, de sok le is dermedt.

Előzmény: Jam Clerk (2154)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2154

"A többinél is inkább csak azokat a lépeket szedtem ki, amelyekben nem láttam sok mozgást (2-3-4 léputcán lézengtek csak a méhek)"

Ez természetesen úgy értendő, hogy ha egy család eddig két fiókon volt, de az egyik fiók lépjeit alig vették kezelésbe ( = 2-34 léputcás lézengés), ott simán el tudtam venni a lényegében üres fiókot, a méheket meg ráráztam a teli fiókra, aztán gyorsan vissza a szigetelés és a tető.

Jam Clerk Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2153

Akkor ezek szerint ne aggódjak amiatt, hogy a 10 darab félkeretes kaptáramból még mindig van négy, ami két fiókon van? A többinél is inkább csak azokat a lépeket szedtem ki, amelyekben nem láttam sok mozgást (2-3-4 léputcán lézengtek csak a méhek), de ez a négy... huh. Most ránézésre mindkét fiókban 6-8 sűrű utcának tűnik, de nem szívesen zsúfolnám jobban össze őket. Eleve nehezen képzelem el, hogy mindössze egy fiókon elvolnának, ha átszámolom NB méretre, az 4-5 keret lenne. Fejben értem én, hogy ha ekkora felületen elférnek, akkor jobban fűtenek, mozgékonyabbak... de akkor is erős szűkítésnek érzem.

Főleg ha szembeállítom 1-2 olyan, tavaly szaporított családdal, amelyik eleve 1 fiókon telelt, és most ha 4-5 félkeretet takar, akkor szinte sokat mondok. Élelmük van, fiasítás is akad, de a mellette lévő 2 fiókoshoz képest siralmasnak hat :)

Szerencsére nálunk jó idő volt, szél se igen fújt, felhő akadt néhány, de remélhetőleg nem lesz bajuk attól, hogy adott esetben pár percre megbontottam a kaptárakat, ahol tudtam, kipucoltam az aljakat, és végeredményben most egy ideig kisebb helyet kell kifűteniük.

Kempingez Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2152

Én oszlopos fúrógéppel fúrom a keretléceket. A fúrógépasztalra csak, egy állítható szélességű favályú van rögzítve, úgy hogy közepes legyen a furat. Ebben a vályúban csak tologatni kell a léceket, nagyon gyors így a munka. Persze ezen a csúszkán, fel vannak jelölve a furat távolságok, de ütközőkkel is megoldható. 

Azért állítható a szélesség, mert pici eltérés minden évben van a méretben.

Ennél a megoldásnál nincs szükség fúrószemekre, továbbá nem az egész szerszámot kell tologatni a gép alatt, csak a munkadarabot. 

Mindíg arról az oldalról fúrjunk, amely majd a belső oldalt lesz összeszegelés után.  mivel a lécek erezete elviszi a fúrót. A behatolási oldal mindíg pontosabb.

Előzmény: kacagógerle (2150)
Kempingez Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2151

Számomra kicsit jobban kedvezetek a körülmények. Néhány családnál tudtam fészeket szűkíteni, szerencsére a legtöbbnél jó volt az őszi fészek kialakítás. Pár családot át tudtam vizsgálni, tisztítani. kaptárt cserélni, karbantartás miatt. De lényegében, csak a munkák töredékét tudtam eddig elvégezni. De majd meglesz, a lényeg legyen élelmük. Ahol szükséges kristálycukrot kaptak az etőtepsibe, szükség szerint utántöltök cukorral, vízzel. Volt már olyan esztendő, amikor az első átvizsgálást és tisztítást csak április végén sikerült elvégezni. Akkor nem csak a hőmérséklet, hanem a belvíz is akadályozott. 

kacagógerle Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2150

Én sem most műlépezek, csak gyakorlás képpen csináltam egyet, hogy ha eljön az ideje legyen gyakorlat(még sosem olvasztottam műlépet). Meg teszteltem az általam összeszegelt/kifúrt keretet is. 
Sajnos nem lett elég pontos a keretfúró sablonom, nem nyíl egyenesen vannak benne a furatok, van hogy 1mm eltérés is van. A zártszelvény amiből készítettem pont ott van toldva ahová a furatok esnek, és sajnos félre vitte a kifúrásakor a "toldás sorja", ezért nem teljesen egyenesek.
Lehet hogy ennyi eltérés még beleférne, de én vagyok annyira maximalista, hogy képes vagyok új sablont készíteni... 

Előzmény: Kempingez (2148)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2149

Szia! Igen! Igaz már olyan 8 fok körül ma is indultak a felderítők,de a kaptárba február 21.-e óta nem tudtam belenézni. Rendesen.Lassan bővíteni kellene. Nálunk ma olyan 12 fok volt.Két hét után tájoltak, és volt virágpor is rendesen a bejövőkön.

Érdekes ez a tavasz is.

A lépalapba sajnos látszik a drót,de ez a méheket nem zavarja. Szép táblás a fiasítás.Ha  elég feszes drót.

Előzmény: Kempingez (2148)
Kempingez Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2148

Természetesen beletudom olvasztani a lépbe, de a lépalap nem olyan vastag hogy elnyelje tökéletesen a drótot. Most a napokban öntőtálcával készítettem műlépeket itt már van olyan vastagság, hogy észrevétlen eltűnhet benne a drót. Egyébként ez tényleg nem a műlépezés ideje. 

Ilyenkor még kaptárt sem szabad bontani, (10 C fok). 17-18 fok is kell, hogy normálisan lehessen dolgozni a méhekkel, ne legyenek vadak. De miért is akarnám hűtögetni a fészket. Nem naptár, hanem a valós időjáráshoz alkalmazkodva kell méhészkedni. 

Előzmény: Cirkusz01 (2147)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2147

Szia! Pedig nálam semmi gond nincs. Kis oda figyeléssel meglehet csinálni. A lépalap a saját súlyától olvad bele. Amikor a drót kontúrja megjelenik, akkor kell a melegítést abba hagyni.Most egy gagyi aksitöltővel csinálom. A régi orosz kicsit jobb volt.Ott az áram erősséget is tudtam szabályozni. A műlép beolvasztásának még nincs itt az ideje.legalábbis nálam.Sajnos nincs helységem amit feltudok fűteni 30 C.-fok körülire.

Szóval majd ,ha jó idő lesz. Most az első lépcsőben a tavalyi ki nem építetteket kapják.Azokat amiket nem volt idejük kiépíteni.

Mire elfogynak,csak megjön a jó idő

 Üdv

Előzmény: Kempingez (2146)
Kempingez Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2146

Szerintem ezt még akkor találták ki, amikor zömében még vastag öntött műlépek voltak elterjedve.

A mai vékony műlépekben, nem lehet eltüntetni a drótot. Ez ilyen és kész.

Előzmény: kacagógerle (2143)
kacagógerle Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2145

Az itató szélére kenj egy kis mézet...

Előzmény: FvT (2144)
FvT Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2144

A kirakott vizekre semmi pénzért nem mennek. Viszont ülnek mindenhol ,ahol egy csepp is megjelenik, cseppszalagok, csapok,stb.... Zavar nagyon.

Mivel tudom őket rászoktatni a kaptárok elé lerakott itatókra?

 

kacagógerle Creative Commons License 2015.04.04 0 0 2143

Sziasztok!

A műlépolvasztást hogyan csináljátok? Olvastam, hogy annyira kell beolvasztani a drótot, hogy ne látszódjon ki a műlépből, mert akkor nem petéz bele az anya. A trafós megoldással próbálom, de egyszerűen nem tudom úgy megcsinálni, hogy ne látszódjon ki a drót, hiszen nincs olyan vastag a műlép hogy elvesszen benne a drót. Ha egy kicsit melegítem, akkor a felül látszik ki, ha jobban akkor meg alul.

Köszi!

MG Petimester Creative Commons License 2015.04.02 0 0 2142

Áldott Ünnepeket kívánok minden topik Társnak és méhkedvelőnek. Szív. üdv.

(majd benézek Húsvét után...)

Kempingez Creative Commons License 2015.04.01 0 0 2141

Erről írtam. 

Előzmény: madar86 (2140)
madar86 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 2140

Akkor betehetem őket oda.

Láttam most olyat bent a méhek a házban ugy nézki mint egy üvegajtós szekrény.Falon kijáró.Fütetlen helységben müködik ez?

Előzmény: Kempingez (2138)
madar86 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 2139

Láttam olyat,hogy csak egy háló a kaptár alja nyáron hajnalfelé nem hideg az?

Gondolom télre kicserélik.

Előzmény: Kempingez (2138)
Kempingez Creative Commons License 2015.03.31 0 0 2138

Régen méhes házakat építettek, hasonlók voltak mint a mai konténerek. Viszont sárból az az vályogtéglából épültek. A kijárók a falon keresztül nyíltak a szabadba. A kaptárak inkább beépített szekrényhez voltak hasonlatosak. Én jártam egy tanyán ahol volt ilyen, de a méhek már kipusztultak belőle, mert a gazdájuk évekkel előtte meghalt.

De még teljes épségében volt az épület, berendezésével eggyüt.  Hátsó kezelésű, országos keret méretű rendszer volt. Gyakorlatilag 3x10 keret.

 

 

Előzmény: madar86 (2137)
madar86 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 2137

Hát én ugy szeretném,hogy van alsó épület,de nincsmrajta ajtó és oda betenni.

Azt irja a könyvben nem jó,mert a nap sugaraknak érni kellene a kijárót reggel ott sütkéreznek :-( hát nem tudom.Ott a nap nem tenné tönkre a festést se eső se szél,bár ez lehet becsapná őket ha ki repül onnan és a szél mégis csak elvinné.

Amugy száraz nem penészes tiszta fehér falak beton aljzattal.

Nem tudom szeretnék e.Van lapostető is déli oldalon 4m magasba az sem lenne rossz csak a szél...a fekvőt azét nrm fújná le,de a magas rakodot szerintem fölborítaná...

Előzmény: Kempingez (2136)
Kempingez Creative Commons License 2015.03.31 0 0 2136

Egy klasszikus kaptárban belülről nincs is csavar, se facsavar se ilyesmi. Ami van átmenő, az kettő darab kapupántfejű M 6-os csavar ami a homlokdeszkán a tetőkitámasztó vasakat tartja. Ez viszont a menekülőtérben van. Igaz fém a kerettartósín is. De  nem kell parázni ilyesmi következményektől!

A kaptár előbb vagy utóbb javításra majd a végén selejtezésre fog kerülni semmi nem örökéletű!

De akár több évtizedet is szolgálhatnak addig.

A jellemzően korhadó alkatrészek, a sarokpántok, és az alatta lévő deszkák végei. Ez a közzéfolyó csapadéktól van. 

Belül a téli lecsapódó pára, az alsó deszkákat károsítja. 

Városi legenda hogy a kaptárfenék kivülről korhad. Esetleg ha közvetlen a földön, álvány vagy lábak nélkül egy-két évig használod. De ilyesmit fekvőkaptáraknál főleg nem szoktunk elkövetni.

Előzmény: madar86 (2135)
madar86 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 2135

Hát azt irják ahol a kaptárba bevan csavarva a facsavar ott lecsapodik a pára és kilyukad a kaptár irják jobb a fatipli ragasztás csak ne legyen szög vagy csavar.

Előzmény: Kempingez (2134)
Kempingez Creative Commons License 2015.03.31 0 0 2134

Nem értem pontosan kérdésed, a fém az rozsdásodik, a fa korhad. A kaptár sem kivétel ezalól. De ha most készítessz egy új kaptárat azt durván 8-10 év múlva kell javítani. Pontosan nem mondható meg mert gyártási és anyagminőségtől, időjárás kitettségtől, és még több mindentől függ. 

Előzmény: madar86 (2133)
madar86 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 2133

Igaz,hogy a kaptárban a fém csavaroknál elkorhad?

kacagógerle Creative Commons License 2015.03.29 0 0 2132

Köszi!

Beszabok ma egy lemezt oda, és akkor tökéletes lesz.:-)
Bementem egy méhészboltba hogy vegyek egy csöves hagyományos füstölőt, de sajnos csak nyitott csövesek voltak.

Előzmény: Kempingez (2131)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!