ha üvegben erjesztessz akkor szokás úgy 2/3 részig teleönteni. a többit hagyd meg a kifutásra. Ha viszont hűvösebb helyen erjesztesz akkor rakhatsz bele többet is mert nem fog olyan nagy intenzitással forrni nem megy ki.
a levegőtlen körülményekre meg ott a "kotyogó". használj olyat és nem kell félned az ecetedéstől.
még azt is meghallod hogy mikor kell beavatkoznod!
Miért kell rögtön tipust és lehetőséget ajánlani, neked soha semmi nem tetszik, soha semmi nem elég jó. A BORÁSZOK egyszerű halandók! Bár a technika nem mindig barátjuk, megoldják amit kell. Köszi szépen! A mai hiánygazdálkodásos világban szenvednek annyit, amennyit kell. " útunk szavadra lett kimérve, börtön és halál mezsgyéjére, erősítsd karjaink!" Na Cső!
Csak a vörösnél kell hűtésfűtéshókuszpókusz. Ezeket kádon csak a présházban tudom erjeszteni (ott van hely), az meg jól lehűlt az utóbbi hetekben. Ezért a cefre hőmérsékleteteljes erjedésben eleinte csak 13 fokig ment fel egy darabig. aztán szerencsére jött ez a felmelegedés és most 18 fokos, ami már elmegy az almasavbomláshoz. 20-21 fok lenn az igazi neki.
Igazából tényleg nagyon jó lenne egy vörösboros és egy fehérboros pince, mert más hőmérsékleteket igényelnek.
Levente,
izgalmas felvetés, de azért a világban is az északibb borvidékeken teljesen általános, sőt, már-már kizárólagos módszer a vörösborok biológiai almasavbontása (Bordeaux, Burgundia pl). Ha bármilyen kevés almasav marad egy vörösben, az rontja az ízhatást szvsz.
Ez így nagyon jó, köszönöm. Szeretem ha értem a dolgot. Most csak azon töröm a fejem hogyan oldhatom ezt meg anélkül hogy kiforrna az üvegből...mert ha nem hagyok fölötte elég helyet, ez történhet...
Ki köll erjeszteni valamilyen élesztővel, és aztán az erjedés után le köll kénezni. De előbb persze fejteni, hogy a seprőben lévő mikróbacik ne zargassák tovább. Azt meg írjad le légyszi, hogy milyen a pincéd, mert engem zavar, hogy a bor kialakulása csak hűtés-fűtés hókuszpókusszal megy végbe. Ami persze nagyon költségigényes.
de jegyezd meg az ecetbaktériumok levegős (un aerob) erjesztők azaz levegő érintkezésével tudnak csak szaporodni, erjeszteni. a borélesztők bírják a levegőtlen körülményeket (anaerob) erjesztők. ebből számodra a lényeg az, hogy törekedned kell arra, hogy kerüld a levegővel való nagy felületü érintkezést, valamint likvidáld az ecetbacikat. mivel az ecetbacik nem bírják a "kénszagot" a bort kénezéssel is megóvhatod ellenük.
Az ecetsavat ecetsavbaktériumok termelik, amik ha elszaporodnak, egyre ecetesebb lesz a bor/must. Kénmentes állapot, levegővel való érintkezés, valamint erjedés hiánya (co2 véd) esetén jobbak az életfeltételeik. Ja és minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a veszély.
A már meglévő ecetsav az már mindenképpen bennemarad.
Strapás lehet fűteni, majd hűteni. Úgy köllött volna telepíteni, hogy legyen benne lágyulásra hajlamos fajta, azt akkor le vóna a gond. Esküvésre lépne a szüretelőkádban.
Köszönöm, hogy aggódsz, szerencsére baj nem történt A boltokban -korábban- kapható volt un. merülő forraló, Z. Cini -foglalkozása: celeb- állítólag azzal főzte a levest vendégeinek az egyik kereskedelmi adó műsorában. Leválasztó trafó nélkül, nem rázott meg senkit és a hálózatot sem terhelte túl. Azonos elven működött a mi merülő bormelegítőnk is.
Általában jó az első recept, de most olyan hideg lett a présházban, hogy teljes erjedésben 13 fok a cefre hőmérséklete, az almasavbontás pedig 17-20 fok közt tud flottul menni, de 15 fok alatt csak vegetálnak a bacik és szinte alig dolgoznak, ez saját tapasztalat. Az elmúlt két évben nekem a szüret utáni nyáron mentek le az almasavak (fölmelegedett a pince), addig 0 kénen kellett tartanom a borokat, és végül nem lett semmi bajuk, de azért nem aludtam túl nyugodtan. Bár tudom hogy pl Burgundiában is így csinálják, de a totális létbizonytalanság szélén azért ilyen kockázatot nem szívesen vállalnék megint be. Ez az anyag meg 3,78 ph-s úgyhogy pláne szeretném mielőbb lekénezni.
Végül most az lesz a megoldás, hogy a katlanházzal fával fölfűtöm a présházat, ahol a cefre van.
Persze gyorsabban indul az erjedés magasabb hőfokon (20 fok már nagyon könnyíti), de nekem most pl 10 fok körül is elkezdett spontán erjedni minden úgy 4-5 nap után. Ha meg elkezdett ecetesedni, akkor pláne jobb ha nem túl magas a hőmérséklet.
Ecetesedés viszont talán nem fokozódik (jó esetben), de hogy már meglévő ecetsav már el nem tűnik, az biztos.
abban az infrás melegítőben pont az a tuti, hogy egyetlen csepp borban sem okoz túlmelegedést, egyenletesen oszlatja el a hőt állítólag.
Zoli,
Eddig mi is ezt csináltuk, de kegyetlen drága módszer, volt év hogy kb százas volt az áramszámla kb egy hónapnyi pincefűtés után, és ezt 400 palack borra vetítve nem volt túl nyerő anyagilag.
A legtöbb akváriumban azért van egy levegőztető és/vagy szűrő ne meg halak amik keverik a vizet Persze a fizika az fizika és meleg-hideg folyadékok hajlamosak keveredésre :) Mi simán berakunk egy fűtőtestet a pincébe, ha nagyon szükség van rá.
Én is gondolkodtam már azon, hogy hogyan tudnám melegíteni a mustot, bort. Van itthon egy 300l es akváriumom amiben olyan vízmelegítő van a mi hőfokszabályzós 18-32 c°-ig fokonként lehet beállítani és a kívánt fok elérése után kikapcsol. Én arra gondoltam hogy, mivel az akvárium vízét sem lehet egyenletlenül melegíteni (azaz hogy egyik felén 40 másikon meg 20 fok van) ezért mustban és borban is használható lenne. Még csak elmélet még nem próbáltam ki. Szerintetek alkalmazható?