Na én valamit nem értek. Hosszasan taglalja, hogy miként kell bejelenteni a munkavállalót:
11. § (1): "Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a (6) bekezdésben meghatározott kivétellel a munkáltató az illetékes elsőfokú állami adóhatóságnak a munkavégzés megkezdéséig bejelenti a) a munkáltató nevét (megnevezését), adóazonosító számát, illetve adóazonosító jelét, b) a munkavállaló természetes azonosító adatait, adóazonosító jelét, TAJ-számát, ...... d) az egyszerűsített foglalkoztatás céljából kötött munkaviszony 1. § a)d) pontja szerinti minőségét, kezdetének és megszűnésének időpontját, a munkaviszony esetleges szünetelésének időtartamát, a heti munkaidőt, e) a munkavégzés helyét."
Majd a (6)-ban ezt közli:
"Növénytermesztési idénymunka esetén a munkáltatót az (1) bekezdésben meghatározott bejelentési kötelezettség nem terheli. A munkáltató a növénytermesztési idénymunka keretében alkalmazott munkavállalóiról jelenléti ívet vezet, amelyet a munkavállaló a munkavégzés megkezdésekor aláír. A munkáltató a jelenléti ívet a tárgyévet követő ötödik év végéig köteles megőrizni. A jelenlét ív tartalmára és vezetésére vonatkozó szabályokat külön jogszabály határozza meg."
Szóval? Ha nem jelentem be a munkavállalót, akkor hogy fizetek utána 40%-ot? Vagy most hogy gondolják ezt?
"Az egyszerűsített foglalkoztatás közterhe 40 százalék.Sőt a munkavállalónak - ha az éves jövedelme az egyszerűsített foglalkoztatásból nem haladja meg az évi 840 ezer forintot - bevallást sem kell tennie."
- no akkor nézzük pártunk és kormányunk mit is talált ki. vergődő mezőgazdaságunk (40Ft/kg szőlőárak mentén) a legmagasabb 40% adót viseljen el.
- továbbá ha 840.000 Ft (havi 70ezer) éves jövedelem mellett nem kell még adóbevallást sem teljesíteni. - a mai vállalkozók (minimálbér 71500Ft) havi bevallást kell teljesíteni elektronikus úton! de alapszabályként fizesse meg a polgár a minimálbér kétszerese után az adót hacsak nem vállalja a rizikót az egyszeres adó megfizetéseként. - általában a bevétel 52%-a adó - év végi tételes elszámolással adóbevallás. ha nincs a a bevételed arányában min 3% nyereség akkor vizsgálódást folytatnak a revizorok.
BRAVÓÓÓÓ sikerült megint nagyot alkotni nagyjainknak (idióták gyülekezete)
30 napnyi mezőgazdasági munkára nem kell szerződést sem kötni. Akkor mivel is lehet bizonyítani, hogy nem jóhiszemű szüretelésről van szó? Munkabért utólag szokás fizetni, és azzal együtt kell utalni annak közterhét is.
Ahogy kinéz, mintha akkor, ha az ellenőrzés történik találnak nálad munkást, aki után majd nem fizetsz, akkor buktál le. De az ilyen újságcikkek mindig szarok, sose tartalmazzák a lényeget.
Nem is akármennyivel lesz drágább az alkalmi munka, de ennél durvább az, hogy be kell jelenteni (nem tudom kinek), és el kell utalni a 40%-ot. Itt jön a kérdés: mikor kell majd elutalni? Előre? Nap közben? Utólag? Naponta?
Ha nem utólag akkor mi van ha reggelre lebetegszik a napszámos, vagy hajnalban jön egy nagy eső és le lesz fújva a munka?
Vizionálom a gazdákat amint a szőlősorok közt gumicsizmában mobilinterneten palmtopon on-line utalnak az apehnak pistabácsi meg marinéni után...(persze a növekvő mobil és internetszámla az megint csak egy újabb olyan költség aminek csak max egy részét tudja valaki elszámolni és azt sem akármilyen adminisztráció árán)
Most már nem állom meg beírni amit hallottam: egy villányi borászt azért büntetett meg a munkaügyi hatóság mert szüretkor nem volt mobilvécé a szőlőben. No comment.
A szentendrei skanzenban a boros rendezvényen meg azért büntették a kollégákat többek közt, mert 1-2 ml-el kevesebbet töltöttek a decinél. De a nagyon durva csak az volt, hogy arról is jegyzőkönyvet vettek föl, ha valaki TÖBBET töltött...Egyre inkább kezd ez hasonlítani valami banánköztársaságra vagy mintha direkt az lenne a cél hogy elrettentsenek mindenkit attól hogy vállalkozzon.
A linkre visszatérve: Az amúgy is a tönk szélén lévő mezőgazdaságunknak ez egy újabb csapás, hogy végleg forduljon már bele a sírjába. Nagyon kell itt a föld valakiknek.
Nehéz ügy ! Általános szabály, hogy csak akkort nyújthatsz be támogatási kérelmeket,egy adott területre, ha arról az elmúlt években szüreti jelentést és egyéb kötelező tájékoztatásokat adtak az illetékes hegybírónak. Mivel új telepítésre nincs már mód, öreg ültetvények újratelepítése esetében pedig az előző a főszabály.
Nagyon nagy fába vágnád bele a fejszédet, remélem tudod, hogy ez mit jelent. Én is megvettem a szomszédomét hosszú alkudozás után, most persze művelhetem és sok öröm van benne, de én nem telepítek szőlőt bele. Megvárom milyen irányba fordul a világ. Amíg a kistermelőket folyamatosan bombázzák a megalapozatlan és fölösleges "szakmai szigorításokkal", addig kicsiben nem érdemes belevágni szerintem. Bocs! Amíg az egész ellenőrzési rendszer arról szól, hogy "aggyá lóvét", nem is lehet profitot termelni. A telített piacot meg ne is említsük.
2-3 éve elhagyatott szőlőre lehet-e felvenni valamilyen támogatást? Újratelepítésre gondoltam,a mindkét szomszédom ott hagyta a területet és ha eladná akkor megvenném.
Vannak 20 és 5 literes ballonjaim, de ezek mégsem mutatnak olyan jól, mintha egy hordóból engednék a vendégeknek. :) Persze ha más nem lesz, ezekbe töltöm. :) Kösz a tanácsot mindkettőtöknek!
Vegyél üvegballonokat az OBI-ban, van 30, 20, 10 literes, azokban ide-oda fejtve mindig tele lesz amit nem iszol éppen. Érdemes ezt csinálni, mert a félbehagyott bor ha meg nem is törik, de "kiüresedik", miáltal az élvezeti értéke nagyban csökken.
pl. széndioxiddal Ezt régebben úgy csináltam, hogy a szódás szifon fejét függőlegesen a hordó nyílásába helyeztem és belecsavartam a patront. Érdemes 3-4 naponta ismételni.
Alap kérdéssel fordulok hozzátok. Mivel törekszem a káros oxidáció megakadályozására, így felmerült bennem egy kérdés. Addig oké, hogy értelem szerűen teletöltve tartunk minden hordót, de nekem pl nincs úszófedeles tartályom, így mi lesz azzal, amit fogyasztásra meghagyok? Nem kívánok minden liter bort lepalackozni, némelyiket lassan-lassan fogyasztjuk majd. Azt hogyan lehetne megvédeni? (mivel egyszerre nem iszunk meg 50 liter bort :) ((az a legkisebb hordóm)))
Megvan az úszófedeles tartály (200 literes, olasz nóném', 60k akciósan). KÉR(D)ÉS: Mekkora nyomásig kell pumpálni a tömlőjét (használati utasítás nem volt hozzá)?
Ez igaz! De képzelj el egy présházat olyan helyen, ahol nincsen villanyáram. Mert azért valljuk be őszintén, a mai magyarországi szőlőhegyek nagy részén még nincs. Nekem sincs borvidéken a szőlőm, és egészen két évvel ezelőttig nem is volt hálózat a hegyen. De ha minden hókuszpókuszt bevetünk, hol marad az, amit a nagyapáink a saját tapasztalatukból ránk hagytak? Az Ő idejükben még az infralámpa alatt naposcsibék szaladgáltak. Meg azt hiszem, hogy az egész borkészítés egy kicsit vajúdik a sok mesterséges kütty-mütty miatt. Az amatőrök meg rögtön profinak képzelik magukat. A hozzászólásból meg a sokadik után arra gondoltam, hogy üzletkötővel van nemkívánt párbeszédünk. A borhoz meg nem sok köze van. Na Cső!