Keresés

Részletes keresés

Cicero II Creative Commons License 2009.11.12 0 0 6342
160 db Cserszegi fűszerest én ilyen csővel telepítettem.

Amire ügyeltem:

Este locsoltam (Csak az első 2 évben, évente 3x). Néha elfolyt benne a víz, feltehetőleg vakond vagy egyéb járaton, ezért nem szabad sokáig folyatni a vizet. Az 50 mm-es cső tetejét lezártam műanyag kupakkal. Bár ültetésnél előírásszerűen tettem az oltvány alá földet és tehén trágyát+a vélelmezett jövőbeni gyökérzóna környékére 1-1 db „Buviplant A” tablettát ennek ellenére a 3. és 4. évben tavasszal még kapott Wuxal extrát, 10 ml-t. (Tölcsért meghosszabbítottam 50 cm Bergmann csővel, ezt letoltam a locsolócső aljára a gyökérzónához; így kapott Wuxalt és 1 liter vízet.) Jövőre nem kap tőlem semmit, a kényeztetésnek vége, élnie kell, másszon le, keresse önmaga a nedvességet és a tápanyagot. Eredmény: 160 db-ból ezzel a dédelgetéssel 159 eredt meg. De kb. 30-40 db csak éldegél. Szerintem jó ideig nem fog normális termést hozni. Kétségesnek ítélem meg az igyekezetem eredményét, valószínűleg Apám ősi módszere jobb volt. Ő nem dédelgette, a 2. év őszén a nagyon gyengéket kihúzta és újat ültetett. Ha nem akar élni – mondta, köszönjük meg az üzenetét.
    Előzmény: pinotnoir777 (6339)
    RAMBO Creative Commons License 2009.11.11 0 0 6341
    Azért ne dobd ki, ez a kén tökéletes a hordó akonanyílásán a virágzás megakadályozásában, valamit szép világosra lehet gyökérkefével sikálni a hordót ilyen kénes vízben. Én a poharakat, hébért, slagot is ebben mosom. Gyakorlatilag mindent.
    Előzmény: szunyog25 (6334)
    Atis44 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 6340
    Köszönöm a válaszokat.

    A forrás végén vagyok lassan már alig pezseg és arra gondoltam hogy öntök rá egy kicsi parafint. Szerintetek akkor nem szükséges csak ha visszafejtettem az acélba a tiszta bort?
    Előzmény: Tiamat# (6338)
    pinotnoir777 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 6339
    Szerintetek telepítésnél ha kis, alul perforált műanyagcsöveket teszek le az oltványok mellé a gyökérzónájukig (mint a parkokban a fáknál, csak persze kisebb átmérőjűeket) és ha kritikus az időjárás akkor így egy kicsit locsolom őket akkor jobb lesz az eredmény? Egy nagyon meredek déli, szinte talajréteg nélküli domboldalról van szó, ezért gondolkodom előre valami extra dolgon.
    Tiamat# Creative Commons License 2009.11.11 0 0 6338
    Szia

    Olajból jó amit GENOM_66 írt, de akkor többször ellenőrizd,mert az edény falán ott marad a parafin.Szlovén ismerősök mondták,hogy ők úgy csinálják(nagyobb edényeknél,200-300l),hogy az úszófedél nélkül öntik rá a parafint,úgy ,hogy az lepje el az egész tetejét a bornak.Ez után teszi rá a fedelet, és így garantált,hogy lesz rajta elég parafin.

    A seprő-vel kapcsolatban,hogyha kóredényben forralód a bort, akkor nem kell rá parafin.Ha meg fejtés után teszed a kóredénybe, akkor már nagyon minimális seprőd lesz(nálam a 150l-nél talán fél liter)
    Előzmény: Atis44 (6336)
    GENOM_66 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 6337

    Szia!

     

    Olajból annyit kell a fedő köré tölteni, hogy folyamatos filmet képezzen a bor tetején. Ez zseblámpával, ha odavilágítasz jól látható. Mennyiségre az én 1-2 hl-es tartályaimnál kb. 0,5 deci volt.

    A seprő olajtalanítását én úgy csináltam, hogy valami szűk szájú üvegbe áttöltöttem, megvártam míg az olaj a tetején összegyűlik, majd fecskendővel leszívtam róla. Kissé macerás. Pont ezek miatt én átálltam a tömlős zárású fedélre. Kicsit drágább, de lényegesen egyszerűbb a kezelése!

    Előzmény: Atis44 (6336)
    Atis44 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 6336
    Sziasztok!

    Volt már szó kb 1 hónapja úszófedeles és tömlőzárású tartályokról. Nekem egy úszófedeles van az idén vettem. Kérdésem lenne hogy a parafinból ti mennyit szoktatok önteni a fal és fedél közzé? Valamint a fejtést után visszamaradt seprő ami felett viszont olaj van mit lehet vele kezdeni? Ki kell önteni? Mert amíg nem ezt a technológiát használtuk addig mi kifőztük.
    lalá Creative Commons License 2009.11.10 0 0 6335
    -Okkal-móddal meg lehet vizsgálni az aktuális hatóanyagot, de inkább dobd ki.
    Előzmény: szunyog25 (6334)
    szunyog25 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 6334
    Még idei cucc, de valószínűleg akkor az lehet a baj, amit te is írsz. (Nem volt bekötve a zacskó szája, és gondolom én ez lehet a baja, hisz a csomagon is írják, hogy levegőtől elzártan tartandó. Gondoltam én nem lehet ennek semmi baja, csak újra össze kell törni //összeállt egybe az egész cucc//. Hát nem jól gondoltam.)
    Köszi.
    Előzmény: Cirfandlia (6333)
    Cirfandlia Creative Commons License 2009.11.10 0 0 6333
    Igen, a hatóanyag tartalma jelentősen tud csökkenni főleg a por alakúnak. Ezek szavatossága viszonylag rövid, szóval több éves cuccnál ne csodálkozz. Használj inkább kénessav törzsoldatot helyette -abból is a töményet- az viszonylag stabil sokkal könnyebb kimérni és nem növeli a bor káliumtartalmát sem.
    Előzmény: szunyog25 (6332)
    szunyog25 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 6332
    Szerintetek van olyan, hogy "rossz" a borkén? Szombaton kapott egy 120 literes hordó 10 g ként, ami elvileg megközelítőleg 50 mg/l-el növeli a kénszintet. Ma megérkezett a borteszt csomagom, és ki is próbáltam, azonban csak 5 mg/l értéket kaptam. (még további 2x megismételtem a tesztet, mindig ez az érték jött ki) Hogy lehetséges ez szerintetek? Valamit én rontottam volna el? (kadarka a szóban forgó bor)
    kod1111 Creative Commons License 2009.11.08 0 0 6331
    Köszi, hogy ez nem jutott eszembe, ismerem is az illetőt aki gyártotta, sajnos már megszűnt a Kevefux kft.
    Előzmény: lalá (6330)
    lalá Creative Commons License 2009.11.08 0 0 6330
    http://www.kevefux.co.hu/termekek.htm(hihi)
    Előzmény: kod1111 (6326)
    szaki_pali Creative Commons License 2009.11.08 0 0 6329
    én megmondtam! :)))
    Előzmény: RAMBO (6328)
    RAMBO Creative Commons License 2009.11.07 0 0 6328
    Megüt a guta.
    Előzmény: szaki_pali (6327)
    szaki_pali Creative Commons License 2009.11.07 0 0 6327
    ettől nem én megyek a falnak, hanem RAMBO. hihi.
    Előzmény: lalá (6325)
    kod1111 Creative Commons License 2009.11.06 0 0 6326
    Köszönöm.
    Előzmény: Zalancelot (6324)
    lalá Creative Commons License 2009.11.06 0 0 6325
    hihi
    Előzmény: szaki_pali (6319)
    Zalancelot Creative Commons License 2009.11.06 0 0 6324
    Előzmény: kod1111 (6323)
    kod1111 Creative Commons License 2009.11.05 0 0 6323
    Sziasztok!
    Valaki ismeri az omega oltást, valamikor régen így is oltottuk a szőlőt és most nem találok róla képet sehol, egy ismerősnek szerettem volna megmutatni.
    apilusz Creative Commons License 2009.11.05 0 0 6322
    Ma még szedtem hozzá 2 vödör szlankát,ezt megmelegítettem ,jó langyosra.Így 15 cukorfokost mértem.Meg kicsit melegiteni majd az egészet és beindul forrni.
    zizengő Creative Commons License 2009.11.05 0 0 6321
    Bocs!
    Előzmény: szaki_pali (6319)
    Ferig Creative Commons License 2009.11.04 0 0 6320

    Vélelmezésem szerint a mustfokoló folyadéksűrűség elven mér. A hidegben nagyobb a must sűrűsége, így a fokoló kevésbé tud elmerülni benne, tehát némileg magasabb cukorfokot mért, mint a 15-20 Celsius-fokra kalibrált érték.

    Ebben a hidegben ki tud forrni a must?

    Előzmény: apilusz (6318)
    szaki_pali Creative Commons License 2009.11.04 0 0 6319
    ezzel a "NA CSŐ"-vel olyan vagy mint

    lalá a hihi-vel. bocs ettől én kapok frászt :)
    Előzmény: zizengő (6316)
    apilusz Creative Commons License 2009.11.04 0 0 6318
    Én meg ma szedtem le az utolsó fürtöket.A kertbe van pár tőke kövidinka,kadarka, piros szlanka.Kb 50 kg.5 C fok volt a hőmérséklet a fokoló 17,5 mutatott.ilyenkor lefele vagy felfele kell számolni?Bár a szlankától és a kövidinkától nem is vártam nagy fokot.

    A szomszéd elhagyatott szőlő megvételétől már kezd elmenni a kedvem,bár lenne vesszőm is(bianka chardonnay zöld veltelini),kedvem lenne is csinálni,főleg ha ilyen fiatalon el tudnák menni nyugdijba akkor lenne is időm rá.Azt meg hogy mire termőre fordulna milyen ára lenne a szőlőnek azt a jó isten se tudja.Csak gondolkoztam rajta.
    jacsoj Creative Commons License 2009.11.04 0 0 6317
    Google
    szőlőfajták
    Előzmény: Törölt nick (6315)
    zizengő Creative Commons License 2009.11.04 0 0 6316
    Csak egy kérdés! Miért nem lehet valamit úgy "jogszabályozni", hogy az alkalmi munkáltatók megértsék? Az biztos, hogy a jogalkotók és a betartatók is szarrágásból doktorálhatnának. Bocs! De a számonkérés saját szájíz szerint folyik, éppen az adott napon mit akarok betartatni szisztéma szerint. És az egész úgy indul, hogy éppen nem tudok belekötni semmibe, akkor is legyen mibe belekötni. Csak "aggyá lóvét"! Na Cső!
    Előzmény: szaki_pali (6312)
    Törölt nick Creative Commons License 2009.11.04 0 0 6315
    Sziasztok!Hol találok leirást szőlőfajtákról részletest?A hir tv-ben leadott Vörös és fehér borászokat bemutató sorozat nincs meg valakinek?
    BZoltan Creative Commons License 2009.11.03 0 0 6314
    Az idei szüret java lement hála az égnek:

    juhfark 23MM / október első hetében
    hárs 21MM / október közepén
    tramini 19MM / szeptemberben
    olasz 21.5MM / október negyedik hetében
    furmint 20.5MM / október közepén
    rajnai 21.5MM / október közepén

    A vége fele már érésről nem is volt érdemes beszélni, megállt minden mind dinnyetolvajban a vasvilla.

    Kinn van még 500 tőke furmint és 250 tőke hárs a tréfa kedvéért.

    Mennyiségileg többszörösen csapnivalók az eredmények, egyrészt a jég csinált egy durva fürtválogatást aztán meg igazán eső sem volt sok.

    RAMBO Creative Commons License 2009.11.03 0 0 6313
    Ráadásul a mg. termelő finanszírozza az államot az adóelőleggel, amit visszaigényelhet, ha nem veszi igénybe az előlegkeretet, amit az utólag utal vissza, (már ha az elvtársak nem döntenek úgy, mint néhány éve az ÁFÁnál, hogy most egy ideig mégse.
    Előzmény: szaki_pali (6311)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!