Keresés

Részletes keresés

kismica Creative Commons License 2007.09.11 0 0 22
Ezek szerint most a GYESen lévők gyerekei mehetnek bölcsibe, oviba vagy már él a tiltás? (Gyerek1 1,5 éves, én ikerterhes vagyok.)
Előzmény: Muzsi (20)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.11 0 0 21

Gyes mellett korlátlan munka, a dednek meg bölcsi, ovi, iskola (utóbbi beteg gyereknél van csak).

Gyet mellett max napi 4 óra munka, a gyerekeknek pedig max. napi 5 órai intézményben tartózkodás, több csak akkor, ha az iskolában a kötelező foglalkozás ennél több. (Tehát hivatalosan napközi sem lehet, max 4 tanóra után 1-et még ott lehet maradni délután.)

Előzmény: Muzsi (20)
Muzsi Creative Commons License 2007.09.11 0 0 20
Azért találták ki a gyes melletti munkalehetőség kibővítését, hogy ösztönözzék a nőket a munkábaállásra, mert nagyon magas az inaktívak száma. Az is ösztönzés, hogy gyet mellett nem lehet dolgozni. Vagy otthon vagy és leveszed állam bácsiról a terhet (nem kell fizesse az ellátó személyzetet délutánra csemetéd után...), vagy elmész dolgozni, megkeresed magadnak a pénzt és még adózol is, cserébe az állam vigyáz gyermekedre napi 8 órát.

A hsz második részére: Én úgy értelmeztem a törvényt, hogy akkor nem adhatod egész napra oviba a gyereket, ha utána kapod a gyest (jellemzően ikres anyukák, akiknek az ikrek 6-8 éves koráig lehet gyest folyósítani). Szerintem lehet reklamálni, mert ha pl. 1,5 évessel vagy gyesen, a nagyobbak óvodában, akkor elmehetsz 8 órában dolgozni gyes mellett.

(Mielőtt megköveznétek, magam is 3 gyermekes vagyok és éppen érintett a munka vagy otthon témában, ezért is kezdtem el olvasni ezt a topikot.)
Előzmény: Benkri (16)
Kriza Creative Commons License 2007.09.11 0 0 19
Na szóval, előbb elkellene olvasnom minden hsz-t, mielőtt megírom a magamét :-))
Előzmény: Muzsi (17)
Kriza Creative Commons License 2007.09.11 0 0 18
Igen, ebben az okfejtésben vanvalami. No de mi van akkor, ha a nekem tetsző/közeli iskola iskolaotthonos és nem mehet oda a gyerekem, mert én főállású anya vagyok? Mert gy ismerősöm ilyen értelmű levelet kapott. Hát mennyiben tudok én azon változtatni, hogy suliilyen formában működik?

Különben épp ma szóltak az oviban, hogy hamarosan nem alhat bent a fiam, mert... de mondtam, hogy én még gyes-en vagyok ebben az évben, ennek igen megörültek, mert ellentétben az eddigiekkel, most örülnek, ha délután is bent maradnak a gyerekek, nehogy el kelljen valakit küldeni a kis délutáni csportlátszám miatt. És onnan tudják, hogy nem broker vagyok, hogy kérhetnek munkáltatói igazolást, hogy hol dolgozom, nem a foglalkozásom kell nekik, hanem a munkahelyem.
Előzmény: onobody (4)
Muzsi Creative Commons License 2007.09.11 0 0 17
Niko1: nem kell máshová járjanak, mert beleesel a kivételbe:

Vhr. 22. §
3) A gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot nem érinti, ha
c) a gyermek iskolaotthonos nevelést-oktatást vesz igénybe;
Előzmény: Niko1 (10)
Benkri Creative Commons License 2007.09.11 0 0 16

Szóval aki gyesen van és ugyanannyit kap, mint a főállású anya (remélem jól tudom, még nem járok ebben a cipőben) az elmehet 8 órában dolgozni, aki főállású anya az nem, mert nem adhatja be egész napra az oviba a kicsit.

 

A másik. A mi városunkban minden oviban máshogy kezelik a "gyeses" anyukákat. Pl. egyikben egész napra felveszik a gyereket, másikban nem, a nyári ügyeletet egyikben igénybe veheti, másikban nem a gyeses anyuka. Ezt ki dönti el? Ovi vagy önkormányzat? Ki ellenőrzi? Lehet-e reklamálni? Aki tud valamit erről, légyszi írja meg.

 

zso70 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 15

megvan!!:)

 

a) a gyermeket - ide nem értve az iskolában tanuló gyermeket - napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el, feltéve, hogy az intézményi elhelyezés a napi 5 órás időtartamot - a kötelező vagy ajánlott fejlesztő foglalkozáson való részvétel esetét kivéve - nem haladja meg;

 

 

Vhr. 22. § (1) A gyermekgondozási támogatásra való jogosultságot nem érinti, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el, feltéve, hogy a gyermekgondozási támogatásra jogosult közoktatási intézményben a nappali oktatás munkarendje szerint tanul, illetőleg felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója.

Előzmény: zso70 (14)
zso70 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 14
(3) A 27. § (1) bekezdésében foglaltakon túl nem jár gyermeknevelési támogatás annak a személynek, aki - kormányrendeletben meghatározott kivétellel - a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben [Gyvt. 41. § (3) bek.] helyezi el.

Előzmény: zso70 (12)
zso70 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 13

a kaja miatt alá írod az igazolást..bumm

meg, úgy gondolom, annyira nem nehéz erre rájönni, azért valamelyest ismerik az óvónők a gyerekeket, plusz a naplóba kitöltöd az adatlapot, plusz a gyerek elmondja.

 

Előzmény: onobody (5)
zso70 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 12

ez a trv, amit nem találok:

223/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet

a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény végrehajtásáról

Előzmény: zso70 (11)
zso70 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 11

háát, nem találom a jogszabályt, de olvastam régebben, miszerint, akinek a gyet-et kap a szülője, az nem lehet 4 órát meghaladóan intézménybe , addig, amíg a gyet-et folyósítják ( egyetlen gyerek sem ) . Amikor a gyet igénylő lapot kitölti az ember lánya, akkor ott van az utolsó sorban :

 gyermekem napközbeni ellátást biztosító intézményben nincs elhelyezve, vagy ha igen, úgy az idevonatkozó jogszabályi feltételek teljesítése mellett.

 

Előzmény: zso70 (9)
Niko1 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 10

Az oviban most mondta egy anyuka, hogy reggel viszi a lányát, elvileg délben (1-kor)  kéne hazavinnie, de azt mondták, maradhat alvás utánig.

Ez rugalmasság kérdése is, ezek szerint.

 

A sulink iskolaotthonos, délután is vannak óráik, és oda járnak a nagyok x éve. Ha 2 év múlva főállású anya leszek, ki kéne őket vennem a suliból, és máshová iratni?

Nem hiszem...

zso70 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 9

A formanyomtatvány kitöltésekor az igénylőnek nyilatkoznia kell például arról, hogy a gyermeke után házastársa vagy más személy gyermekgondozási segélyben vagy gyermeknevelési támogatásban nem részesül, illetve a gyermeke napközbeni ellátást biztosító intézményben nincs elhelyezve, vagy ha igen, úgy az idevonatkozó jogszabályi feltételek teljesítése mellett.

 

Südve Creative Commons License 2007.09.11 0 0 8
... és másodkézből való infó szerint ezt a szabályt ki akarják terjeszteni a gyeden, gyesen lévő anyukák gyerekeire is.
levelibeka Creative Commons License 2007.09.11 0 0 7
Munkáltatói igazolás?
Előzmény: onobody (5)
levelibeka Creative Commons License 2007.09.11 0 0 6

Kriza, az ovi dolog az ovónő jóindulatán is múlik, mert ha ne adj isten, jön egy ellenőrzés, azt is mondhatja, hogy most hozták a gyereket. Szóval szerintem ezekből is meglesz a kibúvó. Nekem eddig még soha nem szóltak direktbe, már a lányom is úgy járt oviba, hogy én otthon "lábat lógattam" egyesek szerint, meg most a középső is oviba jár, de a kicsivel még itthon vagyok. Nekem még másfél évem van szerencsére, mert 3 éves korig ugye még sima gyes van, nem főállású anyaság, addigra meg már 5 éves lesz a középső is.

Suliba azért érdekes, hogy megmondják, hogy iskolaotthonosba nem mehet...mondjuk mi nem is olyanba járunk, de azért ez szerintem nem fair.

Egyébként meg aztán marhára túl vagyunk fizetve, ezt utálom, amikor azért mert valaki otthon van és neveli a gyermekét, akkor már mindenre ráérőnek van kikiáltva. :-((( és semmittevőnek.

Előzmény: Kriza (3)
onobody Creative Commons License 2007.09.11 0 0 5

Amugymeg azt nem tudom tényleg , hogy az oviban egyáltalán hogy jönnek rá hogy te főállásu anya vagy.

 

Megkérdezik  - Foglalkozása?   Te meg azt mondod , hogy bróker  vagy és kész!

onobody Creative Commons License 2007.09.11 0 0 4

Szerintem nem diszkriminativ, mert az a foglalkozásod hogy otthon legyél a gyerekekkel. Tehát az anya nem csak ugy otthonvan , hanem otthon dolgozik, ellátja a gyerekeket.

 

Van egy kis rugalmasság   4 órát lehet dolgozni mellé . Ennyi.

 

Ha jól emlékszem ovisra és sulisra is érvényes.

 

 

Előzmény: Kriza (1)
Kriza Creative Commons License 2007.09.10 0 0 3
Na ezért szeretnék tapasztalatokat hallani, kinek mit mondtak, kinél mennyire tartják be, hátha összeáll egy kép. És vagy elfogadom és megértem, miért e törvény, és miért nem diszkriminatív, vagy ... vagy nem :-)
Előzmény: piglet (2)
piglet Creative Commons License 2007.09.10 0 0 2
A diszkriminatívságra nekem valaki azt mondta, hogy ez nem az. Én is rákérdeztem már erre. Nem értettem meg egészen az okfejtését, de ellene sem tudtam igazán érvelni. Sajnos :-((((
Előzmény: Kriza (1)
Kriza Creative Commons License 2007.09.10 0 0 1
És ez ovisra is, sulisra is érvényes? Mert valaki azt mondta, csak ovisra él. Másvalaki meg, hogy önkormányzattól függ. Össze vagyok kavarodvaaaaa......
És amúgy ez nem diszkriminatív, hogy a gyerekemet megkülönböztetik azért, mert az anyja otthon van? És nem értem, hogy miért lenne ez kettős juttatás, azaz ha kettős juttatás, mert oviba is megy, meg engem is agyonfizetnek az otthon láblógatésért, akkor miért mehet félnapra és miért nem egész napra?
Előzmény: piglet (0)
piglet Creative Commons License 2007.09.10 0 0 0
Jogi szemszögből nézve a törvényben egyetlen dolog van bent, hogy a gyerek nem tartózkodhat bent 5 óránál többet. Csak ez egy kissé faramuci :-)
Mert ugye, ha te 10-re viszed, akkor délután 3-ig ott lehet. Arra ugyanis már senki nem kötelezhet, hogy a te munkaidőd - a 4 óra, amit dolgozhatsz mellette - az kizárólag fél 8 és fél 12 között lehet, hogy te ebéd utánra beérjél.
Előzmény: Kriza (-)
Kriza Creative Commons License 2007.09.10 0 0 topiknyitó
Van, aki azt állítja, csak ovis gyerekekre vonatkozik az időkorlát; más levelet kapott, amiben az áll, hogy iskolaotthonos iskolába sem mehet a főállású anya gyermeke. Mennyire tartják be ezt, kinek mi a tapasztalata? Én jelenleg még gyes-en vagyok, de gyorsan közeleg az idő, mikor a probléma komolyan érint...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!